SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
06. augustā, 2012
Lasīšanai: 7 minūtes
4
4

Veselības aprūpe mājās

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Veselības aprūpe mājās ekonomē pacienta laiku un naudu, ļaujot viņam komfortabli uzturēties savā dzīves telpā un tāpat saņemt profesionāli nodrošinātu veselības aprūpes palīdzību.

FOTO: Māris Kaparkalējs, LV portāls

Latvijā jau četrus gadus tiek piedāvāts unikāls pacientu veselības aprūpes pakalpojuma veids – veselības aprūpe mājās. Tas nozīmē, ka pacients, kuram vairs nav nepieciešams uzturēties stacionārā, bet kura veselības stāvoklis ir jāuzmana un jāuzlabo, tiek aprūpēts viņa dzīvesvietā.
īsumā
  • Veselības aprūpi mājās ir iespējams saņemt tikai ar ģimenes ārsta vai ārsta speciālista nosūtījumu.
  • Veselības aprūpe mājās bez maksas ir pieejama MK noteikumos Nr. 1046 minētajos gadījumos.

Valsts finansēts aprūpes pakalpojums

Veselības aprūpe mājās ir pieejama gan par samaksu, gan arī tiek finansēta no valsts budžeta līdzekļiem. Lai pacientam tiktu piešķirta valsts apmaksāta veselības aprūpe mājās, viņa veselības stāvoklim ir jāatbilst Ministru kabineta (MK) noteikumos Nr.1046 "Veselības aprūpes organizēšanas un finansēšanas kārtība" noteiktajiem kritērijiem.

MK noteikumu 233.1pants nosaka, ka valsts finansēta aprūpe pacienta dzīvesvietā tiek nodrošināta, ja:

  • pacientam ir hroniska saslimšana un pārvietošanās traucējumi, kuru dēļ viņš nespēj ierasties ārstniecības iestādē;
  • pacients ir izrakstīts no stacionārās ārstniecības iestādes vai dienas stacionāra pēc ķirurģiskas iejaukšanās;
  • pacientam ar konkrētu diagnozi ir nepieciešami medicīniskās rehabilitācijas pakalpojumi, un to sniegšana uzsākta sešu mēnešu laikā pēc saslimšanas.

Jārēķinās, ka valsts apmaksātos veselības aprūpes pakalpojumus pacients var saņemt tādā gadījumā, ja viņam ir nepieciešama ārstnieciskā palīdzība, bet viņš pats nespēj ierasties ārstniecības iestādē uz noteiktām un vajadzīgām procedūrām. 

Kā saņemt veselības aprūpi?

Veselības aprūpei mājās ir vairākas priekšrocības – sākot no pacienta drošības sajūtas par savu veselību, kas tiek uzmanīta no profesionāli apmācītu medmāsu un feldšeru puses, līdz iespējai pacienta veselības aprūpē iesaistīt un izglītot ģimenes locekļus, tādējādi radot tālejošāku ieguldījumu veselības uzmanīšanā arī pēc pakalpojuma sniegšanas beigām.

"Nosūtījumu veselības aprūpei mājās var izsniegt, jau izrakstoties no slimnīcas, vai pēc tam ģimenes ārsts vai speciālists," norāda Nacionālā veselības dienesta (NVD) sabiedrisko attiecību vadītāja Laura Lapiņa, piebilstot, ka "rehabilitācijas pakalpojumiem nepieciešams rehabilitologa vai fizikālās un rehabilitācijas medicīnas ārsta nosūtījums. To var saņemt, vai nu izrakstoties no stacionāra, vai pie šiem speciālistiem var nosūtīt ģimenes ārsts." Ārstnieciskās manipulācijas mājas apstākļos (veselības aprūpi mājās) ir iespējams saņemt tikai tad, ja pacientam ir ģimenes ārsta vai ārsta speciālista nosūtījums.

"Veselības aprūpe mājās ir pieejama gan par samaksu, gan arī tiek finansēta no valsts budžeta līdzekļiem."

NVD sabiedrisko attiecību speciāliste Evija Štālberga pamato: "Veselības aprūpi mājās pacients saņem, ja viņam ir ģimenes ārsta nosūtījums vai nosūtījums veselības aprūpes mājās saņemšanai pēc izrakstīšanās no slimnīcas stacionāra vai dienas stacionāra, nosūtījumu saņemot izrakstoties. Lai pacients saņemtu veselības aprūpes pakalpojumus mājas apstākļos, ģimenes ārstam vai ārstam speciālistam ir jāpamato šāda nepieciešamība."

Nosūtījumā ārstam ir jānorāda šāda informācija:

  • diagnoze, kuras dēļ nozīmēta veselības aprūpe mājās;
  • diagnoze, kuras dēļ ir pārvietošanās traucējumi;
  • ārstējošā ārsta nozīmējumi veselības aprūpei mājās, tai skaitā medikamenti;
  • laikposms, kurā jānodrošina veselības aprūpe mājās.

"Savukārt, lai saņemtu medicīnisko rehabilitāciju mājās, insulta pacientam nepieciešams rehabilitologa vai fizikālās un rehabilitācijas medicīnas ārsta nosūtījums un pievienots medicīniskās rehabilitācijas plāns. Nosūtījums un medicīniskās rehabilitācijas plānu parasti izsniedz, izrakstoties no ārstēšanās stacionārā vai ārsta apmeklējuma laikā. Jānorāda, ka insulta pacientiem tiek apmaksātas arī rehabilitologa, kā arī fizikālās un rehabilitācijas medicīnas ārsta mājas vizītes," norāda E.Štālberga.

Aprūpē sniegtie pakalpojumi

Veselības aprūpes pakalpojumus mājās sniedz sertificēta māsa vai ārsta palīgs jeb feldšeris.

NVD mājaslapā ir norādīti konkrēti pakalpojumi, kurus saņem tie pacienti, kam tiek nodrošināta veselības aprūpe mājās. Sertificēta medicīnas māsa vai ārsta palīgs feldšeris sniedz šādus pakalpojumus:

  • ievada medikamentus;
  • aprūpē ādas bojājumus (piemēram, izgulējumus);
  • aprūpē mākslīgo atveri, kā arī izglīto un apmāca pacientu un viņa tuviniekus par mākslīgās atveres aprūpi;
  • sniedz rehabilitācijas pakalpojumus pacientiem ar noteiktu diagnozi;
  • veic ilgstošo plaušu mākslīgo ventilāciju.

Pakalpojuma saņemšana no 10 līdz 30 dienām

Pakalpojuma saņemšanas ilgums pacientam, kam ir veikts nosūtījums aprūpei mājās, ir atšķirīgs. MK noteikumos Nr.1046 233.7punktā ir norādīts: ja pacients veselības aprūpi mājās saņem hronisku saslimšanas un pārvietošanās traucējumu gadījumā, vienas aprūpes ilgums ir līdz 30 kalendāra dienām. Ja veselības aprūpēšanu ir nepieciešams turpināt, tad divu darba dienu laikā pirms minētā termiņa beigām pacientu apmeklē ģimenes ārsts un dod attiecīgā pakalpojuma sniedzējam atzinumu vai pakalpojums pārtraucams, vai jāturpina.

"Veselības aprūpi mājās ir iespējams saņemt tikai ar ģimenes ārsta vai ārsta speciālista nosūtījumu."

Savukārt gadījumā, ja pacients tiek izrakstīts no stacionārās ārstniecības iestādes vai dienas stacionāra sakarā ar ķirurģisku iejaukšanos, veselības aprūpe mājās ir līdz 10 dienām. Arī šajā gadījumā, tāpat kā hronisku saslimšanas un pārvietošanās traucējumu gadījumā, ir iespējams pagarināt veselības aprūpes ilgumu, ģimenes ārstam sniedzot atzinumu par pakalpojuma pārtraukšanu vai turpināšanu.

To, cik bieži pacientu mājas apstākļos apmeklē medmāsa vai ārsta palīgs, nosaka pacienta veselības stāvoklis. "Mājas vizīšu ilgums un biežums ir atkarīgs no katra pacienta veselības stāvokļa un atbilstoši tam nepieciešamajiem pakalpojumiem," stāsta L.Lapiņa.

Uzziņai

Ar informāciju par ārstniecības iestādēm, kuras nodrošina valsts apmaksātu veselības aprūpi mājās, iedzīvotāji var iepazīties NVD mājaslapas sadaļā "Veselības aprūpes pakalpojumi" – "Veselības aprūpe mājās" vai zvanot uz NVD bezmaksas informatīvo tālruni 80001234 (darbdienās no plkst.8.30 līdz 17.00).
Labs saturs
4
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI