SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Lidija Dārziņa
LV portāls
17. jūlijā, 2013
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Likumprojekts
TĒMA: Finanses
1
1

Pirms pāriet uz eiro grozīs vairākus simtus normatīvo aktu

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Viens no normatīvo aktu projektiem, kurā jau ir veikta visu nodevu pārrēķināšana eiro, ir Iekšlietu ministrijas sagatavotie grozījumi MK noteikumiem Nr.133 „Noteikumi par valsts nodevu par personu apliecinošu dokumentu izsniegšanu”.

LV portāla infografika

Lai pārietu uz eiro, jaunajai valūtai pielāgos normas likumos un Ministru kabineta (MK) noteikumos, aizstājot latus ar eiro. No vairāk nekā 5000 spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem šogad grozījumi nepieciešami aptuveni 100 likumos un 500 MK noteikumos. Grozījumi saistošajos noteikumos būs jāveic arī pašvaldībām.
īsumā
  • Valdības sēžu darba kārtībā ieviesta īpaša sadaļa: "Ar pāreju uz euro saistītie projekti".
  • Caurlūkoti visi spēkā esošie likumi un MK noteikumi.
  • Šogad grozījumus izdarīs aptuveni 100 likumos un 500 MK noteikumos.
  • Vēl 300 MK noteikumus pārejai uz eiro pielāgos līdz 2016.gada 30.jūlijam.

Šo otrdien, 16.jūlijā, valdības sēdē pirmoreiz darba kārtībā bija ieviestā īpašā sadaļa, kurā izskatīja četrus Iekšlietu ministrijas sagatavotos grozījumu projektus noteikumos  par valsts nodevu par personu apliecinošu dokumentu izsniegšanu, par valsts nodevas apmēru, samaksas kārtību un atvieglojumiem un par ziņu par deklarēto dzīvesvietu reģistrāciju u.c. Piemēram, grozījumu projektā Ministru kabineta 2012.gada 21.februāra noteikumos Nr.133 "Noteikumi par valsts nodevu par personu apliecinošu dokumentu izsniegšanu" visas nodevas ir pārrēķinātas eiro, kādas tās būs no nākamā gada 1.janvāra.

Finanšu ministrijas valsts sekretāre Sanita Bajāre, žurnālistiem izklāstot normatīvo aktu grozījumu secību, uzsvēra: valstij ir jānodrošina, lai pāreja uz eiro iedzīvotājiem būtu ērta, vienkārša un droša. Normatīvie akti ir būtiska katra iedzīvotāja dzīves sastāvdaļa, un īpaši svarīgi visus noteikumus zināt komersantiem, tādēļ valsts pārvalde laikus vēlas pielāgot visus normatīvus. 

Grozījumi būs visos MK noteikumos un likumos, kuros minēts lats vai kurus citu apsvērumu dēļ tiesiskās noteiktības nodrošināšanai nepieciešams grozīt līdz eiro ieviešanai.

Ir caurskatīti visi valstī spēkā esošie 1433 likumi un 3672 MK noteikumi. No tiem šogad līdz 31.decembrim nepieciešams pielāgot apmēram 100 likumus un 500 MK noteikumus. Savukārt vēl aptuveni 300 MK noteikumus, kuros tikai gramatiski ir minēti lati, grozīs pakāpeniski – līdz 2016.gada 30.jūlijam. Tas ir maksimāli pieļautais pārejas periods šādu normatīvo aktu pielāgošanai, pārejot no nacionālās valūtas uz eiro, paskaidroja S.Bajāre.

Plāns normatīvo aktu grozīšanai, pārejot uz eiro valūtu


Plānots, ka līdz vasaras beigām Ministru kabinetā tiks izskatīti un akceptēti visi paredzētie grozījumi likumos un jau septembrī vienotā paketē visi likumprojekti būs nodoti izskatīšanai Saeimā.

Savukārt 500 MK noteikumus eiro pielāgos divos posmos – vispirms grozīs tos, kam jābūt kārtībā līdz 1.oktobrim, kas uzskatāma par "eiro dienu" uzņēmējiem, jo sākas cenu paralēlās atspoguļošanas periods.

Tātad MK noteikumi, kas izriet no Euro ieviešanas kārtības likuma un ir saistīti ar šo pārejas periodu, t.i., ar cenu paralēlo atspoguļošanu, kases aparātu pielāgošanu un rēķiniem, stāsies spēkā ar šā gada 1.oktobri. Šī grozījumu sadaļa MK tiks apstiprināta un līdz septembra beigām publicēta oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

Otras MK noteikumu grozījumu paketes sagatavošanai plānotais termiņš paredz grozījumu izstrādes un apstiprināšanas grafiku tā, lai līdz 20.decembrim šos noteikumus būtu iespējams publicēt "Latvijas Vēstnesī" un tie stātos spēkā nākamā gada 1.janvārī.

"No visiem saistībā ar eiro grozītajiem MK noteikumiem aptuveni desmitā daļa ir valsts pakalpojumu cenrāži, desmitā daļa – nodevas."

No visiem saistībā ar eiro pielāgojamiem MK noteikumiem aptuveni desmitā daļa ir valsts pakalpojumu cenrāži un desmitā daļa – nodevas.

"Valsts ir iniciatīvas "Godīgs eiro ieviesējs" dalībniece un rādīs priekšzīmi – visas cenas un nodevas no latiem uz eiro tiek pārrēķinātas pēc matemātiskā principa vai par labu valsts iedzīvotājiem," uzsvēra S.Bajāre.

Prasība par normatīvo aktu pielāgošanu attiecas arī uz pašvaldībām. Kā informēja Finanšu ministrijas valsts sekretāre, pašvaldības aktīvi strādā un jau tuvākajā laikā gatavos savus cenrāžus, latos norādītās summas konvertējot eiro.

No eiro projekta piecām darba grupām viena - valsts administrācijas darba grupa –nodarbojas ar tiesisko aktu pielāgošanu, šī procesa koordinēšanu un vadīšanu. Visi paveicamie darbi saistībā ar eiro, detalizēti uzdevumi, atbildīgās institūcijas, termiņi ir iekļauti Nacionālajā eiro ieviešanas plānā. Finanšu ministrija ne retāk kā reizi divos mēnešos iesniedz valdībā ziņojumu par to, kādā veidā notiek praktiskās pielāgošanas darbi un kādas ir konstatētās problēmas.

Gatavojoties eiro ieviešanai, ir ne tikai jāgroza normatīvie akti. No jauna pieņemtajos likumos kā valūtas vienība jau būs eiro, tātad arī 2014.gada valsts budžets būs sastādīts eiro. Tomēr valsts budžeta projekts tiks iesniegts abās valūtās – gan latos, gan eiro. "Projektēšanas procesā "rēķināšana" pagaidām gan notiek latos. Kopumā tas viss ir sarežģīti," piebilst S.Bajāre.

Uzziņa

Eiropas Ekonomikas un finanšu lietu padome (ECOFIN) šā gada 9.jūlijā pieņēma galīgo lēmumu par Latvijas pilntiesīgu dalību Ekonomikas un monetārajā savienībā no 2014.gada 1.janvāra. Vienlaikus ir apstiprināts kā neatsaucami fiksēts valūtas maiņas kurss: 1 eiro=0,702804 lati. Tātad pāreja uz eiro no nākamā gada 1.janvāra notiks pēc līdzšinējā Latvijas Bankas noteiktā lata piesaistes kursa eiro, par katru latu saņemot 1,42 eiro.

Euro ieviešanas kārtības likuma VIII nodaļa nosaka tiesību aktu pielāgošanu eiro ieviešanai.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI