SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Lidija Dārziņa
LV portāls
21. augustā, 2014
Lasīšanai: 8 minūtes
RUBRIKA: Likumprojekts
TĒMA: Tava drošība
4
4

Noteikta prasība tumsā uz ceļa būt pamanāmam

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Tuvojoties rudenim, pieaug diennakts tumšajā laikā ievainoto un bojā gājušo gājēju un velosipēdistu skaits, tādēļ nepieciešams lietot gaismas atstarojošos elementus.

LV portāla infografika

Gājējiem tumšajā diennakts laikā ārpus apdzīvotām vietām un arī uz nepietiekami apgaismota ceļa vairs nepietiks tikai ar atstarotāju vai lukturīti, bet būs nepieciešams apģērbs vai veste ar labi redzamiem gaismu atstarojoša materiāla elementiem. Papildu īpaši pamanāmiem aksesuāriem šāda veste vai attiecīgs apģērbs būs nepieciešams arī riteņbraucējiem, ja velosipēdam nav noteikumos prasīto lukturu. To paredz grozījumi Ceļu satiksmes noteikumos.
īsumā

Ceļu satiksmes noteikumos jaunas prasības:

  • gājēju un velosipēdistu apģērbam diennakts tumšajā laikā;
  • līdz 12 gadu vecam velosipēdistam galvā jābūt aizsargķiverei;
  • bērnu drošībai transportlīdzekļa aprīkojumā ar drošības jostām.

Šīs prasības iestrādātas Ministru kabineta 2004.gada 29.jūnija noteikumu Nr.571 "Ceļu satiksmes noteikumi" grozījumos, ko valdība pieņēma otrdien, 19.augustā.

Jaunās prasības cilvēka saskatīšanai uz ceļa pieņemtas steidzamā kārtā un pakārtotas ne tikai tam, ka iestājas gada tumšākais laiks, bet vienlaikus arī tuvajam mācību gada sākumam, lai nodrošinātu, ka pamanāmāki būtu skolēni. Tuvojoties rudenim, pieaug  diennakts tumšajā laikā ievainoto un bojā gājušo gājēju un velosipēdistu skaits, tādēļ nepieciešams noteikt mazaizsargātajiem satiksmes dalībniekiem pienākumu lietot gaismas atstarojošos elementus, pārvietojoties diennakts tumšajā laikā vai nepietiekamas redzamības apstākļos, norādīts aktuālo grozījumu anotācijā.

Ceļu satiksmes noteikumi prasa gājējiem ne tikai ārpus apdzīvotām vietām, bet arī apdzīvotās vietās (neapgaismotos ceļa vai ielu posmos) obligāti lietot atstarotājus. Pašreiz noteikumu 19.punkts nosaka: diennakts tumšajā laikā ārpus apdzīvotām vietām, kā arī apdzīvotās vietās, ja ceļš nav pietiekami un vienmērīgi apgaismots, gājējiem, kas pārvietojas pa brauktuvi vai nomali, jālieto gaismas atstarotājs vai cits gaismu atstarojoša materiāla elements vai jātur rokā iedegts lukturītis.

Ar grozījumiem noteikumos šādā situācijā ietverta prasība gājējiem būt tērptiem vestē (apģērbā) ar labi redzamiem gaismu atstarojoša materiāla elementiem.

Tāda pati prasība noteikta arī riteņbraucēju pamanāmībai; tā iekļauta 223.punktā:  braucot diennakts tumšajā laikā vai nepietiekamas redzamības apstākļos, velosipēdam abos tā sānos, riteņu abās pusēs jābūt aprīkotam ar diviem oranžiem (dzelteniem) gaismas atstarotājiem, kā arī priekšpusē jādeg baltas gaismas lukturim, bet aizmugurē – sarkanas gaismas lukturim. Ja lukturu nav vai tie nedarbojas, velosipēdam priekšpusē jābūt aprīkotam ar baltu atstarotāju, bet aizmugurē ar sarkanu atstarotāju un velosipēda vadītājam jābūt tērptam vestē (apģērbā) ar labi redzamiem gaismu atstarojoša materiāla elementiem.

Bērnu pasargāšanai – ķivere, papildu prasības drošības jostām un liegumi

Ceļu satiksmes noteikumos ieļautas vēl vairākas jaunas prasības, kas attiecas uz bērna līdzdalību satiksmē.

Bērniem, kas jaunāki par 12 gadiem, braucot ar velosipēdu, galvā būs jābūt aizsprādzētai aizsargķiverei. Pašreiz bērniem aizsargķivere jālieto tikai  no septiņu gadu vecuma un tikai gadījumos, ja ar velosipēdu tiek braukts pa brauktuvi vai nomali pilngadīgas personas pavadībā.

Būtiski papildināts noteikumu 203.punkts, kas nosaka situācijas, kādās aizliegts pārvadāt pasažierus. Līdz šim tam bija divi ierobežojumu punkti: nedrīkst pārvadāt pasažierus ārpus traktortehnikas kabīnes, piekabē (puspiekabē) un motocikla kravas nodalījumā; kā arī par 14 gadiem jaunākus pasažierus – vieglā automobiļa priekšējā sēdeklī, ja tā konstrukcijā nav paredzētas drošības jostas, kā arī uz motocikla sēdekļa.

"Jauno prasību mērķis ir glābt gājēju un velosipēdistu dzīvību."

Tagad 203.punkts ir papildināts un turpmāk vispār būs aizliegts pārvadāt bērnus līdz 3 gadu vecumam tādā automobilī, kas nav aprīkots ar drošības jostām.

Bērnu pārvadāšanai noteiktas arī prasības, ņemot vērā auguma kritēriju. Bērnus, kuru augums nepārsniedz 150 cm, aizliegts pārvadāt automobiļa priekšējā sēdeklī, ja automobiļa  sēdvietas nav aprīkotas ar drošības jostām. Ja bērna augums nepārsniedz 150 centimetru, ar mopēdu, motociklu, triciklu, kvadriciklu vai sniega motociklu viņu drīkstēs pārvadāt tikai tad, ja bērns var noturēt līdzsvaru un aizsniegt kāju atbalstus vai sēž uz viņa vecumam un svaram atbilstoša sēdeklīša.

Atstarojošā veste palielinās satiksmes dalībnieku drošību 

Ceļu satiksmes drošības direkcija jau vairāku gadu garumā iesaka izmantot atstarojošās vestes vai apģērbu, kurā iestrādāts atstarojošs materiāls.

Valdības sēdē, lemjot par grozījumiem, tika runāts arī par vecāku papildu tēriņiem, jo nu būs jāatlicina nauda arī skolēna vestei. Internetā atrodamais lētākais piedāvājums ir par 3 eiro.

Cerams, ka ar vestēm nebūs nekvalitatīvu atstarotāju problēmu, jo nereti izrādījies, ka nopirktie spīdīgie rimbuļi, piekariņi un citi kā suvenīri noformēti nieki nekādu atstarojumu nedod, taču formāli noteikumi ir izpildīti.

Satiksmes ministrijas sabiedrisko attiecību speciāliste Ilze Svikliņa LV portālam klāsta: pats galvenais jauno prasību mērķis ir, lai cilvēki uz ceļiem diennakts tumšajā laikā būtu redzami. Piekaramie vai kādi citi atstarotāji ne vienmēr šo funkciju pilda, turklāt nereti cilvēki tos arī piemirst paņemt līdzi vai piestiprina tā, ka atstarotājs nav redzams. Jaunajās prasībās nav pateikts, kādai jābūt vestei vai kādam jābūt apģērbam, galvenais, lai uz tā būtu labi pamanāmi šie atstarojošie elementi, piemēram, joslas uz apģērba – ne tikai uz muguras, bet arī priekšpusē, uz apģērba piedurknēm.

Tātad, ja veikalā ir nopērkami materiāli, var šādu ietērpu noformēt arī pats, piemēram, mamma saviem trim bērniem. Turklāt tagad arī daudziem bērnu āra apģērbiem, sporta tērpiem un apaviem atstarotāji jau ir iestrādāti.

Par Ceļu satiksmes noteikumu neievērošanu ir paredzēta atbildība. Bērnu pie atbildības var saukt, ja viņš ir sasniedzis 14 gadu vecumu. Par jaunākām atvasēm atbild vecāki.

Gan iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis, gan satiksmes ministrs Anrijs Matīss, atbildot uz valdības sēdē izskanējušiem dažu ministru priekšlikumiem noteikt moratoriju sodiem, piemēram, uz gadu, norādīja, ka jauno prasību mērķis nav gājēju sodīšana un naudas iekasēšana, bet noteikumi domāti, lai glābtu dzīvības un samazinātu bojāgājušo skaitu. Iekšlietu ministrs izteicās, ka policija sākotnēji, protams, cilvēkus brīdinās, taču pakāpeniski jaunie noteikumi būs jāielāgo. Viņš piebilda, ka šādas prasības (gājējam būt pamanāmākam) ir arī atbalsts autovadītājiem, jo, ja notiek traģisks negadījums, tad tā ir traģēdija arī šoferim.

Septembrī paredzēta informatīva kampaņa par atstarojošo vestu lietošanu, kā arī akcijas. Kā atceramies no atstarotāju ieviešanas sākuma akcijām, tajās daudzi iedzīvotāji reizē ar Valsts policijas mutisku brīdinājumu būt pamanāmiem tika pie sava atstarotāja bez maksas.

R.Kozlovskis informēja, ka policija ir izdalījusi bez maksas vairāk nekā divus miljonus atstarotāju. Diemžēl ar atstarotāju ieviešanu vien, lai novērstu nelaimes un traģēdijas, ir bijis nepietiekami.

Lielāki tēriņi vecākiem sagaidāmi par aizsargķiverēm, par ko var nākties izdod vismaz 20 eiro. Šai prasībai ir paredzēts pārejas laiks. Satiksmes ministrija informē, ka prasība valkāt aizsargķiveri bērniem līdz 12 gadu vecumam, braucot ar velosipēdu, būs noteikta, sākot ar šī gada 1.oktobri.

Ministru kabineta grozījumi Ceļu satiksmes noteikumos stāsies spēkā pēc to publicēšanas oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI