NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
11. februārī, 2010
Lasīšanai: 7 minūtes
RUBRIKA: Tuvplānā
TĒMA: E-vide
1
1

Lielākā daļa igauņu digitālajai televīzijai gatavi

Publicēts pirms 14 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Digitālo televīziju jau šobrīd par brīvu skatās 14,3% iedzīvotāju, un tikai 20,8% vēl nav gatavi pārejai uz digitālās televīzijas laikmetu.

FOTO: Māris Kaparkalējs, LV

Kā liecina viena no lielākajiem Igaunijas laikrakstiem „Postimees” portāla www.postimees.ee veiktā iedzīvotāju aptauja, tad lielākā daļa šīs valsts iedzīvotāju pārejai uz digitālo televīziju jau ir gatavi. Kaut arī igauņiem līdz šim notikumam vēl atvēlēts zināms laiks, jo pāreja paredzēta tikai 1. jūlijā, tomēr no visiem gandrīz 1600 iedzīvotājiem, kas bija atbildējuši uz šo jautājumu, tikai katrs piektais pārmaiņām vēl nav sagatavojies. Savukārt jau pērnā gada septembrī valdības komisijas pārejai uz digitālo televīziju vadītājs Jiri Pihels skaidrojis, ka piecus igauņu bezmaksas televīzijas kanālus digitālajā apraidē jau ir iespējams skatīties 99% no visas valsts teritorijas.

Kā liecina nule veiktā portāla aptauja, tad 64,9% visu respondentu jau ir parakstījušies uz kādu no kabeļtelevīzijas, satelītu vai arī uz digitālās TV pakalpojumu. Digitālo televīziju jau šobrīd par brīvu skatās 14,3% iedzīvotāju, un tikai 20,8% vēl nav gatavi pārejai uz digitālās televīzijas laikmetu.

Jaunās priekšrocības

Igaunijā analogā apraide tiks pārtraukta šā gada 1. jūlijā, pēc tam iedzīvotājiem būs pieejami tikai digitālās televīzijas pakalpojumi. Līdz tam visiem, kuri šobrīd televīziju skatās, izmantojot jumta vai istabas antenas, ir jānodrošinās ar nepieciešamo aprīkojumu, lai varētu skatīties digitālo televīziju. Igauņi uzskata, ka pārejas darbības nav prātīgi atstāt uz pēdējo brīdi, jo, iespējams, esošajām jumta antenām būs jāveic kādas korekcijas. Tie, kuri jau ir kabeļtelevīzijas, digitālās vai satelīta televīzijas abonenti, tehniskā ziņā gan nekādas pārmaiņas nejutīs.

"Igaunijā analogā apraide tiks pārtraukta šā gada 1. jūlijā, pēc tam iedzīvotājiem būs pieejami tikai digitālās televīzijas pakalpojumi."

Kā informē akciju sabiedrība “Levira”, kas ir vienīgā firma Igaunijā, kura translē televīzijas raidījumus, tad digitālā televīzija ir jaunās paaudzes televīzija, kas piedāvā iespēju redzēt vairāk kanālu. Tāpat tai ir labāka skaņas un attēla kvalitāte salīdzinājumā ar to, ko piedāvā parastā decimetru antena. Tiek piedāvātas arī papildu iespējas, piemēram, elektroniskais programmu gids, kur programmu iespējams izvēlēties, nospiežot vien vienu pogu, valodas izvēle subtitriem, kā arī virkne dažādu citu jaunievedumu.

Atšķirībā no analogās televīzijas, kur tiek translēts noteikts attēls un skaņa, digitālā apraide visus signālus no studijas līdz skatītājam pārraida kodētā veidā. Pateicoties tam, digitālā apraide ir daudz elastīgāka un, salīdzinot ar analogo televīziju, tai ir virkne priekšrocību.

"Papildus Igaunijas televīzijas kanāliem skatītājiem ar parastās antenas palīdzību tiek dota iespēja skatīties arī ārzemju kanālus, kas līdz šim bija pieejami vien kabeļtelevīzijas un satelīttelevīzijas abonentiem."

Attēls un skaņa tiek pārraidīti ļoti kvalitatīvi – ir daudz skaidrāks attēls un nav nekādu trokšņu un traucējumu, raksturīgu analogajai televīzijai. Iespējams izmantot dažādus ekrāna un attēla formātus, piemēram, platekrāna formātu 16:9 un augstu izšķirtspēju (tā dēvētos augstas izšķirtspējas HD jeb High Definition televīziju). Tāpat ir liels ētera ietaupījums: vienā analogā telekanāla frekvences spektrā ar viena ciparu raidītāja (DVB-T) palīdzību var raidīt 12 dažādus ciparu telekanālus un visu iespējamo papildu informāciju un pakalpojumus – elektronisko programmu gidu, superteletekstu, internetu, elektronisko pastu, multimediju pielikumus, radio u.c.

Iespējama arī mobila programmu uztveršana, piemēram, transporta līdzekļos, kas pārvietojas. Ja analogajā apraidē tiek translēti trīs Igaunijas kanāli, tad ar ciparu televīzijas palīdzību jau šodien iespējams uztvert piecus brīvos Igaunijas televīzijas kanālus – ETV, ETV2, Kanal 2, TV3 un Kanal 11. Lai varētu uztvert brīvos telekanālus, nav nepieciešams pieslēgties ne pie viena no operatoriem un nav jāmaksā nekāda mēneša maksa. Papildus šiem bezmaksas kanāliem iespējams skatīties arī maksas starptautiskos un Igaunijas televīzijas kanālus.

Cik tas maksā

Tā ir vēl viena digitālās televīzijas priekšrocība: papildus Igaunijas televīzijas kanāliem skatītājiem ar parastās antenas palīdzību tiek dota iespēja skatīties arī ārzemju kanālus, kas līdz šim bija pieejami vien kabeļtelevīzijas un satelīttelevīzijas abonentiem. Lai varētu skatīties šos kanālus, ir jānoslēdz līgums ar Digitālās televīzijas maksas pakalpojumu operatoru, piemēram, “ZUUMtv” un jāmaksā ikmēneša maksa. “ZUUMtv” papildus bezmaksas Igaunijas kanāliem piedāvā vēl 26 dažādus vietējos un ārzemju kanālus. Mēneša maksa ir 99 kronas (aptuveni 4,5 lati). Ir kompānijas, kas piedāvā dārgākus pakalpojumus, piemēram, sākot no 130 kronām (5,9 latiem) mēnesī.

A/s “Levira” digitālās televīzijas raidītāji sāka darboties 2006. gada beigās Tallinā, Valgjervē un Tartu, 2007. gadā – Pērnavā, Koeru, Kohtla-Nemmē, Orisārē, Hāpsalu un Kuresārē, bet 2008. gadā šīm vietām pievienojās arī Vīlande, Sauvere, Mennamā, Pehka un Ellamā, tādējādi šobrīd digitālā televīzija nosedz praktiski visu Igaunijas teritoriju.

"Digiboksus un digitālos televizorus piedāvā vairāk nekā 500 veikalu visā Igaunijā."

Lai varētu skatīties digitālo televīziju ar parasto televizoru un parasto antenu, ir nepieciešams iegādāties vai iznomāt digiboksu (Latvijā dekoders – red.), kas digitālos signālus pārvērš televizoram piemērotos videosignālos. Pašu televizoru mainīt nevajag, ja vien tas jau iepriekš nav bijis ieplānots. Savukārt, ja ir doma par jauna televizora pirkšanu, tad ieteicams lūkoties pēc tāda, kurā digibokss jau ir. Digiboksus Igaunijā iespējams nopirkt, sākot no aptuveni 1000 kronām (45 latiem).

Izvēloties digiboksu vai digitālo televizoru, Igaunijā iesaka izvēlēties preces, kuras marķētas ar speciālu zīmi “Digilevi”. Digiboksi un televizori, kam piešķirta šī zīmīte, ir izturējuši nopietnu pārbaudi, un tas garantē kvalitatīvu Igaunijas digitālo kanālu uztveri arī nākotnē. Nav ieteicams iegādāties iekārtas bez šīs atpazīšanas zīmes, kā arī preces interneta veikalos un ārzemēs, jo nevar būt drošs, ka iegādātā iekārta tiešām spēs darboties Igaunijas digitālās apraides tīklā, kaut arī tehniski tā it kā pat atbilst visām prasībām.

Digiboksus un digitālos televizorus piedāvā vairāk nekā 500 veikalu visā Igaunijā. Daļa no operatoriem digiboksus arī piedāvā īrēt, turklāt, ja tiek slēgts ilgtermiņa līgums ar tām, nepieciešamās iekārtas tiek dotas bez maksas. Piemēram, digiboksa īres maksa, slēdzot līgumu ar “ZUUMtv”, ir 39 kronas (1,8 lati) mēnesī, pie citiem operatoriem to iespējams arī īrēt par 35 kronām (1,6 latiem) mēnesī. Operatori digiboksu piedāvā iegādāties arī uz nomaksu, norēķinoties 18 mēnešu laikā. Tāpat šīs iekārtas iespējams nopirkt jebkurā pasta nodaļā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI