SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
10. aprīlī, 2012
Lasīšanai: 6 minūtes
3
2
3
2

Pacientu ombuds – starp pacientu un medicīnas darbinieku

Publicēts pirms 12 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Svarīgi ir, lai ārstniecības persona un pacients ir sadarbības partneri. Lai veicinātu un uzlabotu šo sadarbību, 2008.gadā tika izveidots Pacientu ombuds.

FOTO: A.F.I.

Ikviens sagaida, lai sadarbība ar ārstu būtu veiksmīga un iemesls, kāpēc pacients vērsies pie speciālista, tiktu atrisināts. Tomēr ir gadījumi, kad savstarpējās nesapratnes, komunikāciju trūkuma vai citu iemeslu dēļ pacients ir neapmierināts. Nav tā, ka šādā situācijā pacients neko nevar iesākt – ir iespēja ar savu sūdzību, lūgumu pēc konsultācijas vai ar labiem vārdiem vērsties Pacientu ombudā, kas sniegs ieteikumus, kā rīkoties.

Veicina sadarbību starp ārstu un pacientu

Pacientu ombuds ir nevalstiska organizācija, kas savu darbību sāka 2008.gadā. Pacientu ombuda valdes priekšsēdētāja Liene Šulce-Rēvele skaidro, ka organizācijas dibināšanas galvenā ideja bija atslēga uz pacientu un mediķu kopīgu sadarbību un kopīgu viedokļu meklēšanu, lai spētu palīdzēt cilvēkiem. Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas valdes priekšsēdētāja Anda Čakša norāda, ka Pacientu ombuds ir pa vidu starp ārstniecības personu un pacientu.

Pacientu ombuda mājaslapā ievietotā informācija vēsta, ka nodibinājuma galvenie mērķi ir veselības aprūpes kvalitātes uzlabošana, iedzīvotāju informētības un veselības veicināšana - pacientu tiesību nodrošināšana Latvijā, pacientu un medicīnas personāla informēšana par tiesību, pienākumu un veselības aprūpes sistēmas organizatoriskajiem jautājumiem, konfliktu un neskaidrību risināšana pacientu un medicīnas darbinieku starpā, kā arī sadarbības un efektīvas komunikācijas veicināšana starp veselības aprūpes sistēmā iesaistītajiem.

Nacionālā veselības dienesta direktors Māris Taube skaidro, ka ir svarīga atgriezeniskā saite no iedzīvotājiem un to var panākt, medicīnas iestādēm sadarbojoties ar Pacientu ombudu.

Sniegtās konsultācijas

Pacientu ombuds 2011.gadā sniedzis 650 konsultācijas, no kurām 63% bija saistītas ar sūdzībām, savukārt 287 cilvēki izteikuši pateicību. Pacientu ombuda sniegtā informācija vēsta, ka cilvēki visbiežāk sūdzas par:

  • pakalpojumu kvalitāti;
  • attieksmi un saskarsmi;
  • informācijas nesniegšanu;
  • dažādu organizāciju darba kārtību un cenām;
  • pacientu tiesību skaidrojumiem;
  • pakalpojumu grūtu pieejamību (rindām un speciālistu trūkumu);
  • ģimenes ārstiem;
  • kompensējamiem medikamentiem;
  • medicīnisko dokumentāciju;
  • veselības apdrošināšanu.

Kad pacients vēršas Pacientu ombudā, tam palīdzēs risināt konkrēto problēmsituāciju, kas radusies starp ārstu un pacientu. Ikvienā gadījumā tiek meklēts kopsaucējs un kompromiss starp ārstniecības personu un pacientu.

"Pacientu ombuds ir vidutājs starp ārstu un pacientu."

Pacientu ombuda biežākie problēmgadījumu risināšanas ceļi: nepieciešamās informācijas sagatavošana un sniegšana; medicīnas iestādes informēšana, problēmas analīze un ieteikumu sniegšana; kopīga saruna ar pacientu un mediķiem; citu institūciju iesaiste lietas risināšanā.

L.Šulce-Rēvele skaidro, ka "Pacientu ombuds individuālos gadījumus cenšas pārvērst tālākos uzlabojumos. Tiek sniegtas idejas, risinājumi slimnīcu vadībām, ko varētu uzlabot un ar kādām problēmām ombuds ir saskāries".

Sadarbība ar ministriju un slimnīcām

Pacientu ombuds aktīvi sadarbojas ne tikai ar Veselības ministriju, sadarbības partneri ir Nacionālais veselības dienests, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīca, Vidzemes reģionālā slimnīca un Bērnu klīniskās universitātes slimnīca.

Ingrīda Circene atklāj, ka nākotnē ir plānots stiprināt Veselības ministrijas un Pacientu ombuda sadarbību. "Ir nepieciešams padziļināt ārstniecības personu zināšanas psiholoģijā un savstarpējā komunikācijā, tādējādi mazinot pārpratumus un veicinot saskarsmi," norāda ministre. Arī pārējie ombuda sadarbības partneri norāda, ka sadarbība ar Pacientu ombudu ir svarīga un ir plānots to turpināt. "Ir kopīgs mērķis – padarīt ārstniecības iestādi par labāku vietu, kur atveseļoties," pauž Bērnu slimnīcas fonda projektu vadītāja Auce Auškāpa.

Aptaujāti stacionārie pacienti

2010. un 2011.gadā Pacientu ombuds aptaujāja vairāk nekā 2500 stacionāros pacientus. 51% respondentu norādīja, ka slimnīcas sniegto pakalpojumu kvalitāti vērtē kā labu, 30% atzina, ka kvalitāte ir vidēja, savukārt 17% aptaujāto to vērtēja negatīvi vai neitrāli. Vērtējot ārstējošo ārstu, vairāk nekā 70% aptaujāto norādīja, ka ārstam uzticas un tā attieksme ir uzmanīga, kā arī norādīja, ka ārsts ieklausās pacientā. Tomēr pacienti atklāja, ka ārsti nepietiekami izskaidro iespējamos blakusefektus un ārstniecības gaitu.

"Pacientu ombuds 2011.gadā sniedzis 650 konsultācijas."

Kā norāda Pacientu ombuda priekšsēdētāja, tas ir Pacientu ombuda uzdevums – mācīt, motivēt mediķus atvēlēt vairāk laika saviem pacientiem. Aptaujā atklājās, ka lielākais vairums pacientu nezina par pacientu tiesībām un drošību, kā arī viņiem nav pieejama medicīniskā dokumentācija un viņi netiek laicīgi informēti par sagaidāmajiem izdevumiem. L.Šulce-Rēvalde atzīst: tas norāda uz vēl vienu Pacientu ombuda uzdevumu – informēt sabiedrību.

Aptaujāti tika Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas, Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas, Paula Stradiņa klīniskās slimnīcas, Vidzemes reģionālās slimnīcas, Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas pacienti un neliels skaits citu Latvijas stacionāro slimnīcu pacienti.

Kur vērsties?

Ikviens nepieciešamības gadījumā var vērsties Pacientu ombudā, zvanot pa tālruni 28646268, sūtot e-pastu uz ombuds@pacientuombuds.lv vai ierodoties klātienē Pacientu ombudā slimnīcā "Gaiļezers", Hipokrāta ielā 4, Plānveida uzņemšanas nodaļā, 106.telpā (iepriekš piesakot vizīti).
Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI