SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Laura Platace
LV portāls
12. aprīlī, 2013
Lasīšanai: 8 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Politika
2
2

Ja ir nepieciešamība nomainīt vēlēšanu iecirkni

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde no šī gada 18. līdz 23.martam kopumā vēlētājiem ir nosūtījusi gandrīz 1,5 miljonus vēstuļu ar paziņojumu par vēlētājam piešķirto vēlēšanu iecirkni un kārtas numuru iecirkņa vēlētāju sarakstā.

FOTO: Aiga Dambe, LV portāls

Pašvaldību vēlēšanās ir jābalso vienā konkrētā un iepriekš norādītā vēlēšanu iecirknī, tādēļ pilsoņiem savā deklarētajā dzīvesvietā ir jāsaņem paziņojums, kurā ir norādīts personas vēlēšanu iecirknis un kārtas numurs iecirkņa vēlētāju sarakstā. Ir iespējami gadījumi, kad vēlētāji šādu paziņojumu nesaņem vai arī dažādu iemeslu dēļ vēlas nomainīt vēlēšanu iecirkni. Tādēļ LV portāls skaidro, ko darīt, ja persona paziņojumu nav saņēmusi, un kā rīkoties, ja persona vēlas mainīt vēlēšanu iecirkni?

īsumā

Iespēja mainīt vēlēšanu iecirkni:

  • uz jebkuru citu iecirkni pašvaldības robežās;
  • uz jebkuru citu iecirkni pašvaldībā, kurā vēlētājam pieder nekustamais īpašums;
  • var nomainīt līdz 7.maijam;
  • nomainot vēlēšanu iecirkni līdz 7.maijam, vēlētājs saņems jaunu paziņojumu.

Papildu informāciju var saņemt:

  • izmantojot e-pakalpojumu "Vēlēšanu iecirkņa noskaidrošana" PMLP mājaslapā;
  • zvanot uz CVK uzziņu tālruni – 67049999.

Iespēja mainīt vēlēšanu iecirkni

Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) Informācijas nodaļas vadītāja Kristīne Bērziņa skaidro: pašvaldību vēlēšanās vēlētājs vēlēšanu iecirkni drīkst mainīt uz jebkuru citu iecirkni tās pašvaldības teritorijā, kur bija vēlētāja reģistrētā dzīvesvieta 90 dienas pirms vēlēšanām, attiecīgi šī gada 3.martā, vai uz jebkuru citu vēlēšanu iecirkni tajā pašvaldībā, kur vēlētājam pieder nekustamais īpašums.

Ja ir tāda nepieciešamība, vēlēšanu iecirkni ir iespējams mainīt vairākas reizes. K.Bērziņa uzsver, ka svarīgākais ir ielāgot, ka iecirkņa maiņa ir jāpaveic līdz šī gada 7.maijam. Pēc 7.maija vēlēšanu iecirkni nomainīt vairs nevarēs. Ierobežotais laiks vēlēšanu iecirkņa nomaiņai ir saistīts ar to, ka ir jāpaspēj sagatavot, izdrukāt un vēlēšanu iecirkņiem piegādāt vēlētāju sarakstus.

Lai sīkāk izskaidrotu vēlēšanu iecirkņa nomaiņu, K.Bērziņa min piemēru: vēlētāja reģistrētā dzīvesvieta šā gada 3.martā bija Rīgā Vidzemes priekšpilsētā, un viņš ir saņēmis paziņojumu, ka viņam jādodas balsot uz šai dzīvesvietai tuvāko vēlēšanu iecirkni. Tomēr vēlēšanu dienā, 1.jūnijā, kas ir sestdiena, vēlētājs plāno doties uz Liepāju, kur viņam pieder nekustamais īpašums un kur viņš gribētu balsot. Šajā gadījumā viņš drīkst mainīt vēlēšanu iecirkni, izvēloties balsot kādā no Liepājas iecirkņiem. Ja līdz 7.maijam vēlētājs uzzina, ka vēlēšanu dienā tomēr būs Rīgā, viņš var iecirkni nomainīt atkal uz kādu no Rīgas vēlēšanu iecirkņiem.

Kā nomainīt vēlēšanu iecirkni?

Lai nomainītu vēlēšanu iecirkni, vēlētājam ir jāveic vairāki soļi. K.Bērziņa norāda, ka vēlētājam ir jāaizpilda iesniegums, kura veidlapa ir pieejama gan elektroniski Centrālās vēlēšanu komisijas mājaslapā www.cvk.lv, gan uz vietas pašvaldības dzīvesvietas deklarēšanas vietā, un jāuzrāda pase vai personas apliecība. Savukārt mainot iecirkni uz pašvaldību, kur vēlētājam pieder nekustamais īpašums, personai papildus ir jāuzrāda īpašuma tiesības apliecinošs dokuments – Zemesgrāmatas akts vai izziņa no Zemesgrāmatas.

K.Bērziņa sīkāk skaidro, ko pilsētās un novados nozīmē "pašvaldības dzīvesvietas deklarēšanas vieta": katrā no 119 Latvijas pašvaldībām ir darbinieks vai nodaļa, kas atbild par dzīvesvietas deklarēšanu. Piemēram, Rīgas domē šo funkciju veic izpilddirekciju Iedzīvotāju dzīvesvietas reģistrācijas nodaļas, bet Mārupes novada domē par dzīvesvietas deklarēšanu ir atbildīga pašvaldības lietvede. Tas nozīmē, ka Rīgā iesniegumu par iecirkņa maiņu var iesniegt jebkurā Rīgas domes izpilddirekcijas Iedzīvotāju dzīvesvietas reģistrācijas nodaļā, bet Mārupē jāvēršas pie attiecīgās pašvaldības darbinieces. 

"Mainot iecirkni, iesniegumu drīkst iesniegt jebkuras pašvaldības dzīvesvietas deklarēšanas iestādē neatkarīgi no tā, kur atradīsies jaunais vēlēšanu iecirknis."

Atšķirībā no dzīvesvietas deklarēšanas, kad iesniegums jāiesniedz tai pašvaldībai, kurā ir iedzīvotāja jaunā dzīvesvieta, mainot iecirkni, iesniegumu drīkst iesniegt jebkuras pašvaldības dzīvesvietas deklarēšanas iestādē neatkarīgi no tā, kur atradīsies jaunais vēlēšanu iecirknis.

Vēlētāji, kuri līdz šī gada 7.maijam būs nomainījuši vēlēšanu iecirkni, saņems vēl vienu paziņojumu no Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) par personas vēlēšanu iecirkni un kārtas numuru iecirkņa vēlētāju sarakstā.

Ko darīt, ja paziņojums nav saņemts?

Gadījumā, ja vēlētājs nav saņēmis paziņojumu no PMLP par savu vēlēšanu iecirkni, persona savu vēlēšanu iecirkni var noskaidrot pati. PMLP Sabiedrisko attiecību speciāliste Kristīne Rukmane informē, ka ir izveidots e-pakalpojums "Vēlēšanu iecirkņa noskaidrošana". Vēlētājam e-pakalpojumā ir jāievada savs personas kods, vārds, uzvārds, kā arī 4 zīmju drošības kods, lai noskaidrotu sev piešķirto vēlēšanu iecirkni un kārtas numuru iecirkņa vēlētāju sarakstā.

Vēl ir iespējams zvanīt uz CVK uzziņu tālruni – 67049999. Tālruņa darba laiks ir katru dienu, ieskaitot brīvdienas un svētku dienas, no plkst. 8.00 līdz 20.00. Savukārt dienu pirms pašvaldību vēlēšanām un vēlēšanu dienā šī gada 31.maijā un 1.jūnijā tālruņa darba laiks būs no plkst. 7.00 līdz 24.00.

"Galvenais ir zināt vēlēšanu iecirkni, jo vēlētāja kārtas numuru būs iespējams noskaidrot balsošanas brīdī vēlēšanu iecirknī."

Uz CVK uzziņu tālruni var zvanīt ne tikai, lai noskaidrotu sev piešķirto vēlēšanu iecirkni. K.Bērziņa informē, ka svarīgākais CVK uzziņu tālruņa uzdevums ir palīdzēt tiem vēlētājiem, kuri kādu iemeslu dēļ nav saņēmuši paziņojumus par vēlēšanām, noskaidrot, kurā iecirknī jābalso. Tajā pašā laikā velētāji, zvanot uz CVK uzziņu tālruni, var uzdot arī citus jautājumus par vēlēšanu kārtību. Ja atbilde uz jautājumu nebūs atrodama tālruņa jautājumu un atbilžu datu bāzē, zvanītāja jautājumu piereģistrēs un atbildi sniegs divu dienu laikā. Savukārt tas, ko CVK uzziņu tālruņa darbinieki nevarēs pateikt priekšā, ir – par ko balsot. Uz šo jautājumu katram vēlētājam atbilde jāatrod pašam.

Vai kārtas numurs iecirkņa vēlētāju sarakstā ir obligāti jāzina?

K.Bērziņa norāda, ka galvenais ir zināt vēlēšanu iecirkni, jo vēlētāja kārtas numuru būs iespējams noskaidrot arī balsošanas brīdī vēlēšanu iecirknī. Katrā iecirknī būs pieejams arī saraksts, kurā vēlētāji būs sagrupēti pēc alfabēta. Tomēr, ja pirms došanās uz iecirkni vēlētājs savu kārtas numuru iegaumēs, nebūs jākavē laiks, noskaidrojot šo informāciju iecirknī.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI