SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
15. augustā, 2018
Lasīšanai: 3 minūtes
1
4
1
4

Paplašina pacientu loku, kam kompensēs zāles 100% apmērā

Stājas spēkā 15.08.2018.
Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Freepik

Šodien stājas spēkā izmaiņas valsts kompensējamo medikamentu apmaksas kārtībā, kas paplašina pacientu loku, kam turpmāk zāles noteiktu diagnožu gadījumā, tostarp reto slimību ārstēšanai, valsts kompensēs 100% apmērā.

Jaunās izmaiņas paredz grozījumi Ministru kabineta noteikumos Nr. 899 “Ambulatorajai ārstēšanai paredzēto zāļu un medicīnisko ierīču iegādes izdevumu kompensācijas kārtība”. Atbilstoši tiem vairākas diagnozes, kuru gadījumā pacientiem līdz šim zāles tika apmaksātas individuālā kārtībā, tiek iekļautas valsts kompensējamo zāļu sistēmā, nosakot kompensācijas apmēru 100%:

  • uzreiz pēc noteikumu stāšanās spēkā 15. augustā diagnozēm – primārā plaušu hipertensija, Osteogenesis imperfecta; D vitamīnrezistents rahīts;
  • No 2019. gada 1. janvāra – imūndeficīts; aknu ehinokoze; cisticerkoze; citi nātrenes veidi (hroniska nātrene; periodiski recidivējoša nātrene).

Kā norāda Veselības ministrija, līdz ar to nepieciešamo zāļu nozīmēšanai pacientiem ar šādām diagnozēm vairs nebūs vajadzīgs katru gadu sasaukt ārstu konsīliju, pēc kura slēdziena nākas doties ar iesniegumu uz Nacionālo veselības dienestu, kas pieņem lēmumu par zāļu kompensāciju. Tādējādi samazināsies birokrātiskais slogs gan pacientiem, gan ārstiem, gan valsts iestādēm.

Sākot ar 15. augustu, vairākām diagnozēm, tostarp retām slimībām, tiek paaugstināts kompensācijas apmērs no 50% uz 100%:

  • hipersensivitātes pneimonītam, ko izraisījuši organiskie putekļi;
  • citām intersticiālām plaušu slimībām;
  • sarkoidozei;
  • motoriskā neirona slimībai;
  • Hantingtona horejai;
  • vara vielmaiņas traucējumiem.

Paplašinot pacientu loku, kam valsts kompensēs medikamentus pilnā apmērā, tiks novērsti gadījumi, kad pacients augstā līdzmaksājuma dēļ neiegādājas zāles vispār, norāda Veselības ministrija.  

Cita starpā grozījumi valsts kompensējamo medikamentu apmaksas kārtībā paredz papildināt jauno zāļu novērtēšanas kritērijus. Tas nozīmē, ka no 2019. gada 1. jūlija tiks ņemta vērā ne tikai zāļu ietekme uz to lietojošā cilvēka dzīves ilgumu, bet arī dzīves kvalitāti. Tas ļaus daudzpusīgāk izvērtēt zāļu efektivitāti tādām slimībām kā multiplā skleroze, reimatoīdās saslimšanas, Alcheimera un Parkinsona slimības, kurām nav tiešas ietekmes uz pacienta dzīvildzi, bet kas izraisa smagu un neatgriezenisku invaliditāti.

Kā būtisks jauninājums valsts kompensējamo medikamentu apmaksas sistēmā jāizceļ cenu “koridora” ieviešana līdzvērtīgas efektivitātes kompensējamām zālēm, ierobežojot pieļaujamo cenu medikamentiem ar identisku aktīvo vielu, ja līdzšinējā cena pārsniedza nodrošināto valsts kompensācijas apmēru (references cenu) par 100 procentiem. Plašāku skaidrojumu lasiet LV portāla publikācijā “Ievieš cenu “koridoru” līdzvērtīgas efektivitātes kompensējamām zālēm”

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI