SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
17. septembrī, 2012
Lasīšanai: 8 minūtes
1
5
1
5

No 2013. gada divkāršos izmaksu griestus vairākiem pabalstiem

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

LV portāla infografika

No 2013.gada 1.janvāra topošo un jau esošo vecāku maciņš kļūs nedaudz biezāks, jo valdība vasaras beigās ir pieņēmusi lēmumu divkāršot izmaksu griestus maternitātes, paternitātes un vecāku pabalstiem. Skaidrs, ka minētās izmaiņas galvenokārt skars tos vecākus, kuru bērni dzims pēc 1.janvāra. Bet kā ir ar 2012.gada beigās dzimušo bērnu vecākiem? Vai un kā izmaiņas skars viņus?
īsumā
  • No 2013.gada divreiz palielinās maternitātes, paternitātes, vecāku pabalsta izmaksas maksimālo apmēru.
  • Ierobežojumu griestu pacelšana attieksies arī uz pabalstiem par bērnu, kurš piedzimis līdz 2012.gada 31.decembrim, ja pabalsts pienākas arī 2013.gadā.

Būs izmaiņas trijos likumos

2012.gada 10.jūlijā valdība izskatīja Labklājības ministrijas (LM) sagatavoto informatīvo ziņojumu "Par sociālās aizsardzības jomas tiesību normu, kurām jāsāk darboties 2013.–2015.gadā, ieviešanas izvērtējumu". Balstoties uz to, valdība uzdeva ministrijai likumprojekta "Par valsts budžetu 2013.gadam" pavadošo likumprojektu paketē izstrādāt grozījumus vairākos likumos, kas nosaka valsts sociālo pabalstu izmaksu, skaidro LM Bērnu un ģimenes politikas departamenta vecākais eksperts Maksims Ivanovs.

Līdz ar to tapa grozījumi likumā "Par valsts pabalstu izmaksu laika periodā no 2009.gada līdz 2014.gadam", grozījums "Valsts sociālo pabalstu likumā" un grozījumi likumā "Par apdrošināšanu bezdarba gadījumam". Visi vēl jāpieņem Saeimā.

Vienlaikus LM pārstāvis norāda, ka ministrija vēlējās atteikties no vecāku, maternitātes un paternitātes pabalstu izmaksas ierobežojumiem vispār. Tomēr, lai nodrošinātu speciālā sociālās apdrošināšanas budžeta izdevumu samērīgumu ar tā finansiālajām iespējām, kas pašreizējā situācijā pabalstu izmaksā vēl neatļauj pilnībā atgriezties pie pirmskrīzes laikiem, tika panākts kompromisa risinājums – divreiz paaugstināt maternitātes, paternitātes un vecāku pabalstu apmēriem piemērojamu ierobežojumu slieksni. Turklāt valdībai ir tiesības divas reizes gadā izvērtēt, vai pabalstu izmaksai ir nosakāmi ierobežojumi un iesniegt Saeimai ziņojumu par ierobežojumu saglabāšanu, to daļēju vai pilnīgu atcelšanu.

Aprēķini liecina: lai pilnībā atceltu, piemēram, vecāku pabalsta izmaksas apmēra ierobežojumu no 2013.gada un vienlaikus pagarinātu šā pabalsta saņemšanas ilgumu līdz 1,5 gadam, nākamgad būtu nepieciešami 22,5 miljoni latu, 2014.gadā - 23,3 miljoni latu, bet 2015.gadā - 20,5 miljoni latu, jo ar 2015.gadu jau tagad plānots atcelt izmaksājamā pabalstu apmēra ierobežojumus.

Pabalstu apmērs

Saskaņā ar spēkā esošajiem normatīvo aktu nosacījumiem maternitātes, paternitātes, vecāku, slimības, bezdarbnieka apmēru ierobežojumi ir saglabājami līdz 2014.gada beigām, taču jau no 2013.gada 1.janvāra triju pabalstu - vecāku, maternitātes un paternitātes - maksimālais apmērs dienā būs Ls 23,02 un 50% no summas, kas pārsniegs 23,02 latus. Pašlaik spēkā ir ierobežojumi, kas nosaka, ka minēto pabalstu maksimālais apmērs dienā ir 11,51 lats un 50% no summas virs 11,51 lata.

Pēc izmaiņām apmēram par trešo daļu palielināsies to cilvēku skaits, kuri šos pabalstus varēs saņemt lielākā apmērā. Vienlaikus LM pārstāvis norāda, ka turpmāk minēto pabalstu griesti saglabāsies 8% vecāku pabalsta saņēmēju, 10% maternitātes pabalsta saņēmēju un 17% paternitātes pabalsta saņēmēju. Tātad laika periodā no 2013.gada 1.janvāra līdz 2014.gada 31.decembrim ierobežojumu piemērošana skars daudz mazāku pabalstu saņēmēju skaitu, salīdzinot ar pašreizēju situāciju, un pārsvarā tās būs sociāli apdrošinātas personas ar augstiem ienākumiem, t.i., vidējo bruto algu virs 1000 latiem mēnesī.

"Par trešo daļu vairāk būs to, kuri pabalstus varēs saņemt lielākā apmērā."

Pozitīvas pārmaiņas sagaida arī tos maternitātes, paternitātes un vecāku pabalsta saņēmējus, kuru bērns piedzimis līdz 2012.gada 31.decembrim, bet pabalstu izmaksa turpinās 2013.gadā. Šādās situācijās Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra pārrēķinās piešķirtos pabalstus. Tas nozīmē, ka šogad pabalstu izmaksās pašreizējā apmērā, bet par laika periodu no 2013.gada 1.janvāra iepriekšminētos pabalstus izmaksās atbilstoši jaunajam tiesiskajam regulējumam, t.i., divkāršojot izmaksu griestus.

Ģimenes valsts pabalsts

Runājot par ģimenes valsts pabalsta apmēru, M.Ivanovs norāda, ka to nemainīs jeb 8 latu apmērā saglabās līdz 2014.gada 31.decembrim.

No 2015.gada 1.janvāra plānots atjaunot ģimenes valsts pabalsta apmēra diferenciāciju atkarībā no bērnu skaita ģimenē. Proti, pabalsta lielumu par pirmo bērnu ģimenē noteiks Ministru kabinets.  Iecerēts, ka par otro bērnu tas būs divas reizes, bet par trešo un nākamajiem bērniem – trīs reizes lielāks nekā par pirmo bērnu ģimenē.

M.Ivanovs skaidro, ka ieviest ģimenes valsts pabalsta apmēra diferenciāciju jau 2013. un 2014.gadā būtu problemātiski tieši valsts pamatbudžeta ierobežoto finansiālo iespēju dēļ, jo paredzēts, ka no 2014.gada piešķirtās piemaksas pie vecuma un invaliditātes pensijām tiks izmaksātas no valsts pamatbudžeta līdzekļiem.

Bezdarbnieku pabalsts

No 2013.gada 1.janvāra bezdarbnieka pabalsta saņemšanas ilgums nebūs atšķirīgs atkarībā no cilvēka apdrošināšanas stāža un būs deviņi mēneši visiem bezdarbniekiem.

Pirmos trīs mēnešus bezdarbnieki pabalstu varēs saņemt piešķirtajā apmērā, nākamos trīs mēnešus – 75% no piešķirtā bezdarbnieka pabalsta apmēra, savukārt pēdējos trīs mēnešus – 50% no piešķirtā bezdarbnieka pabalsta apmēra.

Tādējādi bezdarbniekiem ar apdrošināšanas stāžu līdz 19 gadiem palielināsies sociālais nodrošinājums, lai deviņu mēnešu laikā palīdzētu viņiem atrast savai kvalifikācijai, prasmēm un interesēm atbilstošu darbu.

Pašlaik cilvēkiem ar apdrošināšanas stāžu no viena gada līdz deviņiem gadiem (ieskaitot) bezdarbnieka pabalsta izmaksas periods ir 4 mēneši; cilvēkiem ar apdrošināšanas stāžu no desmit līdz deviņpadsmit gadiem (ieskaitot) – 6 mēneši; cilvēkiem ar apdrošināšanas stāžu no 20 gadiem - 9 mēneši.

"Bezdarbnieka pabalsta apmēram ierobežojumi paliek."

Savukārt bezdarbniekiem ar apdrošināšanas stāžu no viena līdz 19 gadiem, kuriem bezdarbnieka pabalsts piešķirts līdz 2012.gada 31.decembrim un tā izmaksa turpinās pēc 2013.gada 1.janvāra, pabalsta izmaksas ilgumu pagarinās līdz deviņiem mēnešiem. Šādā gadījumā ņems vērā pirms 2012.gada 31.decembra piešķirtā bezdarbnieka pabalsta saņemšanas ilgumu. Piemēram, ja 2012.gadā bezdarbnieka pabalstu bezdarbnieks būs saņēmis 3 mēnešus, tad 2013.gadā viņam to izmaksās 6 mēnešus.

Vienlaikus grozījumi likumā paredz nodrošināt labvēlīgāku vidējās apdrošināšanas iemaksu algas aprēķināšanas kārtību bezdarbniekiem, kuri pirms bezdarbnieka statusa piešķiršanas bijuši bērna kopšanas atvaļinājumā, bērna kopšanai piešķirtajā bezalgas atvaļinājumā vai grūtniecības un dzemdību atvaļinājumā. Tas nozīmē, ka minētā kārtība attieksies arī uz tiem cilvēkiem, kuri pirms bezdarbnieka statusa iegūšanas nebūs strādājuši un iemaksas bezdarba gadījumam par viņiem būs veikusi valsts.

M.Ivanovs atgādina, ka arī bezdarbnieka pabalsta apmēram tiek piemēroti ierobežojumi. Tie paredz: ja aprēķinātā bezdarbnieka pabalsta apmērs pārsniedz 11,51 latu dienā, izmaksājamā pabalsta maksimālais apmērs dienā ir 11,51 lats + 50% no summas virs 11,51 lata. Bezdarbnieku pabalstiem izmaksu griesti no nākamā gada nemainās.

Informācijai

Pēc LM rīcībā esošajiem statistikas datiem, 2012.gada jūlijā ģimenes valsts pabalstu saņēma 208,9 tūkst. cilvēku, to izmaksāja par 295,5 tūkst. bērnu. Vecāku pabalsts 2012.gada jūlijā izmaksāts 9660 cilvēkiem. Maternitātes pabalstu 2012.gada jūlijā saņēma 2209 cilvēki. Paternitātes pabalstu – 729 cilvēki.

2012.gada jūlijā bezdarbnieka pabalsts piešķirts 29,9 tūkst. cilvēkiem. Izmaksājamā bezdarbnieka pabalsta vidējais apmērs bija 86,13 lati bezdarbniekiem ar apdrošināšanas stāžu līdz 9 gadiem un 108,62 lati bezdarbniekiem ar apdrošināšanas stāžu no 10 līdz 19 gadiem.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI