SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
01. jūlijā, 2019
Lasīšanai: 4 minūtes
15
15

Jauni aizliegumi smēķēšanas ierobežošanai

Stājas spēkā 01.07.2019.
Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Ar grozījumiem likumā turpinās tabakas izstrādājumu un alternatīvo smēķēšanas produktu pieejamības un popularizēšanas ierobežošana.

FOTO: Freepik

Tabakas izstrādājumu, augu smēķēšanas produktu, elektronisko smēķēšanas ierīču un to šķidrumu aprites likuma grozījumi, kas stājas spēkā 2019. gada 1. jūlijā, paredz stingrākus aprites ierobežojumus, lai smēķēšanas atribūti būtu nostāk no acīm, netiktu popularizēti un mazinātu kāri pamēģināt arī elektroniskos “dūmus”.

Grozījumi likumā nosaka dažādu izmaiņu ieviešanu atšķirīgos termiņos.

Likumā mainīta elektroniskās smēķēšanas ierīces definīcija, ietverot tajā arī norādi uz tilpni, kurā iepildīts nikotīnu nesaturošs šķidrums.

Atbilstības prasības saistībā ar nikotīnu nesaturošu šķidrumu noteiktas vēl vairākās likuma normās.

Likums nosaka aizliegumu ražot un laist tirgū saldumus, uzkodas, kā arī rotaļlietas un citus nepilngadīgām personām pievilcīgus priekšmetus, kas vizuāli atgādina cigaretes vai citus tabakas izstrādājumus, vai elektroniskās smēķēšanas ierīces un var piesaistīt šo personu uzmanību smēķēšanai vai reklamē konkrētus tabakas izstrādājumus vai to ražotājus.

Tabakas izstrādājumu un citu smēķēšanas produktu un ierīču iepakojuma noformējumā tiek aizliegts attēlot Latvijas valsts simbolus un izmantot animācijas tēlus.

Ar grozījumiem papildinātas prasības elektronisko smēķēšanas ierīču, uzpildes tvertņu un nikotīnu saturošu vai nesaturošu šķidrumu laišanai tirgū.

Pārejas noteikumi paredz, ka līdz 2020. gada 1. janvārim atļauts laist tirgū arī tādas elektroniskās ierīces un elektronisko ierīču tilpnes, kuras neatbilst šā likuma prasībām, ja attiecīgās elektroniskās ierīces un elektronisko ierīču tilpnes ir ražotas vai laistas brīvā apgrozībā līdz 2018. gada 31. decembrim.

Savukārt no 2020. gada 1. oktobra mazumtirdzniecības vietās būs aizliegts izvietot tabakas izstrādājumus, augu smēķēšanas produktus, elektroniskās smēķēšanas ierīces, uzpildes tvertnes un šo izstrādājumu, produktu, ierīču un tvertņu preču zīmes tā, ka pircēji var šos izstrādājumus, produktus, ierīces, tvertnes un attiecīgās preču zīmes redzēt. Lai pircēju informētu par tabakas izstrādājumu, augu smēķēšanas produktu, elektronisko smēķēšanas ierīču un uzpildes tvertņu pieejamību un cenām, mazumtirdzniecības vietā pēc pircēja pieprasījuma būs pieejama informācijas lapa, kurā norādīts izstrādājuma nosaukums, tā cena un daudzums vienā iepakojuma vienībā.

Jaunais ierobežojums neattieksies uz beznodokļu tirdzniecības veikaliem, starptautiskajos reisos iesaistītajiem kuģiem, specializētajiem smēķēšanas produktu veikaliem, kas atrodas konstruktīvi nodalītās telpās un aprīkoti ar atsevišķu ieeju, ja preces un preču zīmes nav redzamas ārpus šīs tirdzniecības vietas.

Līdzīgi tabakas pieejamības ierobežojumi ir vairākās citās Eiropas Savienības (ES) valstīs.  

Grozījumu paskaidrojumā norādīts, ka smēķēšanas radītās sekas rada nopietnu ekonomisko slogu, īpaši tajās valstīs, kurās smēķētāju īpatsvars ir liels. Pēc “Eurostat” datiem, 29,5% Latvijas iedzīvotāju vecumā no 15 gadiem regulāri smēķē. Latvija ir piektajā vietā ES. Smēķēšana rada lielu kaitējumu Latvijas iedzīvotāju veselībai un tautsaimniecībai, jo ir trešais galvenais mirstības un invaliditātes riska faktors. Jaunās likuma normas ieviestas ar mērķi pozitīvi ietekmēt sabiedrības veselību, jo tiek aizstāvētas sabiedrības intereses kopumā, mazinot tabakas izstrādājumu, augu smēķēšanas produktu, elektronisko smēķēšanas ierīču un to uzpildes tvertņu netiešās reklāmas un mārketinga ietekmi, jo īpaši attiecībā uz jauniešiem.

Labs saturs
15
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI