SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Vineta Vilcāne
speciāli LV portālam
03. septembrī, 2015
Lasīšanai: 9 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Reģistri
1
1

Aktuāli jaunumi esošajiem un topošajiem medniekiem

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Latvijā ir nedaudz virs 23 tūkstošiem mednieku. Lai varētu piedalīties medībās, jāsaņem mednieka apliecība.

FOTO: www.sxc.hu

Ar 1.jūliju ir stājušies spēkā jauni Ministru kabineta noteikumi, kas ir saistoši topošajiem un esošajiem medniekiem. Jaunie noteikumi ievieš izmaiņas līdzšinējā kārtībā mednieku un medību vadītāju apmācībā un eksaminācijā, medību dokumentu izsniegšanā un anulēšanā. Plašāk par jaunumiem LV portāla skaidrojumā.
īsumā
  • Medību vadītāja apliecība nav derīga bez mednieka apliecības.
  • Medību vadītāju kvalifikācijas kandidāti eksāmena tēmas var apgūt un eksāmenam sagatavoties patstāvīgi bez kursu apmeklēšanas.
  • Eksaminācijas komisijai ir tiesības filmēt teorētisko zināšanu un praktisko iemaņu pārbaudi.
  • Līdz 2015.gada 1.jūlijam izsniegtās mednieku apliecības ir derīgas, bet pēc 2017.gada 1.janvāra uz to pamata neizsniegts mednieka sezonas kartes.
  • Ar medību vadītāju apliecībām, kas izsniegtas pirms 2015.gada 1.jūlija, ir atļauts vadīt medības līdz 2017.gada 31.martam.

Ar šī gada 1.jūliju stājušies spēkā MK noteikumi Nr.567 "Noteikumi par mednieku un medību vadītāju apmācību un eksamināciju, kā arī medību dokumentu izsniegšanu un anulēšanu", kas aizstās iepriekšējos 2004.gada 2.marta MK noteikumus Nr.110 "Noteikumi par mednieku un medību vadītāju apmācības kārtību, zināšanu un praktisko iemaņu pārbaudes programmu, kā arī mednieka apliecības un medību vadītāja apliecības izsniegšanas kārtību".

Jaunie noteikumi paaugstinās mednieku un medību vadītāju kvalifikāciju, kā arī uzlabos medību procesa kontroli un uzraudzību, tādējādi radot priekšnosacījumus medību saimniecības attīstībai, norāda Zemkopības ministrijas sabiedrisko attiecību speciāliste Viktorija Kalniņa. Nepieciešamību pieņemt jaunus noteikumus noteica 2014.gadā izdarītās izmaiņas Medību likumā.

Medīt drīkst tikai ar mednieka apliecību

Latvijā ir nedaudz virs 23 tūkstošiem mednieku. Pēdējos gados ir vērojama aktīvo mednieku skaita samazināšanās, kas dažās teritorijās ir par iemeslu savvaļas medījamo dzīvnieku, piemēram, meža cūku, nodarīto postījumu pieaugumam.

Piedalīties medībās persona drīkst, saņemot mednieka apliecību. Mednieka vai medību vadītāja apliecības saņemšanai jānokārto attiecīgs eksāmens mednieku eksaminācijas komisijā. Personai, kas vēlas kļūtu par mednieku, savas zināšanas jāapliecina teorijas eksāmenā un jānokārto praktiskais pārbaudījums. Savukārt medību vadītājiem eksāmens ietver tikai teorētisko zināšanu pārbaudi.

"Vērojama aktīvo mednieku skaita samazināšanās. "

Mednieka apliecība nepieciešama, lai saņemtu medību atļauju, mednieka sezonas karti un medību šaujamieroča iegādes atļauju. Medīt ar šaujamieročiem atļauts tikai tiem medniekiem, kuriem Valsts policija izsniegusi atļauju medību šaujamieroča glabāšanai.

MK noteikumos Nr.567 iekļauts nosacījums, ka medību vadītāja apliecība nav derīga bez mednieka apliecības. Mēdz būt gadījumi, kad personai mednieka apliecība anulēta par nelikumīgām medībām. Nosakot, ka medību vadītāja apliecība ir derīga tikai ar mednieka apliecību, tiks novērstas situācijas, ka persona, kas nav ievērojusi Medību likuma nosacījumus un zaudējusi tiesības medīt, tomēr saglabā tiesības organizēt un vadīt citus medniekus dzinējmedībās.

Medību vadītāji eksāmenam var sagatavoties, neapmeklējot kursus

Mednieku apmācību var organizēt akreditēta izglītības iestāde, kurai ir tiesības pasniegt mācību kursu medību jomā, un mednieku biedrības, ja biedrībā ir vairāk nekā 500 biedru (fizisku personu), kā to paredz MK noteikumu Nr.567 4.punkts.

Saskaņā ar normatīvajiem aktiem mednieka statusa kandidātiem sagatavošanās laikam eksāmena kārtošanai jābūt vismaz 40 stundām.

Līdz ar jaunajiem MK noteikumiem ir atcelta prasība par obligāto pirmseksāmena apmācību medību vadītājiem, nosakot, ka medību vadītāju kvalifikācijas kandidāti eksāmena tēmas var apgūt un eksāmenam sagatavoties patstāvīgi bez kursu apmeklēšanas. Vienlaikus noteikumi paredz, ka uz medību vadītāja pārbaudījuma kārtošanu un medību vadītāja apliecības saņemšanu var pretendēt mednieks, kam mednieka kvalifikācija ir ilgāk nekā trīs gadus. To nosaka MK noteikumu Nr.567 23.punkts.

"Jaunie noteikumi paaugstinās mednieku un medību vadītāju kvalifikāciju. "

Mednieka kandidātiem apgūstamās tēmas uzskaitītas MK noteikumu Nr.567 9.punktā. Savukārt medību vadītāja kandidāta teorētisko zināšanu pārbaudes programmas tēmas minētas 12.punktā. Eksāmena jautājumu klāsts papildināts ar vairākām tēmām, piemēram, par medību infrastruktūras ierīkošanas nosacījumiem, medību saimniecības nozīmi u.c.

Uzsvars apmācībā un kvalifikācijas uzturēšanā tiek likts uz medību vadītājiem, līdz ar to medību vadītāju eksaminācijas tēmās ietvertas prasības pēc padziļinātām un visaptverošām zināšanām.

Jaunie MK noteikumi paredz, ka teorētisko zināšanu pārbaudes jautājumi un atbildes, praktisko pārbaudījumu nolikums, kā arī medību vadītāju eksāmena teorētisko zināšanu pārbaudes jautājumi un atbildes tiek publicētas Valsts meža dienesta (VMD) mājaslapā.

Eksāmena norisi filmēs

Izmaiņas Medību likumā, kas stājās spēkā pagājušā gada janvārī, paredz, ka mednieku un medību vadītāju kandidātu eksamināciju veic Valsts meža dienestā (VMD) izveidota eksaminācijas komisija. Iepriekš eksamināciju rīkoja Valsts meža dienesta izveidota komisija, kuras sastāvā iekļāva Valsts meža dienesta, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas, Valsts policijas un pašvaldības pārstāvjus.

MK noteikumu Nr.567 22.punkts paredz, ka Mednieku eksaminācijas komisijai ir tiesības filmēt teorētisko zināšanu un praktisko iemaņu pārbaudi, bet tas nav obligāti. Ja eksāmena organizētājiem nebūs iespēja nodrošināt eksāmena norises filmēšanu, to neuzskatīs par pārkāpumu. MK noteikumu izstrādātāju ieskatā, eksāmena norises filmēšana mobilizēs gan eksaminētājus, gan eksaminējamos, veicinot rezultātu objektīvu vērtēšanu. Gadījumos kad pārbaudījumu atzīs par nenokārtotu, eksāmena video materiāls mazinās domstarpības.

Pēc attiecīgā eksāmena nokārtošanas persona var saņemt mednieka apliecību vai medību vadītāja apliecību. VMD apliecību izsniedz 15 darba dienu laikā pēc eksāmena nokārtošanas un valsts nodevas samaksas par mednieka apliecības vai par medību vadītāja apliecības izsniegšanu. Eksāmena rezultāti mednieka apliecības vai medību vadītāja apliecības saņemšanai ir derīgi trīs gadus pēc eksāmena nokārtošanas. Ja persona nebūs pieteikusies apliecības saņemšanai noteiktajā termiņā, tam beidzoties, eksāmens būs jākārto vēlreiz.

Medniekiem izsniegs plastikāta apliecības

"Lai uzlabotu medību procesa kontroli un uzraudzību, noteikumi paredz šobrīd papīra formātā esošo mednieku un medību vadītāju apliecību nomaiņu pret jauna parauga (plastikāta) apliecībām," norāda ZM pārstāve V.Kalniņa. Daļa mednieku un medību vadītāju nēsā papīra apliecības, kas izdotas pirms vairāk nekā desmit gadiem. Plastikāta apliecības ir mazāk pakļautas mehāniskiem bojājumiem un labāk saglabājas, turklāt ir labāk pasargātas pret viltojumiem.

Mednieka vai medību vadītāja apliecības apmaiņai nav noteikts termiņš, taču aktīvajiem medniekiem ir svarīgi zināt, ka saskaņā ar MK noteikumiem Nr.567 mednieku apliecības, kas izsniegtas pirms 2015.gada 1.jūlija, ir derīgas, bet pēc 2017.gada 1.janvāra uz to pamata netiks izsniegtas mednieka sezonas kartes, informē VMD Medību daļas vecākā referente Aiva Bondare. Speciāliste norāda, ka ar medību vadītāju apliecībām, kas saņemtas pirms 2015.gada 1.jūlija, ir atļauts vadīt medības līdz 2017.gada 31.martam.

Nepieciešamos dokumentus apliecības maiņai VMD birojā vai virsmežniecības administrācijā var iesniegt klātienē, elektroniski ar parakstītu elektronisko parakstu, kam pievienots laika zīmogs, vai arī sūtīt pa pastu.

Medniekam gan medību vadītāja, gan mednieka apliecības maiņai ir jāiesniedz:

  • iesniegums, norādot VMD biroju, kurā vēlas apliecību saņemt;
  • fotogrāfija (3X4 cm vai digitālā formātā);
  • informācija par valsts nodevas samaksu (iespējams samaksāt VMD birojā bezskaidras naudas norēķina veidā).

Dodoties saņemt apliecību, līdzi jāņem personu apliecinošs dokuments.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI