SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Linda Balode
LV portāls
Aiga Dambe
LV portāls
21. maijā, 2018
RUBRIKA: Infografika
TĒMA: Drošība
30
30

Drošības pamatprincipi vasaras sezonā

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Iestājoties siltākam laikam, biežāk baudām atpūtu pie ūdens, cepam gaļu un dodamies pārgājienos. LV portāls atgādina, kādi drošības pamatprincipi jāievēro, atrodoties ūdens tuvumā, kurinot grilu vai ugunskuru, un kāpēc nedrīkst atstāt bērnus un dzīvniekus automašīnā.

Neapdomīga un pārgalvīga rīcība, kā arī nezināšana nereti noved pie traģiskiem negadījumiem. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) Prevencijas un sabiedrības informēšanas nodaļas priekšnieces p.i. Inta Palkavniece norāda, ka gada siltākie mēneši ir laiks, kad notiek visvairāk nelaimes gadījumu, kas saistīti ar aktivitātēm pie ūdens vai uz tā.

VUGD sniegtie dati liecina, ka pagājušā gada maijā, jūnijā, jūlijā un augustā tika izglābti 25 cilvēki, kuri bija nonākuši nelaimē, baudot ūdens priekus. Savukārt traģiski šajā pat laikposmā atpūta pie ūdens beidzās 52 cilvēkiem, tai skaitā diviem bērniem.

Peldēšanos alkohola reibumā I. Palkavniece min kā vienu no biežākajiem noslīkšanas iemesliem: “Alkohola reibumā cilvēkam ir traucēta apziņa, viņš labprāt uzņemas risku, taču vienlaikus viņam ir samazināta koordinācijas spēja un reakcijas ātrums, piemēram, lai saprastu, cik tālu ir aizpeldējis un kad jāpeld atpakaļ.”

Kā otru iemeslu viņa min cilvēku pārdrošību, piemēram, lēkšanu ūdenī nepārbaudītās vietās vai cenšanos pierādīt savas spējas aizpeldēt tālāk par citiem. Savukārt tas, ka karstajā laikā var rasties veselības problēmas, sakarsušam cilvēkam pārāk strauji ieejot ūdenī, ir trešais biežākais noslīkšanas iemesls.

Iestājoties siltajam laikam, VUGD aicina ievērot drošības pamatprincipus, piemēram, uzsākt peldēšanās sezonu tikai tad, kad ūdens temperatūra ir sasniegusi vismaz +18 °C. Jo īpaši dienests atgādina, ka pie ūdenstilpēm uz mirkli nepieskatīts bērns var nokļūt ūdenī un noslīkt. “Piemājas dīķi bieži kļūst par traģēdijas iemeslu, tāpēc bērnu nedrīkst atstāt pagalmā bez pieskatīšanas, ja tajā ir dīķis vai piepūšamais baseins,” piebilst I. Palkavniece.

Gadījumos, kad nepieciešama palīdzība, jāsauc glābēji pa tālruni 112, pēc iespējas precīzāk norādot nelaimes vietas koordinātas un piebraukšanas iespējas.

Labs saturs
30
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI