SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
04. augustā, 2010
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Veselība
9
9

Ja medī svaigas gaļas pārdošanai

Publicēts pirms 13 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Medījamie dzīvnieki ir arī tie savvaļas medījamie dzīvnieki, kuri tiek turēti ierobežotās platībās savvaļai līdzīgos apstākļos, piemēram, briežu dārzos.

FOTO: Māris Kaparkalējs, LV

Nule kā spēkā stājušies Zemkopības ministrijas (ZM) vēl pagājušā gada nogalē izstrādātie Ministru kabineta (MK) noteikumi Nr. 645 „Noteikumi par kārtību, kādā mednieki galapatērētājam piegādā medījamos dzīvniekus vai to gaļu mazā daudzumā, un higiēnas prasībām medījamo dzīvnieku un to gaļas apritei”. Jaunie noteikumi tik ilgu ceļu līdz to akceptēšanai valdībā mērojuši tādēļ, ka saskaņā ar ES prasībām tie ir jānotificē, tas ir – jāsūta saskaņošanai un apstiprināšanai Eiropas Komisijā (EK).

„Nacionālo normatīvo aktu izstrādāšanu primārajiem produktiem katrai valstij atsevišķi nosaka regula, bet, lai veidotos kopaina un tiktu nodrošināta informācija starp dalībvalstīm, kā arī iespēja pārējām dalībvalstīm izteikt savus priekšlikumus, ierosinājumus un iebildumus, nepieciešama noteikumu notificēšana, kas Latvijas normatīvajiem dokumentiem norisinās pēc noteikumu izsludināšanas Valsts sekretāru sanāksmē,” skaidro ZM Veterinārā un pārtikas pārstrādes departamenta Pārtikas pārstrādes nodaļas vecākā referente Irita Lāce.

„Ja pārtikas apritē iesaistīts tirgus dalībnieks tieši piegādā galapatērētājam vai vietējam mazumtirdzniecības uzņēmumam mazus daudzumus noteikta veida gaļas primāro produktu, ko pats saražojis, sabiedrības veselības aizsardzība ir jānodrošina ar attiecīgās valsts tiesību aktiem, teikts Eiropas Parlamenta un Padomes Regulā (EK) Nr. 853/2004 (29.04.2004.), ar ko nosaka īpašus higiēnas noteikumus attiecībā uz dzīvnieku izcelsmes pārtiku.”

Ko un cik drīkst nomedīt

Jaunais dokuments „Noteikumi par kārtību, kādā mednieki galapatērētājam piegādā medījamos dzīvniekus vai to gaļu mazā daudzumā, un higiēnas prasībām medījamo dzīvnieku un to gaļas apritei” attiecas uz svaigas (nepārstrādātas) gaļas piegādēm galapatērētājam vai mazumtirdzniecības uzņēmumam, kas gaļu piegādā tieši galapatērētājiem, tajā skaitā arī ēdināšanas uzņēmumiem (vai uzņēmumiem, kas sniedz ēdināšanas pakalpojumus). Svarīgākie grozījumi, kas veikti, ir šādi.

Jaunajā normatīvajā aktā ir noteikts, ko nozīmē „mazs medījamo dzīvnieku un to gaļas daudzums” – lielajiem medījamiem dzīvniekiem tie ir 500 kilogrami, bet mazajiem medījamiem dzīvniekiem – 100 kilogrami katram medniekam vienā nedēļā. „Tas varētu šķist daudz, bet, skatoties uz ekonomisko situāciju valstī, tā ir iespēja medniekam papildināt savu budžetu,” skaidro vecākā referente. „Noteikumos minētais daudzums ir saskaņots ar sociālajiem partneriem un nozaru asociācijām.”

"Jaunajā normatīvajā aktā ir noteikts, ko nozīmē „mazs medījamo dzīvnieku un to gaļas daudzums”."

Eiropas Padomes regula noteic, ka medījamie dzīvnieki ir arī tie savvaļas medījamie dzīvnieki, kuri tiek turēti ierobežotās platībās savvaļai līdzīgos apstākļos, piemēram, briežu dārzos. Minētie noteikumi piemērojami medījamiem dzīvniekiem, kas tiek audzēti ekstensīvajā audzēšanas zonā jeb apstākļos, kas maksimāli pietuvināti savvaļai, tas ir - vidēji viens dzīvnieks uz vienu hektāru. Šie noteikumi neattiecas uz intensīvajā audzēšanas zonā audzētajiem dzīvniekiem, jo šie dzīvnieki ir lauksaimniecības dzīvnieki un tiem piemēro visas uz lauksaimniecības dzīvniekiem attiecināmās prasības.

„Noteikumi par kārtību, kādā mednieki galapatērētājam piegādā medījamos dzīvniekus vai to gaļu mazā daudzumā, un higiēnas prasībām medījamo dzīvnieku un to gaļas apritei” vairs neparedz gadskārtēju prasību VMD līdz 31. maijam iesniegt ziņas Pārtikas un veterinārajā dienestā par nomedīto dzīvnieku daudzumu pa dzīvnieku sugām, kā arī par limitēto medījamo dzīvnieku daudzumu pa dzīvnieku sugām, tādējādi samazinot administratīvo slogu VMD darbiniekiem.

Lai medījumu droši lietotu pārtikā

Nule apstiprinātie „Noteikumi par kārtību, kādā mednieki galapatērētājam piegādā medījamos dzīvniekus vai to gaļu mazā daudzumā, un higiēnas prasībām medījamo dzīvnieku un to gaļas apritei” precizē arī pārtikas aprites posmus, kuros jāievēro noteikts temperatūras režīms, un medījuma gaļas realizācijas termiņu.

"Nomedītā dzīvnieka apskati var veikt ne vien valsts pilnvarots veterinārārsts, bet arī īpaši apmācītas personas."

Svarīgs jaunums ir arī tas, ka medījamā dzīvnieka pēcnāves apskati (ne vēlāk kā 24 stundu laikā pēc nomedīšanas) var veikt ne vien valsts pilnvarots veterinārārsts, bet arī īpaši apmācītas personas (www.pvd.gov.lv). Tāpat reglamentēts, kā medniekam jārīkojas, ja apskati 24 stundu laikā pēc dzīvnieka nomedīšanas tomēr nav iespējams veikt.

„Noteikumos arī precizēta gaļas piegādes pavaddokumentā ietveramā informācija un noteikts, ka pavaddokumentam jāpievieno arī Valsts meža dienesta (VMD) izsniegta medību atļauja limitētiem medījamiem dzīvniekiem vai tās kopija,” teic Irita Lāce.

Labs saturs
9
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI