NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
Lidija Dārziņa
LV portāls
01. oktobrī, 2013
Lasīšanai: 11 minūtes
RUBRIKA: Tuvplānā
TĒMA: Eiropas Savienība
1
1

No šodienas - 1.oktobra - cenas jānorāda latos un eiro

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Abu valūtu atspoguļošanas periodā, norādot cenu eiro, komersantiem ir obligāts ES Padomes Latvijai noteiktais valūtas oficiālais maiņas kurss (1 eiro=0,702804 lati) un likumā noteiktie matemātiskās noapaļošanas principi: naudas summas pēc latu konvertācijas uz eiro apaļo līdz tuvākajam centam, ņemot vērā trešo zīmi aiz komata.

LV portāla infografika

No 1.oktobra visos veikalos un pakalpojumu sniegšanas vietās cenas uz cenu zīmēm jābūt redzamām gan latos, gan eiro. Pirkuma kopsumma eiro ir jānorāda arī pirkuma čekā.
īsumā
No 1.oktobra precēm un pakalpojumiem cenas jānorāda gan latos, gan eiro.

Visatbildīgākais šis periods ir komersantiem, kuriem atbilstoši Euro ieviešanas kārtības likumā un no tā izrietošajos Ministru kabineta noteikumos noteiktajām prasībām ir jānodrošina iedzīvotāju informētība par to, kāda ir maksājamā vai samaksātā summa, ja to no latiem pārrēķina eiro. Tādējādi patērētājs gūst priekšstatu par cenām un izdevumu summām, ar kādām jārēķinās, kad kontā un maciņā nākamgad jau būs eiro. Citu pienākumu, kā vien sevis labad būt informētam, iedzīvotājam no 1.oktobra vēl nav. Pat ja kādam ir eirozonas valsts eiro vai cilvēks eiro sākuma komplektu ar Latvijas eiro monētām iegādāsies pirms jaunā gada, kas būs iespējams no 10.decembra, maksāt ar eiro šogad nevarēs. Par likumīgu maksāšanas līdzekli eiro Latvijā kļūs tikai 2014.gada 1.janvārī.

Saistībā ar eiro ieviešanu jau līdz 1.oktobrim bija jāveic grozījumi apmēram 500 Ministru kabineta noteikumos – daļa no tiem ir cenrāži, nodevu apmērs, ar grozījumiem visas latos minētās summas pārrēķinātas eiro. Iedzīvotājiem šī informācija būs noderīga no 1.janvāra, kad Latvijā ieviesīs jauno valūtu.

Komersantiem no 1.oktobra obligātie normatīvie akti ir saistīti ar cenu paralēlās atspoguļošanas perioda prasībām – cenu norādi, rēķinu izsniegšanu, kases aparātu darbību.

Informācija uz cenu zīmēm

Euro ieviešanas kārtības likuma 13.pants nosaka preču un pakalpojumu cenu paralēlās atspoguļošanas deviņu mēnešu periodu, kas sākas trīs mēnešus pirms eiro ieviešanas dienas, tātad šā gada 1.oktobrī, un ilgst sešus mēnešus pēc eiro ieviešanas dienas – līdz 2014.gada 30.jūnijam.

Abu valūtu atspoguļošanas periodā, norādot cenu eiro, komersantiem ir obligāts Eiropas Savienības Padomes Latvijai noteiktais valūtas oficiālais maiņas kurss (1 eiro=0,702804 lati) un likumā noteiktie matemātiskās noapaļošanas principi: naudas summas pēc latu konvertācijas uz eiro apaļo līdz tuvākajam centam, ņemot vērā trešo zīmi aiz komata:

  • ja trešā zīme aiz komata ir no 0 līdz 4, centa vērtība nemainās;
  • ja trešā zīme aiz komata ir no 5 līdz 9, cents tiek apaļots par vienu vērtību uz augšu.

Konvertējot preču un pakalpojumu cenas, ir jānorāda vismaz divas zīmes aiz komata, ja cena, kura tiek konvertēta, satur ne vairāk kā divas zīmes aiz komata.

Ministru kabineta 1999.gada 18.maija noteikumi Nr.178 nosaka kārtību, kādā norādāmas preču un pakalpojumu cenas. Tajos ar grozījumiem ir iekļautas arī prasības paralēlajai cenu norādīšanai eiro.

Eiro valūtā obligāti jānorāda preces vai pakalpojuma galīgā pārdošanas cena (t.i., cena, kāda patērētājam jāmaksā par preci vai pakalpojumu). Piemēram, tēja (250 g iepakojumā) maksā 3,20 Ls, jānorāda paciņas cena eiro – 4,55 eiro. Kilograma cena jānorāda latos – 12,80 Ls/kg. Pārdevēji un pakalpojuma sniedzēji ir tiesīgi visas cenas norādīt abās valūtās, taču līdz 31.decembrim mērvienības (1 litra, 1 kilograma) cenai obligāti jābūt latos (pēc 1.janvāra tā būs obligāti jānorāda eiro).

Pircējs, ja vēlas pārliecināties, vai cena parādīta korekta, var to pārbaudīt. Precei norādītā cena jāizdala ar 0,702804. Ne vienmēr eiro cenā būs zīmes aiz komata. Piemēram, ja cena latos ir 2,81 Ls, cena eiro pirms noapaļošanas būtu 3,9982697 eiro. Šādā gadījumā cena eiro pēc noapaļošanas var būt norādīta divējādi: 4,00 eiro vai 4,- eiro.

Normatīvie akti nenosaka papildu prasības cenu zīmju izskatam vai izmēram, kādas jau ir paredzētas Patērētāju tiesību aizsardzības likumā un atbilstīgajos noteikumos. Igauņu pieredze liecina, ka gan pašam tirgotājiem, gan pircējiem ir saprotamāk un ērtāk, ja cenu zīmi veido divos krāsu toņos vai divās krāsās, viena – latos, otra – eiro.

Informācija uz čeka

Paralēlās preču un pakalpojumu cenu atspoguļošanas periodā arī kases čekos darījuma kopsummai (ar PVN) latos jābūt norādītai eiro.

Tātad, saņemot veikala čeku, tajā būs redzama kopējā pirkuma summa arī eiro. Iespējams, ka tirdzniecības vietā izsniedz čeku, kurā nav norādīta pirkuma summa eiro. Tas nozīmē, ka šis tirgotājs strādā ar kases aparātu, kuru tehnisku iemeslu dēļ nav bijis iespējams pārprogrammēt, lai tajā norādītu eiro. Tas ir atļauts, ja konkrētais kases aparāts ir iekļauts izņēmumu sarakstā. Ministru kabineta 2007.gada 2.maija noteikumu Nr.282 "Nodokļu un citu maksājumu reģistrēšanas elektronisko ierīču un iekārtu lietošanas kārtība" grozījumos ir uzskaitīti kases aparāti (pavisam 131), uz kuriem neattiecina preču un pakalpojumu cenu paralēlās atspoguļošanas perioda prasības kases čekiem (noteikumu 10.pielikums). Tādā gadījumā paredzēts, ka pircējs, ja vēlas uzzināt arī pirkuma kopsummu eiro valūtā, var lūgt, lai pārdevējs to uzraksta uz čeka ar roku un parakstās.

"Katrs pats var pārliecināties, kā izveidojusies eiro norādītā cena: cena latos jāizdala ar maiņas kursu 0,702804."

Ja tirgotājs strādā ar kases aparātu, kas minēts MK 282.noteikumu 10.pielikumā, būtu vēlams informāciju par to izvietot redzamā vietā pircēja zināšanai, Latvijas Komercbanku asociācijas (LKA) rīkotajā seminārā ieteica Eiro projekta vadītāja Dace Kalsone.

Pēc 1.oktobra arī iedzīvotāji saņemtajos rēķinos, piemēram, par komunālajiem maksājumiem latu summu redzēs konvertētu eiro, tātad jau tagad uzzināsim, kādi maksājumi eiro būs pēc gadu mijas. To paredz grozījumi Ministru kabineta 2003.gada 21.oktobra noteikumos Nr.585 "Noteikumi par grāmatvedības kārtošanu un organizāciju".

Par šaubām var ziņot PTAC, par eiro var uzzināt arī citās iestādēs

Pēc oficiālā uzaicinājuma Latvijai iestāties eirozonā Ekonomikas ministrija ierosināja iniciatīvu komersantiem "Godīgs eiro ieviesējs". Pievienojoties memorandam būt godprātīgam komersantam, uzņēmējs apņemas neizmantot eiro ieviešanu preču un pakalpojumu cenu celšanai, cenu paralēlās atspoguļošanas periodā precēm un pakalpojumiem skaidri un nepārprotami norādīt cenas latos un eiro. Uzņēmēji apņemas nodrošināt godīgu cenu pārrēķinu no latiem uz eiro, ievērojot oficiālo valūtas maiņas kursu un cenu matemātiskas noapaļošanas principus.

Līdz 1.oktobrim iniciatīvai bija pievienojušies 750 uzņēmumi un 6000 tirdzniecības vietas visā Latvijā. Parakstot memorandu, komersanti var izmantot uzlīmi ar simbolu "Godīgs eiro ieviesējs". Uzņēmējs tādējādi iegūst mārketinga instrumentu pircēju piesaistei, savukārt patērētājs var paļauties, ka pērk preci vai pakalpojumu, kura cena ir korekti pārrēķināta, jau minētajā LKA seminārā uzsvēra Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš. Uzņēmējs uzlīmes ir tiesīgs izvietot tur, kur pārdod preces un sniedz pakalpojumus.

Pievienoties kampaņai, parakstot memorandu, var joprojām. Informācija atrodama vietnē Godīgs eiro ieviesējs.

Ja pircējs vai pakalpojuma saņēmējs ir saskatījis pārkāpumu cenu norādēs, var griezties Patērētāju tiesību aizsardzības centrā, kura mājaslapā sadaļā "Eiro ieviešana Latvijā" ir informācija gan komersantiem, gan patērētājiem. Patērētāji var uzdot jautājumus par cenu norādīšanu, sniegt ziņas par negodprātīgiem komersantiem un izteikt savas bažas, zvanot uz PTAC konsultatīvo tālruni 65452554 vai sūtot e-pastu eiro@ptac.gov.lv. Komersanti var saņemt speciālistu konsultācijas, zvanot uz PTAC eiro informatīvo tālruni 67388641 vai sūtot e-pastu eiro@ptac.gov.lv.

Visplašākā apkopotā informācija par eiro ieviešanu atrodama eiro ieviešanas mājaslapā eiro.lv. Darbojas bezmaksas informatīvais tālrunis 80003000.

Arī citas valsts iestādes savās mājaslapās publicē skaidrojumus un atbildes uz jautājumiem par eiro.

Valsts ieņēmumu dienesta mājaslapā var uzzināt, kas mainās sadarbībā ar VID līdz ar eiro ieviešanu.

Valsts darba inspekcijas mājaslapā ir informatīvs materiāls gan darba devējiem, gan darbiniekiem.

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra ir sagatavojusi atbildes uz jautājumiem - kas mainīsies pēc eiro ieviešanas?

Veselības ministrija pārskatāmā veidā ir publicējusi Pacienta iemaksas latos un eiro. (Piemēram, pacienta iemaksa, apmeklējot ģimenes ārstu, kas tagad ir 1 lats, no nākamā gada 1.janvāra būs 1,42 eiro.)

Īpašas eiro jautājumiem izveidotas sadaļas atrodamas arī Latvijas komercbanku interneta vietnēs.

Pašvaldību normatīvo aktu un citu lēmumu pielāgošana eiro - vadlīnijās

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija ir izstrādājusi vadlīnijas pašvaldībām pārejas periodā no latiem uz eiro. Tās atrodamas ministrijas mājaslapā šeit. Ministrija aicina pašvaldības laikus apzināt un veikt nepieciešamos grozījumus saistošajos noteikumos un par to informēt savus iedzīvotājus, lai pāreja uz eiro noritētu sekmīgi.

Saskaņā ar normatīvo regulējumu pašvaldībām līdz 2013.gada 9.novembrim jāizdod saistošie noteikumi, kuri ir saistīti ar eiro ieviešanu un kuru sagatavošanai nav nepieciešams izmantot eiro maiņas kursu. Šajā kategorijā ietilpst tie pašvaldību saistošie noteikumi, kuru regulējums nesatur skaitliski noteiktas naudas vienību izteiksmes latos, bet gramatiski satur nacionālās valūtas nosaukumu.

Savukārt saistošo noteikumu grozījumus, kuriem ir nepieciešams izmantot eiro maiņas kursu (1 EUR = 0,702804 LVL) pašvaldībām nepieciešams izdot līdz 2013.gada 9.decembrim.

Ja vienlaikus ar eiro tehniskajiem grozījumiem tiek veikti arī kādi papildu grozījumi, piemēram, mainītas summas ne tikai matemātiski, bet arī noapaļojot, tad noapaļošanai jābūt par labu iedzīvotājiem visos gadījumos, izņemot situācijas, kas saistītas ar sodu uzlikšanu, norādīts VARAM informācijā par vadlīnijām.

Pašvaldības jau ir veikušas grozījumus virknē saistošo noteikumu. Piemēram, Rīgas dome 2007.gada 11.decembra saistošajos noteikumos Nr.97 "Noteikumi par Rīgas pilsētas pašvaldības pabalstu aizbildņiem" ar 27.augusta grozījumiem noteikusi, ka šī pabalsta apmērs no eiro ieviešanas dienas (1.janvāra) būs 54,07 eiro mēnesī (par vienu bērnu). Pašreiz pabalsts ir 38 lati.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI