SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
13. oktobrī, 2010
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Drošība
6
17
6
17

Ceļu policija un tiesības aizturēt

Publicēts pirms 13 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Policijas darbiniekam ir tiesības prasīt, lai personas pārtrauc likumpārkāpumus un rīcību, kura traucē policijas pilnvaru izpildi. Nepakļaušanās gadījumā var tikt pielietoti piespiedu līdzekļi.

FOTO: Nora Krevņeva, A.F.I

Autovadītāju komunikācija ar Ceļu policijas darbiniekiem, protams, ne vienmēr notiek bez sarežģījumiem. Savas tiesības uz ceļa ir ne tikai autovadītājiem, bet arī Ceļu policijai.

Nesen internetā parādījies video, kurā redzams, kā krievu jaunieši provocē Ceļu policijas darbinieku, nepildot likumsarga prasības, un notiekošo filmē. Aizkraukles apkaimē filmētajā videomateriālā redzams, kā policists pieiet pie automašīnas, kuras vadītājs aizturēts par satiksmes noteikumu pārkāpumu. Mašīnā sēdošie vīrieši runā krieviski un pieprasa to darīt arī ceļu policistam, kurš latviešu valodā neatlaidīgi uzstāj, ka autovadītājs ir Latvijas iedzīvotājs, tāpēc nevar būt šķēršļu sarunas turpināšanai valsts valodā. Incidents beidzas ar speciālo līdzekļu pielietošanu un apturētā autovadītāja piespiedu iesēdināšanu policijas transportlīdzeklī. Konfliktā iesaistītajam likumsargam sākotnēji tika izteikta piezīme, taču iekšlietu ministre Linda Mūrniece sodu likusi atcelt.

Valodas nepratējus nogādā pie tulka

Policijas darbiniekam, pildot viņam uzliktos pienākumus atbilstoši dienesta kompetencei, ir tiesības prasīt, lai personas pārtrauc likumpārkāpumus un citu rīcību, kura traucē policijas pilnvaru izpildi, kā arī tiesības pret likumpārkāpējiem pielietot paredzētos piespiedu līdzekļus, atsaucoties uz likumu „Par policiju”, skaidro Valsts policijas (VP) Satiksmes uzraudzības biroja priekšnieka vietnieks Andris Locs.

„Likumā skaidri ir teikts: ja persona nespēj sarunāties valsts valodā, tā ir jāved uz dežūrdaļu, kur ir tulks,” komentējot minēto incidentu Aizkraukles rajonā, norāda A. Locs. Autovadītājs nevar no šādas likumsarga prasības atteikties – viņam policista likumīgās prasības ir jāievēro. 99 procentos gadījumu autovadītāji, kas apturēti par kādu ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumu, saprot valsts valodā izteiktās ceļu policista prasības, taču gadās arī apzināti izraisīti konflikti, atzīst VP pārstāvis.

"Ja persona nespēj sarunāties valsts valodā, tā ir jāved uz dežūrdaļu, kur ir tulks."

Kas notiek, ja autovadītājs neuzrāda dokumentus vai atsakās komunicēt ar ceļu policijas darbinieku, ieslēdzoties automašīnā? Dokumentu pieprasīšana ir policista likumīga prasība. Savukārt, ja autovadītājs, atsakoties to pildīt, ieslēdzies mašīnā, policists ir tiesīgs pielietot speciālos līdzekļus, lai atvērtu transportlīdzekļa logu vai durvis un pārtrauktu personas nepakļaušanos likumīgām prasībām, atsaucoties uz likuma „Par policiju” 13. pantu, skaidro A. Locs.

Var lietot spēku un aizturēt līdz trim stundām

Likums paredz, ka policijas darbiniekam, pildot dienesta pienākumus, ir tiesības lietot fizisku spēku, speciālos cīņas paņēmienus un speciālos līdzekļus (ķīmiskās vielas, priekšmetus vai mehānismus, kas paredzēti pašaizsardzībai vai sabiedriskās kārtības un drošības garantēšanai, bet nav ieroči). Policijas darbiniekam ir tiesības ievietot aizturētās personas pagaidu turēšanas telpās un šim nolūkam paredzētajos transportlīdzekļos. Lietojot fizisku spēku, speciālos cīņas paņēmienus un speciālos līdzekļus, likumsargam maksimāli jāierobežo to nodarītais kaitējums, kā arī jānodrošina cietušajiem pirmās palīdzības sniegšana, ja tā ir nepieciešama. Likums liedz speciālos līdzekļus (izņemot roku dzelžus un sasiešanas līdzekļus), speciālos cīņas paņēmienus pielietot pret sievietēm, personām ar redzamām invaliditātes pazīmēm un mazgadīgām personām.

"Ceļu policijas darbinieks personu var aizturēt līdz trim stundām, kas tiek skaitītas no brīža, kad aizturētais nogādāts policijas iecirknī."

Ceļu policijas darbinieks personu var aizturēt līdz trim stundām, kas tiek skaitītas no brīža, kad aizturētais personības vai citu apstākļu noskaidrošanai ir nogādāts policijas iecirknī. Šo trīs stundu laikā likumsargiem ir jāpieņem lēmums par aizturētā saukšanu pie administratīvās vai kriminālatbildības, skaidro A. Locs. Aizturētās personas automašīna šajā laikā tiek novietota pie policijas iecirkņa. Ja nav aizdomu, ka aizturētais varētu bēgt, parasti ceļu līdz iecirknim tam ļauj veikt ar savu auto.

Apturēt var jebkur

Nereti autovadītāji ir neizpratnē par transportlīdzekļa apturēšanu bez acīm redzama iemesla, kā arī vietās, kur apstāšanās aizliegta. Likums „Par policiju” paredz, ka policijas darbinieks ir tiesīgs apturēt transportlīdzekli un izdarīt tā apskati, ja ir pamats domāt, ka vadītājs pārkāpis ceļu satiksmes noteikumus vai transportlīdzeklis tiek izmantots likumpārkāpuma izdarīšanai. Policists var aizliegt lietot transportlīdzekļus, kuru tehniskais stāvoklis apdraud transporta kustības drošību. „Policija vadās no konkrētās situācijas izvērtējuma. Ja pārkāpums nav nopietns, mēs iesakām automašīnas apturēt tikai vietās, kur tas atļauts. Ja pārkāpums ir rupjš, transportlīdzekli var apturēt jebkurā vietā, protams, ievērojot, lai tas neapdraud satiksmes drošību,” skaidro A. Locs.

"Auto apturēšana var notikt bez tā vadītājam acīm redzama iemesla."

Auto apturēšana bez tā vadītājam acīm redzama iemesla var notikt, piemēram, ja policijas darbiniekam šķiet, ka transportlīdzeklis pārvietojoties zvalstās, ja notiek policijas reidi, mēģinot aizturēt meklēšanā esošās personas, norāda VP pārstāvis.

Jāatgādina, ka atbilstoši likumam „Par policiju” policijas darbinieks ir tiesīgs apturēt transportlīdzekli, nodarot tam bojājumus. Tas pieļaujams, ja autovadītājs ar savu rīcību rada reālus draudus personu dzīvībai un veselībai, nepakļaujas policijas darbinieka prasībai apstādināt transportlīdzekli un ja nav citas iespējas viņu aizturēt. Tāpat likums paredz, ka steidzamos gadījumos ar transportlīdzekļa vadītāja piekrišanu policijas darbinieks var izmantot iestādēm, privātpersonām vai personu apvienībām piederošos transportlīdzekļus braukšanai uz notikuma vietu vai steidzamai cilvēku nogādāšanai ārstniecības iestādē, kā arī noziegumus izdarījušu personu vajāšanai un aizturēto neatliekamai nogādāšanai policijas iestādē.

Labs saturs
17
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI