SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
03. februārī, 2012
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Pensijas
2
2

Pensiju likuma grozījumi. Invaliditātes pensiju nosacījumi (IV)

Publicēts pirms 12 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Invaliditātes pensijas saņēmējam, sasniedzot 62 gadu vecumu, jāpieprasa vecuma pensija. Ja uz vecuma pensiju pāriet šogad, vairs netiek piešķirta piemaksa par apdrošināšanas stāžu līdz 1996.gadam.

FOTO: Māris Kaparkalējs, LV

Likuma „Par valsts pensijām” grozījumu vairāki nosacījumi vienādā mērā attiecas arī uz invaliditātes pensiju saņēmējiem. Par izmaiņām LV portālam stāsta Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) Pensiju metodiskās vadības daļas vadītāja Baiba Felsberga.

Invaliditātes pensijas saņēmējam jāpieprasa vecuma pensija, ja viņš ir sasniedzis likumā "Par valsts pensijām" noteikto 62 gadu vecumu. Ja uz vecuma pensiju pāriet šogad, tad vairs netiek piešķirta piemaksa par apdrošināšanas stāžu līdz 1996.gadam (tie ir 70 santīmi par katru pilnu darba gadu).

Saskaņā ar likumu pāriešana uz vecuma pensiju ir jaunas pensijas piešķiršana. Taču likums tāpat kā līdz šim nosaka: vecuma pensija nedrīkst būt mazāka kā līdz tam saņemtā invaliditātes pensija. Arī invaliditātes pensijas saņēmējs var prasīt priekšlaicīgo vecuma pensiju gadu iepriekš, ja tādas tiesības pagājušajā gadā iestājušās (sasniegts 60, 61 gada vecums). Šādā gadījumā piemaksa par minēto apdrošināšanas stāžu tiek piešķirta.

"Arī invaliditātes pensijas saņēmējs var prasīt priekšlaicīgo vecuma pensiju."

Likuma "Par valsts pensijām" 14.panta "Tiesības uz invaliditātes pensiju" pirmā daļa, kurā noteikts, ka pirms 62 gadu vecuma sasniegšanas tiesības uz invaliditātes pensiju ir apdrošinātajām personām ar apdrošināšanas stāžu, kas nav mazāks par trim gadiem, ja tās atzītas par invalīdiem, izņemot personas, kuru invaliditātes cēlonis ir nelaimes gadījums darbā vai arodslimība, ir papildināta ar vēl vienu izņēmuma nosacījumu, proti, attiecinot to uz personām, kurām vecuma pensija piešķirta pirms 62 gadu vecuma sasniegšanas.

Ko nozīmē šis papildinājums? Likumā ir noteikts, ka invaliditātes pensijas saņēmējam 62 gadu vecumā ir jāpiešķir vecuma pensija. Tātad, sasniedzot 62 gadu vecumu, viņam vairs nav tiesību uz invaliditātes pensiju, jo to aizstāj vecuma pensija. Grozījums šajā pantā nozīmē, ka invaliditātes pensiju nevar piešķirt arī tad, ja cilvēks ir izvēlējies pieprasīt priekšlaicīgo pensiju.

Tātad, ja cilvēks ir izvēlējies pieprasīt priekšlaicīgo pensiju un viņam pēc tam tiek noteikta invaliditāte, tiesību uz invaliditātes pensiju viņam vairs nav. (Tas nenozīmē, ka nevar piešķirt invaliditātes grupu, kas noteikts citos normatīvajos aktos. Un, ja cilvēkam ir invaliditāte, viņam pienākas arī vairāki sociālā atbalsta pasākumi, piemēram, papildu atvieglojumi iedzīvotāju ienākuma nodokļa maksāšanā.)

Salīdzināšanai jāzina, ka priekšlaicīgajai pensijai ir nosacījums: ja cilvēks strādā, šo pensiju nesaņem. Invaliditātes pensiju strādājošais var saņemt. Ja nestrādā, tad priekšlaicīgo pensiju izmaksā 50% apmērā no piešķirtās vecuma pensijas līdz 62 gadu vecumam. Invaliditātes pensiju izmaksā pilnā apmērā.

"Ir gadījumi, kad invaliditātes pensijas apmēru nesaglabā."

No šī viedokļa, pirms pieprasīt priekšlaicīgo pensiju, tomēr ir jāpadomā, vai to darīt, ja, piemēram, tiek kārtoti invaliditātes piešķiršanas dokumenti. Vai arī, ja cilvēks ir slims un domā, ka, iespējams, varētu būt invaliditāte. Protams, neviens nevar paredzēt negaidītus negadījumus.

Likuma pārejas noteikumu 19.punktā noteikts, ka invaliditātes pensijas vietā piešķirtā vecuma pensija invaliditātes laikā nedrīkst būt mazāka par invaliditātes pensiju, kas saņemta līdz vecuma pensijas piešķiršanas brīdim. Ar grozījumiem pārejas noteikumi papildināti ar 19.1 punktu, paredzot, ka nosacījumu par invaliditātes pensijas apmēra saglabāšanu, piešķirot vecuma pensiju, nepiemēro, ja tiesības uz vecuma pensiju iegūtas, pamatojoties tikai uz starptautiskajiem līgumiem sociālās drošības jomā vai Regulu Nr.883/2004, kā arī gadījumā, kad apdrošināšanas stāžs, par kuru aprēķināta vecuma pensija, ir mazāks par apdrošināšanas stāžu, par kuru aprēķināta invaliditātes pensija.

Kā jau teikts, invaliditātes pensijas saņēmējam, sasniedzot pensijas vecumu, jāpiešķir vecuma pensija. Un jāsaglabā iepriekšējās pensijas apmērs, ja vecuma pensija ir par to mazāka. Tagad likumā ir definēti gadījumi, kuros invaliditātes pensijas apmēru nesaglabā: ja tiesības uz pensiju iegūtas, summējot apdrošināšanas periodus vairākās valstīs, vai arī apdrošināšanas stāžs, par kuru aprēķināta vecuma pensija, ir mazāks par apdrošināšanas stāžu, par kuru aprēķināta invaliditātes pensija. Tie varētu būt diezgan reti gadījumi, jo par nestrādājošu invalīdu no speciālā budžeta līdzekļiem tiek veiktas iemaksas pensiju apdrošināšanai, līdz ar to viņam šajā laikā veidojas apdrošināšanas stāžs priekš vecuma pensijas. Savukārt strādājošie invalīdi veic iemaksas pensiju apdrošināšanai kā jebkurš darba ņēmējs.
Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI