SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
28. decembrī, 2009
Lasīšanai: 8 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: E-vide
6
6

Ciparu TV. Jautājumi un atbildes

Publicēts pirms 14 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Māris Kaparkalējs, LV

Latvijā, tāpat kā visā Eiropas Savienībā, notiek pāreja no analogās uz ciparu TV apraidi. Ko tas nozīmē, kā tas notiks, cik maksās, uz ko attieksies? Šie un citi jautājumi, biedējot ar iespēju pēkšņi palikt pie melna TV ekrāna, joprojām nav skaidri daudziem Latvijas iedzīvotājiem.

Ar Ministru kabineta 2009. gada 17. februāra rīkojumu Nr. 115 „Par elektronisko sakaru komersanta apstiprināšanu televīzijas programmu zemes apraidei ciparformātā” konkursā uzvarējušais SIA “Lattelecom” apstiprināts par komersantu, kurš Latvijā nodrošinās apraidi minētajā formātā. “Lattelecom” publisko bezmaksas TV kanālu zemes apraide ciparu formātā ir jānodrošina 99% valsts teritorijas līdz 2009. gada beigām. Latvija ir viena no pēdējām valstīm Eiropā, kas ievieš ciparu TV apraidi. SIA “Lattelecom” partneris infrastruktūras nodrošināšanā ir VAS “Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs” (LVRTC).

Pašlaik Latvijas iedzīvotājiem, izmantojot TV antenu, ir pieejami četri virszemes radioviļņu jeb analogā formāta bezmaksas ētera kanāli – LTV1, LTV7, LNT un TV3.

TV kanālu pāreja uz ciparu apraidi ir jau sākusies – decembra sākumā uz to pārgāja TV5, kas raida Rīgā un tās apkārtnē. Plānots, ka no nākamā gada 1. marta pilnībā uz ciparu apraidi pāries LTV7, bet 1. aprīlī šādu soli spers arī LTV1. Nacionālā radio un televīzijas padome (NRTP) noteikusi, ka LTV programmu analogā apraide Rīgā un tās apkārtnē būs jābeidz līdz 2010. gada 1. aprīlim, bet visā valsts teritorijālīdz 1. jūnijam.

Abus sabiedriskās televīzijas kanālus, kā to paredz likums, arī turpmāk varēsim skatīties bez maksas. Nupat par iekļaušanu bezmaksas pakā SIA “Lattelecom” vienojies arī ar LNT. Taču ar TV3, kas paudusi vēlmi arī nākamgad raidīt analogajā formātā, pagaidām šāda noruna nav panākta. LVRTC 2010. gada laikā varētu pārtraukt analogo televīzijas apraidi kā pakalpojumu vai arī prasīt TV3 kā vienīgajam šādas apraides klientam apmaksāt izvedumus par analogā tīkla uzturēšanu vairāk nekā divus miljonus latu gadā.

Šobrīd virszemes TV uztverama 70 kilometru rādiusā ap Rīgu, taču jau pēc dažām nedēļām (2009. gada nogalē/2010. gada sākumā) signāls būs pieejams visā Latvijā.

Svarīgākais jaunums: iedzīvotājiem, kas šobrīd televīziju skatās ar istabas vai jumta antenām, ja vien tālrādis jau rūpnīcā nav aprīkots ar MPEG-4 formāta dekoderu, būs jāiegādājas šāda ierīce, lai turpinātu uztvert bezmaksas TV kanālus. Savukārt kabeļtelevīziju klientiem, kā arī satelīttelevīzijas lietotājiem šis pakalpojums ir un būs pieejams bez dekodera uzstādīšanas.

“Lattelecom” pakalpojumi un to cenas

Iedzīvotājiem, kuriem nav pieejas kabeļu infrastruktūrai vai satelīttelevīzijas pakalpojumi šķiet par dārgu, ciparu apraides formāts piedāvā vērā ņemamas priekšrocības, informē “Lattelecom” Komunikācijas daļas projektu vadītāja Līga Bite. Proti, papildus bezmaksas Latvijas kanāliem par nelielu samaksu ar istabas vai jumta antenām būs uztverami arī dažādi ārvalstu kanāli, piemēram, “Discovery”, “Animal Planet”, “National Geographic”, “Eurosport”, “BBC Prime”, “Cartoon Network” u.c. “Lattelecom” virszemes TV piedāvātā ekonomiskā paka par Ls 3,5 mēnesī piedāvā 16 kanālus, bet pamata paka par Ls 6,90 mēnesī – 30 kanālus.

Vai dažādās Latvijas vietās būs atšķirīgs uztveramo kanālu skaits?

70 kilometru rādiusā ap Rīgu pašlaik var uztvert visus televīzijas kanālus – bezmaksas, ekonomisko un pamata paku, informē “Lattelecom” pārstāve Linda Štokmane. Pārējā Latvijas teritorijā, jau sākot ar 22. decembri, testa režīmā (apraidē iespējami atsevišķi pārtraukumi) būs uztverami bezmaksas kanāli. Testēšanas periods turpināsies līdz 2010. gada janvāra beigām, kad sāksies komercapraide.

Embūtes, Evaržu un Lielauces zonās bezmaksas kanālu apraidi plānots uzsākt janvāra pirmajā pusē, jo tur LVRTC patlaban vēl būvē apraides torni, uz kura izvietot antenas, un uzstāda aparatūru.

Janvāra beigās visā valstī būs pieejama arī ekonomiskā paka, savukārt pamata pakas pārklājuma zonu varēs paplašināt tikai pēc tam, kad pilnībā būs izslēgta analogā apraide, informē L.Štokmane. Atbrīvojoties frekvencēm, kopējo kanālu skaitu varēs palielināt līdz pat 70.

Līdz analogās apraides atslēgšanai bezmaksas pakā būs skatāmi līdzšinējie ētera kanāli – LTV1, LTV7, LNT, TV3 un TV5. Pēc tam, kad analogā apraide tiks izslēgta, bez maksas būs skatāmi LTV1, LTV7 un LNT, kā arī TV5 Rīgas reģionā. TV3 vēl nav pieņēmis lēmumu, vai tas būs maksas vai bezmaksas kanāls, informē “Lattelecom” pārstāve.

Kur un kā iespējams pasūtīt maksas kanālu pakas

Kāds aprīkojums nepieciešams, lai skatītos virszemes TV

Televizors. Ja plānots iegādāties jaunu televizoru, der pārliecināties, vai tajā jau iebūvēts MPEG-4 formāta dekoders. Tādā gadījumā atsevišķa dekodera kastīte vairs nebūs nepieciešama.

Daudzos pasaules vadošo zīmolu televizoru modeļos, kuri izlaisti pēc 2008. gada, dekoders virszemes TV programmu uztveršanai MPEG-4 formātā jau ir iebūvēts, tāpēc šādu televizoru īpašniekiem atsevišķs dekoders nebūs vajadzīgs.

Antena. Ja tā ir decimetru, var turpināt izmantot to pašu antenu, kas līdz šim nodrošināja analogās TV uztveršanu. Bet, ņemot vērā, ka antena ir svarīgākais posms virszemes TV signāla uztveršanai, katrs gadījums jāskata atsevišķi (atkarībā, cik tālu no TV torņa dzīvojat, kurā stāvā u.tml.). Turklāt jāatceras, ka āra antena vienmēr signālu uztver labāk nekā istabas antena.

Dekoders (MPEG-4 ciparu TV uztvērējam). Dekoderam ir divas funkcijas. Vispirms tas darbojas līdzīgi kā tulks. Tas palīdz antenas uztverto signālu pārvērst televizoram saprotamā formātā. Un tā ir arī atslēga uz maksas kanāliem, jo dekoderā tiek ievietota maksas kanālu skatīšanos nodrošinošā viedkarte.

Virszemes TV dekodera cena, ko piedāvā “Lattelecom”, ir Ls 39, taču to iespējams arī īrēt par Ls 1,98 mēnesī.

Maksas kanālu skatīšanai būs nepieciešama arī viedkarte un ikmēneša abonēšanas maksa (Ls 3,5 vai Ls 6,9 mēnesī atkarībā no izvēlētās pakas).

Kur var iegādāties dekoderu

  • Visos “Lattelecom” klientu apkalpošanas centros – veikalos Rīgā, Valmierā un Daugavpilī, kā arī “Lattelecom” pakalpojumu prezentācijas telpās Bauskā un Jēkabpilī;
  • “RD Electronics” un “Elkor” veikalu tīklos, kā arī vēl kopumā 140 vietās visā Latvijā (pilnu veikalu sarakstu, kur var iegādāt dekoderus, atradīsiet www.lattelecom.lv);
  • Aizpildot pieteikuma formu internetā – www.lattelecom.lv – sadaļā “Virszemes televīzija”;
  • zvanot Klientu apkalpošanas centram pa tālruni 177.

Kāpēc jāveic pāreja no analogās uz ciparu apraidi

Analogā TV ir dārga un novecojusi tehnoloģija, tādēļ valstis visā pasaulē pāriet uz ciparu apraidi. Saskaņā ar Eiropas Savienības direktīvu arī Latvijai, vēlākais līdz 2012. gadam, ir jāpāriet no analogās uz ciparu apraidi.

Ciparu TV priekšrocības

  • Līdz ar virszemes TV ieviešanu visā valstī paplašināsies apraides teritorija – turpmāk ētera TV signālu varēs uztvert līdz pat 99% Latvijas teritorijas un tas būs pieejams 99,9% Latvijas iedzīvotāju.
  • Noderīgas papildfunkcijas, piemēram, vairāku valodu izvēle, teleteksts un subtitri, elektroniskais TV programmu gids televizora ekrānā, “vecāku slēdzene” (iespēja atsevišķiem kanāliem uzlikt paroli) u.c.
  • Mobilitāte – piemēram, dekoderu pa vasaru var ņemt līdzi uz vasarnīcu, lauku mājām.
Labs saturs
6
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI