SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
28. septembrī, 2018
Lasīšanai: 4 minūtes
10
10

Jauna kārtība, kādā iestādes ievieto informāciju internetā

Stājas spēkā 28.09.2018.
Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Freepik

Šodien, 28. septembrī, stājas spēkā jauna kārtība, kā iestādes ievieto informāciju internetā. Jaunie noteikumi paredz, ka iestādes būs atbildīgas par to, lai lietotājam tiktu nodrošināta saprotama, viegli lietojama un pieejama informācija atbilstoši sabiedrības vairākuma izmantoto tehnoloģisko rīku sniegtajām iespējām.

“Pateicoties mūsdienu tehnoloģijām, aizvien plašāks loks valsts un pašvaldību iestāžu informācijas un pakalpojumu kļūst pieejams attālināti un aktuālās dzīves situācijas var risināt tiešsaistē, ekonomējot gan laiku, gan naudu. Tādēļ ir būtiski, lai tie ir pieejami ikvienam,” uzsver vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards.

Ministru kabineta noteikumi Nr. 611 “Kārtība, kādā iestādes ievieto informāciju internetā” rada priekšnosacījumus, lai iestāžu informācija kļūtu saprotamāka un tiktu uzlabota pakalpojumu pieejamība atbilstoši mūsdienu tehnoloģiju iespējām, tai skaitā arī cilvēkiem ar īpašām vajadzībām un gados vecākiem iedzīvotājiem.

Piemēram, noteikumu 5. punkts paredz, ka iestāde nodrošina oficiālās tīmekļvietnes pieejamību gan stacionārajās ierīcēs, gan mobilajās ierīcēs, pēc iespējas nodrošinot tīmekļvietnes pielāgošanos izmantotajai ierīcei. Noteikumu 6. punkts noteic, ka iestādes oficiālajā tīmekļvietnē un mobilajā lietotnē pieejamā informācija tiek veidota saturiski, strukturāli un vizuāli viegli saprotama un uztverama.

Iestādei ir jānodrošina ērts saziņas kanāls, kurā lietotājs var uzdot jautājumus, iesniegt priekšlikumus, sūdzības vai atsauksmes (9. punkts). Tāpat noteikumi paredz, ka, izstrādājot mājaslapas dizainu, ir jāievēro valsts pārvaldes iestāžu vienotā vizuālā identitāte (11. punkts), savukārt satura sadaļas jāveido, ievērojot vienotus standartus, lai lietotājam, atverot jebkuru valsts iestādes mājaslapu, būtu skaidri saprotams, kurā sadaļā kādu informāciju meklēt (III nodaļa). Tostarp tīmekļvietnē būs jābūt sadaļai “Viegli lasīt”, kurā iekļaujama īsa aprakstoša informācija par iestādi un cita iestādes klientiem nepieciešama informācija vieglā valodā.

Tāpat noteikumi definē oficiālo vietņu un mobilo lietotņu tehnoloģiskās prasības un izstrādes nosacījumus, tostarp nodrošinot, lai iestāžu informācija būtu vieglāk atrodama interneta meklētājdzinējos (piemēram, “Google”).

Noteikumu V nodaļa regulē Atvērto datu portāla (http://data.gov.lv) darbību, nosakot veidus, kādos iestādes var publicēt to rīcībā esošos atvērtos datus.  “Atvērto datu publicēšana Atvērto datu portālā nodrošinās iestāžu datu vieglu pieejamību vienuviet, veicinās valsts pārvaldes informācijas atkārtotu izmantošanu un sniegs iespēju radīt jaunus produktus un pakalpojumus privātajā sektorā,” uzsver Vides un reģionālās attīstības ministrija, kas veic Atvērto datu portāla pārziņa pienākumus.

Jaunās prasības tiks ieviestas pakāpeniski, sākot no 2019. gada 23. septembra līdz 2021. gada 23. jūnijam.

Tās ir saistošas tiešās pārvaldes iestādēm, pašvaldībām un iestādēm, kas atrodas tiešās pārvaldes iestāžu un pašvaldību padotībā, un nodrošina Parlamenta un Padomes 2016. gada 26. oktobra Direktīvas (ES) 2016/2102 par publiskā sektora struktūru tīmekļvietņu un mobilo lietotņu piekļūstamību prasību ieviešanu.

No šodienas spēku zaudē līdzšinējie 2007. gada 6. marta Ministru kabineta noteikumi Nr. 171 “Kārtība, kādā iestādes ievieto informāciju internetā”, kas vairs neatbilda šodienas vajadzībām, jo to saturs tika veidots uz tehnoloģisko prasību bāzes, kas mūsdienās nav atbilstoša sabiedrības vairākuma izmantoto tehnoloģisko rīku sniegtajām iespējām, informācijas meklēšanas un patērēšanas paradumiem.

Labs saturs
10
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI