SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
29. februārī, 2012
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Nodokļi
1
2
1
2

Administratīvo pārkāpumu kodeksā ieviests sods par sākumdeklarēšanas pienākuma neizpildi

Publicēts pirms 12 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Ar grozījumiem Administratīvo pārkāpumu kodeksā noteikta atbildība par mantiskā stāvokļa deklarācijas neiesniegšanu, deklarācijas aizpildīšanas un iesniegšanas nosacījumu neievērošanu, kā arī par nepatiesu ziņu norādīšanu un skaidras naudas iemaksas kredītiestādē kārtības neievērošanu.

FOTO: Māris Kaparkalējs, LV

Ar grozījumiem Administratīvo pārkāpumu kodeksā noteikta atbildība par mantiskā stāvokļa deklarēšanas noteikumu pārkāpumiem. Grozījumi stājas spēkā šā gada 1.martā – dienā, kad sākas sākumdeklarāciju iesniegšana.

Fizisko personu mantiskā stāvokļa un nedeklarēto ienākumu deklarēšanas likums paredz, ka par šīs deklarācijas neiesniegšanu vai apzināti nepatiesu ziņu sniegšanu tajā persona tiek saukta pie normatīvajos aktos paredzētās administratīvās atbildības vai kriminālatbildības.

Grozījumus Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā Saeima 23.februārī pieņēma kā steidzamus.

Administratīvo pārkāpumu kodeksā saistībā ar sākumdeklarēšanu papildināti trīs panti. Atbildība paredzēta jaunajā - 165.9 pantā "Mantiskā stāvokļa deklarēšanas noteikumu neievērošana". Tajā noteikts: par mantiskā stāvokļa deklarācijas neiesniegšanu, deklarācijas aizpildīšanas un iesniegšanas kārtības neievērošanu vai par apzināti nepatiesu ziņu norādīšanu deklarācijā - uzliek naudas sodu līdz divsimt piecdesmit latiem.

Savukārt par skaidras naudas uzkrājumu iemaksāšanas kredītiestādē kārtības un termiņa neievērošanu - uzliek naudas sodu līdz piecsimt latiem.

Valsts ieņēmumu dienesta Nodokļu pārvaldes direktora vietniece Dace Pelēkā vērš uzmanību likumā noteiktajam, ka soda naudas piemērošana ir paredzēta diapazonā "līdz". Taču - kādos gadījumos varētu draudēt arī maksimālais sods un par kādiem pārkāpumiem? VID speciāliste pieļauj, ka tas varētu būt gadījumā, ja persona, piemēram, nav norādījusi ļoti lielas naudas summas vai mantiskās vērtības, kā arī ja deklarācija nav iesniegta, kaut gan pienākums to darīt saskaņā ar likumu ir bijis.

Ar APK grozījumiem vienlaikus papildināta arī 37.panta "Administratīvā soda uzlikšanas termiņi" ceturtā daļa, nosakot, ka arī par 165.9pantā paredzētajiem administratīvajiem pārkāpumiem saukt pie atbildības personu varēs ne vēlāk kā četru mēnešu laikā no pārkāpuma atklāšanas dienas, bet ne vēlāk kā gada laikā no pārkāpuma izdarīšanas dienas.

Kodeksa 215.1pantā ir noteikts, kuras administratīvo pārkāpumu lietas izskata Valsts ieņēmumu dienests. Šajā normā ar grozījumiem iekļautas arī 165.9pantā paredzētās. Tātad Valsts ieņēmumu dienests deklarācijas pieņem un attiecīgi izskata arī pārkāpumus, ja tādi atklājas.

"Par apzināti nepatiesu ziņu norādīšanu deklarācijā paredzēts naudas sods."

Sākumdeklarēšanai likumā noteiktais termiņš ir no 1.marta līdz 1.jūnijam, kad jādeklarē savs mantiskais stāvoklis, kāds fiziskai personai (Latvijas nodokļu rezidentam)  bija 2011.gada 31.decembrī pulksten 24.00.

Mantiskā stāvokļa deklarēšanas likums nosaka pienākumu iemaksāt skaidrās naudas uzkrājumus, kas pārsniedz 10 000 latus (amatpersonām – 4000 latus), lai tie kredītiestādes kontā atrastos 2012.gada 1.jūnijā pulksten 24. Skaidrās naudas iemaksas procedūra reglamentēta Ministru kabineta 2012.gada 31.janvāra noteikumos Nr.91 "Kārtība, kādā fiziskās personas skaidras naudas uzkrājumus iemaksā kontā kredītiestādē".

Kā jau teikts, ar grozījumiem Administratīvo pārkāpumu kodeksā saistībā ar sākumdeklarēšanu ieviesta administratīvā atbildība.

Smagāku pārkāpumu gadījumos iespējama arī kriminālatbildība. Krimināllikums grozīts vai papildināts netiek. 219.pantā "Izvairīšanās no deklarācijas iesniegšanas"  tā jau ir noteikta, piemēram, par likumā noteiktās ienākumu, īpašuma, darījumu vai citas mantiska rakstura deklarācijas neiesniegšanu pēc tās valsts institūcijas brīdinājuma, kura ir tiesīga pieprasīt šādas deklarācijas iesniegšanu, - soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz diviem gadiem vai ar naudas sodu līdz sešdesmit minimālajām mēnešalgām.
Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI