SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Lidija Dārziņa
LV portāls
29. janvārī, 2019
Lasīšanai: 10 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Nodokļi
105
105

Kā līdz deklarācijas iesniegšanai aizsūtīt VID attaisnoto izdevumu čekus

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Iedzīvotāju gada ienākumu deklarāciju Valsts ieņēmumu dienestā varēs iesniegt, sākot ar 1. martu. Aizpildāmajā deklarācijā jau būs iekļauta VID rīcībā esošā informācija par nodokļa maksātāja ienākumiem, gada neapliekamo minimumu, iemaksām privātajos pensiju fondos. Ja ārstniecības, izglītības izdevumu čeki ir aizsūtīti iepriekš, tad deklarācijā jau būs arī šie dati. Atliks tikai pārbaudīt un deklarāciju iesniegt.

FOTO: Freepik

Ienākumu deklarācija būs jāiesniedz gandrīz visiem iedzīvotājiem, kas 2018. gadā saņēma algu vai tai pielīdzināmus ienākumus. Iesniedzot deklarāciju, tiks noteikts, vai pērn veidojusies nodokļa pārmaksa vai nodoklis jāpiemaksā, jo ir pagājis pirmais nodokļu reformas gads, kurā ieviests progresīvais nodoklis un īpašā kārtībā piemērots diferencētais neapliekamais minimums. Ja bijuši attaisnotie izdevumi par ārstniecību un izglītību, Valsts ieņēmumu dienestam čekus var aizsūtīt jau līdz 1. martam, kad sākas deklarāciju iesniegšana. Kā tas izdarāms, skaidro VID speciālisti.

īsumā
  • Lai atgūtu pārmaksāto nodokli par attaisnotajiem izdevumiem – izglītības un medicīnas pakalpojumiem, jāiesniedz gada ienākumu deklarācija. Maksājumu čekus var aizsūtīt VID jau pirms deklarācijas iesniegšanas.
  • Tad, kad pienāks deklarācijas iesniegšanas laiks, atverot elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS) savu deklarāciju, iepriekš sagatavotie čeki par attaisnotajiem izdevumiem jau būs pievienoti no čeku krātuves. Tātad deklarācijā jau būs visa informācija. Tas ļaus ietaupīt deklarācijas aizpildīšanai nepieciešamo laiku, turklāt vienkāršos procesu.
  • Deklarācija par 2018. gadu būs aizpildāma divos veidos – vienkāršotā un detalizētā. Ja nodokļu maksātājam ir bijuši tikai attaisnotie izdevumi (paša, ģimenes locekļu), piemērojams 2018. gada diferencētais neapliekamais minimums, atšķirīgas iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmes (20%, 23%, 31,4%), varēs aizpildīt vienkāršoto deklarācijas versiju.
  • Detalizēta deklarācija būs jāaizpilda tiem nodokļu maksātājiem, kam ir bijusi ne tikai alga, bet arī citi ienākumi, par kuriem nodoklis nav ieturēts. Arī detalizētajā deklarācijā attaisnoto izdevumu čeki, ja tie būs iesūtīti EDS pirms deklarācijas iesniegšanas, būs jau iekļauti.
  • Nosūtīt EDS čekus par izglītības un ārstniecības pakalpojumiem var divos veidos – izmantojot mobilo lietotni “Attaisnotie izdevumi” vai datorā izmantojot EDS sākumekrānā pieejamo sadaļu “Attaisnoto izdevumu dokumenti”.
  • Pērn vairāk nekā 900 tūkstoši iedzīvotāju iesniedza gada ienākumu deklarāciju.

Iepriekšējo gadu pieredze rāda, ka daudzi steidz iesniegt deklarāciju jau marta pirmajās dienās – steigā patērē daudz laika, ne vienmēr viss uzreiz izdodas, elektroniskie sakari mēdz “bremzēt”, kad desmitiem tūkstošu iedzīvotāju vienlaikus stundām ilgi “buras” ar izglītības un medicīnas maksājumu čeku pievienošanu deklarācijai.

Aizsūtīt VID čeku, kolīdz ir samaksāts par pakalpojumu, kam ir attaisnoto izdevumu statuss, augu gadu var jau kopš 2016. gada jūlija, izmantojot mobilo telefonu.

Mobilā lietotne “Attaisnotie izdevumi” izveidota, lai atvieglotu gada ienākumu deklarācijas D4 pielikuma “Attaisnotie izdevumi par izglītību un ārstnieciskajiem pakalpojumiem” aizpildīšanu.

Vienāršoti sakot, ar šo aplikāciju jebkurā brīdī var aizsūtīt savus čekus EDS. Tie nonāks čeku krātuvē (EDS atrodas sadaļā “Attaisnoto izdevumu dokumenti”), un jums vairs nebūs jāraizējas, ka tie varētu pazust vai izbalēt. Turklāt, fotografējot čekus mobilajā lietotnē, fotogrāfija vienmēr būs EDS piemērotā izmērā.

Mobilā lietotne “Attaisnotie izdevumi” ir pieejama uzstādīšanai bez maksas vietnēs Google PlayApp Store, Microsoft Store.

Ja līdz šim šī iespēja nav izmantota, ir īstais brīdis līdz 2018. gada deklarācijas iesniegšanai martā vai vēlāk izmantot ērto pakalpojumu. Tad, deklarāciju aizpildot, atliks tikai norādīt bankas kontu, pārbaudīt un saglabāt deklarācijā VID jau iekļauto informāciju par attaisnotajiem izdevumiem un nospiest “Iesniegt”.

Kāpēc ir mudinājums šīs iespējas izmantot?

Pirmkārt, šogad deklarācija būs jāiesniedz gandrīz visiem (diferencētā neapliekamā minimuma un progresīvās nodokļa likmes piemērošanai), tādēļ martā, visticamāk, veidosies paliela drūzma VID elektroniskās deklarācijas sistēmā. Otrkārt, mobilā lietotne ir pilnveidota. Treškārt, visus līdz deklarācijas iesniegšanai iesūtītos dokumentus katrs pats var apskatīt EDS. Ceturtkārt, divos gados droši vien ir kļuvis vairāk cilvēku, kam ir mobilais telefons, kurā ir iespējams lejuplādēt, piemēram, aplikāciju “Google Play “vai “App Store”, kas ir nepieciešama deklarējamo attaisnojuma dokumentu (čeku, kvīšu u. c.) iepriekšējai piegādei VID.

Protams, joprojām šādu telefonu nav gluži visiem. Taču nosūtīt EDS čekus par izglītības un ārstniecības pakalpojumiem iespējams divos veidos – ne tikai izmantojot mobilo lietotni “Attaisnotie izdevumi”, bet arī datorā, izmantojot to pašu EDS sākumekrānā pieejamo sadaļu “Attaisnoto izdevumu dokumenti”.

Pieslēdzoties EDS, ekrānā ir sadaļa “Gada ienākumu deklarācija”. EDS sākumlapā ir norāde, speciālisti to sauc par “flīzīti”, uz kuras ir divas “pogas” – “Atvērt”, kur var apskatīties iepriekšējo gadu deklarācijas un attaisnoto izdevumu dokumentus, kur arī tiek pievienoti čeki, kvītis u. c. dokumenti. Ir vērts apskatīties arī sadaļu “Atvērt”, jo iesniegt var arī iepriekšējos gados neiesniegtās gada ienākumu deklarācijas.

Ja tagad sūta attaisnoto izdevumu dokumentus, tie atrodas visi vienkopus un līdz pat brīdim, kad nolemj iesniegt deklarāciju, tie EDS ir apskatāmi, labojami, dzēšami.

Mobilajā aplikācijā – bilde un čeka dati

Ja ir lejuplādēta mobilā aplikācija, tajā ir jāautorizējas, izmantojot VID piešķirto lietotājvārdu un paroli vai lietotāja EDS profilā pieejamo QR kodu. Katrs čeks ar mobilo ierīci jānofotografē, kā arī jāieraksta par čeku prasītā informācija: dokumenta nosaukums, datums, samaksātā summa, pakalpojums, jānorāda pakalpojuma sniedzējs/reģistrācijas numurs.

Ja sūta ģimenes locekļa čeku, tas ir jānorāda kopā ar radinieka datiem: vārdu, uzvārdu personas kodu un radniecības pakāpi. To nosūta, nospiežot “Saglabāt”.

Informācijai aizpildītajos laukos jāatbilst tai, kas ir norādīta čekā. Ja čekā samaksātā summa par konsultāciju pie ārsta ir 35 eiro, tādai jābūt arī rakstītajā informācijā. Jārēķinās, ka tiks pārbaudīts, vai rakstiskā informācija sakrīt ar “bildi” (čekā redzamo). Ja radīsies šaubas, VID var lūgt paskaidrojumu, un tas attālinās naudas atmaksas brīdi.

2018. gada deklarācija būs pieejama, sākot ar 1. martu, taču nosūtīt attaisnojuma dokumentus EDS ir ieteicams jau tagad. Tie glabāsies īpaši šim nolūkam EDS izveidotā sadaļā – “Attaisnoto izdevumu dokumenti” jeb čeku krātuvē – līdz brīdim, kamēr cilvēks iesniegs deklarāciju, kur tie automātiski ar visām summām nonāks viņa attaisnoto izdevumu sadaļā.

Čeki aizsūtīti iepriekš – deklarācija gandrīz gatava

Tāpat kā iepriekšējos gados, deklarācijas varēs iesniegt no 1. marta.

Deklarācija par 2018. gadu būs aizpildāma divos veidos – vienkāršotā un detalizētā. Ja nodokļu maksātājam ir bijuši tikai attaisnotie izdevumi (paša, ģimenes locekļu), piemērojams 2018. gada diferencētais neapliekamais minimums, atšķirīgas iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmes (20%, 23%, 31,4%), varēs aizpildīt vienkāršoto deklarācijas versiju.

Detalizēta deklarācija būs jāaizpilda tiem nodokļu maksātājiem, kam ir bijusi ne tikai alga, bet arī citi ienākumi, par kuriem nodoklis nav ieturēts, vai ir pienākums tos deklarēt, piemēram, jūrniekiem, kas braukuši uz ārzemju kuģiem, arī tad, ja bijuši neapliekamie ienākumi.

Tāpat kā vienkāršoto deklarāciju iesniedzot, arī detalizētajā deklarācijā attaisnoto izdevumu čeki, ja tie būs iesūtīti EDS pirms deklarācijas iesniegšanas, būs jau iekļauti, aprēķināts, kāda ir par attaisnotajiem izdevumiem atgūstamā nodokļa summa. Atliks tikai šo informāciju caurlūkot, pārliecināties, vai kaut kas nav piemirsts, un iesniegt.

Par 2018. gadu var būt gan pārmaksa, gan piemaksa

Kopš 2018. gada likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” ir būtiskas izmaiņas gan neapliekamā minimuma piemērošanā, gan attaisnotajiem izdevumiem. Par 2018. gadu iesniedzamām deklarācijām ir jauni Ministru kabineta noteikumi

No pagājušā gada mainītas medicīnas un izglītības attaisnoto izdevumu normas – par 2018. gadu var deklarēt 600 eiro izdevumus par sevi un tikpat par katru ģimenes locekli, taču ar nosacījumu, ka attaisnotie izdevumi nepārsniedz 50% no strādājošā gada apliekamajiem ienākumiem. Šajā summā iekļauti visa veida attaisnotie izdevumi – vizītes pie ārstiem speciālistiem, analīzes, zobārsta pakalpojumi, maksa par augstskolu, interešu izglītības pulciņiem utt. Līdz ar to deklarāciju aizpildīt ir vienkāršāk.

Ja izdevumi vienai personai pārsniegs 600 eiro, EDS tos automātiski pārcels uz nākamo gadu. Ja čeki iesūtīti iepriekš, tas būs redzams, sākot aizpildīt deklarāciju. Piemēram, ja par meitas studijām augstskolā samaksāti 1200 eiro, no šīs summas kā pārmaksāto nodokli var atgūt 120 eiro (IIN 20% no 600). Pārējā maksājuma daļa pārcelsies uz nākamo gadu.

Līdzko būs aizpildīta deklarācija, uzreiz redzēsiet paziņojumu, vai izveidojusies nodokļa pārmaksa vai piemaksa. Tātad – vai nu valsts par 2018. gadu iedzīvotājam atdos pārmaksāto nodokli, vai arī viņam būs radies parāds. Gadījumā, ja nodoklis jāpiemaksā, piemaksājamo summu var samazināt, pievienojot deklarācijai čekus, kvītis, bankas rēķinus par attaisnotajiem izdevumiem. Maksājamā summa samazināsies par attaisnoto izdevumu summu.

Par deklarācijas iesniegšanas jaunajiem noteikumiem LV portāls gatavos atsevišķu skaidrojumu – tuvāk 1. martam. Pašreiz jebkurš nodokļa maksātājs var sagatavoties deklarācijas iesniegšanai – bez steigas sameklēt izdevumu čekus un sūtīt VID EDS, izmantojot mobilo lietotni, vai ievietot tos EDS. Ja nav iesniegta 2017., 2016. un/vai 2015. gada deklarācija vai arī atradies kāds iepriekš neiesniegts čeks, arī par šiem gadiem izdevumu dokumentus par ārstniecību un izglītību var iesūtīt VID, izmantojot mobilo lietotni vai ievietojot izdevumu dokumentus EDS, norādot čeka datumu un aizpildot tā gada deklarāciju. Jāvērš uzmanība, ka 2015. gada deklarāciju var iesniegt līdz 2019. gada 17. jūnijam.

Pērn deklarācijas iesniedza vairāk nekā 906 tūkstoši iedzīvotāju, elektroniski to izdarīja vairāk nekā 721 tūkstotis, tātad 80% nodokļu maksātāju izmantoja EDS. VID statistika liecina, ka ik gadu arvien vairāk iedzīvotāju sniedz deklarācijas elektroniski, nevis papīra formā.

Labs saturs
105
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI