SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Linda Balode
LV portāls
Aiga Dambe
LV portāls
31. oktobrī, 2018
RUBRIKA: Infografika
TĒMA: Noziedzība
1
12
1
12

Nelegāls saturs internetā – grūti atšķirams vai sevis mānīšana

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Neskatoties uz sasniegtajiem rezultātiem, nelegāla televīzijas un interneta satura izmantošana Latvijā joprojām ir ļoti liela problēma. Ja internetā meklē, kur noskatīties jaunāko filmu, kas tikko parādījusies kinoteātros, tikai muļķim nesaprast, ka pozitīva meklēšanas rezultāta gadījumā šis saturs ir nelegāls, pārliecināta ir biedrības “Par legālu saturu!” izpilddirektore Dace Kotzeva. Atsaucoties uz biedrības šī gada februārī sadarbībā ar Valsts policiju rīkoto pretpirātisma sociālo kampaņu, viņa atgādina: “Nemāni sevi – tu zodz!”

Dr. Arņa Saukas un biedrības “Par legālu saturu!” 2018. gada pētījuma “Nelegālās maksas TV apraides apjoms un interneta satura lietošanas paradumi Latvijā” dati liecina, ka mājsaimniecību skaits, kuras izmanto nelegālo televīzijas apraides nodrošinātāju pakalpojumus, Latvijā 2017. gadā ir sarucis par aptuveni 20%, salīdzinot ar situāciju 2015. gadā. “Pētījuma dati ir par iepriekšējo periodu, bet 2018. gadā arī ir daudz izdarītu lietu, tādēļ uz šī gada beigām nelegālās televīzijas pieslēgumu skaits varētu būt samazinājies jau apmēram par 30%,” prognozē D. Kotzeva.

“Joprojām nelegālā televīzijas satura piedāvājuma un izmantošanas īpatsvars ir liels, kaitējot nozares tiesiski strādājošās daļas attīstībai,” stāsta “Lattelecom” Regulēšanas un uzņēmuma darbības atbalsta nodaļas vadītāja Ieva Smirnova. Vienlaikus nelegālā satura patērētāji atņem naudu jaunākā satura iepirkšanai un vietējā satura radīšanai, kā arī atbalsta tos, kuri realizē zagtu preci, ar visām izrietošajām sekām, turpina I. Smirnova. “Lattelecom” pārstāve uzskata, ka arī turpmāk prioritātei ir jābūt nelegālās televīzijas apraides samazināšanai un nelegālā satura vērošanas internetā izskaušanai.

Atbilstoši minētā pētījuma datiem aptuveni 75–80% Latvijas iedzīvotāju nelegāli izmanto interneta saturu, lai skatītos TV seriālus vai pārraides, lejupielādētu vai klausītos/skatītos mūziku un filmas.

Vienlaikus iegūtie rezultāti liecina, ka ļoti lielai daļai aptaujāto respondentu ir grūtības internetā atšķirt legālu saturu no nelegāla. “Kinoteātrī vai koncertā tu par biļeti maksā, grāmatas veikalā pērc. Meklēt par velti pieejamu komerciālu saturu šaubīgā vietā, kur tas ir lētāk, manuprāt, ir apzināta nelikumīga rīcība, un attaisnot sevi ar – es nezināju – ir sevis mānīšana. Tas viss ir intelektuālais īpašums ar ekonomisku vērtību, tikai atrodas internetā,” skaidro D. Kotzeva.

Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes 3. nodaļas galvenais inspektors Dzintars Vikšers domā, ka, “protams, ir cilvēki, kas noteikti apzinās nelicencēta satura internetā lietošanu, bet nevaru apgalvot, ka to 100% zina visi”. Viņaprāt, jāturpina strādāt pie sabiedrības izglītošanas, jāveido skaidrojošas un informatīvas kampaņas par to, kur var atrast un pārliecināties, ka šis saturs tiešām ir legāls.

Labs saturs
12
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI