NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
23. decembrī, 2019
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Tuvplānā
TĒMA: Tava drošība
7
7

Izplatītas “svētku traumas” – kā no tām sevi pasargāt

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Freepik

Tūlīt jau klāt būs Ziemassvētki, brīvdienas un Jaungada svinības. Lai ikvienam šis laiks, ko pavadām kopā ar savu ģimeni un draugiem, būtu priecīgs un drošs, aicinām ieklausīties Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta pieredzē par tipiskākajām “svētku traumām” un ieteikumos, kā no tām izvairīties.

īsumā
  • Mediķu pieredze rāda, ka nepieskatīti mazuļi var nokost un norīt eglīšu rotājuma gabalu vai gūt elektrotraumu, spēlējoties ar elektrisko lampiņu virtenēm.
  • Gada nogalē pirotehnika mediķiem sagādā vislielākās raizes. Lai gan no traumām, kas gūtas ar pirotehniku, varētu izvairīties, nav bijis neviens gads, kad kāds šādi nebūtu nopietni cietis.
  • NMPD izsaukumu statistika liecina, ka svētkos traumas lielākoties tiek gūtas alkohola reibumā.
  • Par to, vai ikdienā nepieciešamie medikamenti un zāles krīzes brīžiem ir pietiekamā daudzumā, jāpārliecinās jau tagad, jo svētkos daudzviet aptiekas var būt slēgtas vai strādāt saīsinātu darbalaiku.

Sargi bērnus no apdegumiem un elektrotraumām

Svētkos, kad visapkārt valda kņada un māja ir pilna ar ciemiņiem, Neatliekamās palīdzības dienests (NMPD) slimnīcā daudz biežāk nogādā mazus bērnus ar smagiem apdegumiem, kas gūti mājās.

Parasti bērni applaucējas, uzraujot sev virsū uz galda malas atstāto karstā dzēriena krūzi, aiz elektrības vada paraujot tējkannu vai virtuvē tiekot klāt karstiem katliņiem vai pannām. Savukārt zīdaiņi ar smagiem apdegumiem slimnīcā visbiežāk nonāk tāpēc, ka vecāki malkojuši kafiju vai tēju, turot mazuli klēpī, un karstais šķidrums uzlijis viņam virsū. 

Tāpat NMPD mediķi aicina nepieļaut, ka mazi bērni paliek vieni telpās, kurās iedegtas svecītes un elektrisko lampiņu virtenes vai ir viegli pieejami stikla eglīšu rotājumi. Ārstu pieredze rāda, ka nepieskatīti mazuļi var nokost un norīt eglīšu rotājuma gabalu vai gūt elektrotraumu, spēlējoties ar elektrisko lampiņu virtenēm.

Neesi pārgalvīgs – izmanto pirotehniku prātīgi

Gada nogalē pirotehnika mediķiem sagādā vislielākās raizes. Lai gan no traumām, kas gūtas ar pirotehniku, mēs varētu izvairīties, nav bijis neviens gads, kad kāds šādi nebūtu nopietni cietis. Piemēram, pērn gadumijā smagi cieta trīs cilvēki, bet gadu iepriekš cietušo skaits bija rekordliels – 12 cilvēki. Tāpat gadu no gada cilvēki pirotehnikas dēļ gūst traumu arī vairākas dienas pirms vai pēc pašas Jaungada nakts.

Visbiežāk pirotehnika cietušajiem sprāgst rokās vai trāpa sejā, kājās. Ļoti bieži traumas ir smagas un atstāj paliekošas sekas uz turpmāko dzīvi. Cilvēki gūst plēstas brūces, apdegumus, savaino seju un acis – šādas traumas pēc tam var izraisīt redzes traucējumus. Tāpat tiek gūti arī plaukstu bojājumi, kuru dēļ jāveic pirkstu amputācija, tiek traumētas kājas utt.

Lielākoties negadījumos vainojama neuzmanība un pārgalvība – pirotehnikas palaišana alkohola reibumā, atrašanās pārāk tuvu aizdegtai petardei, tās palaišana, turot to rokās. Arī instrukcijas neievērošana mēģinājums vēlreiz palaist neizsprāgušu pirotehniku vai to salabot pirms palaišanas, nepareiza pirotehnikas novietošana, pavēršana pret tuvumā stāvošiem cilvēkiem vai pret ēkām. Tāpat dažkārt pirotehnika tiek glabāta bērniem pieejamā vietā vai arī viņiem tiek atļauts palaist raķeti.

Informācija par to, kas jāievēro, lai svētki nebeigtos ar ugunsnelaimi un pirotehnikas lietošana būtu droša, apkopota LV portāla infografikās:

Ievēro mērenību, lietojot alkoholiskos dzērienus

NMPD izsaukumu statistika liecina, ka svētkos lielākoties traumas tiek gūtas alkohola reibumā.  Ierasti tie ir lūzumi, galvas traumas, plēstas, dziļas brūces pēc kritieniem, arī smagi vairāku ķermeņa daļu ievainojumi, krītot no liela augstuma balkoniem, kāpnēm. Tāpat katru gadu cilvēki slimnīcā nonāk ar ķermeņa atdzišanu un apsaldējumiem, kas gūti alkohola reibumā iemiegot uz ielas mājupceļā no svinībām. Atceries alkohola reibums iet roku rokā ar pārgalvību, dara mūs neuzmanīgus un var būt cēlonis traģēdijām.

Iespējams, noderīgu informāciju gūsiet skaidrojumā:

“Saindēšanās ar alkoholu var būt bīstama dzīvībai: kā atpazīt un rīkoties?”.

Jau laikus parūpējies par mājas “aptieciņu” un zini, kur saņemt palīdzību


Gatavojoties svētkiem, NMPD mediķi iesaka sarūpēt ne vien dāvanas mīļajiem, bet arī “aptieciņu” ar sev nepieciešamajiem medikamentiem. Neviens neplāno saslimt, taču ir jābūt gatavam dažādām situācijām – vīrusiem nav brīvdienu, un tie svētkus nesvin. Jo īpaši svarīgi “aptieciņas” saturu ir pārskatīt cilvēkiem, kuri slimo ar hronisku saslimšanu. Par to, vai ikdienā nepieciešamie medikamenti un zāles krīzes brīžiem ir pietiekamā daudzumā, jāpārliecinās jau tagad, jo svētkos daudzviet aptiekas var būt slēgtas vai strādāt saīsinātu darbalaiku.

Ja garajās brīvdienās tomēr gadās saslimt, piemēram, ir temperatūra, klepus, iesnas vai gūta neliela trauma, aicinām vērsties tuvākajā ārstniecības iestādē pie dežūrārsta vai steidzamās medicīniskās palīdzības punktā. Tāpat svētkos un brīvdienās mediķa padomu visu diennakti varēs saņemt, zvanot uz Ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni 66016001.

Noderīga informācija arī LV portāla skaidrojumos:

LV portāla infografika

Labs saturs
7
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI