SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Lidija Dārziņa
LV portāls
25. septembrī, 2018
Lasīšanai: 8 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Nodokļi
5
5

Biznesam izgatavots spogulis – VID reitings

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Reitingu veido VID rīcībā esošo datu analīze, tostarp uzņēmuma finanšu rādītāji, darba samaksa, deklarāciju iesniegšanas disciplīna, nodokļu parādi un reģistrācijas riski. 12 rādītāji tiek vērtēti ar pieciem punktiem, sniedzot procentos izteiktu rezultātu. Jo lielāks procents, jo labāks rezultāts.

Fragments no VID prezentācijas

Ieraudzīt savu biznesu no vairākiem skatpunktiem vienlaikus uzņēmējiem piedāvā Valsts ieņēmumu dienests, kas izstrādājis novērtēšanas rīku – nodokļu maksātāju reitingu, kurā sevi var atrast vairāk nekā 140 tūkstoši uzņēmumu.

īsumā
  • Nodokļu maksātāja reitings katram uzņēmējam dod iespēju redzēt uzņēmuma saimnieciskās darbības radītāju atbilstību vispārējām ekonomiskajām tendencēm, sekot savai nodokļu samaksas un pārskatu iesniegšanas disciplīnai.
  • Konkrēta uzņēmuma dati ir pieejami tikai pašam uzņēmumam, tā ir brīvprātīga izvēle – informēt par novērtējuma punktiem un procentiem savus sadarbības partnerus vai kādus citus interesentus.
  • Reitingu sistēma pirmos trīs mēnešus darbojas kā pilotprojekts. Paredzēts, ka turpmāk novērtējuma rādītāju skaits tiks palielināts.

“Nodokļu maksātāju reitinga sistēma jeb novērtēšanas rīks izveidots, lai uzņēmējs var novērtēt, kāds izskatās viņa uzņēmums Latvijas tautsaimniecības kopumā un kāds tas izskatās Valsts ieņēmumu dienesta (VID) acīs,” iepazīstinot ar jauno piedāvājumu nodokļu maksātājiem, raksturoja VID ģenerāldirektora pienākumu izpildītāja Dace Pelēkā.

Reitingu projekts ir sākuma stadijā, un tā veidošanas komanda pēc nodokļu maksātāju ieteikumiem esot gatava pilnveidot gan algoritmus, gan formulas, gan vizuālo veidolu.

Informācija “Nodokļu maksātāju reitinga sistēma” atrodama Valsts ieņēmumu dienesta mājaslapā. Sava uzņēmuma reitings ir pieejams tikai pašam uzņēmumam – VID elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS).

Nodokļu maksātāja reitinga sistēma

VID Nodokļu administrēšanas risku vadības daļas vadītāja Natālija Fiļipoviča, klāstot, kā veidojas reitings, arī uzsvēra, ka ar šo piedāvājumu bijusi vēlme informēt nodokļu maksātājus par to, kā viņiem sokas ar viņu saimniecisko darbību, atbalstīt viņus, radot savdabīgu reklāmas rīku, kā arī motivēt uzlabot savu disciplīnu pārskatu iesniegšanā un nodokļu samaksā.

Novērtējums sniegts vairāk nekā 140 tūkstošiem nodokļu maksātāju – juridiskajām personām, kuras vismaz sešus mēnešus ir reģistrētas nodokļu maksātāju reģistrā. Tajā iekļautas SIA (sabiedrības ar ierobežotu atbildību), akciju sabiedrības, zemnieku un zvejnieku saimniecības un individuālie uzņēmumi, kas ir uzņēmumu gada pārskata iesniedzēji.

Reitingā lietoti 12 pamatkritēriji, vērtējums ir piecu punktu sistēmā, augstākais – pieci. Maksimāli var iegūt 60 punktus. Atbilstoši novērtējumā piešķirtajiem punktiem rezultāts tiek izteikts procentos. Jo vairāk procentu, jo augstāks ir uzņēmuma reitings.

Kritēriji ir uzņēmuma reģistrācijas datu novērtējums, pārskatu iesniegšanas disciplīna, nodokļu parādi, vidējās mēneša darba samaksas atbilstība vidējai darba samaksai valstī, rentabilitāte u. c.

Piemēram, pozīcijā “Reģistrācijas riski” VID pārbauda, vai uzņēmumam iepriekš ir tikusi apturēta saimnieciskā darbība, vai tas ir bijis izslēgts no reģistriem, vai arī ir bijuši reputācijas riski kādai no amatpersonām.

Paredzēts, ka reitingu aktualizēs vienu reizi mēnesī – no 20. līdz 23. datumam (atkarībā no tā, kā iekrīt darbdienas).

VID pārstāve atzīst, ka ir daži parametri, kurus uzņēmējiem ir salīdzinoši viegli uzturēt, piemēram, ievest kārtību grāmatvedībā, ievērot pārskatu iesniegšanas disciplīnu. Objektīvi grūtāk varētu būt uzlabot rādītāju par vidējo darba samaksu un sasniegt labu rentabilitāti.

Brīvprātība – lieto, ja vēlies, rādi, ja lepojies

Lielākā daļa uzņēmumu pašreiz spēj iegūt no 50 līdz 60 punktiem, norāda N. Fiļipoviča. Ja punktu ir vairāk par 75–80, uzņēmumu varot vērtēt kā pietiekami izcilu. Reitingā ir arī uzņēmumi, kuru novērtējums ir līdz 30 punktiem.

Reitings tiek attēlots varavīksnes veidā. Tās loka kreisajā pusē sarkanā krāsa (maz punktu) pakāpeniski pāriet vidējā (dzeltenajā) zonā, turpinoties līdz pozitīvajai – zaļajai daļai ar izcilību apliecinošiem rezultātiem.

Neviens normatīvais akts neparedz, ka uzņēmējam reitings būtu jālieto vai kādam jāuzrāda. Tas ir katra uzņēmuma paša ziņā.

VID elektroniskā deklarēšanas sistēma (EDS) nodrošina arī oficiālo izziņu par reitingu. Tātad uzņēmējs var redzēt ne tikai savu “varavīksni”, bet arī atsevišķu rādītāju novērtējumu.

Izziņa ir aizsargāta ar QR kodu. Ja komersants kādam sava reitinga izdruku rādīs, piemēram, sadarbības partnerim, viņš varēs pārliecināties, ka tajā nav notikusi iejaukšanās.

Visu rādītāju raksturojumi atrodami VID mājaslapā jau minētajā sadaļā uzņēmumiem “Nodokļu maksātāju reitinga sistēma”.

Attīstība nākotnē

Pašreiz reitings vēl neietver visus nodokļu saistību izpildes riskus, un tas nozīmē, ka atsevišķi uzņēmuma parādi vēl paliek bez novērtēšanas.

Turpmāk rīku paredzēts paplašināt. Pilnveidošanai paredzēts iekļaut PVN risku novērtējumu. Daudzi komersanti interesējoties, kad viņi varētu uzzināt, ka darījuma partneris ir drošs PVN darījuma partneris. Attīstot projektu, reitingu sistēmā paredzēts arī aplokšņu algu novērtējums, kā arī atsevišķi citi rādītāji.

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LRTK) vadītājs Jānis Endziņš, ideju vērtējot kā lielisku, uzsvēra, ka labums ir gan biznesam, gan valstij: “Biznesam ir iespēja augt un mācīties. Šis ir rīks, kurš ļauj sevi salīdzināt ar citiem nozarē, citiem valstī kopumā. Droši vien būs uzņēmēji, kas izvirzīs sev mērķi reitingu uzlabot. Tas varētu tikt izmantots arī kā mārketinga rīks, it īpaši tiem, kas ir zaļajā zonā, kas izskatās ļoti pozitīvi.”

Viņš vērtē, ka jaunais rīks ļauj paskatīties uz sevi ar VID acīm un redzēt arī riskus: “Kurš uzņēmējs gan grib pie sevis sagaidīt tematiskās pārbaudes un auditus, pat ja viss ir kārtībā? Vadītājs un uzņēmuma akcionāri paši var redzēt riskus, ka ir jau sarkanajā zonā, un tad ir uztraukums, ka varētu būt VID pārbaudes. Taču, ja es redzu, kas man jāuzlabo savos rādītājos, lai esmu zaļajā zonā, es vadu savus riskus tā, lai tos novērstu.”

D. Pelēkā atzīst, ka reitinga sistēma nav panaceja un neatrisinās visas uzņēmumu problēmas. Taču tā liks pašiem uzņēmējiem paskatīties uz sevi, ieraudzīt sevi sarkanajā zonā. Piemēram, tiem, kuri neiesniedz pārskatus, audzē nodokļu parādus, neko lietas labā nedara: “Mēs parādām uzņēmējam, ka tajā brīdī, kad esi sarkanajā zonā, sapratīsi, kāpēc tur esi.”

VID vadītāja pienākumu izpildītāja no pieredzes stāsta, ka nereti esot situācijas, ka pats uzņēmējs nemaz nezina, ka situācija uzņēmumā ir tik slikta, jo grāmatvedis bieži vien viņu informē caur sliktā VID tēlu (kurš bloķējis kontus, uzlicis administratīvo sodu), bet “aizmirst” izstāstīt, ko viņš pats nav izdarījis. “Uzņēmējam, ieraugot sarkano luksoforu reitinga attēlā, varbūt radīsies jautājumi, iespējams, viņš arī pats atnāks pie mums uz VID un palūgs izstāstīt, kas tad īsti notiek ar viņa uzņēmumu,” sagaida D. Pelēkā.

Jau pirmajās dienās reitinga izziņu izdrukājis vairāk nekā pusotrs tūkstotis nodokļu maksātāju.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI