SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Lidija Dārziņa
LV portāls
02. decembrī, 2013
Lasīšanai: 11 minūtes

Latu un eiro paralēlās norādīšanas cenās būtība, kļūdas un sankcijas

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Precei vai pakalpojumam līdz 2013.gada 31.decembrim ir noteikta apaļa cena latos, pēc eiro ieviešanas dienas cenas jānorāda, ievērojot konvertācijas prasības. Konvertēto cenu eiro nedrīkst noapaļot līdz veselam eiro, ja paliek centi aiz komata. Piemēram: cena 5 Ls ir = 7,11 eiro. Nedrīkst noapaļot uz 7,- eiro.

FOTO: Ieva Čīka/ LETA

Kopš sācies eiro ieviešanas likumā noteiktais deviņu mēnešu cenu paralēlās atspoguļošanas periods, pirmajā mēnesī veiktas gandrīz 4000 pārbaudes un apsekojumi tirdzniecības un pakalpojumu sniegšanas vietās. Atklātās neprecizitātes lielākoties novērstas, negaidot atkārtotas pārbaudes, kam var sekot administratīvā pārkāpuma sods. Cenas uzrauga ne tikai iestādes un sabiedriskās organizācijas. Latvijas iedzīvotāji jau oktobrī sarakstījuši gandrīz 200 sūdzību - ievērojami vairāk nekā igauņi visu deviņu mēnešu laikā.
īsumā

Cenu paralēlās atspoguļošanu pareizību var pārbaudīt:

  • Patērētāju tiesību aizsardzības centrs,
  • Patērētāju interešu aizsardzības asociācija,
  • Pārtikas un veterinārais dienests,
  • Valsts ieņēmumu dienests.

Par pamanītajām neatbilstībām var ziņot pats pircējs un pakalpojuma saņēmējs.

Cenu pieauguma tendences vērtē Konkurences padome.

Euro ieviešanas kārtības likums nosaka paralēlo cenu atspoguļošanas obligātumu – pirms eiro ieviešanas trīs mēnešus, pēc eiro ieviešanas (2014.gada 1.janvārī) – sešus mēnešus. Preču un pakalpojumu cenu norādīšana eiro un latos paralēlās atspoguļošanas periodā reglamentēta Ministru kabineta 1999.gada 18.maija noteikumos Nr.178 "Kārtība, kādā norādāmas preču un pakalpojumu cenas".

Cenu norādīšanas kārtības ievērošanu uzrauga Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) sadarbībā ar Patērētāju interešu aizsardzības asociāciju, kā arī, savu darbu darot, vienlaikus uzmanību cenu norādēm pievērš Pārtikas un veterinārais dienests un  Valsts ieņēmumu dienests. Kopumā deviņos mēnešos paredzēts veikt 30 000 pārbaužu. Ieinteresētā puse ir arī pats pircējs un pakalpojumu saņēmējs, un arī patērētājam ir iespēja ziņot PTAC par saviem novērojumiem.

Galvenās divas pozīcijas, kas jāievēro komersantiem: no šā gada 1.oktobra cenai jābūt norādītai gan latos, gan eiro, un cenu pārrēķinam jāatbilst oficiālajam maiņas kursam (1 eiro=0,702804 lati).

Neatbilstībās arī cilvēciskas kļūdas

No oktobrī veiktajām 3746 pārbaudēm 1681 objektā jeb 45% gadījumu ir atklātas neatbilstības cenu paralēlajā atspoguļošanā, kas 78% gadījumu novērstas jau pārbaudes laikā vai piecu darbdienu laikā. Pārbaužu rezultāti arī liecina, ka pārkāpumu ir salīdzinoši vairāk pakalpojumu cenu norādīšanā. Tāda ir arī citu valstu pieredze iero ieviešanas procesā.

PTAC direktore Baiba Vītoliņa informēja, ka visbiežāk - 63% gadījumu – konstatēta nekorekta konvertācija. 23% gadījumos atsevišķām preču vai pakalpojumu vienībām nav bijusi norādīta cena divās valūtās. 14% gadījumu bijušas cita rakstura neatbilstības - nepareizi norādītas atlaižu akciju cenas, nenorādīta mērvienības cena. Šādu kļūdu rašanās iemesls ir mainīgais preču vai pakalpojumu sortiments, skaidro PTAC. B.Vītoliņa uzskata, ka nav pamata vērtēt tos kā masveida pārkāpumus, lielā mērā kļūdu rašanās iemesls ir cilvēciskais faktors, mainot cenas, summas atsevišķām precēm nav precīzi noapaļotas.

Ja pārbaudē konstatēts būtisks pārkāpums un tas nav novērsts, pārbaudi veic atkārtoti. Oktobrī 104 objektos veiktas šādas pārbaudes un atkārtoti pārkāpumi konstatēti 24 vietās. Pēc tam vairums komersantu pārkāpumus ir novērsuši. Taču  pieciem komersantiem jeb 0,3% no kopējā pārbaudīto objektu skaita par neatbilstībām ir uzsākta administratīvo pārkāpumu lietvedība.

"Konvertējot tūkstošiem cenu, gadās arī cilvēciskas kļūdas."

PTAC uzsver, ka pārbaužu mērķis nav sodīt komersantus, bet sakārtot tirgu, lai patērētājs var pieņemt lēmumu, kas balstīts uz patiesu informāciju par cenām.

Piemēram, kļūda ir arī tā, kad, pārrēķinot cenu no latiem uz eiro, cena eiro noapaļota uz leju, lai tā janvārī būtu "apaļa". Taču, lai arī labi domāts - cena samazināta, tā cenas apaļot nedrīkst. Jo cenu atspoguļošanas abās valūtās mērķis ir sniegt priekšstatu, kādas ir valūtu attiecības. Ja komersantam būs vēlme pēc 1.janvāra samazināt preces vai pakalpojuma cenu uz apaļu skaitli, to varēs darīt.

Tātad,  ja precei vai pakalpojumam līdz 2013.gada 31.decembrim ir noteikta apaļa cena latos, pēc eiro ieviešanas dienas cenas jānorāda, ievērojot konvertācijas prasības. Konvertēto cenu eiro nedrīkst noapaļot līdz veselam eiro, ja paliek centi aiz komata. Piemēram: cena 5 Ls ir = 7,11 eiro. Nedrīkst noapaļot uz 7,- eiro.

Sūdzas arī pircēji

Par pamanītajiem pārkāpumiem PTAC var ziņot arī pircēji. Pirmajā cenu paralēlās norādīšanas mēnesī saņemtas 180 patērētāju sūdzības: 103 - par cenu pieaugumu, 31 – par nekorektu konvertāciju, 37 – par cenu nenorādīšanu abās valūtās.

Patērētāju 97 sūdzības par cenu pieaugumu nosūtītas izvērtēšanai Konkurences padomei. Savukārt 14 sūdzības bijušas par pamanīto cenu pieaugumu iniciatīvas "Godīgs eiro ieviesējs" dalībniekiem. Šajos gadījumos PTAC vērtē iespējamās negodīgās komercprakses pazīmes, jo iniciatīvas dalībniekiem ir saistošas Negodīgas komercprakses aizlieguma likuma prasības, tāpēc PTAC prasa paskaidrojumus pašiem komersantiem.

Atšķirībā no Igaunijas, kur eiro ieviešanā paralēlās cenu atspoguļošanas deviņu mēnešu periodā bijusi tikai 71 sūdzība no pircējiem, Latvijā jau pirmajā mēnesī to ir bijis salīdzinoši daudz.

Godīgajiem eiro ieviesējiem joprojām var pievienoties

Iniciatīvai "Godīgs eiro ieviesējs" ir pievienojušies vairāk nekā 1100 uzņēmēju – tās ir gan lielās veikalu ķēdes, gan mazie veikaliņi un kafejnīcas. Tai pievienojušās arī vairāk nekā 100 valsts un pašvaldību kapitālsabiedrības. No Ekonomikas ministrijas pārraudzībā esošajām – visas, informēja ministrijas parlamentārais sekretārs Vilnis Ķirsis.

Ekonomikas ministrijas mājaslapā, kur var reģistrēt uzņēmumu un pievienoties iniciatīvai, komersantus var ieteikt arī patērētāji. Vairāk nekā 400 iedzīvotāju ir izmantojuši iespēju ieteikt godīgus uzņēmumus, kuriem, viņuprāt, būtu jāpievienojas iniciatīvai.

"Pakalpojumu cenu norādēs pārkāpumu ir vairāk."

Pārbaudēs neatbilstības ir konstatētas arī iniciatīvu atbalstījušajos uzņēmumos, taču, kā norāda B.Vītoliņa, kļūdu šajos uzņēmumos ir bijis daudz mazāk.

SIA "Arkolat" prezidente, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras padomes viceprezidente Daina Pečate uzsver, ka iniciatīvu "Godīgs eiro ieviesējs" atbalsta visas nozīmīgās uzņēmēju organizācijas Latvijā. Un ir svarīgi, lai iedzīvotāji var uzticēties komersantam, kurš ieguvis uzlīmi "Godīgs eiro ieviesējs". Tāda ir vairāk nekā 10 000 vietās. D.Pečate norāda, ka eiro ieviešanu nevajadzētu izmantot cenu celšanai, lai arī tirdzniecības nozarei pāreja uz eiro ir ļoti dārga. Ja pat vismazākajā kioskā ir vairāk nekā 1000 preču, tās ir daudzas darba stundas, lai katru cenu konvertētu, pareizi noapaļotu. Tas viss jādara paralēli ikdienas darbam, ar to var izskaidrot arī cilvēciskās kļūmes pārrēķinos, piebilst uzņēmēja.

Konvertācijā var rasties 1 eiro centa atšķirība

Analizējot nekorektas konvertācijas cēloņus cenu norādēs, PTAC speciālisti konstatējuši, ka lielā daļā gadījumu cenu atšķirība ir par vienu eiro centu, kas rodas, ja konvertācija notiek nevis no latiem uz eiro, bet no eiro uz latiem. Tādu gadījumu ir daudz – apmēram ceturtā daļa no kopējo konstatēto pārkāpumu skaita par nekorektu konvertāciju.

Praksē tas nozīmē to, ka atsevišķos gadījumos vienai cenai latos var būt divas par vienu eiro centu atšķirīgas cenas eiro. Piemēram, ja preces cena ir 0,70 Ls, veicot valūtas konvertāciju no latiem uz eiro, cena pēc noapaļošanas ir 1 EUR, turklāt, veicot konvertāciju no 0,99 EUR uz latiem, preces cena arī būs 0,70 Ls.

Lai konvertētu latus uz eiro, latu cenu dala ar noteikto valūtas kursu. Lai konvertētu eiro uz latiem, eiro cenu reizina ar noteikto valūtas kursu.

PTAC skaidro, ka matemātiski var rasties 1 centa atšķirība, konvertējot cenas no eiro uz latiem, jo lats ir spēcīgāka valūta nekā eiro.

Piemēram:

3,51 Ls : 0,702804 = 4,99 €

5,00 € x 0,702804 = 3,51 Ls

14,06 Ls : 0,702804 = 20,01 €

20,00 € x 0,702804 = 14,06 Ls

Cenu paralēlajai atspoguļošanai ir informatīvs raksturs. Eiro ieviešanas normatīvajos aktos nav noteikts, no kuras valūtas veicama konvertācija. Tāpēc pieņemts lēmums to par pārkāpumu neuzskatīt, paskaidro B.Vītoliņa. Tātad komersanti var valūtu konvertēt gan no latiem uz eiro, gan no eiro uz latiem, piemērojot Eiropas Padomes fiksēto valūtas kursu - 1 eiro ir 0,702804 lati un ievērojot matemātiskos noapaļošanas principus. Konvertācija šādos gadījumos, piemērojot oficiālo kursu, tiek uzskatīta par korektu.

Uzziņa. PTAC rekomendācijas komersantiem

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs aicina komersantus iepazīties un ņemt vērā tikai normatīvo aktu un PTAC izstrādāto Vadlīniju preču un pakalpojumu cenu norādīšanas kārtībai cenu paralēlās atspoguļošanas periodā noteiktos ieteikumus. Precizējošus jautājumus var uzdot PTAC speciālistiem pa tālruni  67388641 vai e-pastu eiro@ptac.gov.lv.

Komersantiem īpaši jāpievērš uzmanība aprēķinam. Latu konvertācijā uz eiro jāizmanto Eiropas Savienības Padomes noteiktais maiņas kurss (1 EUR = 0,702804 Ls), aprēķinam izmantojot visas sešas zīmes aiz komata. Naudas summas pēc latu konvertācijas uz eiro jāapaļo, ievērojot matemātiskos principus līdz tuvākajam centam, ņemot vērā trešo zīmi aiz komata.

"Cena jāpārrēķina pēc oficiālā kursa, un paralēlajās norādēs nav pieļaujamas abu cenu atšķirības ārpus konvertācijas ietvara, pat ja ir vēlme eiro cenu norādīt ar apaļu skaitli."

PTAC arī aicina komersantus rūpīgāk instruēt darbiniekus un iespēju robežās veikt pastiprinātus kvalitātes kontroles pasākumus, lai mazinātu cenu norādīšanas kļūdu rašanās risku.

Ja pircējs vai pakalpojuma saņēmējs ir saskatījis pārkāpumu cenu norādēs, par to var informēt Patērētāju tiesību aizsardzības centru. Patērētāji var uzdot jautājumus par cenu norādīšanu, sniegt ziņas par negodprātīgiem komersantiem un izteikt savas bažas, zvanot uz PTAC konsultatīvo tālruni 65452554 vai sūtot e-pastu eiro@ptac.gov.lv.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI