SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
09. februārī, 2012
Lasīšanai: 9 minūtes
2
2

Latvijas stipendijas studējošiem ārzemniekiem

Publicēts pirms 12 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Prognoze: šogad iesniegumu Latvijas stipendijai būs vairāk nekā pagājušajā gadā.

Janvāra beigās Ministru kabinets (MK) pieņēma noteikumus „Stipendiju piešķiršanas kārtība ārzemniekiem”, kas nosaka kārtību, kādā piešķir stipendiju ārvalstu studentiem, kā arī kritērijus, pēc kuriem ārzemnieki var pretendēt uz stipendijas saņemšanu. Balstoties uz jaunajiem noteikumiem, Latvijā studējošs ārzemnieks var pieteikties stipendijai, ja ir noslēgts starptautisks līgums, kura ietvaros ir paredzēta stipendiju piešķiršana attiecīgās valsts iedzīvotājiem studijām Latvijas augstskolās un koledžās, vai ja ārzemnieks ir tādas valsts iedzīvotājs, kura piešķir savas valsts stipendijas Latvijas studentiem.

Šo Ministru kabineta 24.01.2012. noteikumu Nr.68 mērķis ir noteikt kārtību, kādā ārzemnieks, kurš grib studēt Latvijas augstākās izglītības iestādē, var pretendēt uz Latvijas valsts stipendiju. Noteikumi paredz, ka stipendiju piešķiršanu koordinēs Valsts izglītības attīstības aģentūra (VIAA). Tāpat ir noteikti arī kritēriji, pēc kuriem vērtēs katra ārzemnieka iesniegumu, un pieņemta procedūru un līgumu slēgšanas kārtība ar Latvijas augstskolām un koledžām par ārzemnieku uzņemšanu. 

Regulējuma nepieciešamība

Tagad ārzemju studentiem ir pavērtas lielākas iespējas iegūt Latvijas stipendiju. Arī Latvija pildīs savas līgumsaistības ar ārvalstīm konkrētajā jomā. VIAA Starptautiskās sadarbības programmu nodaļas vecākā speciāliste Aija Jakoviča stāsta, ka "Latvija līgumu saistības pildīja arī iepriekšējos gados, taču valsts stipendijas nereklamēja kā pagājušajā gadā un šogad". Piešķirto stipendiju skaits ārvalstu studentiem bija daudz mazāks.

"Pirms šo MK noteikumu pieņemšanas nebija regulējama stipendiju piešķiršana ārzemju studentiem," skaidro A.Jakoviča. Augstskolu un koledžu pārvaldības un finansēšanas nodaļas vecākā referente Ligita Vrubļevska apstiprina, ka "pirms tam stipendiju piešķiršanas kārtību regulēja VIAA iekšējie noteikumi". VIAA otro gadu administrē Latvijas stipendijas, jo pārņēma šo funkciju no Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM).

"Ārzemju studenti novērtē izglītību, ko var iegūt Latvijā. "

A.Jakoviča stāsta: "VIAA būs vieglāk administrēt Latvijas studiju stipendijas, jo katru gadu iekšējie noteikumi nav jāsaskaņo ar IZM. Tagad būs skaidri stipendijas nosacījumi, kas katru gadu nemainīsies. Šis MK noteikumu saturs informācijas veidā ir pieejams visiem ārvalstu studentiem, jo ir publicēts VIAA mājaslapas angļu valodas versijā. Latvijas stipendija šogad jau ir populārāka nekā pirms gada, jo informācija studentu vidē izplatās. Sagaidāms, ka šogad iesniegumu Latvijas stipendijai būs vairāk nekā pagājušajā gadā.  Ārzemju studenti novērtē izglītību, ko var iegūt Latvijā, īpaši vēlos uzsvērt Rīgas Stradiņa universitāti. Studenti par Latvijas izglītības iespējām pastāsta savā valstī, līdz ar to aug ārvalstu studentu skaits, kas studē Latvijā par saviem līdzekļiem."

Prasības un nosacījumi Latvijā studējošam ārvalstu studentam

Latvijā studējošs ārzemnieks stipendiju var saņemt, ja viņš ir ieradies no kādas partnervalsts. Šīs valstis ir Azerbaidžāna, Baltkrievija, Beļģija, Bulgārija, Čehija, Ēģipte, Francija, Grieķija, Horvātija, Igaunija, Itālija, Izraēla, Kipra, Ķīna, Lielbritānija, Lietuva, Meksika, Mongolija, Moldova, Polija, Portugāle, Slovēnija, Somija, Spānija, Turcija, Ungārija, Ukraina, Uzbekistāna, Vācija un Vjetnama. Stipendijas var saņemt arī tie ārzemnieki, kuru valstis piešķir stipendijas Latvijas studentiem. Tās ir Dānija, Īrija, Japāna, Norvēģija, Slovākija, Zviedrija un Šveice.

VIAA vēsta, ka "iesniegumus par stipendijas saņemšanu izskatīs tikai gadījumos, kad ārzemju students būs vismaz vienu gadu nomācījies augstākās izglītības iestādē savā valstī vai jau būs sācis studēt kādā no Latvijas augstākās izglītības iestādēm". Stipendijas piešķirs uz laiku līdz 10 mēnešiem bakalaura studiju programmas, pirmā līmeņa profesionālās augstākās izglī­tības programmas, otrā līmeņa profesionālās augstākās izglītības program­mas vai maģistra studiju programmas studentiem; uz laiku līdz 11 mēnešiem – doktora studiju programmas studentiem.

Stipendijas izsniegs tikai pilna laika studējošajiem Latvijā, nepilna laika un neklātienē studējošajiem ārzemju studentiem šādu stipendiju nepiešķirs. MK noteikumos Nr.68 teikts, ka "stipendiju viena konkursa ietvaros piešķir ne ilgāk kā uz vienu akadēmisko gadu un ne vairāk kā divus termiņus pēc kārtas". Ja students izlems mācīties vēl vienu gadu Latvijā, viņam ir tiesības pretendēt uz stipendiju, taču iesniegums jāraksta no jauna. Trīs reizes pēc kārtas stipendiju nepiešķirs.

"Tagad ārzemju studentiem ir pavērtas lielākas iespējas iegūt Latvijas stipendiju."

Lai saņemtu Latvijas stipendiju, ārzemju studentam Latvijā ir jāaizpilda iesnieguma veidlapa, kas jāiesniedz VIAA. Veidlapu var atrast gan MK noteikumos "Stipendiju piešķiršanas kārtība ārzemniekiem", gan VIAA mājaslapā. Iesniegumam klāt ir jāpievieno dzīvesgaitas apraksts (CV), motivācijas vēstule, kurā norādītas arī aktivitātes, kas saistītas ar izvēlēto studiju jomu, apliecinātas diplomu kopijas vai sekmju izraksts, vismaz viena iepriekšējā studiju posma personāla rekomendācijas vēstule, kādas Latvijas augstākās izglītības iestādes vēstule, kas apstiprina iespēju studēt attiecīgajā studiju programmā, kā arī sertifikāts, kas apliecina studijām nepieciešamo valodas prasmi.

MK noteikumos "Stipendiju piešķiršanas kārtība ārzemniekiem" ir pievienota arī stipendijas vērtēšanas kritēriju tabula, kuru iedala divās daļās – administratīvā vērtēšanā un kvalitātes vērtēšanā.

Pirmajā daļā vērtē to, vai ārvalstu students ir no valsts, ar kuru ir noslēgts starptautisks līgums vai kura piešķir savas valsts stipendijas Latvijas studentiem. Pārbauda arī to, vai iesniegumam klāt ir pievienoti visi MK noteikumos noteiktie dokumenti vai to apliecinātas kopijas.

Otrajā daļā vērtē pretendenta vidējo atzīmi iepriekšējā akadēmiskajā gadā vai diplomā, studijām nepieciešamās valodas prasmes, pamatojumu, kā izvēlētās studijas uzlabos zināšanas un prasmes, profesionālo izaugsmi un motivāciju studēt Latvijā, veiktās aktivitātes, kas saistītas ar izvēlēto studiju jomu, kā arī to, vai pretendents ir pieteicies studijām latviešu valodas, literatūras vai kultūras jomā. Atsevišķi ir izdalīta vidējās atzīmes vērtējumu skala, kurā maksimālais vērtējums ir 3 punkti. Pārējo kritēriju maksimālais punktu skaits arī ir 3, izņemot kritēriju, kurā vērtē pieteikšanos studijām latviešu valodas, literatūras vai kultūras jomā, tur maksimālais punktu skaits, ko var iegūt, ir 5.

Finansiālā puse

IZM katru gadu nosaka stipendijas apmēru. Bakalaura un maģistra programmu studentiem tie ir 350 lati mēnesī, doktora programmu studentiem470 lati mēnesī. Valsts 2012.gadā un turpmākajos gados no IZM budžeta apakšprogrammas "Eiropas Savienības, starptautiskās sadarbības programmu un inovāciju izglītības jomā īstenošanas nodrošināšana" stipendijām ārzemniekiem paredzējusi 200 tūkstošus latu. Pagājušajā gadā ārzemniekiem piešķīra 58 stipendijas.

2004.gada 24.augusta MK noteikumos Nr.740 "Noteikumi par stipendijām" teikts, ka stipendijas apmērs Latvijas iedzīvotājam bakalaura un maģistra studiju programmās un rezidentam medicīnā ir 70 lati mēnesī, doktora studiju programmās80 lati mēnesī, zinātniskā grāda ieguvei60 lati mēnesī. Gadā Latvijas studentiem augstākās izglītības institūciju stipendiju fondā paredzēti apmēram 4-4,5 miljoni latu un stipendijas ik gadu saņem aptuveni 5000 studējošo.

"Ir skaidri stipendijas nosacījumi, kas katru gadu nemainīsies."

Stipendijas var izmantot, lai segtu mācību maksu, kā arī izmitināšanas un iztikas izdevumu segšanai.

IZM Augstākās izglītības departamenta pārskata par Latvijas augstāko izglītību 2011. gadā statistikas dati liecina, ka Latvijā 2011./2012. akadēmiskajā gadā studenti ir izvēlējušies studēt Latvijas augstākās izglītības iestādēs no 74 valstīm, kopā tie ir 2717 studenti. Pagājušajā mācību gadā šis skaits bija 1949. Tas nozīmē, ka ārzemju studentu skaits ir audzis, kā arī to, ka ne visi studēt gribētāji no citām valstīm var pretendēt uz stipendiju Latvijā. Studenti ir arī no tādām valstīm kā Šrilanka, Melnkalne, Kamerūna, Indija, Austrija, ASV, Dienvidkoreja.

Ne viss vēl ir iekļauts

MK noteikumos Nr.68 "Stipendiju piešķiršanas kārtība ārzemniekam" nav iekļauta Latvijas pētniecības stipendijas un Latvijas vasaras skolu stipendijas piešķiršanas kārtība. "VIAA ir izstrādājusi iekšējos noteikumus, kas patlaban tiek saskaņoti ar IZM," informē A.Jakoviča. Lai arī šo stipendiju piešķiršanas kārtība būtu skaidra, ir nepieciešams, lai IZM izstrādātu MK noteikumus.

Par visām triju veidu stipendijām ir runāts starptautiskajos līgumos, ko Latvija ir noslēgusi ar ārvalstīm. A.Jakoviča skaidro, ka "Latvijas stipendijas tiek piešķirtas tādēļ, lai Latvija godīgi pildītu starptautiskajos līgumos noteiktās saistības, kā arī izrādītu pateicību tām valstīm, kuras Latvijai piešķir stipendijas, kaut gan līgumu starp tām un Latviju par sadarbību izglītībā nav".

Uzziņai:

2011./2012. mācību gadā stipendijas piešķirtas 55 ārvalstu studentiem:

  • 10 no Vācijas,
  • 8 no Čehijas,
  • 8 no Lielbritānijas,
  • 8 no Turcijas,
  • 5 no Lietuvas,
  • 4 no Uzbekistānas,
  • 3 no Somijas,
  • 3 no Polijas,
  • 2 no Grieķijas,
  • 2 no Ukrainas,
  • 1 no Ungārijas,
  • 1 no Ēģiptes.
  • 22 stipendijas saņēmuši ārvalstu studenti dalībai vasaras skolās.

2010./2011. mācību gadā stipendijas saņēma 13 ārvalstnieki:

  • 6 no Lietuvas,
  • 4 no Čehijas,
  • 1 no Ungārijas,
  • 1 no Azerbaidžānas,
  • 1 no Izraēlas.
  • 10 ārvalstnieki saņēmuši stipendijas dalībai vasaras skolās Latvijā.
Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI