SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
20. jūlijā, 2011
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Drošība
1
5
1
5

Izmaiņas ceļu satiksmes noteikumos Igaunijā

Publicēts pirms 12 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Naktī un sliktas redzamības apstākļos transporta līdzekļa vadītājam, izkāpjot no transporta līdzekļa, mugurā jābūt atstarojošai vestei.

Igaunijā kopš 2011. gada 1. jūlija stājusies spēkā virkne grozījumu ceļu satiksmes noteikumos. Lūk, neliels ieskats svarīgākajās izmaiņās. Tiesa, vairākas no tām Latvijas autobraucējiem nebūs nekāds jaunums.

Viens no nozīmīgākajiem jauninājumiem ir tas, ka autovadītājiem, kuriem vadītāja apliecība izdota Igaunijā, tā vairs nav jāvadā līdzi. Tāpat nav nepieciešams vadāt līdzi transporta līdzekļa tehnisko pasi, ja transporta līdzeklis reģistrēts Igaunijā. Šajā gadījumā vadītājam ir jābūt līdzi personu apliecinošam dokumentam, un pārējo dokumentu atbilstību policists var pārbaudīt elektroniski. Vēl – autovadītājam jābūt reģistrētam kā konkrētā vadāmā auto īpašniekam vai lietotājam. Ja vadītājs tikai izmanto auto, tā īpašniekam jāatrodas līdzās.

Vadītājam nav atļauts braukšanas laikā lietot mobilo tālruni bez speciālām papildierīcēm, kas ļauj to izmantot bez roku palīdzības, kā arī turēt tālruni rokās transporta līdzekļa kustības laikā. Aizliegums ir spēkā gan apdzīvotās vietās, gan ārpus tām. Tāpat tiek ieteikts sarunas laikā apturēt transporta līdzekli drošā vietā, jo sarunas pa tālruni jebkurā gadījuma novērš vadītāja uzmanību. Likums liedz arī jebkuras citas darbības, kas traucē vadīt transporta līdzekli un pasliktina kustības drošību.

Ir noteikts, ka transporta līdzekļa vadītājam alkohola saturs asinīs nedrīkst pārsniegt 0,2 miligramus vienā gramā asiņu vai alkohola izelpa nedrīkst pārsniegt 0,1 miligramu vienā litrā vadītāja izelpas.

Jaunumi stāvošam auto un tā vadītājam

Piespiedu apstāšanās laikā ārpus apdzīvotām vietām nepietiekamas redzamības apstākļos vai arī diennakts tumšajā laikā B, C, D vai T mehāniskā transporta līdzekļa vadītājam, jau izkāpjot no transporta līdzekļa un atrodoties uz braucamās daļas, ir jābūt mugurā atstarojošai vestei. Līdz šim pietika vienkārši ar atstarotājiem, taču atstarotājus ne vienmēr var redzēt. Turklāt statistika rāda, ka daudzi ceļu satiksmes negadījumi ir notikuši tādēļ, ka stāvošā auto vadītāji ir aizseguši automobiļa aizmugures gaismas, kālab citi vadītāji šo transporta līdzekli nav pamanījuši.

Izmaiņas skar arī diennakts tumšajā laikā stāvoša transporta līdzekļa gaismu izmantošanu – transporta līdzeklim vai tā piekabei, kas diennakts tumšajā laikā vai nepietiekamas redzamības apstākļos apstājušies neapgaismotā ceļa posmā ārpus apdzīvotām vietām, papildus gabarītiem un numura apgaismojumam ir jāieslēdz arī avārijas gaismas. Šādi transporta līdzekļi nedrīkst stāvēt ar ieslēgtām tuvajām vai tālajām gaismām, kā arī ar miglas lukturiem. Šie lukturi – gan tuvie, gan tālie, gan miglas – nedrīkst būt ieslēgti arī tiem transporta līdzekļiem, kas naktī vai sliktas redzamības apstākļos stāv uz ceļa apdzīvotās vietās.

"Izmaiņas skar arī diennakts tumšajā laikā stāvoša transporta līdzekļa gaismu lietošanu."

Ja automobilis tikai uz mirkli apturēts apdzīvotā vietā, tad tuvās gaismas drīkst būt ieslēgtas, taču tikai transporta līdzeklim stāvot ceļa labajā pusē.

Transporta līdzekļa durvis, kas atrodas braukšanas daļas vai velosipēdistu celiņa pusē, nedrīkst būt atvērtas ilgāk, nekā tas nepieciešams, lai iekāptu vai izkāptu pasažieri – tā, lai netraucētu pārējo satiksmes līdzekļu kustībai.

Lai iekrautu vai izkrautu kravu, transporta līdzekli atļauts apstādināt uz trotuāra, taču ne tuvāk kā 15 metrus no sabiedriskā transporta līdzekļa pieturas, turklāt atstājot gājējiem brīvu vismaz 1,5 metru platu joslu.

Auto apdzīšana un ceļa došana

Tagad arī Igaunijā transporta līdzekļiem citam citu ir atļauts apdzīt vienīgi pa kreiso pusi. Izņēmums ir, ja tiek apdzīta automašīna, kas veic kreiso pagriezienu vai apgriešanās manevru.

Izbraucot no ceļa ar vienu joslu uz ceļa ar vairākām joslām, ir jādod ceļš tiem transporta līdzekļiem, kas virzās pa ceļu ar vairākām joslām, ja ceļu satiksmes organizatori to nav noteikuši citādāk.

Krustojumā, veicot pagriezienu, transporta līdzekļa vadītājam ir jādod ceļš ne tikai gājējiem, bet arī velosipēdistiem, segveja, mopēda vai minimopēda vadītājiem, kas šķērso to ceļa daļu, uz kuru vadītājs nogriežas, ja nepieciešamība dot ceļu nav noteikta citādāk.

"Vadot transporta līdzekli, alkohola saturs asinīs nedrīkst pārsniegt 0,2 miligramus vienā gramā asiņu."

Apdzīvotās vietās uz ceļa, kur atļautais braukšanas ātrums ir 50 km/h, vadītājs dod ceļu D kategorijas sabiedriskajam transportam, kas izbrauc no apzīmētas pieturas. Ceļš nav jādod, ja šajā vietā atļauts braukt ar lielāku ātrumu.

Vadītājam pretējā braukšanas joslā ir jādod ceļš tam vadītājam, kas uz tramvaja sliedēm gaida iespēju nogriezties pa kreisi un traucē tramvaju satiksmi.

Gadījumā kad pagaidu ceļu apzīmējums dzeltenajā krāsā (galvenokārt ceļa remonta gadījumā) ir pretrunā ar stacionāro, ir jāvadās pēc pagaidu ceļu apzīmējumu prasībām.

Papildu informācija par pārējām izmaiņām transporta līdzekļu kustībā Igaunijā krievu valodā, kā arī ar grafiskiem skaidrojumiem ir pieejama šeit: http://www.mnt.ee/liiklusseadus2011/sites/default/files/MNT_Liiklusseaduse_voldik_RUS.pdf

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI