SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Inese Helmane
LV portāls
28. decembrī, 2016
Lasīšanai: 10 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Energoresursi
3
3

OIK reformu atliek uz 2018. gadu

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

OIK reforma iecerēta, lai atbalstītu apstrādes rūpniecības uzņēmumus, ļaujot mazināt OIK maksājumus un tādā veidā būtiski palielinot to konkurētspēju.

FOTO: Evija Trifanova, LETA

Lai gan valdība sākotnēji lēma, ka atjaunojamās enerģijas un efektīvas koģenerācijas atbalsta jeb obligātā iepirkuma komponentes (OIK) maksājumu iekasēšanas reforma tiks ieviesta no nākamā gada 1. aprīļa, tomēr koalīcijas politiķi vienojās un Saeima 23. novembrī nobalsoja, ka izmaiņas paredzētas vien no 2018. gada 1. janvāra.
īsumā
  • Grozījumi Elektroenerģijas tirgus likumā, kas paredz diferencēt galalietotāju OIK maksājumus pēc pieprasītās pieslēguma jaudas, stāsies spēkā 2017. gada 1. septembrī, bet OIK diferenciācija -  no 2018. gada 1. janvāra.
  • OIK plānots sadalīt četrās grupās pēc pieslēguma sprieguma pakāpēm un lietotāju grupām.
  • OIK maksājuma pieaugumu izjutīs tie lietotāji, kuri pieslēgumus neizmanto efektīvi.
  • Visiem elektroenerģijas patērētājiem savlaicīgi ir jāizvērtē pieslēgto jaudu nepieciešamība un jāatsakās no liekajām jaudām, samazinot izmaksas par patērēto elektroenerģiju.
  • Rēķins par elektroenerģiju nemainīsies vai samazināsies aptuveni divām trešdaļām mājsaimniecību jeb 650 000 pieslēgumu.

"Grozījumi Elektroenerģijas tirgus likumā", kas paredz diferencēt galalietotāju OIK maksājumus pēc pieprasītās pieslēguma jaudas, stāsies spēkā 2017. gada 1. septembrī, bet OIK diferenciācija -  no aiznākamā gada 1. janvāra. OIK reforma ir līdzīga 1. augustā ieviestai akciju sabiedrības "Sadales tīkls" tarifu struktūras maiņai, kad maksājums atkarīgs gan no pieslēguma jaudas, gan no patērētā elektroenerģijas daudzuma.

Sadalīs četrās grupās

LV portāls publikācijā "Atjaunojamās enerģijas nozarei ierobežo peļņu un apstādina OIK maksas kāpumu" jau rakstīja, ka izmaiņas OIK maksājumu sistēmā bija nepieciešamas, lai ar Eiropas Komisiju saskaņotu atbalsta mehānisma "Atbalsts elektroenerģijas ražotājiem" atbilstību Eiropas Savienības iekšējā tirgus prasībām un atbalstītu apstrādes rūpniecības uzņēmumus, ļaujot mazināt OIK maksājumus, tādā veidā būtiski palielinot to konkurētspēju, lai rūpniecības uzņēmumi savu darbību varētu attīstīt Latvijā.

Ekonomikas ministrija (EM) skaidro, ka OIK plānots sadalīt četrās grupās pēc pieslēguma sprieguma pakāpēm un lietotāju grupām. OIK maksājuma pieaugumu izjutīs lietotāji, kuri pieslēgumus neizmanto efektīvi.

Juridiskie patērētāji, kas pieslēgti pie 0,4 kilovoltu (kV) sprieguma, OIK maksājumu samazināšanos izjutīs, ja to pieslēguma jaudas izmantošanas efektivitāte būs virs 13%. Savukārt tie patērētāji, kas pieslēgti pie 6–20 kV vai 110 kV sprieguma, OIK maksājuma samazināšanos izjutīs pie pieslēguma jaudas izmantošanas efektivitātes virs 16%.

"Skatoties jebkuras kategorijas juridisko klientu, kādam OIK pieaugs, bet kādam samazināsies. Analizējot Latvijas TOP 500 uzņēmumus, kādas varētu būt OIK izmaiņas, secinājām, ka vienīgie, kuriem OIK palielinās, ir energouzņēmumu sektors. Meža nozarei, piemēram, izmaksu kritums ir līdz pat 30–40%. Pavisam nelielas izmaiņas ir telekomunikāciju sektoram," skaidro EM Atjaunojamo energoresursu un energoefektivitātes departamenta direktors Dzintars Kauliņš.

Uz jautājumu, kā uzņēmumiem nodrošināt nepieciešamo tīkla efektivitāti, EM pārstāvis atbild, ka kompānijām noteikti būtu jāmaina pieslēguma jauda. Turklāt svarīgi ir, cik būtiskas kopējā apgrozījumā ir elektroenerģijas izmaksas.

Dz. Kauliņš atgādina, ka ministrijas prognozes liecina, ka OIK kritīsies zem 26,79 eiro par megavatstundu (eiro/MWh) robežas pēc 2024. gada, kad OIK saglabāšanai esošajā līmenī vairs nebūs nepieciešama valsts budžeta dotācija, bet kopumā OIK sistēma saglabāsies līdz 2037. gadam.

"Latvijas finieris" OIK maksā 2,2 miljonus gadā

Akciju sabiedrība "Latvijas finieris", kas nodarbojas ar bērza saplākšņu produktu ražošanu un izplatīšanu, OIK gadā samaksā 2,2 miljonus eiro. Sabiedrības padomes priekšsēdētājs Uldis Biķis apgalvo, ka elektroenerģijas cena Latvijā galalietotājam – gan mājsaimniecībām, gan uzņēmumiem - ir augsta un, lai spriestu par OIK ietekmi uz tautsaimniecību, ir jābūt izpratnei, cik liels īpatsvars ražošanas izmaksās ir elektrības samaksai. Ja īpatsvars ir liels, ražotājiem veidojas liels konkurences apdraudējums gan vietējos, gan eksporta tirgos. Ir uzņēmumi, kuriem elektrības īpatsvars ir 5%, bet atsevišķiem - pat vairāk nekā 20% no ražošanas izmaksām, kas ir ļoti daudz. Ja OIK ir trešā daļa no elektrības gala cenas, tad tā ir ļoti būtiska ietekme.

""Latvijas finierī" ir daudz struktūrvienību. Ir tādas, kurās elektrības īpatsvars ir mazs – 1%, bet ir standartprodukcijas ražošanas cehi, kur tas var sasniegt līdz pat 15%," atklāj U. Biķis. "Šādā gadījumā OIK dēļ ir riski nākotnei, bet šobrīd koncernam kopumā tādu nav. Mūsu gadījumā nav nepieciešama ātra reakcija, bet lēmējiem būtu labi izprast šo situāciju. Tas solis, kas ir pieņemts – OIK reforma -, lai gan tas ir atlikts uz vienu gadu, ir pareizs."

Divām trešdaļām mājsaimniecību rēķins saruks

LV portāla publikācijā "Arī OIK maksājumus plāno diferencēt atbilstoši pieslēguma jaudai un patēriņam" skaidrojām, ka jaunais OIK modelis paredz arī mazināt izmaksas par patērēto elektroenerģiju vairākumam mājsaimniecību.

Ekonomikas ministrija stāsta, ka patērētājiem, kas efektīvi izmanto elektroenerģijas pieslēguma jaudas, OIK maksājums un līdz ar to arī ikmēneša maksājums par elektroenerģiju samazināsies. Ministrijas veiktie aprēķini liecina, ka pēc izmaiņu stāšanās spēkā rēķins par elektroenerģiju nemainīsies vai samazināsies aptuveni divām trešdaļām mājsaimniecību jeb 650 000 pieslēgumu. Mājsaimniecībām ar vienas fāzes pieslēgumu (tādu Latvijā ir 760 000), ja mēneša patēriņš ir virs 75 kWh, un mājsaimniecībām ar trīs fāžu 20 ampēru pieslēgumu (tādu Latvijā ir 280 000), ja mēneša patēriņš ir virs 280 kWh, izmaksas saruks. Pārējām mājsaimniecībām izmaksas pieaugs.

Provizoriskās ikmēneša rēķina izmaiņas mājsaimniecībām pēc OIK diferencēšanas (bez PVN):

Patēriņš, kWh/mēn.

0 50 60 75 100 150 200 250
Mājsaimniecības - 1 fāze 1,28 0,43 0,25 0,00 -0,43 -1,28 -2,13 -2,99
Mājsaimniecības - 3 fāzes, 20 A 4,78 3,93 3,76 3,50 3,08 2,22 1,37 0,52

Patēriņš, kWh/mēn.

280 300 350 400 450 500 550

600

Mājsaimniecības - 1 fāze -3,50 -3,84 -4,69 -5,55 -6,40 -7,25 -8,11 -8,96
Mājsaimniecības - 3 fāzes, 20 A 0,00 -0,34 -1,19 -2,04 -2,90 -3,75 -4,60 -5,46

Avots: Ekonomikas ministrija

100 000 tukšie pieslēgumi

Būtiski atzīmēt, ka jēdziens "pieslēgums" nav tas pats, kas "mājsaimniecība", proti, vienai mājsaimniecībai var būt vairāki pieslēgumi, piemēram, dzīvoklī un vasaras mājā. Šādā gadījumā kopējās izmaksas mājsaimniecībām būtiski nemainīsies. Tāpat jāuzsver, ka ievērojama daļa pieslēgumu - apmēram 100 000, kuriem izmaksas nedaudz palielināsies, ir arī tā saucamie "tukšie pieslēgumi" (garāžas, neapbūvēti apbūves gabali, mazdārziņi, vasarnīcas u.tml.), kur elektroenerģijas patēriņa praktiski nav.

Ekonomikas ministrija aicina visus elektroenerģijas patērētājus savlaicīgi izvērtēt pieslēgto jaudu nepieciešamību un atteikties no liekajām jaudām, tādējādi kāpinot pieslēguma efektivitāti un samazinot izmaksas par patērēto elektroenerģiju.

Ja patērētāji nav informēti par sava pieslēguma veidu (1 fāze vai 3 fāzes) vai patēriņu, to var noskaidrot, vēršoties pie AS "Sadales tīkls", tirgotāja vai pie sava apsaimniekotāja (piemēram, ja daudzdzīvokļu ēkai ir viens pieslēgums).

Aizsargātiem lietotājiem sadārdzinājumu kompensēs

EM Atjaunojamo energoresursu un energoefektivitātes departamenta direktors skaidro, ka nākamā gada laikā ministrija izstrādās papildu pasākumus, kas OIK diferenciācijas dēļ ierobežos rēķinu pieaugumu daļai mājsaimniecību, t.i., aizsargātajiem lietotājiem.

Ekonomikas ministrija ir aprēķinājusi, ka, piemēram, ja mājsaimniecība mēnesī patērē ap 60 kWh, izmaksas pieaug par 25 centiem. "Tas, mūsuprāt, nav nesamērīgs kāpums," bilst Dz. Kauliņš.

"Ja mājsaimniecība mēnesī patērē ap 60 kWh, izmaksas pieaugs par 25 centiem. "

"Mājsaimniecībām, ka patērē zem 75 kWh mēnesī, OIK rēķini pieaugs. Daļa no šiem pieslēgumiem ir mājsaimniecības, kas ir aizsargāto lietotāju kategorijā. Tādu patlaban ir 80 000, bet potenciāli varētu būt divreiz vairāk," saka Dz. Kauliņš.

Atgādinām, ka aizsargātajiem lietotājiem arī turpmāk tiks kompensēts elektroenerģijas izmaksu pieaugums. Aizsargātie lietotāji ir trūcīgas vai maznodrošinātas ģimenes (personas), daudzbērnu ģimenes vai ģimenes (personas), kuru aprūpē ir bērns ar invaliditāti, personas ar I invaliditātes grupu, kuras lieto elektroenerģiju savā mājsaimniecībā pašas vajadzībām.

Pieteikties pie AS "Latvenergo" var elektroniski klientu apkalpošanas portālā (www.elektrum.lv) vai klātienē klientu apkalpošanas centrā. Plašāka informācija pieejama šeit.

Kas ir OIK?

Lai veicinātu elektroenerģijas ražošanu no atjaunojamiem energoresursiem un augstas efektivitātes koģenerācijā, Latvijā kā atbalsta instruments tiek izmantots elektroenerģijas obligātais iepirkums un garantētā maksa par elektrostacijā uzstādīto elektrisko jaudu. Papildu izmaksas, kas rodas atbalsta sniegšanas rezultātā, sedz visi Latvijas elektroenerģijas galalietotāji proporcionāli savam elektroenerģijas patēriņam, maksājot OIK, kas papildus elektroenerģijas tirgus cenai, sadales/pārvades tarifam un pievienotās vērtības nodoklim (PVN) tiek iekļauta elektroenerģijas gala cenā. Patlaban OIK ir 26,79 eiro par megavatstundu (eiro/MWh).

OIK ir atkarīga no iepriekšējā gadā obligātā iepirkuma ietvaros iepirktā elektroenerģijas daudzuma un tās iepirkuma cenas, kā arī izmaksātās garantētās maksas par elektrostacijā uzstādīto elektrisko jaudu. OIK apmēru ietekmē dabasgāzes cena, elektroenerģijas cena biržā un elektroenerģijas patēriņš. Pieaugot dabasgāzes cenai, pieaug arī OIK maksājumi. Turpretim, pieaugot elektroenerģijas cenai biržā vai elektroenerģijas patēriņa apjomam, OIK samazinās.

Atbilstoši Elektroenerģijas tirgus likumam atbalstu īsteno publiskais tirgotājs, kura pienākumus no 2014. gada 1. aprīļa pilda AS "Latvenergo" meitasuzņēmums AS "Enerģijas publiskais tirgotājs". Publiskais tirgotājs iepērk elektroenerģiju obligātā iepirkuma ietvaros no elektroenerģijas ražotājiem, maksā garantēto maksu par elektrostacijās uzstādīto jaudu, sedz balansēšanas izmaksas, kā arī administratīvās izmaksas. Publiskā tirgotāja izmaksas sedz visi elektroenerģijas galalietotāji proporcionāli savam elektroenerģijas patēriņam kā OIK maksājumu.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI