SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
01. septembrī, 2009
Lasīšanai: 8 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Energoresursi
5
5

Ekonomikas sasaluma laikā var gādāt par mājokļu siltumu

Publicēts pirms 14 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Projektu iesniegumos visvairāk „klibo” aprēķini - aritmētiski nepareizi tiek kalkulētas projekta izmaksas.

18. augustā spēkā stājās Ministru kabineta noteikumi Nr. 846 „Grozījumi Ministru kabineta 2009. gada 10. februāra noteikumos Nr. 138 "Noteikumi par darbības programmas "Infrastruktūra un pakalpojumi" papildinājuma 3.4.4.1. aktivitāti "Daudzdzīvokļu māju siltumnoturības uzlabošanas pasākumi"", kas izdoti saskaņā ar Eiropas Savienības struktūrfondu un Kohēzijas fonda vadības likuma 18. panta 10. punktu un kurus valdība pieņēma 28. jūlijā.

Aktivitātes „Daudzdzīvokļu māju siltumnoturības uzlabošanas pasākumi” mērķis ir paaugstināt daudzdzīvokļu dzīvojamo māju energoefektivitāti, lai nodrošinātu dzīvojamā fonda ilgtspēju un energoresursu efektīvu izmantošanu.

Projektu pieteikšana vienkāršāka

Ministru kabineta noteikumu grozījumu mērķis ir vienkāršot projektu pieteikšanu un īstenošanu, tostarp dzīvojamās mājas energoauditu. Ja projekts līdzfinansējuma saņemšanai tiek gatavots par daudzdzīvokļu māju, kuras siltumenerģijas patēriņš pēdējos piecos kalendāra gados ir pārsniedzis 180 kWh uz apkurināmās platības kvadrātmetru gadā, turpmāk Būvniecības, enerģētikas un mājokļu valsts aģentūrā (BEMVA) vajadzēs iesniegt vienkāršotu energoaudita pārskatu, tajā norādot tikai siltumenerģijas patēriņa datus un veicamās siltināšanas aktivitātes. (Taču no nākamā gada saskaņā ar minēto noteikumu 3. pielikumu ēkas energoaudita pārskatu būs jāizstrādā energoauditoram, kurš sertificēts normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.)

Dokumentu mapē būs jāiekļauj arī būves tehniskās apsekošanas atzinums, kas izstrādāts saskaņā ar Latvijas būvnormatīvu LBN 405-01 "Ēku tehniskā apsekošana" (kopija). Atzinumā jābūt aizpildītām sadaļām par būves daļām, inženiertīkliem un iekārtām, kurās iesniegtā projekta ietvaros tiks veikti būvdarbi.

"Ministru kabineta noteikumu grozījumu mērķis ir vienkāršot projektu pieteikšanu un īstenošanu, tostarp dzīvojamās mājas energoauditu."

Lai aktivitātē varētu piedalīties arī lielās daudzdzīvokļu mājas, tiek atcelts ierobežojums, ka projektam maksimālais Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) un valsts budžeta finansējums ir 100 000 latu, bet tiek saglabāts nosacījums, ka ERAF un valsts budžeta līdzfinansējums nepārsniedz 35 latus uz vienu dzīvojamās mājas kopējās platības kvadrātmetru.

Taču, lai nodrošinātu sekmīgu un kvalitatīvu projekta īstenošanu pēc tā apstiprināšanas, noteikumi atbilstoši Ministru kabineta 2006. gada 19. decembra noteikumiem Nr. 1014 "Noteikumi par Latvijas būvnormatīvu LBN 501-06 "Būvizmaksu noteikšanas kārtība"" ir papildināti ar prasību BEMVA iesniegt izstrādātu būvniecības izmaksu tāmi (kopiju) vai - atbilstoši šo noteikumu 9. pielikumam - būvniecības izmaksu tāmi, secīgi norādot visas darbu un materiālu izmaksu pozīcijas, kas iekļautas projekta attiecināmajās un neattiecināmajās izmaksās.

Ja projekta iesnieguma iesniegšanas brīdī nav pieejama dzīvojamās mājas nodošanas un pieņemšanas akta kopija, turpmāk to varēs iesniegt projekta īstenošanas laikā.

Atcelta arī prasība iesniegt dzīvojamās mājas pārvaldnieka izziņu, kurā norādīti aprēķinātie maksājumi par pakalpojumiem, kas saistīti ar dzīvokļa īpašuma lietošanu iepriekšējo 12 kalendāra mēnešu laikā. Ir vienkāršota projekta iesnieguma veidlapa, samazinot norādāmās informācijas apjomu, jo tā atrodama pievienotajos dokumentos.

Projekta īstenošanu varēs uzsākt pēc tam, kad būs pieņemts lēmums par projekta iesnieguma apstiprināšanu vai pēc sadarbības iestādes atzinuma parakstīšanas par lēmumā ietverto nosacījumu izpildi. Līdz šim projekta īstenošanu varēja sākt tikai pēc līguma noslēgšanas par projekta īstenošanu.

Turpmāk projekta iesniegums papīra formā BEMVA jāiesniedz vienā eksemplārā, nevis divos, kā līdz šim.

Tā kā Ministru kabineta grozījumi stājās spēkā no šā gada 18. augusta, tie būs saistoši Eiropas Savienības struktūrfondu aktivitātes „Daudzdzīvokļu māju siltumnoturības uzlabošanas pasākumi” nākamo kārtu dalībniekiem.

Projektu iesniegšana iešūpojas lēni

Līdz 17. augustam BEMVA ceturtās atlases kārtā aktivitātē „Daudzdzīvokļu māju siltumnoturības uzlabošanas pasākumi” klātienē bija saņēmusi 19 projektu pieteikumus. Ļoti iespējams, ka šo skaitu palielinās pieteikumi, kas izsūtīti pa pastu.

Visvairāk projektu pieteikumu ceturtajā kārtā saņemti no Vidzemes (7) un Rīgas (6) reģioniem, bet mazāk no Kurzemes (3), Zemgales (2) un Latgales (1). Lēmumu siltināt savu namu šajā kārtā pieņēmuši septiņu Valmieras daudzdzīvokļu namu dzīvokļu īpašnieki. Pieteikti arī trīs projekti no Ventspils. Savukārt Daugavpils, Limbažu, Jēkabpils, Aizkraukles, Salacgrīvas, Rīgas pilsētas, Baldones novada, Salaspils un Siguldas pagastā, izmantojot ERAF līdzekļus, siltinās pa vienai mājai.

"Tiek atcelts ierobežojums, ka projektam maksimālais Eiropas Reģionālās attīstības fonda un valsts budžeta finansējums ir 100 000 latu."

Kopumā trijās iepriekšējās atlases kārtās tika iesniegti 47 projektu pieteikumi. Tajās visvairāk projektu pieteikumi ir saņemti no Vidzemes (16), Rīgas (13) un Kurzemes (9), bet no Zemgales un Latgales attiecīgi pa četriem.

Projektu vērtēšanas komisija jau ir apstiprinājusi 26 projektu pieteikumus daudzdzīvokļu dzīvojamo māju siltināšanai, no kuriem 16 tika apstiprināti pirmajā kārtā, bet 10 – otrajā kārtā. Visvairāk projektu pieteikumu ir apstiprināti no Vidzemes (8), Kurzemes (7) un Rīgas (6) plānošanas reģioniem.

Kļūdas visbiežāk izmaksu aprēķinos

BEMVA speciālisti pēc iesniegto projektu izvērtēšanas ir identificējuši projektu iesniegumos biežāk pieļautās kļūdas. Izrādās, visvairāk klibo aprēķini - aritmētiski nepareizi tiek kalkulētas projekta izmaksas. Cita starpā pie attiecināmajām izmaksām tiek norādītas tādas izmaksu pozīcijas, kas nav iekļautas energoaudita pārskatā kā nepieciešamie energoefektivitātes uzlabošanas pasākumi. Šeit jāatgādina, ka valsts un Eiropas Savienības līdzfinansējumu saņem tikai tās darbības, kas norādītas energoaudita atskaitē.

Kā liecina prakse, dažkārt energoauditora vērtējums nesakrīt ar būvinženiera uzskatiem. Ja energoauditora ieteikumi nav ietverti būvinženiera norādēs projektētājiem vai arī tie ir citādi nekā auditoram, šie pasākumi atbilstoši MK noteikumiem netiek finansēti. Tātad līdzfinansējumu var saņemt tikai tās darbības, kuras ieteicis energoauditors. Dažkārt iesniegumos trūkst arī atsevišķu dokumentu. Piemēram, iesniedzot BEMVA vienkāršotās renovācijas apliecinājuma karti, netiek iesniegta visa nepieciešamā būvniecības dokumentācija vienkāršotās renovācijas darbu veikšanai. Ar šo kļūdu analīzi sīkāk var iepazīties BEMVA mājaslapā.

Projektu iesniegšanas termiņš pagarināts

Šobrīd BEMVA ir apstiprinājusi 26 projektu pieteikumus daudzdzīvokļu māju siltināšanai, kuri tika iesniegti pirmajās divās atlases kārtās. Par Eiropas Savienības un valsts atbalstu daudzdzīvokļu dzīvojamo māju renovācijā jau ir noslēgti seši līgumi ar četrām pilnvarotajām personām no Ventspils, Valmieras, Liepājas un Talsiem. Šo māju dzīvokļu īpašniekiem pēc projektu īstenošanas tiks atmaksāts līdzfinansējums – 261 281 lats.

Sākotnēji aktivitātei „Daudzdzīvokļu māju siltumnoturības uzlabošanas pasākumi” tika piešķirts finansējums 16 634 764,16 latu apmērā, no kuriem 14 139 549 lati ir ERAF resursi un 2 495 214 lati - valsts budžeta līdzfinansējums.

"Projektu pieteikumu pieņemšanas termiņš valsts atbalsta līdzfinansējuma saņemšanai daudzdzīvokļu dzīvojamo namu renovācijai no 18. augusta pagarināts par trim kārtām."

Taču jau tagad ir skaidrs, ka četrās aktivitātes kārtās šie resursi netiks apgūti. Tāpēc projektu pieteikumu pieņemšanas termiņš valsts atbalsta līdzfinansējuma saņemšanai daudzdzīvokļu dzīvojamo namu renovācijai no 18. augusta pagarināts par trim kārtām.

Daudzdzīvokļu māju dzīvokļu īpašnieku pilnvarotie pārstāvji dokumentus varēs iesniegt šādās kārtās:

5. atlases kārtai - no 18. augusta līdz 18. septembrim (ieskaitot),

6. atlases kārtai – no 19. septembra līdz 19. oktobrim,

7. atlases kārtai – no 20. oktobra līdz 20. novembrim.

Katrai atlases kārtai atvēlētais līdzfinansējums ir trīs miljonu latu apmērā, tātad kopumā deviņi miljoni latu.   

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI