SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
22. novembrī, 2013
Lasīšanai: 7 minūtes
6
6

Pieejamās palīdzības iespējas ikvienam cietušajam

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Notikusī nelaime, iebrūkot jumtam lielveikalā „Maxima” Rīgas mikrorajonā Zolitūdē, daudzu cilvēku ikdienas dzīvi ir pakļāvusi neparedzētu notikumu gaitai. Kopš nelaimes brīža nepilnas diennakts laikā bojā gājušo skaits jau pārsniedzis ceturto desmitu, vairāki desmiti cilvēku guvuši traumas un atrodas ārstniecības iestādēs.
Daudziem traumas prasīs ilgu un dārgu ārstēšanos. Nenoliedzami, cietušo ģimenēm būs svarīgs arī materiāls atbalsts. Bet visgrūtāk būs sadziedēt dvēseles sāpes - vēl vairāk ir tuvinieku, draugu, kaimiņu un kolēģu, kuriem īpaši šobrīd ir ļoti nepieciešams psiholoģisks un morāls atbalsts.
LV portāls, sekojot valsts un Rīgas pašvaldības šajā ārkārtas situācijā lemtajam, ir uzsācis gatavot skaidrojumus, ko publicēs tuvākajā laikā, par normatīvā regulējuma noteiktajām un citām praktiskās palīdzības iespējām traģēdijā iesaistītajiem. Lai nelaimes skartos cilvēkus varētu kaut netieši atbalstīt, LV portāls aicina katru iespēju robežās šo informāciju izplatīt!

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis 22.novembra rītā sasauca Krīzes vadības padomes sēdi, kurā tika lemts par nepieciešamo palīdzību, ko valsts sniegs nelaimē cietušajiem. Priekšlikumi par kompensācijām jāsagatavo Labklājības un Iekšlietu ministrijai.

Saistībā ar iespēju saņemt veselības aprūpi Krīzes vadības padome šorīt lēmusi, ka no "Maximas" veikala sabrukšanas traģēdijā cietušajiem netiks iekasētas pacienta iemaksas arī par nepieciešamajiem izmeklējumiem un uzturēšanos slimnīcā. Kā paskaidroja Veselības ministrijas Komunikācijas nodaļas vadītāja Egita Pole, neatliekamā palīdzība visiem pacientiem ir bezmaksas un pacientu iemaksas ir jāveic tad, ja cietušais ir stacionēts, tiek veikti papildu izmeklējumi un ārstēšana. Par šiem pakalpojumiem ārstniecības iestāde sastāda rēķinu, kad pacients izrakstās no slimnīcas. Šobrīd Krīzes vadības padome ir lēmusi, ka saistībā ar šo konkrēto gadījumu pacientiem, kas cietuši lielveikala "Maxima" traģēdijā, par šiem pakalpojumiem aprēķins tiek veikts, bet personām tas nebūs jāapmaksā.

Divu nedēļu laikā atbildīgās ministrijas veiks apkopojumus par nepieciešamajām izmaksām, un valdība lems par papildu finansējuma piešķiršanu.

Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs sasauca pašvaldības dienestu operatīvo sanāksmi, pēc kuras paziņoja, ka Rīgas pašvaldība sniegs materiālu atbalstu 10 tūkstoš latu apmērā katrai ģimenei, kura ir zaudējusi ģimenes locekli traģēdijā, savukārt tiem cilvēkiem, kuri cieta un pašlaik ārstējas slimnīcā, atbalsts plānots līdz 5000 latiem atkarībā no situācijas, cik smags ir veselības stāvoklis. Tāpat Rīgas pašvaldība ir apņēmusies segt visus izdevumus par bērēm un arī sniegs visu nepieciešamo atbalstu bēru norises organizēšanā, piemēram, kas saistītas ar kapu vietu nokārtošanas formalitātēm. Cilvēki, kuriem nav savu ģimenes kapu, varēs izvēlēties vietu Pirmajos Meža kapos. 

Kā palīdzēt cietušajiem?

N.Ušakovs pastāstīja, ka ir daudz cilvēku, kas interesējas Rīgas domē, kā iespējams palīdzēt cietušajiem un ziedot līdzekļus. Lai personiski varētu sniegt palīdzību cietušajiem, Rīgas mērs lūdz zvanīt uz Rīgas domes Labklājības departamenta informatīvo bezmaksas tālruņa numuru 80005055. Šis tālrunis darbosies visu diennakti nedēļas nogalē. Labklājības departamenta speciālisti palīdzēs rast vislabāko veidu, kā var palīdzēt, piemēram, bērniem, kuri ir palikuši bez viena vai abiem vecākiem, vai vientuļiem cilvēkiem, kas palikuši bez apgādnieka. N.Ušakovs piebilda, ka ir sieviete, kurai nāksies amputēt abas rokas. Cilvēkiem, kuri vēlas palīdzēt šai sievietei un citiem cietušajiem, departaments sniegs informāciju, kā arī sniegs ziņas par citām personām, kurām nepieciešama palīdzība.

Labklājības ministrija izplatītajā paziņojumā ziņo, ka bērnus, kuru vecāki gājuši bojā Zolitūdes traģēdijā vai kuri ir guvuši tik nopietnas traumas, ka pašlaik nevar parūpēties par bērniem, un kuru radiniekus vai citus tuvus cilvēkus nevarēs atrast, būs iespējams ievietot audžuģimenēs.

Rīgas domes Labklājības departamenta direktore Irēna Kondrāte ziņoja, ka Labklājības departaments un Sociālais dienests, tāpat kā visi pārējie dienesti, strādā šobrīd ārkārtas režīmā. Sociālais dienests turpinās strādāt brīvdienās, līdz ar to palīdzību un konsultācijas varēs saņemt arī uz vietas. 

Sociālie darbinieki, psihologi atrodas traģēdijas vietā jau no notikuma brīža, lai sniegtu psiholoģisku palīdzību cietušo tuviniekiem un glābējiem. Psihologi kopā ar sociālajiem darbiniekiem atrodas arī vietā, kur notiek bojā gājušo atpazīšana. Rīgas domes pārstāve uzteic labo sadarbību ar citām institūcijām, piemēram, Rīgas domes Izglītības, Kultūras un sporta departamentu, kas sniedz operatīvu informāciju par bērniem, kas palikuši bez vecākiem vai kuriem gājis bojā viens no vecākiem vai cits ģimenes loceklis. Sociāla un psiholoģiska palīdzība tiek sniegta cilvēkiem ģimenē, kuri ir zaudējuši tuviniekus vai tie ir smagi cietuši.

I.Kondrāte izsaka pateicību visiem cilvēkiem, kas nepaliek vienaldzīgi un informē departamentu, ja ir aizdomas, ka kādā dzīvoklī ir palicis vientuļš cilvēks vai bērni, kuru apgādnieki nav atgriezušies. Aicinājums visiem ziņot, ja tuvumā ir nelaimē nonācis cilvēks!

Tuvākajās dienās ir iespējams vērsties pēc psiholoģiskās palīdzības. Ikviens cietušais vai cietušā tuvinieks saņems psiholoģisko palīdzību šādās vietās:

  • Rīgas sociālais dienests - Baznīcas ielā 19/23, Rīgā. Bezmaksas informatīvais tālrunis 80005055 vai 67105048.
  • Krīžu un konsultācijas centrs "Skalbes" – diennakts krīzes tālruņi: 67222922 vai 27722292.
  • Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas bērnu un pusaudžu uzticības tālrunis 116111. Inspekcija ir gatava nodrošināt psiholoģisko palīdzību, konsultācijas un atbalstu traģēdijā cietušajiem un iesaistītajiem bērniem un pusaudžiem.
  • Bezmaksas krīzes terapija traģēdijā cietušajiem, viņu līdzcilvēkiem un glābējiem pieejama Rīgas Stradiņa universitātes Psihosomatikas klīnikā, kuras ārsti psihoterapeiti ir gatavi sniegt palīdzību. Lūgums iepriekš vienoties par palīdzības vietu un laiku, zvanot pa tālruni 67625655 vai 20203203.
  • Bezmaksas palīdzību piedāvā arī ģimeņu psiholoģiskā atbalsta centrs LĪNA. Šodien un rīt centrā “LĪNA” Zolitūdes traģēdijā iesaistītajiem organizēta bezmaksas krīzes psiholoģiskā palīdzība. Pieteikties iespējams, zvanot 29451188.
  • Latvijas Psihoterapeitu biedrības psihoterapeitu saraksts, kas ir gatavi sniegt bezmaksas konsultācijas.
Labdarības organizācija "Ziedot.lv" ir gatava palīdzēt cietušajiem un viņu tuviniekiem, ja saņems lūgumu pēc palīdzības, piemēram, segt bēru izdevumus, sniegt psiholoģisko palīdzību un palīdzēt segt ārstēšanās izdevumus. Ja ir nepieciešama palīdzība, cietušie un viņu tuvinieki ir aicināti zvanīt pa tālruni 28808551 vai rakstīt uz e-pastu ziedot@ziedot.lv vai arī doties uz organizācijas biroju personiski Krišjāņa Barona ielā 59/61, Rīgā.
Labs saturs
6
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI