SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Lidija Dārziņa
LV portāls
27. aprīlī, 2015
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Darba tiesības
3
3
3
3

Darbinieka apliecība mežsaimniecībā un būvniecībā strādājošajiem

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

LV portāla infografika

Būvniecībā, mežsaimniecībā un mežizstrādē strādājošajiem darbinieku apliecību izsniegšanas kārtība noteikta jaunajos Ministru kabineta noteikumos. Šajos darbos apliecības bija obligātas arī līdz šim, tāpēc jau izsniegtās būs derīgas arī turpmāk. Darbinieku apliecības ļauj kontrolējošām institūcijām pārliecināties, ka darba vietā ir legāli nodarbinātie.
īsumā

Darbinieka apliecība būvniecībā, mežsaimniecībā un mežizstrādē:

  • Regulējums MK jaunos noteikumos;
  • Derīgas arī iepriekš izsniegtās apliecības.

Darba likumā ar grozījumiem 40.pantā ir paredzēts, ka Ministru kabinets nosaka komercdarbības veidus, kuros darba devējam ir pienākums, noslēdzot darba līgumu, darbiniekam izsniegt darbinieka apliecību, kā arī nosaka darbinieka apliecībā ietveramo informāciju un šīs apliecības izsniegšanas noteikumus, informē Labklājības ministrijas (LM Darba attiecību un darba aizsardzības politikas departamenta vecākā eksperte Astra Pilsuma, uzsverot, ka galvenais mērķis ir mazināt nelegālās nodarbinātības iespējas šajās nozarēs.

Attiecīgi šī kārtība tagad ir noteikta MK noteikumos Nr.167 par darbinieku apliecībām. Tie pieņemti 7.aprīlī un stājušies spēkā 10.aprīlī.

Darba devējam ir pienākums izsniegt darbinieka apliecību darbiniekam, kas nodarbināts:

  • mežsaimniecībā un mežizstrādē, ja darbs tiek veikts mežā, izņemot kokmateriālu pārvadājumos nodarbinātos kokvedēju vadītājus;
  • būvniecībā, ja darbs tiek veikts būvobjektā.

Darbinieka apliecību darba devējs izsniegs darbiniekam pirms darbu uzsākšanas.

Darbinieka apliecībā iekļauj šādas ziņas:

  1. darbinieka vārds un uzvārds;
  2. darbinieka fotogrāfija vai digitālais attēls;
  3. personas kods (ja nav personas koda, – dzimšanas datums, mēnesis, gads) vai vīzas vai uzturēšanās atļaujas numurs, kas apliecina, ka ārzemniekam piešķirtas tiesības uz nodarbinātību, ja atbilstoši normatīvajiem aktiem šāds ieraksts ir nepieciešams;
  4. darba līguma noslēgšanas datums un numurs;
  5. darba devēja nosaukums (firma) un reģistrācijas numurs vai darba devēja vārds, uzvārds un personas kods, ja darba devējs ir fiziska persona;
  6. darbinieka apliecības izsniegšanas datums;
  7. cita informācija, kuru darba devējs uzskata par nepieciešamu.

Abos komercdarbības veidos tos reglamentējošie normatīvie akti jau līdz šim noteica darbinieka apliecību nepieciešamību, un tāda prasība joprojām ir gan MK noteikumos Nr.310 "Darba aizsardzības prasības mežsaimniecībā", gan noteikumos Nr.92 "Darba aizsardzības prasības, veicot būvdarbus".

LM informācijā norādīts: jauno Ministru kabineta noteikumu spēkā stāšanās neietekmē iepriekš izsniegtās darbinieku apliecības – tās ir derīgas un izmantojamas arī pēc šo noteikumu spēkā stāšanās.

Reģistrācija

Darba likuma 40.pants nosaka pienākumu darba devējam gādāt par darba līgumu noslēgšanu rakstveidā un veikt noslēgto darba līgumu uzskaiti.

Līdzīgi darba devējam ir jāveic arī izsniegto darbinieku apliecību uzskaite. Kā norādīts noteikumu anotācijā, saskaņā ar 2010.gada 28.septembra Ministru kabineta noteikumu Nr.916 "Dokumentu izstrādāšanas un noformēšanas kārtība" 67.4.apakšpunktu pārvaldes dokumentu sistēmā ietilpst personāla dokumenti, kas minēto noteikumu 71.punktā definēti kā dokumenti, ar kuru palīdzību organizācija kārto un noformē darba vai dienesta attiecības ar saviem darbiniekiem vai amatpersonām.

"Prasības par darbinieku apliecībām - mērķis mazināt nelegālās nodarbinātības iespējas nozarēs."

Tādējādi uz darbinieka apliecību kā personāla dokumentu ir attiecināmas tādas pašas izstrādes, noformēšanas, reģistrēšanas, uzglabāšanas un citas prasības, kādas attiecināmas uz personāla dokumentiem. Dokumenta reģistrācijas numurs ir numurs, kas dokumentam piešķirts, reģistrējot to organizācijas izdoto dokumentu reģistrācijas sistēmā (piemēram, automatizētajā lietvedības sistēmā).

Ja apliecība nozaudēta, jāizsniedz jauna

Darbiniekam ir pienākums informēt darba devēju, ja darbinieka apliecība nozaudēta, kļuvusi lietošanai nederīga, prettiesiski atņemta vai mainījušies personas dati. Un darba devējam būs pienākums nekavējoties, bet ne vēlāk kā piecu darbdienu laikā pēc minētās informācijas saņemšanas izgatavot un izsniegt darbiniekam jaunu darbinieka apliecību.  

VDI: pārkāpumu mazāk

Valsts darba inspekcijas (VDI) Darba tiesību nodaļas vadītāja Mārīte Noriņa norāda, ka ar jaunajiem noteikumiem ir konsolidēts jau esošais regulējums par darba apliecībām. Noteikumu mērķis ir mazināt nelegālās nodarbinātības risku, ļaujot kontrolējošām institūcijām vieglāk un maksimāli efektīvāk pārliecināties, ka darba vietā  esošās personas ir nodarbinātas tiesiski. 

Noteikumi par darbinieku apliecībām attiecināmi tikai uz darba tiesiskajām attiecībām. Ja personai, ar kuru noslēgts darba līgums un kura ir nodarbināta MK noteikumos minētajās komercdarbības nozarēs, atrodas darba vietā (mežā, būvobjektā), darbinieka apliecībai ir jābūt, lai varētu to uzrādīt kontrolējošām institūcijām, uzsver VDI pārstāve.

Tā kā darbinieku apliecības šajās jomās bija obligāti nepieciešamas arī līdz šim, uz LV jautāto, kāda ir VDI speciālistu pieredze, veicot pārbaudes objektos, vai biežas ir situācijas, kad darbiniekiem apliecību nav, vai VDI ir arī sodījusi komersantus par to, ka nav izpildītas noteikumu prasības,V.Noriņa informē, ka saistībā ar MK noteikumiem par darba aizsardzības prasībām, veicot būvdarbus 2012.gadā, ir konstatēti  315 pārkāpumi,  2013.gadā - 388 pārkāpumu un 2014.gadā – 70 pārkāpumu. Šie ir pārkāpumi, kuri ir saistīti ar darbinieku  apliecību izsniegšanu. Šo konstatēto pārkāpumu novēršanai tika izsniegti rīkojumi, kā arī piemēroti naudas sodi.

Savukārt par MK noteikumu darba aizsardzības prasībām mežsaimniecībā neievērošanu Darba inspekcijā ir informācija tikai par 2014.gadu, kurā konstatēti 20 pārkāpumi. Analizējot šos datus, Darba inspekcija secina, ka pārkāpumiem attiecībā uz apliecību nodrošināšanu ir tendence samazināties.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI