NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
16. septembrī, 2019
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Veselība
16
16

Neticiet! Sociālajos medijos izplatītas viltus ziņas par bīstamiem augļiem

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Zane Bitere, LETA

Latvijas iedzīvotāji ir aicināti kritiski attiekties pret informāciju sociālajos medijos, kuros šobrīd tiek tiražētas ziņas par it kā zarnu infekcijas slimību uzliesmojumu Latvijā, ar aicinājumu nelietot uzturā citrusaugļus. Tās ir viltus ziņas, uzsver Pārtikas un veterinārais dienests (PVD).

Piemēram, platformā WhatsApp izplatīts šāds vēstījums: "Labrīt, mīļie! Mana vīramāte strādā bērnudārzā Jelgavā par pavāri un šorīt man uzrakstīja šādu ziņu PVD mums paziņoja, ka bērniem un paši sev nepērciet citrusaugļus, tai skaitā, arī arbūzu, Latvijā esot zarnu epidēmija no viņiem atklāta, ēdiet tikai Latvijā audzētus augļus un dārzeņus, ābolus! Pa radio to neteiks, visi bērnudārzi ir brīdināti individuāli un dzemdību nodaļa Valmierā pat ir slēgta, jo tur infekcija atrasta arbūzā." PVD uzsver, ka tā ir viltus ziņa.

Platformā WhatsApp izplatītā viltus ziņa

Ekrānuzņēmums

Kā skaidro PVD, konkrētais zarnu nūjiņas tips, ar kuru notikusi inficēšanās Siguldas pirmsskolas izglītības iestādēs, nav nekas neparasts. Tas ir sastopams mājlopu zarnu traktā, kā arī ārējā vidē, un tas ir bīstams vien tad, ja netiek ievērotas elementāras higiēnas prasības.

Arī Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) aicina sabiedrību kritiski izvērtēt internetā atrodamo informāciju par iespējamo zarnu infekcijas slimības izplatību visā Latvijā: "Lūdzam nedalīties ar nepārbaudītām ziņām, bet pārliecināties par informācijas patiesumu SPKC mājaslapā."

Sekojot līdzi situācijai ar zarnu nūjiņas izraisītām saslimšanām Siguldas pusē, sociālajos tīklos izskanējusi nepārbaudīta un nepatiesa informācija par stāvokli Vidzemes slimnīcā Valmierā, – informē veselības aprūpes iestāde. Vidzemes slimnīcas Ārstnieciskā direktore Inga Ozoliņa: “Vidzemes slimnīcā nav konstatēta saslimšana ar šiga toksīnus veidojošās zarnu nūjiņas izraisītu infekciju. Nevienam no mūsu pieaugušajiem pacientiem un nevienam no mazajiem pacientiem nav novēroti minētajai zarnu infekcijas saslimšanai līdzīgi simptomi. Mūsu dzemdību nodaļa strādā ierastajā režīmā, bērniņi dzimst, topošās māmiņas iestājas nodaļā, jaunās māmiņas izrakstās un dodas mājās. Lūgums visiem – neizplatīt nepārbaudītu informāciju un neradīt nepamatotu trauksmi cilvēkos”.

PVD atgādina, lai sevi pasargātu no dažādām pārtikas izraisītām saslimšanām:

  1. jāmazgā rokas;
  2. jāmazgā augļi un dārzeņi;
  3. dzīvnieku izcelsmes pārtikas produkti rūpīgi termiski jāapstrādā;
  4. gatavo produktu un jēlproduktu apstrādei jāizmanto atsevišķs inventārs.

Vairāk par to, kā sevi pasargāt no saindēšanās ar pārtiku.

Uzņēmumā atklāj rupjus higiēnas prasību pārkāpumus

Vienaikus PVD ir apturējis SIA “Jelgavas augļi” dārzeņu tīrīšanas un  mizošanas ceha darbību, jo tajā konstatēti rupji higiēnas prasību pārkāpumi. Kā informē PVD, “Jelgavas dārzeņi” pārbaudīti saistībā ar bērnu saslimšanas gadījumiem Siguldas izglītības iestādēs, jo pārbaudēs noskaidrojies, ka šis uzņēmums ar SIA “Baltic Restaurants Latvia” starpniecību Siguldas izglītības iestādēm piegādā svaigus augļus un dārzeņus, tostarp tādus, kas ir jau apstrādāti – notīrīti un nomizoti.

Veicot pārbaudi SIA “Jelgavas augļi” ražošanas telpās, PVD konstatēja higiēnas prasību pārkāpumus, pārkāpumus, kas saistīti ar produktu izsekojamību, kā arī neatbilstošu uzglabāšanas temperatūru fasētiem dārzeņiem. Nepieciešamo +6℃ vietā tie uzglabāti +13℃ temperatūrā. PVD ir paņēmis virsmu nomazgājumu un svaigu dārzeņu paraugus laboratoriskai izmeklēšanai.

Ir uzsākta lietvedība administratīvā pārkāpuma lietā. 

Labs saturs
16
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI