SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
10. oktobrī, 2011
Lasīšanai: 9 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Veselība
1
1

Kā valsts apmaksātu ambulatoro palīdzību saņemt ātrāk

Publicēts pirms 12 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Nereti sabiedrībā pastāv uzskats, ka attiecīgo medicīnisko izmeklējumu var veikt tikai konkrētā vietā. Taču to pašu pakalpojumu tādā pašā kvalitātē par valsts budžeta līdzekļiem var saņemt arī citās ārstniecības iestādēs daudz ātrāk.

FOTO: Māris Kaparkalējs, LV

Veselības norēķinu centra mājaslapā ikviens pacients var ērti noskaidrot, pie kura vajadzīgā speciālista pašlaik ir visīsākā rinda vai kur valsts apmaksātu ambulatoro izmeklējumu var saņemt visātrāk.

Pacientam, kam vajadzīga valsts apmaksāta ārsta speciālista konsultācija, vispirms jāsaņem ģimenes ārsta nosūtījums un tad jāatrod līgumattiecībās ar Veselības norēķinu centru (VNC) esošs speciālists, pie kura pēc vajadzīgās konsultācijas doties. Par vizīti būs jāmaksā vien pacienta iemaksa – 3 lati.

Tāpat jebkuram pacientam ir tiesības saņemt valsts apmaksātus ambulatoros izmeklējumus. Šādā gadījumā atkarībā no izmeklējuma veida nepieciešams ģimenes ārsta vai ārsta speciālista nosūtījums. Turklāt valstī ir noteikti arī tiešās pieejamības speciālisti (ginekologs, acu ārsts, bērnu ķirurgs, pediatrs un citi), pie kuriem pacients var vērsties un saņemt konsultāciju bez ģimenes ārsta nosūtījuma.

Svarīgākais ir nosūtījums

Nosūtījumā nav jābūt norādītam konkrētam speciālistam vai ārstniecības iestādei, kur doties uz konsultāciju. Kā skaidro VNC sabiedrisko attiecību vadītājs Toms Noviks, pat tad, ja nosūtījumā minēts konkrēts speciālists vai konkrēta medicīniskā iestāde, kur saņemt pakalpojumu, ar šo nosūtījumu var doties pie jebkura konkrētās specialitātes ārsta vai uz jebkuru ārstniecības iestādi, kas sniedz nepieciešamo valsts apmaksāto veselības aprūpes pakalpojumu, visā Latvijas teritorijā.

 Pacientiem Latvijā nav ģeogrāfisku ierobežojumu veselības aprūpes pakalpojumu saņemšanai. Kā jau iepriekš minēts, svarīgi, lai ārstniecības iestāde un/vai ārstniecības persona būtu līgumattiecībās ar Veselības norēķinu centru.

"Pacientiem Latvijā nav ģeogrāfisku ierobežojumu veselības aprūpes saņemšanai."

Kad saņemts ģimenes ārsta vai speciālista nosūtījums izmeklējumam, pacients izvēlas, pie kura speciālista un uz kuru veselības aprūpes iestādi doties. To visērtāk var izdarīt VNC mājaslapas sadaļā Gaidīšanas rindas plānveida ārstniecībai ambulatorās iestādēs. Tajā regulāri tiek atjaunota informācija par visām ārstniecības iestādēm un visiem speciālistiem, kas sniedz valsts apmaksātus veselības aprūpes pakalpojumus. Informācija gan netiek atjaunota katru dienu, bet reizi mēnesī. Tomēr pacientam tā dod skaidras norādes, kur viņš vajadzīgo pakalpojumu var meklēt un kur to saņemt visātrāk.

Gaidīšanas rindu tabulās norādītas gan ārstniecības iestādes, gan speciālisti un izmeklējumi. Ja tabulas attiecīgajā daļā ir tukšums, tas nozīmē, ka konkrētā ārstniecības iestāde meklēto pakalpojumu nepiedāvā vai pacientu interesējošā speciālista tur nav. Savukārt attiecīgajā sadaļā ierakstītais skaitlis nozīmē iestādes prognozi, cik dienas pacientam būs jāgaida rindā. Te gan jāatgādina, ka uzmanība jāpievērš datumam, kurā rindu apkopojums veidots. Iespējams, ka šobrīd situācija ir mainījusies.

Speciālista vai pakalpojuma izvēle

Vispirms pacientam ir jāizvēlas teritorija, kurā viņš vēlas doties pie speciālista vai uz konkrēto izmeklējumu, un tad jāatver attiecīgā tabula.

Piemēram, sieviete vēlas doties pie valsts apmaksāta ginekologa Rīgas nodaļā. Tabulā viņa var redzēt visas medicīnas iestādes, kur var saņemt šo pakalpojumu, un konstatēt, ka citur jāgaida pat 50 dienas, bet ir vietas, kurās rindas nav vispār. Kuru medicīnas iestādi izvēlēties – tas paliek klienta ziņā.

Vēl viens piemērs. Pacientam vajadzīga magnētiskā rezonanse Rīgas nodaļā. Tabulā redzams, ka šajā teritorijā to var saņemt astoņās vietās un rindu garumi atšķiras pat trīskārt. Te nu ir vērts aplūkot arī citu Latvijas reģionu piedāvājumus. Iespējams to pašu pakalpojumu – magnētisko rezonansi – piedāvā arī kādā citā ārstniecības iestādē. Piemēram, 2011.gada 1.septembrī magnētiskā rezonanse Cēsu klīnikā bija pieejama uzreiz, savukārt Latvijas Jūras medicīnas centrā uz šo izmeklējumu bija jāgaida 90 dienas.

"2011.gada 1.septembrī magnētiskā rezonanse Cēsu klīnikā bija pieejama uzreiz, savukārt Latvijas Jūras medicīnas centrā uz to bija jāgaida 90 dienas."

 "Bieži vien rindas izveido paši pacienti," atzīst T.Noviks. Nereti sabiedrībā pastāv uzskats, ka attiecīgo medicīnisko izmeklējumu var veikt tikai konkrētā vietā. Taču to pašu pakalpojumu tādā pašā kvalitātē par valsts budžeta līdzekļiem var saņemt arī citās ārstniecības iestādēs daudz ātrāk.

Kad atrasta piemērotākā veselības aprūpes pakalpojuma saņemšanas vieta, pacientam ar attiecīgo iestādi jāsazinās un jāpiesakās uz konsultāciju vai izmeklējumu.

Cik tas maksā

Pacienta iemaksas par diagnostiskajiem izmeklējumiem ambulatori un dienas stacionārā ir noteiktas Ministru kabineta noteikumos "Veselības aprūpes organizēšanas un finansēšanas kārtība". Tie paredz, kāda ir pacienta maksājuma daļa, saņemot valsts apmaksātu izmeklējumu.

  • Par apmeklējumu pie ģimenes ārsta ambulatori - Ls 1.
  • Par ārsta speciālista apmeklējumu un konsultāciju ambulatori - Ls 3.
  • Elektrokardiogrāfiskie izmeklējumi - Ls 1.
  • Sirds neinvazīvie funkcionālie izmeklējumi - Ls 3.
  • Galvas un ekstremitāšu maģistrālo asinsvadu funkcionālie izmeklējumi - Ls 3.
  • Neiroelektrofizioloģiskie izmeklējumi - Ls 3.
  • Funkcionālie kuņģa–zarnu trakta izmeklējumi - Ls 3.
  • Endoskopiskie izmeklējumi - Ls 5.
  • Sonoskopiskie izmeklējumi - Ls 3.
  • Rentgenoloģiskie izmeklējumi bez kontrastvielas - Ls 2.
  • Rentgenoloģiskie izmeklējumi ar kontrastvielu (var iekasēt vienu reizi viena apmeklējuma laikā) - Ls 7.
  • Radionuklīdā diagnostika - Ls 3.
  • Datortomogrāfiskie izmeklējumi bez intravenozas kontrastvielas - Ls 10.
  • Datortomogrāfiskie izmeklējumi ar intravenozu kontrastvielu (veicot izmeklējumu bez kontrastvielas, kam seko izmeklējums ar kontrastvielu, pacienta iemaksu iekasē tikai par izmeklējumu ar kontrastvielu) - Ls 15.
  • Kodolmagnētiskās rezonanses izmeklējumi bez kontrastvielas (viena apmeklējuma laikā norāda tik reizes, cik ķermeņa daļām veikti izmeklējumi) - Ls 20.
  • Kodolmagnētiskās rezonanses izmeklējumi ar intravenozu kontrastvielu (veicot izmeklējumu bez kontrastvielas, kam seko izmeklējums ar kontrastvielu, pacienta iemaksu iekasē tikai par izmeklējumu ar kontrastvielu) - Ls 25.
  • Koronarogrāfija dienas stacionārā (izmeklējums ar kontrastvielu) - Ls 7. 
  • Par ārstēšanos dienas stacionārā (par katru dienu) - Ls 5,00.
  • Par ambulatori un dienas stacionārā veiktajām operācijām (par katru veikto operāciju) -  Ls 3,00.

    "To pašu pakalpojumu tādā pašā kvalitātē par valsts budžeta līdzekļiem citās medicīnas iestādēs var saņemt daudz ātrāk."

VNC atgādina, ka valstī ir noteiktas iedzīvotāju kategorijas, kuras ir atbrīvotas no pacientu iemaksām:

  • bērni vecumā līdz 18 gadiem;
  • grūtnieces un sievietes pēcdzemdību periodā līdz 42 dienām (ja tiek saņemti veselības aprūpes pakalpojumi, kas saistīti ar grūtniecības un pēcdzemdību novērošanu un grūtniecības norisi);
  • politiski represētās personas, Nacionālās pretošanās kustības dalīb­nie­ki un Černobiļas atomelektrostacijas avārijas seku likvidācijā cietušās personas;
  • I grupas invalīdi;
  • tuberkulozes slimnieki un pacienti, kuriem veic izmeklējumus tuber­kulozes noteikšanai;
  • psihiski slimas personas, saņemot psihiatrisko ārstēšanu;
  • pacienti, saņemot hroniskās hemodialīzes, hemodiafiltrācijas un peritoneālās dialīzes procedūras visā ārstniecības procesa laikā;
  • personas, kuras saņem veselības aprūpes pakalpojumus noteikumu Veselības aprūpes organizēšanas un finansēšanas kārtība 4.pielikumā minēto infekcijas slimību gadījumos;
  • pacienti, saņemot ilgstošu plaušu mākslīgo ventilāciju mājas apstākļos;
  • orgānu donori;
  • personas, kuras saņem paliatīvo un veselības aprūpi mājās;
  • trūcīgās personas, kas par tādām atzītas saskaņā ar normatīvajiem aktiem par kārtību, kādā ģimene vai atsevišķi dzīvojoša persona atzīstama par trūcīgu;
  • personas, ja ģimenes ienākumi uz katru ģimenes locekli vai atsevišķi dzīvojošas personas ienākumi pēdējo triju mēnešu laikā nepārsniedz 120 latu mēnesī un to apliecina pašvaldības sociālā dienesta izsniegta izziņa;
  • Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta darbinieki;
  • personas, kurām neatliekamo medicīnisko palīdzību sniedz neatlie­kamās medicīniskās palīdzības (ātrās palīdzības) brigāde;
  • valsts sociālās aprūpes centru un pašvaldību pansionātu (centru) aprūpē esošās personas;
  • visi iedzīvotāji, kuriem veic profilaktiskās apskates un izmeklē­jumus (bērnu profilaktiskā veselības aprūpe, vēža profilakse) normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā;
  • visi iedzīvotāji, kuriem veic vakcināciju vakcinācijas kalendāra ietvaros, pasīvo imūnterapiju, kā arī vakcināciju pret gripu atbilstoši noteikumiem par ambulatorajai ārstēšanai paredzēto zāļu un medicīnisko ierīču iegādes izdevumu kompensācijas kārtību;
  • ja viena kalendārā gada laikā veiktās pacientu iemaksas sasniegušas 400 latus un pacients, uzrādot maksājumus apliecinošus dokumentus, ir saņēmis atbrīvojumu kādā no VNC teritoriālajām nodaļām;
  • ja ģimenes, kas sastāv no laulātajiem, personām, kurām ir kopēji izdevumi par uzturu un kuras mitinās vienā mājoklī, ienākumi uz katru ģimenes locekli vai atsevišķi dzīvojošas personas ienākumi pēdējo triju mēnešu laikā nepārsniedz 150 latu mēnesī un to apliecina pašvaldības sociālā dienesta izsniegta izziņa, persona pacienta iemaksu maksā 50% apmērā no noteiktās pacienta iemaksas.
Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI