SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
18. janvārī, 2012
Lasīšanai: 8 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Būvniecība
4
4

PVN un būvniecība

Publicēts pirms 12 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Jauno PVN kārtību var piemērot tikai tiem būvniecības pakalpojumiem, kas sniegti saskaņā ar līgumiem, kuri noslēgti, sākot ar 2012.gada 1.janvāri.

FOTO: Māris Kaparkalējs, LV

Ar 2012.gada 1.janvāri stājās spēkā grozījumi likumā „Par pievienotās vērtības nodokli”, kas būtiski maina pievienotās vērtības (PVN) nodokļa piemērošanu būvniecības jomā.

Likumā ir ietverts pavisam jauns pants (13.6 pants), kas regulē būvniecības pakalpojumu sniegšanu un saņemšanu PVN maksātājiem iekšzemē (Latvijā).

Būvniecības pakalpojumi ir būvdarbu veikšana jaunas būves (ēkas, inženierbūves) būvēšanai vai esošās būves vai tās daļas renovācijai, rekonstrukcijai, restaurācijai, konservācijai vai nojaukšanai.  Par būvniecības pakalpojumu uzskata arī būvdarbus, kas tiek veikti būves vienkāršotai renovācijai un vienkāršotai rekonstrukcijai. Jaunās normas neattiecas uz projektēšanu.

Jaunā kārtība attiecas uz šādiem būvniecības pakalpojumiem:

  1. būvlaukuma sagatavošana;
  2. būvobjekta pagaidu būvju būvēšana un to nojaukšana;
  3. būves nulles cikla izbūve;
  4. būves nesošo un nenesošo elementu vai konstrukciju (tai skaitā iebūvējamo konstrukciju) būvēšana;
  5. konstrukciju uzstādīšana ar piegādi vai bez tās (tai skaitā stikloto konstrukciju, logu un durvju ielikšana, liftu uzstādīšana);
  6. iekārtu, kas ir būves neatņemama sastāvdaļa (tai skaitā ventilācijas sistēma, apkures sistēma), uzstādīšana un montāža;
  7. būves ārējā apdare (tai skaitā fasādes apdare un siltināšana); 
  8. būves iekšējā apdare (tai skaitā sienu un griestu apdare, siltināšana, grīdas ieklāšana, tapešu līmēšana, virsmu krāsošana vai lakošana);
  9.  

    (būves ārējā apdare un būves iekšējā apdare ietver arī visu veidu remontu veikšanu);

  10. inženierkomunikāciju izbūve (tai skaitā ar būvi vai tās daļu funkcionāli saistīto inženiertīklu pievada un būves iekšējo inženiertīklu izbūve);
  11. būves vai tās daļas konservācija;
  12. būves vai tās daļas nojaukšana;
  13. būvlaukuma sakopšana un labiekārtošana pēc būvdarbu pabeigšanas pirms būvobjekta nodošanas ekspluatācijā (izņemot apzaļumošanu).

Sniegtā būvniecības pakalpojuma vērtībā iekļauj izmaksas, kas ir tieši saistītas ar konkrētā pakalpojuma sniegšanu (tai skaitā būvmateriālu, konstrukciju vai iekārtu, kas ir būves neatņemama sastāvdaļa, vai citu normatīvajos aktos būvniecības jomā paredzēto iekārtu iegādes un uzstādīšanas vērtība, būvniecības instrumentu, mehānismu vai tehnoloģisko iekārtu nomas vērtība). Par iekārtām, kas tiek uzstādītas būvē saskaņā ar normatīvajiem aktiem būvniecības jomā, uzskata arī gāzes plītis.

"Par iekārtām uzskata arī gāzes plītis."

Būvniecības pakalpojuma sniedzējs izraksta būvniecības pakalpojuma saņēmējam nodokļa rēķinu, kurā norāda sniegtā būvniecības pakalpojuma vērtību bez PVN, un būvniecības pakalpojuma saņēmējs samaksā naudu par pakalpojumu bez PVN. Norēķināties drīkst tikai bezskaidrā naudā.

PVN par būvniecības pakalpojumiem, kas sniegti iekšzemē (Latvijā), valsts budžetā maksā (aprēķina un uzrāda PVN deklarācijā) būvniecības pakalpojumu saņēmējs, ja gan sniedzējs, gan saņēmējs abi ir PVN maksātāji.

Jaunā kārtība jaunajiem līgumiem

Jauno kārtību varēs piemērot tikai tiem būvniecības pakalpojumiem, kas sniegti saskaņā ar līgumiem, kuri noslēgti, sākot ar 2012.gada 1.janvāri. Būvniecības pakalpojumiem, kas sniegti saskaņā ar līgumiem, kuri noslēgti līdz 2011.gada 31.decembrim, jaunās normas likuma 13.6pantā piemēro, sākot ar 2013.gada 1.janvāri.

Būvniecības pakalpojumu sniedzējs varēs atskaitīt PVN priekšnodokli par iegādātajiem materiāliem un pārmaksāto nodokļa summu. Valsts ieņēmumu dienests atmaksās šīs personas norādītajā bankas kontā, ja pārmaksātā nodokļa summa pārsniegs 1000 latu par iegādātajām precēm un saņemtajiem pakalpojumiem būvniecības pakalpojumu sniegšanai.

Minētā kārtība attiecas arī uz visām tām valsts un pašvaldību iestādēm, kuras jau ir PVN maksātāji. Attiecībā uz pārējām iestādēm ir citi nosacījumi.

"Norēķināties drīkst tikai bezskaidrā naudā."

Tām valsts iestādēm un pašvaldībām, kuras nav PVN maksātājas un saņem būvniecības pakalpojumus, jāreģistrējas VID PVN reģistrā no 2013.gada 1.janvāra. Līdz ar to šajā - 2012.gadā būvnieks tām izrakstīs rēķinu ar PVN.

No 2013.gada 1.janvāra valsts vai pašvaldības iestādi vai pašvaldību, kura nav reģistrēta VID ar PVN apliekamo personu reģistrā un kura ir noslēgusi ar būvniecības pakalpojumu sniedzēju līgumu par būvniecības pakalpojumu saņemšanu saskaņā ar  Publisko iepirkumu likumā  noteikto iepirkuma procedūru vai ir iesaistīta kā publiskais partneris publiskās un privātās partnerības projektā saskaņā ar Publiskās un privātās partnerības likumu, pirms šo pakalpojumu saņemšanas reģistrē VID ar PVN apliekamo personu reģistrā uz laiku līdz līgumā norādītā būvniecības pakalpojumu sniegšanas termiņa beigām.

Iestādei piešķir PVN reģistrācijas numuru, kas ir izmantojams tikai būvniecības pakalpojumu saņemšanai un ir derīgs līdz līgumā norādītā būvniecības pakalpojumu sniegšanas termiņa beigām. Pēc līgumā norādītā termiņa beigām VID ir tiesības iestādi no PVN reģistra izslēgt. Ja līgumā norādītais būvniecības pakalpojumu sniegšanas termiņš tiek pagarināts, iestāde ne vēlāk kā 10 darbdienu laikā pirms līgumā norādītā būvniecības pakalpojumu sniegšanas termiņa beigām, izmantojot VID EDS, informē Valsts ieņēmumu dienestu par jauno būvniecības pakalpojumu sniegšanas termiņu.

Priekšnodokļa atskaitīšana

Attiecībā uz priekšnodokļa atskaitīšanu jāņem vērā ļoti nozīmīgs nosacījums: tikai VID reģistrētai apliekamai personai (PVN maksātājam) ir tiesības nodokļa deklarācijā kā priekšnodokli no budžetā maksājamās nodokļa summas atskaitīt aprēķināto nodokļa summu, kas taksācijas periodā jāmaksā (jāaprēķina) kā pakalpojuma saņēmējai savu ar nodokli apliekamo darījumu nodrošināšanai. Turklāt PVN priekšnodokli drīkst atskaitīt tikai, ievērojot likuma 10.panta ceturtajā daļā minētos priekšnodokļa atskaitīšanas nosacījumus, kas nosaka, ka darījumos ar nekustamo īpašumu: 

  1. apliekamā persona atskaita priekšnodokli par nelietota nekustamā īpašuma iegādi, kā arī par nekustamā īpašuma celtniecību, rekonstrukciju, renovāciju vai restaurāciju, ievērojot šādus nosacījumus: 
  1. ja nekustamo īpašumu paredzēts izmantot tikai saimnieciskās darbības vajadzībām, priekšnodokli atskaita saskaņā ar šīs daļas 1.1 punktu, ievērojot nekustamā īpašuma izmantošanu apliekamu un neapliekamu darījumu veikšanai, 
  2. ja nekustamo īpašumu paredzēts izmantot gan saimnieciskās darbības vajadzībām, gan citiem mērķiem, kas nav saistīti ar apliekamās personas saimniecisko darbību, priekšnodokli atskaita saskaņā ar šīs daļas 1.1 punktu par to nekustamā īpašuma daļu, kura paredzēta izmantošanai saimnieciskās darbības vajadzībām. 

Līdz ar to, ja iestāde saņem būvniecības pakalpojumus (ceļ māju vai veic remontu), kas ir paredzēti ar PVN neapliekamu darījumu nodrošināšanai (likuma 6.pants), piemēram, lai šajā ēkā veiktu sociālās aprūpes, sociālās palīdzības un sociālā darba pakalpojumus, tad iestādei par saņemtajiem būvniecības pakalpojumiem nav tiesības atskaitīt priekšnodokli. Līdz ar to aprēķināto PVN būs jāmaksā budžetā.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI