SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Laura Studente
LV portālam
16. novembrī, 2020
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Likumprojekts
TĒMA: Veselība
4
4

Stingrāk kontrolēs tabakas aizstājējproduktu apriti

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Likumprojekts paredz paplašināt esošo elektroniskās smēķēšanas ierīču definīciju un regulēt tādu jaunu produktu ienākšanu tirgū kā elektroniskās karsēšanas ierīces, piemēram, IQOS.

FOTO: Freepik

Lai nodrošinātu, ka bērniem un jauniešiem nav pieejami nikotīnu saturoši produkti, paredzēts regulēt līdz šim tirgū brīvi nopērkamos izstrādājumus – beztabakas nikotīna spilventiņus, kā arī tabakas karsēšanas ierīces (IQOS).

īsumā
  • Viens beztabakas nikotīna spilventiņu iepakojums atbilst gandrīz 12 paciņām cigarešu. Šobrīd šādu produktu aprite Latvijā netiek regulēta.
  • Uz tabakas aizstājējproduktu iepakojuma plānots izvietot brīdinājumu par to ietekmi uz veselību, kā arī informāciju par nikotīna saturu un daudzumu gan vienā aizstājējprodukta vienībā, gan iepakojumā. Tos nevarēs iegādāties nepilngadīgas personas.
  • Likumprojekts paredz paplašināt esošo elektroniskās smēķēšanas ierīču definīciju un regulēt tādu jaunu produktu ienākšanu tirgū kā elektroniskās karsēšanas ierīces, piemēram, IQOS.

Plānotos grozījumus Tabakas izstrādājumu, augu smēķēšanas produktu, elektronisko smēķēšanas ierīču un to šķidrumu aprites likumā plāno attiecināt gan uz tādu produkciju, kas jau šobrīd pieejama Latvijā, gan tādu, kas mūsu tirgū varētu ienākt nākotnē. Likumprojekta virzību Saeimā pirmajā lasījumā atbalstīja par to atbildīgā Saeimas Sociālo un darba lietu komisija.

Pieradina pie nikotīna jau agrīnā vecumā

Lai gan košļājamā tabaka Latvijā ir aizliegta, tomēr jau kādu laiku ir pieejama alternatīva – uz augu bāzes veidoti nikotīnu saturoši spilventiņi, kuru sastāvā nav tabakas. “Nevainīgi” gan šie produkti nav, jo viens beztabakas nikotīna spilventiņu iepakojums atbilst gandrīz 12 paciņām cigarešu.

Šobrīd šo produktu izplatību Latvijā neregulē, tāpat uz to iepakojuma trūkst informācijas par to, cik tad nikotīna tiek patērēts viena spilventiņa lietošanas reizē, kā arī nav norādīta diennakts deva, produkta mērķis un brīdinājums par to, ka šos produktus nedrīkst lietot vienlaikus ar citiem nikotīnu saturošiem produktiem.

Lai gan nereti šos produktus piedāvā kā alternatīvu smēķēšanai, tomēr šāds vēstījums ir maldinošs, pauda Latvijas Ārstu biedrības valdes loceklis, pneimonologs Alvils Krams.

Šobrīd šos produktus bez apgrūtinājuma var iegādāties gan bērni, gan pusaudži. Tādējādi tie rosina nikotīna atkarību jau no agrīna vecuma, kas vēlāk noved pie pastāvīgas smēķēšanas jau pieaugušā vecumā.

Atmest smēķēšanu ir ļoti grūti, bet nikotīns iedarbojas ļoti ātri – tas ietekmē perifēro un centrālo nervu sistēmu, var izraisīt saindēšanās simptomus, bet ilgtermiņā – kardiovaskulāras slimības un ļaundabīgos audzējus.

Noteiks maksimāli pieļaujamo nikotīna daudzumu tabakas aizstājējproduktos

Kā skaidroja Veselības ministrijas Veselības veicināšanas un atkarību profilakses nodaļas vadītāja Inga Birzniece, tad Tabakas izstrādājumu, augu smēķēšanas produktu, elektronisko smēķēšanas ierīču un to šķidrumu aprites likumu paredzēts papildināt ar jaunu definīciju – tabakas aizstājēju produkti.

Uz tabakas aizstājējproduktu iepakojuma plānots izvietot brīdinājumu par to ietekmi uz veselību, kā arī informāciju par nikotīna saturu un daudzumu gan vienā aizstājējprodukta vienībā, gan iepakojumā.

Tāpat plāno noteikt, ka šādus produktus nevarēs iegādāties nepilgadīgas personas. Vienlaikus par to, cik būs maksimāli pieļaujamais nikotīna daudzums šajos produktos, vēl paredzētas diskusijas starp lasījumiem. Piemēram, tabakas izstrādātāju nozares iestājas par to, lai pieļaujamais nikotīna apjoms netiktu norādīts pārāk zems. Tādā gadījumā pastāv risks, ka produkti nonāks nelegālajā apritē, brīdina Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera. Savukārt, ja šie produkti tiktu tādā veidā faktiski aizliegti, tad likumprojekts veicinās tabakas aizstājējproduktu, to skaitā nikotīna spilventiņu, ievešanu no kaimiņvalstīm, kā tas jau notiekot patlaban.

Ierobežojumi arī populārajām IQOS ierīcēm

Likumprojektā ir iekļauta arī jauna elektroniskās karsēšanas ierīces definīcija, lai paplašinātu šobrīd Tabakas likumā esošo elektroniskās smēķēšanas ierīču definīciju un regulētu tādu jaunu produktu ienākšanu tirgū kā, piemēram, IQOS.

Šobrīd šāda veida produktiem nepastāv nekāds regulējums, tādējādi tos brīvi var iegādāties internetā. Tāpat tās pieejamas nepilngadīgām personām, kā arī komersanti tās var piedāvāt izmēģināt bez maksas.

Kā skaidroja Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētājs Andris Skride, tad līdztekus komisijas virzītajiem grozījumiem Tabakas likumā būs nepieciešamas izmaiņas arī Bērnu tiesību aizsardzības likumā, Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā, kā arī atsevišķos Ministru kabineta noteikumos. Tāpat likumprojekts būs vēl jāsaskaņo Eiropas Komisijā.

“Mēs paredzam, ka jaunais regulējums attieksies ne tikai uz produktiem, kas jau ir ienākuši tirgū, bet arī tabakas un nikotīna izstrādājumiem vai elektroniskajām cigaretēm līdzīgu produkciju, kas tirgū varētu ienākt nākotnē. Tādējādi mums pēc katra šāda gadījuma nebūtu jāver vaļā likums, jo tas jau attieksies uz jaunajiem veselībai bīstamajiem produktiem,” akcentēja A. Skride.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI