SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
03. janvārī, 2012
Lasīšanai: 14 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Nodokļi
2
2

Nodokļu likumos 2012.gadā stingrākas pretizvairīšanās normas un labvēlība uzņēmējiem

Publicēts pirms 12 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Māris Kaparkalējs, LV

Šogad nodokļu maksātājiem ir ievērojami mazāk jaunumu. 2012.gada budžeta paketē konsolidācijas mērķiem grozīto likumu ir mazāk, nekā iepriekšējos divos gados. Ir korekcijas dažos likumos ārpus konsolidācijas paketes. Jauns ir sākumdeklarēšanās likums, kas stājās spēkā jau decembra vidū, taču ir piesaistīts gadu mijai. Atsevišķos likumos izmaiņas ir apjomīgas, tāpēc būs nepieciešami detalizētāki speciālistu skaidrojumi. Šoreiz ieskats par svarīgākajiem jaunievedumiem normatīvajos aktos.

NĪN noteikšanā lielākas tiesības pašvaldībām

Šogad vairs nav spēkā likuma "Par nekustamā īpašuma nodokli" (NĪN) pārejas noteikumi, kas 2011.gadā vēl ierobežoja nekustamā īpašuma nodokļa apmēra pieaugumu (līdz šim tas nedrīkstēja pārsniegt iepriekšējam taksācijas gadam aprēķināto nodokļa apmēru vairāk kā par 25 procentiem). Tagad likuma pārejas noteikumos pašvaldībām dotas tiesības lemt par nodokļa apmēra pieauguma ierobežojumu zemei 2012.gadā.

Likums paredz aplikt ar nodokli dzīvojamo māju palīgēkas, kuru platība pārsniedz 25 kvadrātmetrus. Arī šīs normas piemērošanā pašvaldībām ir tiesības ar saistošiem noteikumiem noteikt, ka ar nodokli nav apliekamas palīgēkas ar lielāku platību, izņemot palīgēkas – garāžas.

Pašvaldības varēs arī lemt par transportlīdzekļu maksas stāvlaukumu aplikšanu ar nekustamā īpašuma nodokli.

Ar grozījumiem noteikts, kā pašvaldība piedzen noteiktajā laikā nesamaksāto nodokli, soda naudu vai nokavējuma naudu, un tām ir tiesības noteikt nokavēto nodokļu maksājumu piedziņas procesa termiņu (maksimāli pieļaujamais - 7 gadi).

Ar NĪN paredzēts aplikt reliģiskām organizācijām piederošas dzīvojamās mājas un tām piekritīgo zemi. Izņēmums ir dzīvojamās mājas, kuras izmanto reliģiskajā darbībā, labdarībai vai sociālajai aprūpei. Lai pašvaldības varētu apzināt tās dzīvojamās mājas, kuras būs nodokļa objekts, likums paredz pienākumu reliģiskajām organizācijām līdz 2012.gada 1.februārim sniegt pašvaldībām informāciju par objektiem, kuri ar nodokli nav apliekami.

Mikrouzņēmumu nodokļa likumā definēti ienākuma kritēriji

Ar Mikrouzņēmumu nodokļa likuma  grozījumiem noteikts, ka mikrouzņēmuma darbinieku skaitā iekļaujami arī prokūristi, lai, izmantojot prokūrista pakalpojumus, nevarētu mākslīgi palielināt mikrouzņēmumu darbinieku skaitu. Par mikrouzņēmuma SIA valdes locekļiem varēs būt tikai mikrouzņēmuma darbinieki (t.i., fiziskas personas, kuras uz darba līguma pamata nodarbina mikrouzņēmums, un mikrouzņēmuma īpašnieks, kā arī prokūrists).

Par prombūtnē esošu mikrouzņēmuma darbinieku uzskatīs tādu, ar kuru mikrouzņēmumam ir darba tiesiskās attiecības, bet kurš noteiktu laika periodu nepilda darba pienākumus (tai skaitā persona, kura atrodas mācību atvaļinājumā bez darba algas saglabāšanas, grūtniecības, dzemdību, bērna kopšanas atvaļinājumā, atvaļinājumā bērna tēvam, adoptētajiem vai citai personai, kura faktiski kopj bērnu, kā arī atvaļinājumā bez darba samaksas saglabāšanas vai saņem slimības pabalstu) un šajā laika periodā nesaņem ienākumu no mikrouzņēmuma.

"Pateikts, kas ir mikrouzņēmuma darbinieka ienākums."

Likums papildināts  ar jaunu pantu, kurā noteikts, kas ir mikrouzņēmuma darbinieka (arī īpašnieka) ienākums no mikrouzņēmuma, kā arī  definēti kritēriji, kādus maksājumus darbinieka ienākumā no mikrouzņēmuma neietver (piemēram, komandējuma un darba brauciena izdevumu kompensāciju mikrouzņēmuma darbiniekam atbilstoši normatīvajiem aktiem, kas paredz saistībā ar komandējumu vai darba braucienu radušos izdevumu kompensācijas apmēru).

Likums arī nosaka, ka darba devēja izdevumi par darbinieku apmācību un izdevumi, kas nepieciešami Darba aizsardzības likumā noteikto darba aizsardzības prasību izpildei, nav jāattiecina uz darbinieka ienākumu.

Likums papildināts vēl ar vairākiem nosacījumiem, lai novērstu mikrouzņēmuma nodokļa maksātāja statusa izmantošanu kā izvairīšanos no nodokļu maksāšanas, ņemot vērā, ka mikrouzņēmumu nodoklis tiek maksāts no mikrouzņēmuma apgrozījuma.

Ministru kabinets katru gadu vērtēs šā likuma praktiskās īstenošanas gaitu un rezultātus, it īpaši attiecībā uz valsts sociālās apdrošināšanas iemaksām un sociālās apdrošināšanas pakalpojumu pieejamību mikrouzņēmumu darbiniekiem. Katru gadu līdz 1.oktobrim MK par to iesniegs ziņojumu Saeimai.

Ierobežojumi mikrouzņēmumiem – arī Iedzīvotāju ienākuma nodokļa likumā

Ar grozījumiem likumā "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli" (IIN) ierobežota iespēja darbiniekiem veidot mikrouzņēmumus. Līdz šim, neskatoties uz likumā noteiktajiem ierobežojumiem mikrouzņēmumiem un personām, kas var būt mikrouzņēmuma dalībnieks, praksē tomēr tas noticis nodokļu optimizācijas nolūkos.

Kā konstatējuši nodokļu administratori, galvenie nodokļu plānošanas modeļi balstījās uz shēmu, ka uzņēmums, kas jau darbojas, veica reorganizāciju, atlaida darbiniekus, kuri bija spiesti veidot mikrouzņēmumus, saglabājot līdzšinējo darba attiecību modeli, bet to tikai nodokļu optimizācijas nolūkos juridiski noformējot kā pakalpojumu līgumu, uzņēmumu līgumu vai darbaspēka nomu.

Ar grozījumiem likumā ir noteikts ierobežojums šādu pakalpojumu saņemšanai no mikrouzņēmumiem - šie pakalpojumi, izpildoties noteiktiem kritērijiem, tiks pielīdzināti personāla nomai, un attiecīgi personāla nomniekam tiks uzlikts pienākums vispārējā kārtībā aprēķināt nodokli no iznomātā personāla ienākuma.

Lai novērstu, ka pēc sava rakstura līdzīgam ienākumam (ienākumam no kapitāla un ienākumam no īpašuma) tiek piemērots atšķirīgs nodokļa režīms, likuma grozījumi paredz, ka ienākums no īpašuma tiek pielīdzināts ienākumam no kapitāla un arī aplikts ar 10% nodokļa likmi.

Ar grozījumiem noteikts, ka, gūstot ienākumu no nekustamā īpašuma atsavināšanas, kad nekustamā īpašuma objektu kopību veido lauksaimniecības zeme un mežs, likumā noteiktais atbrīvojums piemērojams proporcionāli tai nekustamā īpašuma platības daļai, kas pēc lietošanas mērķa ir lauksaimniecības zeme. Lai novērstu atbrīvojuma izmantošanu spekulatīviem mērķiem, noteiktas pārdevēju grupas, kas var izmantot minēto atbrīvojumu (maksātāji, kas veic lauksaimniecisko darbību vai tādu veikuši agrāk (pirms pensionēšanās vecuma sasniegšanas), personas, kas saņēmušas zemi, atjaunojot īpašumtiesības, mantojumā, kā dāvinājumu no laulātā vai radiniekiem līdz trešajai pakāpei (Civillikuma izpratnē)).

No 1.janvāra mainīta iedzīvotāju ienākuma nodokļa uzlikšanas kārtība personām, kas gūst algota darba ienākumus ārvalstīs. Saskaņā ar jaunajiem grozījumiem likumā "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli" nosacījums izteikts jaunā redakcijā: nodoklis nebūs jāmaksā par algota darba ienākumiem, kas gūti citā Eiropas Savienības dalībvalstī vai Eiropas Ekonomikas zonas valstī, vai valstī, ar kuru Latvijai ir noslēgta un stājusies spēkā nodokļu konvencija.

Jau iepriekš likuma pārejas noteikumos bija noteikts, ka šāda kārtība attieksies uz ienākumiem, kas gūti, sākot ar 2011.gada 1.janvāri. Tādējādi ārzemēs strādājošajiem Latvijas iedzīvotājiem vairs nebūs pienākums segt starpību starp iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmēm mītnes zemē un Latvijā. Likums arī paredz daļēju nodokļa amnestiju, un par darba ienākumiem ārvalstīs, ja tie gūti laikā no 2008.gada līdz 2010.gadam, būs jāmaksā piecu procentu iedzīvotāju ienākuma nodoklis. Attiecībā uz personām, kas par iepriekšējo triju gadu laikā ārvalstīs gūtajiem ienākumiem nodokli nomaksājušas pēc Latvijas IIN likmes, likums nosaka, ka, iesniedzot precizētu deklarāciju, ārvalstīs strādājošie Latvijas iedzīvotāji varēs saņemt atpakaļ pārmaksāto nodokli.

Jauna PVN kārtība būvniecības pakalpojumiem

Likums "Par pievienotās vērtības nodokli" papildināts ar jaunām normām, kas nosaka reverso (apgriezto) PVN piemērošanas kārtību būvniecības pakalpojumiem, kas sniegti iekšzemē. PVN aprēķinās un valsts budžetā turpmāk maksās pakalpojuma saņēmējs, nevis pakalpojuma sniedzējs, kā tas bija līdz šim.

Šāda kārtība novērsīs iespēju būvniecības nozarē darboties negodīgiem komersantiem, kuri, īslaicīgi iesaistoties darījumos un veidojot shēmas, izkrāpj no valsts budžeta PVN, nepamatoti pieprasot nodokļa atmaksu, argumentēja grozījumu izstrādātāji.

Reverso PVN maksāšanas kārtību piemēros vairāk nekā desmit pakalpojumiem: būvlaukuma sagatavošana, būvobjekta pagaidu būvju būvēšana un nojaukšana, būves nulles cikla izbūve, būves nesošo un nenesošo elementu vai konstrukciju būvēšana, konstrukciju un iekārtu uzstādīšana, logu un durvju ielikšana u.c.

Likuma pārejas noteikumi paredz, ka reverso PVN maksāšanas kārtību piemēros pakalpojumiem, kas sniegti saskaņā ar līgumiem, kas tiks noslēgti no 2012.gada 1.janvāra. Līdz 2011.gada 31.decembrim noslēgtajiem līgumiem jauno kārtību piemēros no 2013.gada 1.janvāra.

Likumā "Par uzņēmumu ienākuma nodokli" lielāks stimuls investoriem

Grozījumi likumā paredz, ka uzņēmumu ienākuma nodokļa (UIN) atlaidi varēs saņemt, ja nodokļa maksātājs atbalstāmo investīciju projekta ietvaros veicis sākotnējos ilgtermiņa ieguldījumus, kuru kopējā summa pārsniedz trīs miljonus latu (līdz šim bija pieci miljoni latu), kā arī šī summa tiek ieguldīta piecos gados (līdz šim triju gadu laikā), sākot no dienas, kad valdība pieņēmusi lēmumu par atbalstāmo investīciju projekta atbalstīšanu. Šādā veidā domāts nodrošināt labvēlīgākus nosacījumus investīciju piesaistei.

Likums paredz iespēju samazināt apliekamo ienākumu par parāda summām, kas atbilstoši tiesas lēmumam atbilst parādnieka tiesiskās aizsardzības procesā vai ārpustiesas tiesiskās aizsardzības procesā tiesiskās aizsardzības procesa pasākumu plānā noteiktajam proporcionālajam pamatparāda, līgumsoda vai procentu dzēšanas vai samazinājuma apmēram.

"Mainīta IIN kārtība par algota darba ienākumiem ārvalstīs."

Tāpat likums paredz, ka zaudējumus, kas radušies līdz 2007.gadam, varēs segt hronoloģiskā secībā no nākamo astoņu taksācijas periodu apliekamā ienākuma, savukārt zaudējumus, kas radušies no 2008.gada, varēs segt neierobežotā laika posmā hronoloģiskā secībā no nākamo taksācijas periodu apliekamā ienākuma. Paredzēti arī zaudējumu segšanas nosacījumi nodokļa maksātājam, kas reģistrēts un darbojas saskaņā ar Reģionālās attīstības likumu noteiktā īpaši atbalstāmajā teritorijā.

Likums papildināts ar normu, ka UIN avansa maksājumus var neveikt mēnešos, kuros saimnieciskā darbība ir apturēta, ja Valsts ieņēmumu dienestam ir iesniegts iesniegums par saimnieciskās darbības apturēšanu.

Ierobežos akcīzes preču ievešanu no trešajām valstīm

Lai mazinātu cigarešu un alkohola nelegālo biznesu, ar grozījumiem likumā "Par akcīzes nodokli" noteikts, ka, nemaksājot akcīzes nodokli, pašu patēriņam paredzētās cigaretes, alkoholu un citas akcīzes preces no trešajām valstīm varēs ievest ne biežāk kā reizi nedēļā. Iepriekš, nemaksājot akcīzi, akcīzes preces atļautajā daudzumā pāri robežai Latvijā varēja ievest reizi dienā.

Ierobežojums attiecas gan uz fizisko personu, gan uz sauszemes bezsliežu transportlīdzekli, kas nav komerciāls transportlīdzeklis.

Ar grozījumiem akcīzes nodokļa atbrīvojumu piemēro spirtam, ko izmanto tādu vielu ražošanā, ko lieto zāļu un veterināro zāļu ražošanā.

Akcīzes nodokļa atbrīvojums paredzēts arī dabasgāzei, ko noteiktiem mērķiem izmanto uzņēmumos, kas atrodas industriālajos parkos.

Dubultota finanšu stabilitātes nodeva, lielāks nodoklis azartspēlēm

Finanšu stabilitātes nodevas likme, ko maksā Latvijā reģistrētās kredītiestādes (izņemot elektroniskās naudas institūcijas) un to filiāles dalībvalstīs un ārvalstīs, kā arī dalībvalstīs un ārvalstīs reģistrēto kredītiestāžu filiāles Latvijā, ar grozījumiem Finanšu stabilitātes nodevas likumā ir dubultota -  no pašreizējiem 0,036% uz 0,072 procentiem.

Finanšu stabilitātes nodeva Latvijā ieviesta 2011.gada 1.janvārī. Nodevas objekts ir nodevas maksātāja saistību kopsumma taksācijas perioda beigās, no kuras atskaita noguldījumus, kas pakļauti Latvijas vai citas dalībvalsts noguldījumu garantiju shēmai un dažas citas saistības.

Ar grozījumiem likumā "Par izložu un azartspēļu nodevu un nodokli" ar šo gadu par 15% paaugstinātas atsevišķas likmes azartspēlēm.

No līdzšinējiem 10 560 latiem līdz 12 144 latiem paaugstināts nodoklis par ruleti (cilindriskās spēles), kā arī kāršu un kauliņu spēli – par katru galdu gadā. Savukārt videospēlēm un mehāniskiem automātiem nodokļa likme par katra automāta katru spēles vietu palielināta no pašreizējiem 1920 latiem līdz 2208 latiem gadā.

Vienkāršo grāmatvedību biedrībām un nodibinājumiem

Likuma "Par grāmatvedību" 9.panta (Grāmatvedības reģistri kārtojami divkāršā ieraksta sistēmā) 2.punkts līdz šim noteica, ka šī prasība neattiecas uz reliģiskajām organizācijām, kuru apgrozījums (ieņēmumi) no saimnieciskajiem darījumiem pārskata gadā nepārsniedz 25 000 latu, un tās var kārtot grāmatvedību vienkāršā ieraksta sistēmā. Ar grozījumiem izņēmums attiecināts arī  uz biedrībām, nodibinājumiem un arodbiedrībām, kuru apgrozījums (ieņēmumi) no saimnieciskajiem darījumiem pārskata gadā nepārsniedz 25 000 latu.

Vienlaikus ir saskaņoti un veikti grozījumi Biedrību un nodibinājumu likumā. Tā pārejas noteikumos paskaidrots, ka jaunā kārtība biedrībām un nodibinājumiem, kuru apgrozījums (ieņēmumi) no saimnieciskajiem darījumiem pārskata gadā nepārsniedz 25 000 latu un kuri grāmatvedību kārto vienkāršā ieraksta sistēmā, attiecināma uz iesniedzamajiem biedrību un nodibinājumu gada pārskatiem par 2012.gadu un turpmākajiem gadiem. Biedrību un nodibinājumu gada pārskati par laiku līdz 2011.gada 31.decembrim Valsts ieņēmumu dienestam iesniedzami atbilstoši to normatīvo aktu prasībām, kuri bija spēkā līdz 2011.gada 31.decembrim.

Laiks sagatavoties sākumdeklarēšanai.

Jaunais Fizisko personu mantiskā stāvokļa un nedeklarēto ienākumu deklarēšanas likums stājās spēkā aizvadītā gada 15.decembrī. 

Deklarāciju iesniegšana sāksies 1.martā un ilgs trīs mēnešus. Tiem, kas jau apzinājuši  savu situāciju un zina, ka deklarācija būs jāiesniedz, jāatceras, ka deklarācijā ierakstāmās ziņas būs par mantas un naudas faktu, kāds tas bija  2011.gada 31.decembrī pulksten 24.

Šī likuma pārejas noteikums paredz, ka Ministru kabinetam līdz 2012.gada 1.februārim jāizdod noteikumi par deklarētās skaidrās naudas iemaksas nosacījumiem.

Uzziņai:

Pilns visu nozaru normatīvo aktu saraksts, kas spēkā stājas jaunā gada pirmajā dienā, aplūkojams šajās saitēs:
Labs saturs
2
saistītie raksti
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI