SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
12. aprīlī, 2019
Lasīšanai: 5 minūtes
9
9

Pacienta personas datus kvītī nerakstīs

Stājas spēkā 12.04.2019.
Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Freepik

Veselības aprūpes pakalpojumu sniedzējiem kvītī vairs nebūs jānorāda pacienta vārds, uzvārds un personas kods. To paredz Nodokļu un citu maksājumu reģistrēšanas elektronisko ierīču un iekārtu lietošanas kārtības grozījumi, kas stājas spēkā šodien, 12. aprīlī.

Ar grozījumiem Ministru kabineta noteikumos Nr. 96 “Nodokļu un citu maksājumu reģistrēšanas elektronisko ierīču un iekārtu lietošanas kārtība” ir svītrots 71.5. apakšpunkta teksts “Veselības aprūpes pakalpojumu sniedzējs par sniegtajiem medicīnas pakalpojumiem reģistrētajā kvītī un elektroniski sagatavotajā reģistrētajā kvītī norāda preču pircēja vai pakalpojumu saņēmēja vārdu, uzvārdu un personas kodu”.

Lai samazinātu administratīvo slogu ģimenes ārstiem un citiem veselības aprūpes pakalpojumu sniedzējiem ar mazu apgrozījumu, Veselības ministrija (VM) piedāvāja atteikties no iepriekš noteiktā pienākuma Valsts ieņēmumu dienesta (VID) elektroniskajā sistēmā ievadīt detalizētu informāciju par pacientiem izrakstītajām kvītīm, norādīts VM informācijā par tiesību akta izmaiņām.

VM norāda, ka pagājušā gada nogalē tika apstiprināta kārtība, kas paredz, ka no šā gada februāra veselības aprūpes pakalpojumu sniedzējiem VID elektroniskajā sistēmā jāievada katra izrakstītā kvīts, norādot pacienta vārdu, uzvārdu, personas kodu, saņemtā pakalpojuma veidu, kā arī kvīts numuru un samaksāto summu. Iepriekš ģimenes ārstu prakses atskaitījās par izrakstītajām kvītīm reizi ceturksnī, sistēmā norādot izrakstīto kvīšu numurus, to skaitu un darījumu summu.

Pirmā atskaite pēc jaunajām prasībām VID būtu jāiesniedz aprīlī, tāpēc VM rosināja steidzami veikt izmaiņas un neattiecināt jaunās prasības uz veselības aprūpes pakalpojumu sniedzējiem ar mazu apgrozījumu, lai neradītu nepamatotu administratīvo slogu.

Savukārt otrs aspekts saistīts ar pacientu datu aizsardzību. Pacienta vārds, uzvārds un personas kods ir veselības dati, kurus nedrīkst apstrādāt bez paša pacienta piekrišanas, tātad nedrīkst nodot arī VID. Līdz ar to VM rosināja atcelt šo normu un saglabāt to, ka pacienta vārds, uzvārds un personas kods kvītī ir jāraksta pēc paša pacienta pieprasījuma.

Noteikumi paredz aizsargāt arī psihiatriskās palīdzības konfidencialitātes principu, jo līdzšinējais regulējums uzliek par pienākumu, piemēram, praktizējošam psihiatram sniegt informāciju VID par saviem pacientiem.

Saskaņā ar noteikumu grozījumu anotācijā sniegto informāciju noteikumi attiecas uz aptuveni 1200 ģimenes ārstiem un potenciāli uz 956 citu ārstu speciālistu praksēm, kas atbilst noteikumu Nr. 96 82.1.3. apakšpunkta prasībām (pakalpojumu sniedzēji ar mazu apgrozījumu), un aptuveni 1000 veselības aprūpes pakalpojumu sniedzējiem, kuriem lietošanā ir aptuveni 1700 elektroniskās ierīces un iekārtas.

Jāpiebilst, ka kvīts ir attaisnojuma dokuments, pamatojoties uz kuru, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju, var atgūt pārmaksāto iedzīvotāju ienākuma nodokli par konkrētas personas ārstniecības izdevumiem.

Kā izklāstīts noteikumu grozījumu anotācijā, pamatojoties uz 10 142 Latvijas pilsoņu kolektīvo iesniegumu “Pārmaksāto nodokļu automātiska izmaksāšana”, Saeima 2018. gada 13. septembra sēdē nolēma uzdot Ministru kabinetam līdz 2021. gada 1. janvārim izstrādāt normatīvos aktus, kā arī rast iespējamo tehnisko risinājumu valsts pārvaldē esošo iestāžu informācijas sistēmu salāgošanai, lai VID spētu automātiski atmaksāt pārmaksātos nodokļus. Ar 2018. gada 18. decembra grozījumiem MK noteikumos Nr. 96 tika noteikts, ka veselības pakalpojumu sniedzēji par sniegtajiem pakalpojumiem gatavo elektronisku kvīti, kas aizstāj nepieciešamību veselības pakalpojumu sniedzējam izmantot kases aparātu, tādējādi samazinot administratīvo slogu gan veselības pakalpojumu sniedzējiem, gan nodokļu maksātājiem, kas iesniedz VID gada ienākumu deklarāciju par attaisnotajiem izdevumiem, papildus arī nodrošinot kontroles mehānismu.

Noteikumu jauno grozījumu anotācijā paskaidrots: personām, kuras vēlas atgūt pārmaksāto iedzīvotāju ienākuma nodokli par veselības aprūpes pakalpojumiem, ir tiesības brīvprātīgi iesniegt gada ienākumu deklarāciju. Nosūtot bez personas piekrišanas visas elektroniski sagatavotās reģistrētās kvītis, tās tiek nosūtītas arī par personām, kuras nevēlas aizpildīt gada ienākumu deklarāciju un nevēlas atgūt pārmaksāto iedzīvotāju ienākuma nodokli, kas savukārt ir pretrunā ar Regulas 2016/679 5. pantu, kas nosaka datu apstrādes vispārējos principus, jo īpaši datu minimizēšanas principu.

Labs saturs
9
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI