SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Linda Balode
LV portāls
21. novembrī, 2017
Lasīšanai: 8 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Drošība
18
18

Kā darbojas Speciālo uzdevumu bataljons

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Gada laikā Speciālo uzdevumu bataljons jeb SUB veic aptuveni 100 taktiskās intervences (iekļūšana nozieguma vietā, izmantojot speciālo taktiku, aprīkojumu un dažādus speclīdzekļus).

FOTO: Artūrs Andrejs Blomkalns, VP

Jau pirms vairākiem gadiem Valsts policijas Speciālo uzdevumu bataljons jeb SUB restrukturizācijas rezultātā ir pārmantojis vairāk atmiņā palikušās speciālās rotas “Alfa” funkcijas. Struktūrvienības nosaukumu mainīja apmēram pusgadu pēc Jēkabpils spēļu zāles bruņotās laupīšanas, kurā bija iesaistīti divi specvienības “Alfa” darbinieki. LV portāls skaidro, kas ir SUB, kā šis bataljons darbojas un kādi ir tā galvenie uzdevumi.

īsumā
  • SUB ir Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Kārtības policijas pārvaldes Patruļpolicijas pārvaldes Speciālo uzdevumu bataljons.
  • SUB darbinieks, pildot ikdienas pienākumus, ir formas tērpā ar pelēku bereti, ar papildu policijas emblēmām, kā arī ar SUB emblēmu uz apģērba labās rokas pleca.
  • SUB galvenos uzdevumus nosaka Valsts policijas reglaments.
  • Ievērojot normatīvos aktus, kas nosaka speciālo līdzekļu lietošanas kritērijus, SUB ir atļauts lietot tādus speciālos līdzekļus kā, piemēram, roku dzelži, steki, elektrošoka ierīces u. c.
  • Uz darbu SUB var pretendēt tikai tie kandidāti, kuriem ir divu gadu darba pieredze kādā tiesībaizsardzības iestādē.
  • Pretendentiem ir jābūt arī labai veselībai un fiziskajai sagatavotībai, kā arī nokārtotiem psiholoģiskajiem testiem.

Speciālo uzdevumu bataljona (SUB) darbības tiesisko pamatu regulē gan Latvijas Republikas Satversme un starptautiskie līgumi, gan likums "Par policiju", kā arī citi valsts noteiktie un spēkā esošie likumi un normatīvie akti. Tāpat bataljona tiesisko pamatu nosaka Valsts policijas (VP) dienesta instrukcijas, pavēles un reglamenti.

Kas ir Speciālo uzdevumu bataljons?

SUB pilnais nosaukums ir VP Rīgas reģiona pārvaldes Kārtības policijas pārvaldes Patruļpolicijas pārvaldes Speciālo uzdevumu bataljons. Tas ir izveidojies 2011. gada septembrī restrukturizācijas rezultātā, vēsturiski pārmantojot SUB "Alfa", Speciālās rotas, Operatīvās reaģēšanas rotas, Mobilā policijas pulka funkcijas. Saskaņā ar VP sniegto informāciju restrukturizācija bija nepieciešama, jo tika uzsākta padziļinātāka kandidātu izpēte pirms dienesta uzsākšanas un ieviesti papildu vērtēšanas kritēriji darbiniekiem.

"SUB darbinieks, pildot ikdienas pienākumus, ir formas tērpā ar pelēku bereti."

Savukārt, ja, piemēram, pretterorisma vienības "Omega" darbiniekam uz formas tērpa ir skaidri redzams vienības nosaukums, tad SUB darbinieks, pildot ikdienas pienākumus, ir formas tērpā ar pelēku bereti, ar papildu policijas emblēmām, kā arī ar SUB emblēmu uz apģērba labās rokas pleca. Papildus VP vērš uzmanību, ka "paaugstinātas bīstamības uzdevumu laikā darbiniekus ekipē atbilstoši uzdevumam, bet jebkurā gadījumā uz apģērba un ekipējuma ir redzamas policijas atšķirības zīmes".

Kādi ir galvenie bataljona uzdevumi?

Saskaņā ar VP reglamentu SUB galvenie uzdevumi ir:

  • sniegt atbalstu VP teritoriālo pārvalžu struktūrvienībām paaugstināta apdraudējuma situācijās, piemēram, sabiedrībai sevišķi bīstamu personu aizturēšanā, šķēršļu sagraušanā u. tml., veicot uzdevumus, kurus var izpildīt tikai speciāli sagatavots policijas personāls;
  • sniegt atbalstu pretterorisma reaģēšanas plānu ietvaros, proti, daļā situāciju SUB izmanto kā pirmo reaģēšanas spēku;
  • nodrošināt sabiedrisko kārtību ārkārtas situāciju, stihisku nelaimju vai masu nekārtību laikā;
  • meklēt, vajāt un aizturēt vai neitralizēt bruņotus noziedzniekus vai noziedzīgus grupējumus noziedzīgu nodarījumu izdarīšanas laikā;
  • veikt patrulēšanu teritorijās ar paaugstinātu kriminogēno situāciju.

Kā piemērus, kādi praksē ir paaugstinātas bīstamības izsaukumi bataljonam, VP min tādas situācijas, kurās likumpārkāpēji ir bruņoti ar ieročiem, nažiem, cirvjiem utt., kurās ir notikusi slepkavība, laupīšana vai pašnāvība, kā arī tie ir plaša mēroga meklēšanas pasākumi. Tāpat SUB darbinieki piedalās arī plānotās aizturēšanas operācijās.

Var izmantot dažādus speclīdzekļus

"SUB amatpersonas dažādu uzdevumu veikšanai norīko katru dienu," skaidro VP, norādot, ka gada laikā bataljons veic aptuveni 100 taktiskās intervences (iekļūšana nozieguma vietā, izmantojot speciālo taktiku, aprīkojumu un dažādus speclīdzekļus).

SUB rīcībā esošo speclīdzekļu klāstu reglamentē Ministru kabineta (MK) noteikumi Nr. 55 "Noteikumi par speciālo līdzekļu veidiem un to lietošanas kārtību". Tajos ir norādīts, ka, ievērojot normatīvos aktus, kas nosaka speciālo līdzekļu lietošanas kritērijus, ir atļauts lietot tādus speciālos līdzekļus kā, piemēram, roku dzelži, steki, elektrošoka ierīces, gāzes baloniņi, dūmu sveces, dūmu granātas, gāzes granātas, ūdens lielgabali u. c.

"Paaugstinātas bīstamības izsaukumi bataljonam ir tie gadījumi, kad likumpārkāpēji ir bruņoti ar ieročiem, nažiem, cirvjiem utt."

Bataljona amatpersonas ir pildījušas dienesta pienākumus arī ārvalstīs, piemēram, Slovēnijā, Grieķijā, Igaunijā u. c. "Ārzemēs SUB ir nodrošinājis sabiedrisko kārtību bēgļu pagaidu izvietošanas nometnēs, regulējis bēgļu plūsmu uz Slovēnijas un Austrijas robežas, kā arī izvedis bēgļu statusam neatbilstošas personas no Eiropas Savienības uz Turciju," skaidro VP.

Prasības kandidātiem

Uz darbu SUB var pretendēt tikai tie kandidāti, kuriem ir divu gadu darba pieredze kādā tiesībaizsardzības iestādē. "Pārsvarā SUB sastāvā iekļūst citu struktūrvienību policisti," skaidro VP. Tāpat pretendentiem ir jābūt labai veselībai un fiziskajai sagatavotībai, kā arī nokārtotiem psiholoģiskajiem testiem.

Jānorāda, ka persona, kura ir vai nu sodīta par tīšu noziedzīgu nodarījumu neatkarīgi no sodāmības dzēšanas vai noņemšanas, vai kura ir notiesāta par tīšu noziedzīgu nodarījumu, atbrīvojot no soda, kā arī persona, kura ir saukta pie kriminālatbildības par tīša noziedzīga nodarījuma izdarīšanu, nevar pretendēt uz darbu minētajā bataljonā. Obligātās prasības pretendentam darbam SUB nosaka Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu un Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonu ar speciālajām dienesta pakāpēm dienesta gaitas likuma 4. un 7. pants.

"Ir gadījumi, kad SUB darbiniekam cilvēki no malas var palīdzēt."

Runājot par labu fizisko sagatavotību, VP norāda, ka SUB amatpersonai ir jābūt iemaņām tuvcīņā. Savukārt MK noteikumos Nr. 288 "Fiziskās sagatavotības prasības Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu un Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonām ar speciālajām dienesta pakāpēm" ir norādīts, ka "fiziskās sagatavotības prasības nosaka atbilstoši amatpersonu dzimumam, vecumam un amatam". Sīkāk iepazīties ar obligātajām fiziskās sagatavotības prasībām, kuras ir noteiktas katrai vecuma un dzimuma grupai atsevišķi, var minēto noteikumu pielikumos.

Savukārt psiholoģiskajos testos vērtē katra kandidāta psiholoģisko raksturojumu – saskarsmi un sadarbību, emocionālo jomu, patstāvīgumu un atbildību, kā arī intelektuālās spējas. "Pēc psiholoģiskajiem testiem katram kandidātam izstrādā ieteikumus par to, kādam darbam viņš vairāk ir piemērots," skaidro VP.

Kā rīkoties, ja redzi SUB darbībā?

VP nevar sniegt viennozīmīgu atbildi, kā rīkoties iedzīvotājiem situācijās, ja viņi SUB redz darbībā, piemēram, uz ielas, jo tās var būt ļoti dažādas.

"Ir gadījumi, kad SUB darbiniekam cilvēki no malas var palīdzēt, piemēram, sniegt svarīgu informāciju, taču tāpat ir gadījumi, kad SUB darbinieks atrodas aktīvā uzdevuma izpildes fāzē, tad gan komunikācija nav iespējama," skaidro VP. Līdz ar to, lai uzzinātu, kā rīkoties konkrētajā situācijā, VP iesaka iedzīvotājiem vērsties vai nu pie tuvākā policijas darbinieka, vai zvanīt 110.

Labs saturs
18
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI