SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Edīte Brikmane
LV portāls
15. augustā, 2018
Lasīšanai: 7 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Veselība
3
3

Ievieš cenu “koridoru” līdzvērtīgas efektivitātes kompensējamām zālēm

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Jaunā kārtība attiecas uz Kompensējamo zāļu sarakstā iekļautajiem A grupas medikamentiem ar līdzvērtīgu terapeitisko efektivitāti un medicīniskajām ierīcēm ar vienādu lietošanas veidu.

LV portāla infografika; Avots: Veselības ministrija

Šodien, 15. augustā, stājas spēkā vairākas būtiskas izmaiņas valsts kompensējamo medikamentu apmaksas kārtībā. Skaitliski vislielāko pacientu loku varētu ietekmēt cenu “koridora” ieviešana līdzvērtīgas efektivitātes kompensējamām zālēm. Tas paredz ierobežot pieļaujamo cenu medikamentiem ar identisku aktīvo vielu, ja līdzšinējā cena vismaz divas reizes pārsniedza nodrošināto valsts kompensācijas apmēru (references cenu).

īsumā
  • Patlaban zāļu kompensācijas sistēmā iekļauto līdzvērtīgas efektivitātes medikamentu cena var atšķirties daudzkārtīgi – pat līdz 800 procentiem.
  • Cenu “koridora” ieviešana kompensējamām zālēm paredz ierobežot pieļaujamo cenu medikamentiem, kuru cena par 100% pārsniedz zāļu ar identisku aktīvo vielu zemāko cenu.
  • Pēc 2019. gada 1. septembra dārgākajām kompensējamo zāļu sarakstā iekļautajām zālēm cena varētu samazināties pat par 40 procentiem.

Lai ierobežotu valsts kompensējamo zāļu sarakstā no jauna iekļaujamo medikamentu cenu, Ministru kabineta noteikumi Nr. 899 “Ambulatorajai ārstēšanai paredzēto zāļu un medicīnisko ierīču iegādes izdevumu kompensācijas kārtība” paredz, ka tiek ņemtas vērā references cenas citās valstīs. Proti, ražotāju piedāvātā cena nedrīkst pārsniegt šo zāļu realizācijas un vairumtirdzniecības cenu Lietuvā un Igaunijā, kā arī būt augstāka par trešo zemāko cenu Čehijā, Dānijā, Rumānijā, Slovākijā un Ungārijā. Tāpat, Latvijas kompensējamo zāļu tirgū ienākot jaunām zālēm, to cenai ir jābūt zemākai nekā citām līdzvērtīgas efektivitātes zālēm kompensējamo zāļu sarakstā.  

Taču ar līdzšinējo kārtību nav bijis pietiekami, lai novērstu ievērojamu zāļu cenu starpību, kas veidojas, piemēram, starp oriģinālajiem jeb patentētajiem medikamentiem un ģenēriskajām jeb patentbrīvajām zālēm. “Atsevišķās zāļu grupās, pat pie būtiska konkurentu skaita, ražotājiem nav motivācijas mazināt oriģinālo zāļu cenas, kas varētu būt saistīts ar augstu brendu lojalitāti ārstu un pacientu vidū. Taču, izvēloties šīs oriģinālās zāles, pacientam palielinās līdzmaksājumi, neskatoties uz to, ka ir pieejamas daudz lētākas līdzvērtīgas zāles,” problēmu ieskicē  Rīgas Stradiņa universitātes Farmācijas fakultātes docente  un biedrības “Veselības projekti Latvijai” valdes locekle Elita Poplavska.

Patlaban zāļu kompensācijas sistēmā iekļauto līdzvērtīgas efektivitātes medikamentu cena var atšķirties daudzkārtīgi – pat līdz 800 procentiem. Veselības ministrijas rīcībā esošā informācija liecina, ka 2017. gadā, iegādājoties valsts kompensējamos medikamentus, kuriem ražotājs ir noteicis augstāku cenu, pacienti ir pārmaksājuši 25 miljonus eiro.

Dārgākās zāles par 40% lētākas

Līdz ar grozījumiem Ministru kabineta noteikumos Nr. 899 valsts kompensējamo zāļu sistēmā tiek ieviests cenu “koridors” līdzvērtīgas terapeitiskās efektivitātes kompensējamām zālēm ar identisku aktīvo vielu vai vienāda lietošanas veida medicīniskajām ierīcēm (A saraksts).

Ministru kabineta noteikumi ir papildināti ar 136. punktu, kas paredz, ka gadījumā, ja kompensējamo zāļu A sarakstā iekļautajām viena zāļu vispārīgā nosaukuma zālēm vai vienāda lietošanas veida medicīniskajām ierīcēm aptiekas cena vairāk nekā par 100% pārsniedz attiecīgās grupas zāļu vai medicīnisko ierīču zemāko aptiekas cenu, līdz šī gada 1. septembrim un atkārtoti līdz 2019. gada 1. septembrim cena jāsamazina līdz noteiktajam 100% cenu starpības slieksnim vai par 20 procentiem.

“Tas nozīmē, ka pēc 2019. gada 1. septembra dārgākajām kompensējamo zāļu sarakstā iekļautajām zālēm cena varētu samazināties pat par 40 procentiem,” skaidro veselības ministre Anda Čakša.  Tādējādi, viņasprāt, tiks paplašinātas to pacientu iespējas izvēlēties medikamentus, kuriem lētākās zāles nav piemērotas, veicot mazākus līdzmaksājumus.

“Izvērtējot kompensējamo zāļu klāstu šī gada 1. jūlijā, tiek lēsts, ka jaunais regulējums ļaus samazināt cenu 116 medikamentiem, kurus ikdienā lieto aptuveni 250–300 tūkstoši pacientu,” norāda veselības ministre. Tie pārsvarā ir medikamenti kardiovaskulāro slimību un diabēta ārstēšanai, kurus cilvēki lieto diendienā gadu no gada, piemēram, asinsspiediena samazināšanai.  

Ietekme ilgtermiņā vēl jāvērtē

Lai gan kompensējamo medikamentu cenu griestu ierobežošana ietekmēs zāļu ražotāju un vairumtirgotāju peļņu, Starptautisko inovatīvo farmaceitisko firmu asociācija (SIFFA) tomēr pauž gandarījumu par panākto kompromisu.

Tas arī ir saprotams. Veselības ministre A. Čakša neslēpj, ka sākotnējā iecere bijusi veikt daudz radikālākas pārmaiņas kompensējamo zāļu sistēmā, taču tas esot raisījis satraukumu ne tikai zāļu ražotāju, bet arī pacientu un ārstu organizācijās, kuras paudušas bažas, vai zāļu pieejamība rezultātā, gluži otrādi, nepasliktināsies. Gan veselības ministre, gan SIFFA izpilddirektors Dr. Valters Bolēvics skaidro, ka ir panākta vienošanās, kas ļaus samazināt cenas, taču nepasliktinās to pieejamību. Vai minēto izmaiņu rezultātā kompensējamo zāļu sarakstā paliks visas līdzšinējās zāles, SIFFA vadītājs gan nevarot garantēt. “Kāda būs situācija, redzēsim pēc izmaiņu stāšanās spēkā. Taču jau tagad varu droši teikt – pašreizējā noteikumu redakcija nerada bažas, ka lielas pacientu grupas ar smagām slimībām varētu palikt bez ierastajām zālēm un būt spiestas mainīt medikamentus,” secina V. Bolēvics.

Veselības ministrijas iniciatīvu mazināt zāļu kompensācijas sistēmā iekļauto zāļu cenas atzinīgi vērtē arī biedrība “Veselības projekti Latvijai”. Vienlaikus tās pārstāve LV portālam norādīja, ka ministrijas sākotnēji iecerētais 100% koridors būtu ļāvis zāļu cenu starpību un līdz ar to pacientu līdzmaksājumus mazināt ievērojamāk. “Diemžēl ministrija atkāpās no sākotnēji plānotā un šobrīd ir apstiprināts, ka cena būs jāmazina pakāpeniski 2018. un 2019. gadā par 20%. Šāds cenu samazinājums ir labāks nekā nekāds, tomēr jāvērtē šīs iniciatīvas ietekme uz pacientu līdzmaksājumiem, kas šobrīd ir vieni no augstākajiem ES. Tāpat nav skaidrs, kas notiks ar to zāļu cenām, kuras ienāks A sarakstā pēc 2019.gada septembra, jo uz tām šis samazinājums neattieksies,” rezumē E.Poplavska.

Plašāk par citām izmaiņām valsts kompensējamo medikamentu apmaksas kārtībā, kas stājas spēkā no 2018. gada 15. augusta, lasiet LV portāla skaidrojumā “Paplašina pacientu loku, kam kompensēs zāles 100% apmērā”.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI