SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
04. februārī, 2010
Lasīšanai: 10 minūtes
10
10

Par Eiropas veselības apdrošināšanas karti nav jāmaksā!

Publicēts pirms 14 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Ja cilvēks zina savas tiesības un padomā laikus, nepieciešamo un neatliekamo medicīnisko veselības aprūpi citās dalībvalstīs viņš var saņemt tādā pašā apjomā, kādā to nodrošina attiecīgās valsts pilsoņiem.

FOTO: www.sxc.hu

Īslaicīgi dodoties uz kādu Eiropas Savienības dalībvalsti, jebkuram ir iespēja un tiesības tās valsts garantēto neatliekamo un nepieciešamo veselības aprūpi saņemt bez maksas, tikai jāiegūst speciāla veselības apdrošināšanas karte.

Eiropas veselības apdrošināšanas karte jeb EVAK (European Health Insurance Card – EHIC) ir visām Eiropas Savienības un Eiropas Ekonomikas zonas dalībvalstīm, kā arī Šveices Konfederācijai (tātad - dalībvalstīm) kopīgs dokuments, kas apliecina šo valstu iedzīvotāju tiesības saņemt valsts garantētu neatliekamo un nepieciešamo veselības aprūpi tādā apjomā, kādā tā nodrošināta attiecīgās valsts iedzīvotājiem.

EVAK karte nepieciešama, ja persona īslaicīgi dodas uz kādu no dalībvalstīm atpūtā vai tūrisma braucienā; komandējumā vai biznesa darījuma braucienā; meklēt darbu (atrodot darbu, veselības aprūpi nodrošina valsts, kurā persona strādā); studēt vai mācību praksē; ja ir nodarbināta starptautiskajā transportā (piemēram, šoferi ekspeditori, kuģa apkalpe u.tml.).

Latvijā EVAK ir tiesības saņemt Latvijas pilsoņiem un nepilsoņiem; dalībvalstu iedzīvotājiem, kuri uzturas Latvijā sakarā ar nodarbinātību vai kā pašnodarbinātas personas, kā arī viņu ģimenes locekļiem; ārzemniekiem, kuriem ir pastāvīgās uzturēšanās atļauja Latvijā; bēgļiem un personām, kurām piešķirts alternatīvais statuss. Tām personām, kuras strādā citā dalībvalstī, EVAK ir jāsaņem tur, kur persona ir nodarbināta.

EVAK karti Latvijā izdod Veselības norēķinu centrs (VNC), karte ir derīga trīs gadus un tā ir bezmaksas. Bet, ja papildus EVAK gribat ceļojuma laikā apdrošināt savu veselību arī kādā veselības apdrošināšanas kompānijā, jāzina, ka brīvprātīgās veselības apdrošināšanas polises neizslēdz viena otru. Vienīgi vērts izpētīt, vai kompānija neprasa maksāt par to, kas līdz ar EVAK kartes saņemšanu pienākas bez maksas.

Kam vajadzīga šī karte?

Uzrādot EVAK, nepieciešamā un neatliekamā medicīniskā veselības aprūpe citās dalībvalstīs tiek sniegta tādā pašā apjomā, kādā to nodrošina attiecīgās valsts pilsoņiem. Šādu palīdzību sniegs ārstniecības iestādes un ārsti, kuri attiecīgajā valstī nodrošina valsts garantētos veselības aprūpes pakalpojumus. Pirms veselības aprūpes pakalpojuma saņemšanas ārstniecības iestādē vai pie ārsta ir jānoskaidro, vai konkrētajā iestādē tiks akceptēta EVAK.

"Kopumā Latvijas iedzīvotājiem kopš 2004. gada ir izsniegtas pavisam 223 389 EVAK kartes."

Neatliekamā veselības aprūpe ir visi pakalpojumi, lai novērstu pacienta dzīvībai bīstamu stāvokli. Piemēram, ģimene ir devusies atpūtas braucienā uz Austriju. Slēpojot uz kalna, tēvam ir infarkts un nepieciešama neatliekamā palīdzība. Tēvs tiek nogādāts ārstniecības iestādē. Saņemot medicīniskos pakalpojumus iestādē, tiek noskaidrots, vai tur tiek pieņemta EVAK karte. Tā kā ārstniecības iestāde pieņem EVAK, tēvam tiek sniegta neatliekamā palīdzība pēc tādiem pašiem noteikumiem kā attiecīgās valsts iedzīvotājiem. Ja valsts iedzīvotājiem par veselības aprūpes pakalpojumiem nekas nav jāmaksā (piemēram, pacienta iemaksas), arī tēvam ārstēšanās ir par brīvu.

Vēl viens piemērs. Studente dodas studēt uz Vāciju. Pēc kāda laika studente saslimst ar gripu. Tā kā bez nepieciešamās medicīniskās palīdzības neiztikt, ir jādodas uz ārstniecības iestādi. Pirms medicīniskās palīdzības saņemšanas studente noskaidro, vai konkrētā ārstniecības iestāde akceptē EVAK. Izvēlētā medicīniskā iestāde akceptē EVAK un studentei tiek sniegta nepieciešamā medicīniskā palīdzība.

Savukārt nepieciešamo veselības aprūpes pakalpojumu nosaka ārsts. Katrā konkrētajā situācijā mediķis izvērtēs, kādā apjomā sniegt veselības aprūpes pakalpojumu, lai veselības stāvokļa dēļ cilvēkam pirms laika nevajadzētu pārtraukt ceļojumu vai uzturēšanos attiecīgajā valstī.

Jāpiebilst, ka karte neapmaksā pacienta iemaksu un repatriācijas (transportēšanas) izdevumus pacienta smagas saslimšanas vai nāves gadījumā. Saņemot veselības aprūpes pakalpojumu, jāmaksā attiecīgajā valstī noteiktā pacienta iemaksa (vai daļa no rēķina summas) tādā apmērā, kādā tā būtu jāmaksā attiecīgās valsts pilsoņiem. Pacienta iemaksa netiek atlīdzināta.

Kur un kā saņemt karti?

VNC vecākais speciālists sabiedrisko attiecību jautājumos Toms Noviks norāda, ka Latvijas iedzīvotājiem veselības aprūpes pakalpojumi jau kopš 2004. gada 1. maija ir pieejami arī citās Eiropas valstīs. Kopumā Latvijas iedzīvotājiem kopš 2004. gada ir izsniegtas pavisam 223 389 EVAK kartes. Turklāt ar katru gadu izsniegto EVAK skaits palielinās.

2004. gadā tika izsniegtas 13 121 E 111 veidlapas. No 2005. gada 1. augusta papīra formāta veidlapa E 111 ieguva jaunu apveidu un arī nosaukumu jeb EVAK. 2005. gadā izsniegtas 30 913 kartes, 2006. gadā – 32 913, 2007. gadā – 39 783, 2008. gadā – 50 458, 2009. gadā – jau 56 328 kartes.

Lai saņemtu EVAK karti, jāaizpilda pieteikuma veidlapa un pēc 15 dienām, kopš VNC ir saņēmis pieteikumu, EVAK tiks sagatavota. Ņemot vērā kartes izgatavošanas laiku, T.Noviks aicina iedzīvotājus laikus pieteikties EVAK kartei, lai pēdējā brīdi pirms izbraukšanas no Latvijas nav jāuztraucas par pieteikumu aizpildīšanu.

"Vērts izpētīt, vai kompānija neprasa maksāt par to, kas līdz ar EVAK kartes saņemšanu pienākas bez maksas."

Ja vēlaties saņemt jaunu EVAK pirms esošās kartes derīguma termiņa beigām, jāiesniedz jauns pieteikums, taču ne agrāk kā divas nedēļas pirms derīguma termiņa beigām. Arī kartes nozaudēšanas gadījumā vai uzvārda maiņas gadījumā atkārtoti jāaizpilda EVAK pieteikums un jānosūta uz VNC, rakstiski pamatojot iemeslu, kāpēc ir nepieciešams izgatavot jaunu EVAK, pirms iepriekšējai kartei nav beidzies derīguma termiņš.

Atkārtota kartes saņemšana iepriekšējās derīguma termiņa laikā ir maksas pakalpojums. Ja to nozaudēsiet, par atkārtotu izsniegšanu pēc pašreizējā cenrāža būs jāmaksā Ls 2,20. Lai varētu saņemt jaunu EVAK, ja tai beidzies derīguma termiņš, no jauna jāaizpilda pieteikums un jānosūta uz VNC, jāmaksā nebūs.

Karti var pieteikt un saņemt VNC centrālajā birojā vai kādā no tā teritoriālajām nodaļām. Karti var pieteikt arī VNC interneta mājaslapā - www.vnc.gov.lv - Eiropas Savienība - Latvijas iedzīvotājiem - Eiropas veselības apdrošināšanas karte (EVAK) - Kā pieteikties un saņemt EVAK. Iesniegumu var nosūtīt arī pa e-pastu vai faksu uz VNC centrālo biroju vai uz kādu no teritoriālajām nodaļām.

EVAK izsniedz personai personīgi vai tās likumiskajam (vecāki par saviem nepilngadīgajiem bērniem, aizbildņi, aizgādņi) vai pilnvarotajam pārstāvim, uzrādot personu apliecinošus dokumentus. Pilnvarotais pārstāvis var saņemt karti, ja tiek uzrādīta notariāli apstiprināta pilnvara.

EVAK kartes var saņemt VNC centrālajā birojā vai teritoriālajās nodaļās šādos laikos:

Teritoriālā nodaļa

Pilsēta

Adrese

Pieņemšanas laiks
(EVAK izsniegšanas laiks)

Centrālais birojs

Rīga

Cēsu iela 31 k-3 (6.ieeja), 3.stāvā, tel. 80001234 un 67043700, fakss 67043701, e-pasts vnc@vnc.gov.lv

Pirmdien no 8.30 - 19.00 
Otrdien, trešdien un ceturtdien no 8.30 -17.15
Piektdien no 8.30 - 16.00 
(pirmssvētku dienās no 8.30 - 15.00)

Latgales nodaļa

Daugavpils

Saules iela 5, tel. 65422236, fakss 65422236, e-pasts latgale@vnc.gov.lv

Pirmdien no 8.30 - 18.00 
Otrdien, trešdien un ceturtdien no 8.30 -17.15
Piektdien no 8.30 - 16.00 
(pirmssvētku dienās no 8.30 - 15.00)

Zemgales nodaļa

Jelgava

Zemgales prospekts 3, tel. 63027249, fakss 63007087, e-pasts zemgale@vnc.gov.lv

Kurzemes nodaļa

Kuldīga

Baznīcas iela 9, tel. 63350620, fakss 63323696, e-pasts kurzeme@vnc.gov.lv

Vidzemes nodaļa

Smiltene

Pils iela 6, tel. 64772301, fakss 64707013, e-pasts vidzeme@vnc.gov.lv

Kartes nav, bet palīdzību vajag. Ko darīt?

Ja nav EVAK, bet nepieciešama neatliekamā medicīniskā palīdzība, varat lūgt, lai ārstniecības iestāde, kurā saņemat veselības aprūpi, sazinās ar vietējo kompetento institūciju, kas administrē valsts budžeta līdzekļus veselības aprūpes jomā, un lūdz, lai tā pieprasa no Latvijas EVAK aizvietojošo sertifikātu par jums. EVAK aizvietojošais sertifikāts ir ekvivalents EVAK, tikai tas ir papīra formātā un tiek izsniegts uz konkrētu laika periodu, kurā atradāties vai atrodaties ārstniecības iestādē. 2009. gadā VNC ir izsniedzis pavisam 374 šādus sertifikātus.

"EVAK karti Latvijā izdod Veselības norēķinu centrs, karte ir derīga trīs gadus un tā ir bezmaksas."

Ja ar ārstniecības iestādi (vai tās personālu) nevarat vienoties vai ir kādi citi kavējoši apstākļi, tad jebkurā gadījumā ārstniecības iestādes uzņemšanas nodaļā jāinformē, ka esat dalībvalsts iedzīvotājs, un jāpārliecinās, vai šī ārstniecības iestāde sniedz valsts garantētos veselības aprūpes pakalpojumus. Bez EVAK kartes vai to aizvietojoša sertifikāta jums būs jāsedz visas ārstēšanās izmaksas, tāpēc saglabājiet visus maksājumu apliecinošus dokumentus un pārliecinieties, ka uz tiem ir jūsu vārds, uzvārds un personas kods.

Trīs gadu laikā, kopš sniegta veselības aprūpe, sazinieties ar VNC, uzrakstiet iesniegumu un iesniedziet darījumu apliecinošus dokumentus, kas apstiprina ārstēšanās izdevumus, kā arī medicīniskos dokumentus, kurus saņēmāt no ārsta (piemēram, izziņa, slimības vēstures izraksts u.c.). VNC pārbaudīs iesniegtos dokumentus, sazināsies ar attiecīgo valsti, un varat sākt gaidīt savu izmaksu atlīdzināšanu. Jāņem vērā, ka šis process var ieilgt, kamēr VNC saņems informāciju no attiecīgās valsts, kurā saņēmāt veselības aprūpi. Turklāt izdevumu atmaksa būs tādā apmērā, kādu kā atlīdzināmu noteiks valsts, kurā saņēmāt veselības aprūpi.

2009. gadā par Latvijas iedzīvotājiem sniegto veselības aprūpi dalībvalstīs VNC ir samaksājis Ls 1 414 102,00, bet Latvijas iedzīvotājiem, kuri par sniegto palīdzību samaksājuši ar personīgajiem līdzekļiem, atmaksājis Ls 19 188,33.

Labs saturs
10
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI