SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Mudīte Luksa
LV portāls
29. septembrī, 2011
Lasīšanai: 9 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Lauku attīstība
10
10

Jauna atbalsta programma sīkajiem uzņēmumiem

Publicēts pirms 12 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Sīkajiem uzņēmumiem, kuros nav vairāk par 10 darbiniekiem, nu iespējams saņemt pat 10 000 latu lielu aizdevumu.

FOTO: Māris Kaparkalējs, LV

Septembris mikrouzņēmumiem un pašnodarbinātām personām atnesis labu vēsti – Latvijas Hipotēku un zemes bankā atvērta jauna Mikrokreditēšanas programma, kurā kopumā pieejams finansējums aptuveni 5,7 milj. latu apmērā.

Līgumu par individuālā projekta "Mikrokreditēšanas programma" īstenošanu 27.septembrī parakstīja Ekonomikas ministrija (EM), Latvijas Hipotēku un zemes banka (HB) un Centrālā finanšu un līgumu aģentūra. Šis projekts norisinās Latvijas un Šveices sadarbības programmas ietvaros, un Ekonomikas ministrija uzsver, ka jaunā atbalsta programma veicinās nodarbinātības, ekonomiskās aktivitātes un dzīves līmeņa paaugstināšanos Latvijā.

Tas līdztekus komercbanku pakalpojumiem un citām valsts atbalsta programmām būs vēl viens finanšu instruments, kas sekmēs tieši mikrouzņēmumu un pašnodarbinātu personu pieeju finansējumam mikroaizdevumu un grantu veidā, lai nodrošinātu sava biznesa uzsākšanu un attīstību. Programmas kopējā finansējumā 80% ir Šveices, bet 20% - Hipotēkas ieguldījums.

Kam pieejami jaunie mikrokredīti

Atbalsta programmu regulē Ministru kabineta 2011.gada 6.septembra noteikumi Nr.698 "Noteikumi par mikroaizdevumiem un grantiem Latvijas un Šveices sadarbības programmas individuālā projekta "Mikrokreditēšanas programma" ietvaros", un tie nosaka atbalsta piešķiršanas nosacījumus mikroaizdevumu un grantu veidā mikrouzņēmumu attīstībai līdz 2013.gada 31.decembrim. Pēc tam HB atbalsta piešķiršanu turpinās, pamatojoties uz Eiropas Komisijas normatīvajiem aktiem, kas aizvietos pašreiz spēkā esošos.

HB valdes priekšsēdētājs Rolands Paņko jauno programmu raksturo šādi: "Pieprasījums pēc mikroaizdevumiem Hipotēku bankā ir liels, jo tas ir veids, kā cilvēkiem jaunu biznesu sākt no nulles vai ar nelieliem ieguldījumiem attīstīt esošo. Līdzšinējā mikrokredītu programmā paredzētajā laikā esam izsnieguši vairāk nekā vienu miljonu latu, kas ir divas reizes vairāk, nekā paredzēja programmas noteikumi.

"Jaunā atbalsta programma veicinās nodarbinātības, ekonomiskās aktivitātes un dzīves līmeņa paaugstināšanos Latvijā."

Jaunā mikrokreditēšanas programma piedāvā lielākus aizdevumus un arī grantu iespējas, un tā uzņēmējiem ir vēl viena laba iespēja, izmantojot attīstības bankas piedāvājumu, uzsākt un attīstīt savu biznesa projektu. Vienlaikus šī programma veicinās mikrouzņēmumu sektora attīstību, kam ar savu sociālo un reģionālo lomu ir ievērojama nozīme valsts ekonomikā."

Mikrokreditēšanas jaunā programma paredzēta uzņēmumiem, kuri nodarbina līdz 10 darbiniekiem un kuru gada bilance nepārsniedz 1,4 milj. latu, kā arī ienācējiem biznesā pirms mikrouzņēmuma izveidošanas. Saimnieciskās darbības sācējiem būs jāreģistrējas kā saimnieciskās darbības veicējiem divu mēnešu laikā pēc HB lēmuma par atbalsta piešķiršanu.

Programmas ietvaros ir pieejami aizdevumi  līdz 10 000 latu investīcijām un apgrozāmajiem līdzekļiem. Līdz ar Šveices programmas atvēršanu iepriekšējā mikrokredītu programmā aizdevumi vairs netiks izsniegti.

Aizdevums lielāks, būs granti, var pieteikties arī zemnieki

HB Atbalsta programmu pārvaldes ALTUM Programmu atbalsta nodaļas vadītājs Aleksejs Kaņējevs kā jaunās programmas galvenās atšķirības (un arī priekšrocības) uzsver šādus faktorus:

  • aizdevuma apmērs ir lielāks – nevis 3000, bet gan 10 000 latu;
  • aizdevumiem līdz 5000 latu nav nepieciešams līdzfinansējums;
  • aizdevuma ņēmējiem var būt pieejams grants aizdevuma dzēšanai;
  • programmā var pieteikties arī zemnieku saimniecības (līdz šim lauksaimniekiem bija atsevišķas programmas).

Bet Latvijai neierasti augsto mikrouzņēmumam noteikto apgrozījuma slieksni viņš skaidro ar Eiropas Savienības standartiem, norādot, ka mūsu valstī sīko uzņēmumu apgrozījums gadā vidēji mēdz būt līdz 100 tūkstošiem latu.

Iepriekš minēto MK noteikumu 6.punktā lasāms: "Šo noteikumu izpratnē mikrouzņēmums ir individuālais komersants, individuālais uzņēmums, zemnieka vai zvejnieka saimniecība, kā arī fiziskā persona, kas reģistrēta Valsts ieņēmumu dienestā kā saimnieciskās darbības veicējs vai sabiedrība ar ierobežotu atbildību, kura atbilst mikrouzņēmuma definīcijai atbilstoši Eiropas Komisijas 2008.gada 6.augusta Regulas (EK) Nr.800/2008, kas atzīst noteiktas atbalsta kategorijas par saderīgām ar kopējo tirgu, piemērojot Līguma 87. un 88.pantu (vispārējā grupu atbrīvojuma regula) (turpmāk – Komisijas Regula Nr.800/2008), 1.pielikumam."

Aizdevumu iespējams saņemt latos ar fiksētu likmi no 5% līdz 8% vai mainīgo likmi RIGIBOR + 0 līdz 3%, un aizdevuma termiņš ir līdz pieciem gadiem. Ja biznesa projekta kopējā summa nepārsniegs 5000 latu, aizdevums tiks piešķirts līdz 100% no projekta summas. Ja projekta kopējā summa būs lielāka, aizdevums tiks piešķirts 90% apmērā no projekta summas, bet no uzņēmēja tiks prasīts 10% līdzfinansējums.

Kārdinājums un balva uzņēmējiem – grants

Viens no jaunās programmas "trumpjiem" ir valsts neatmaksājamais atbalsta maksājums jeb grants. Tātad uzņēmumiem, kas izpildījuši visus mikroaizdevuma līguma nosacījumus, programmas ietvaros būs pieejams grants jeb neatmaksājams finansējums aizdevuma dzēšanai. Granta summa būs 50% no investīcijām piešķirtās mikroaizdevuma summas, bet ne vairāk kā 500 latu, ja projekts tiek īstenots Rīgā, Daugavpilī, Jēkabpilī, Jelgavā, Jūrmalā, Liepājā, Rēzeknē, Valmierā, Ventspilī vai Rīgas reģiona pašvaldību teritorijās. Ja biznesa projekts tiek īstenots pārējā Latvijas teritorijā, atbalsta maksājums drīkst sasniegt 750 latu. Šāds nosacījums ieviests, lai veicinātu attīstību reģionos un ārpus lielajām pilsētām.

Interese par mikrokredītiem un tā dēvēto Starta programmu lielākoties ir uzņēmējiem tieši no Rīgas un tās apkārtnes, tādēļ tagad ieviests nosacījums, lai mudinātu viņus realizēt savus projektus arī ārpus Rīgas, šā nosacījuma iemeslu skaidro A.Kaņējevs. "Domājam, ka komersantu atsaucība būs liela. Skatīsimies, cik daudziem uzņēmējiem šāds grants aizdevuma dzēšanai būs motivējošs. Jo viens no granta ekonomiskās jēgas pamatojumiem ir tāds, ka mikrobizness ir sarežģīts un uzņēmējs sava projekta īstenošanas gaitā noteikti saskarsies ar kādām grūtībām. Bet mēs ceram, ka šis atbalsts mazo uzņēmēju mudinās neatmest ar roku iecerētajam un īstenot to līdz galam."

Grants tiks izmaksāts pēc 12 mēnešiem no aizdevuma līguma noslēgšanas datuma. Stāsta A.Kaņējevs: "Aizdevumu var izmantot uzreiz, bet grantu aizdevuma dzēšanai izmaksā pēc gada. Kad klients ir apguvis naudu, izpildījis visus nosacījumus, pierādījis, ka bizness attīstās sekmīgi, tad vērtējam un izlemjam par granta piešķiršanu."

Finansējums programmas ietvaros tiks izsniegts līdz 2015.gada 30.jūnijam. Savukārt programmas īstenošanai izveidotais aizdevumu fonds bankā darbosies līdz 2020.gadam, un aizdevumu piešķiršana turpināsies no mikrokredītu atmaksām. Pēc 2015.gada 30.jūnija grantu vairs nebūs.

"Pieprasījums pēc mikroaizdevumiem Hipotēku bankā ir liels."

A.Kaņējevs pieļauj nelielu iespēju, ka šie maksājumi varētu beigties arī nedaudz ātrāk, ja šim nolūkam paredzētā nauda būs iztērēta. Grantu izmaksu pilnā apmērā finansēs Šveices Konfederācija, un šim nolūkam paredzēti 420 000 latu. Kā līguma parakstīšanas reizē informēja Šveices Konfederācijas vēstniece Latvijā Gabriela Nuci Sulpicio, programmas īstenošana ļaus radīt 900 darba vietu.

Vēl svarīgi, ka Šveices programmā lēmumi par mikrokredītu piešķiršanu tiks pieņemti HB filiālēs, un tas notiks ātrāk un vienkāršāk nekā, piemēram, HB Starta programmā, kur lēmumi par aizdevumu piešķiršanu tiek pieņemti centralizēti. Aizdevuma pretendentam netiks prasīts apjomīgs biznesa plāns, bet tikai ekonomiski pamatots biznesa projekta apraksts un naudas plūsmas prognoze. HB lēmumu par mikroaizdevuma piešķiršanu vai tā atteikumu pieņem 30 dienu laikā pēc minēto dokumentu iesniegšanas.

Kam aizdevumu nepiešķir, un kas tiek ņemts vērā

Aizdevumu, protams, nevarēs saņemt visi, kas to vēlas. MK noteikumu 8.punktā teikts, ka finansiālo atbalstu nevar saņemt mikrouzņēmumi, kuriem atbalsta piešķiršanas dienā ir nodokļu un valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu parādi.

Kā parasti, netiek atbalstīti uzņēmumi, kuru darbības joma ir operācijas ar nekustamo īpašumu; azartspēles un derības; ieroču un munīcijas ražošana un tirdzniecība; tabakas izstrādājumu, alus un alkoholisko dzērienu ražošana un tirdzniecība, kā arī apdrošināšana, finanšu starpniecība un banku pakalpojumi.

A.Kaņējevs informē, ka uzņēmumiem ir jābūt autonomiem – komersantam pašam nepieder vairāk par 25% kapitāldaļu citos uzņēmumos un tāpat arī citiem uzņēmumiem nepieder vairāk par 25% kapitāldaļu mikrouzņēmumā, kas pretendē uz mikrokredītu, un arī fiziskām personām, kam pieder šis uzņēmums, citos uzņēmumos nedrīkst būt vairāk par 50% kapitāla daļu.

"Tas ir veids, kā cilvēkiem jaunu biznesu sākt no nulles vai ar nelieliem ieguldījumiem attīstīt esošo komercdarbību."

Lemjot par mikrokredīta piešķiršanu, tiks summēts arī citu atbalsta programmu ietvaros saņemtais finansējums, lai tas nepārsniegtu 500 000 eiro ekvivalentu latos pēc Latvijas Bankas noteiktā kursa investīcijas piešķiršanas dienā.

Šo noteikumu ietvaros saņemto atbalstu par vienām un tām pašām izmaksām nedrīkst apvienot ar darbības programmas "Cilvēkresursi un nodarbinātība" ietvaros saņemto finansējumu atbilstoši Ministru kabineta 2009.gada 31.marta noteikumiem Nr.293 "Noteikumi par darbības programmas "Cilvēkresursi un nodarbinātība" papildinājuma 1.3.1.2.aktivitāti "Atbalsts pašnodarbinātības un uzņēmējdarbības uzsākšanai"".
Labs saturs
10
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI