SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Zanda Lielbārde
LV portāls
11. februārī, 2013
Lasīšanai: 7 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Ekonomika
2
2

Apstiprināts valsts atbalsts kooperācijas attīstībai laukos 2013.gadā

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

LV portāla infografika

Ir stājušies spēkā grozījumi Ministru kabineta noteikumos, kas nosaka valsts atbalstu lauksaimniecībai un lauku attīstībai 2013.gadā. Lai palielinātu lauku iedzīvotāju iespējas savu saražoto produkciju pārdot kopējā tirgū un sekmētu kooperāciju laukos, atbalsts vienreizēja maksājuma veidā ir paredzēts lauksaimniecības un mežsaimniecības pakalpojumu kooperatīvajām sabiedrībām, kā arī atzītām lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvajām sabiedrībām.
īsumā
  • 2013.gadā uz valsts atbalstu 5000 latu apmērā var pretendēt jauna lauksaimniecības vai mežsaimniecības pakalpojumu kooperatīvā sabiedrība.
  • Atbalstu līdz 7000 latiem piešķir atzītai lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvajai sabiedrībai.
  • Dokumenti atbalsta saņemšanai jāiesniedz Lauku atbalsta dienestā.

Ar grozījumiem MK noteikumi Nr.112 "Noteikumi par valsts atbalstu lauksaimniecībai un tā piešķiršanas kārtību" tagad papildināti ar jaunu – 8.1 daļu "Atbalsts kooperācijas attīstībai".

Zemkopības ministrijas (ZM) Valsts atbalsta plānošanas nodaļas vadītāja vietniece Biruta Ingiļāvičute skaidro, ka valsts atbalsts paredzēts jaunām lauksaimniecības un mežsaimniecības pakalpojumu kooperatīvajām sabiedrībām un atzītām LPKS materiālās bāzes papildināšanai.

Kopējais finansējums kooperācijas attīstībai 2013.gadā ir 200 000 latu:

  • lauksaimniecības un mežsaimniecības pakalpojumu kooperatīvajām sabiedrībām – 30 000 latu;
  • atzītām lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvajām sabiedrībām – 170 000 latu.

2012.gadā valstī pavisam reģistrētas 1935 kooperatīvās sabiedrības. No tām 298 sabiedrību reģistrētais darbības veids ir lauksaimniecība. Taču tieši lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrības (LPKS) ir 115, kas veido vien 5,9% no kopējā kooperatīvo sabiedrību skaita.

Atbalsts jaunām LPKS un mežsaimniecības pakalpojumu kooperatīvajām sabiedrībām

Atbalstu piešķir saskaņā ar Eiropas Komisijas 2006.gada 15.decembra Regulu (EK) Nr.1998/2006 par Līguma 87. un 88.panta piemērošanu de minimis atbalstam. De minimis nozīmē, ka viens atbalsta saņēmējs pēdējos trijos gados (2011.–2013.) nedrīkst saņemt vairāk kā 200 000 eiro (Ls 140 560), summējot visus atbalstus, kurus piešķir saskaņā ar Regulu (EK) Nr.1998/2006.

"Kopējais finansējums kooperācijas attīstībai 2013.gadā ir 200 000 latu."

Šī finansējuma piešķiršanas mērķis ir veicināt kooperācijas attīstību, sniedzot atbalstu kooperatīva biroja darbības nodrošināšanai četrās pozīcijās:

  • darba algām, tai skaitā nodokļu samaksai, nepārsniedzot 50% no piešķiramās atbalsta summas;
  • telpu īrei, remontam un mēbeļu iegādei;
  • biroja tehnikas, programmatūras un aprīkojuma iegādei;
  • transporta un sakaru izmaksām, izņemot transporta iegādi.

Atbalstu varēs saņemt lauksaimniecības un mežsaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrības (turpmāk – kooperatīvi), izņemot kooperatīvus, kas darbojas piensaimniecības un graudkopības nozarē. Šis būs vienreizējs maksājums līdz 5000 latiem. Ja kooperatīvs saņems atbalsta maksājumu 5000 latu apmērā, tad, piemēram, algām un nodokļiem drīkstēs izlietot 50% jeb 2500 latus, bet pārējo – citiem MK noteikumos paredzētajiem mērķiem.

Lai pretendētu uz atbalsta saņemšanu, kooperatīvam ir jābūt reģistrētam Uzņēmumu reģistrā laikposmā no 2012.gada 1.aprīļa līdz 2013.gada 31.martam un biedru skaitam tajā vajag būt vismaz desmit. Svarīgi, lai kooperatīvs veic saimniecisko darbību vismaz vienā no šiem darbības veidiem:

  • biedru saražotās produkcijas realizācija;
  • produkcijas sagatavošana realizācijai (pirmapstrāde, fasēšana);
  • pakalpojumu sniegšana biedriem.

Saskaņā ar noteikumiem kooperatīvs realizē tikai biedru saimniecībā saražoto produkciju.

Kā notiek atbalsta piešķiršana

Lai saņemtu atbalstu, kooperatīvs Lauku atbalsta dienestā (LAD) līdz 2013.gada 1.aprīlim iesniedz iesniegumu (MK noteikumu 55.1pielikums), tam pievienojot biedru sarakstu un kooperatīva valdē apstiprinātu atbalsta pasākumu izdevumu tāmi, kā arī uzskaites veidlapu par saņemto de minimis atbalstu, bet līdz 2013.gada 15.novembrim – samaksu apliecinošu dokumentu kopijas saskaņā ar iesniegto izdevumu tāmi.

Lauku atbalsta dienests pēc iesnieguma saņemšanas izmaksā priekšapmaksu 90 procentu apmērā no plānotās atbalsta maksājumu summas. Gala norēķins tiek veikts pēc samaksu apliecinošu dokumentu kopiju  (saskaņā ar izdevumu tāmi) saņemšanas.

"Atbalstu varēs saņemt lauksaimniecības un mežsaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrības, izņemot piensaimniecības un graudkopības kooperatīvus."

B.Ingiļāvičute uzsver: ja kooperatīvam atbilstoši normatīvajiem aktiem par lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvo sabiedrību un mežsaimniecības pakalpojumu kooperatīvo sabiedrību izvērtēšanu līdz nākamā gada 1.jūlijam nav piešķirts atbilstības statuss, saņemtais atbalsts tam būs jāatmaksā.

Atbalsts atzītām lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvajām sabiedrībām

Arī atzītām lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvajām sabiedrībām piešķir atbalstu saskaņā ar Komisijas 2006.gada 15.decembra Regulu (EK) Nr.1998/2006 par Līguma 87. un 88.panta piemērošanu de minimis atbalstam. Šī atbalsta mērķis ir veicināt atzītu lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvo sabiedrību konkurētspēju.

Atbalstu var saņemt tikai tāds pretendents, kam ir piešķirts atzītas kooperatīvās sabiedrības statuss. Atbalsta apmērs ir no 1000 līdz 7000 latu vienai atzītai kooperatīvajai sabiedrībai, atbilstoši lauksaimniecības preču un pakalpojumu apgrozījuma pieaugumam salīdzinājumā ar iepriekšējo taksācijas gadu un biedru skaitam.

B.Ingiļāvičute norāda: lielāka summa – līdz 7000 latu – atzītiem kooperatīviem ir paredzēta galvenokārt tādēļ, ka šie kooperatīvi jau pierādījuši savu dzīvotspēju. Bez tam ar šo finansiālo atbalstu ir iespēja stiprināt arī bioloģisko ražošanu, kur kooperācijai ir ļoti liela nozīme.

Piešķirto finansējumu atzīta kooperatīvā sabiedrība drīkst izlietot:

  • biroja telpu īrei, remontam un mēbeļu iegādei;
  • biroja tehnikas, programmatūras un aprīkojuma iegādei;
  • ražošanas iekārtu un laboratoriju aprīkojuma iegādei;
  • transporta un sakaru izmaksām, izņemot transporta iegādi.

Ja atzīta kooperatīvā sabiedrība kārtējā gadā jau ir saņēmusi atbalstu kā jauna  kooperatīvā sabiedrība 5000 latu apmērā, tad uz šo atbalstu pretendēt nevarēs.

Kā saņem atbalstu atzītas kooperatīvās sabiedrības

Lai saņemtu atbalstu, atzīta kooperatīvā sabiedrība līdz 2013.gada 1.maijam Lauku atbalsta dienestā iesniedz iesniegumu (MK noteikumu 56.1pielikums), tam pievienojot atbalsta pasākumu izdevumu tāmi, biedru sarakstu un informāciju par lauksaimniecības preču un pakalpojumu apmēru starp kooperatīvo sabiedrību un tās biedriem iepriekšējā taksācijas gadā. LAD jāiesniedz arī neapstiprināts, tikai valdes parakstīts gada pārskata projekts par pēdējo taksācijas gadu, kā arī uzskaites veidlapa par saņemto de minimis atbalstu saskaņā ar normatīvajiem aktiem.

LAD izvērtē iesniegumā un dokumentos norādīto informāciju saskaņā šo MK noteikumu 57.pielikumā minētajiem vērtēšanas kritērijiem un mēneša laikā pēc iesnieguma saņemšanas pieņem lēmumu par atbalsta piešķiršanu vai atteikumu piešķirt atbalstu.

Atbalstu izmaksā atbilstoši kopvērtējumā saņemtajiem punktiem:

  • par 2–9 punktiem – 1000 latu;
  • par 10–17 punktiem – 3000 latu;
  • par 18–25 punktiem – 5000 latu;
  • par 25 un vairāk punktiem – 7000 latu.

Par piešķirto atbalstu atzītā kooperatīvā sabiedrība līdz 2013.gada 15.novembrim LAD iesniedz samaksu apliecinošu dokumentu kopijas saskaņā ar iesniegto izdevumu tāmi.

B.Ingiļāvičute norāda, ka šie noteikumi attiecas uz atbalstu 2013.gadā. Turpmāko gadu atbalsts lauksaimniecības un mežsaimniecības pakalpojumu kooperatīvajām sabiedrībām būs atkarīgs no Eiropas Komisijas jaunajiem normatīvajiem aktiem (regulām), kas reglamentēs nākamo plānošanas periodu 2014.–2020.gadam.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI