NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
Inese Helmane
LV portāls
11. septembrī, 2019
Lasīšanai: 9 minūtes
RUBRIKA: Problēma
TĒMA: Drošība
3
28
3
28

Provokatīvā apģērbu kolekcija izpārdota. Par pievedumu vēl domā…

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Veikala piedāvātā produkcija neveicina Latvijas sabiedrības starpetnisko saliedētību, – vērtē Valsts drošības dienests.

FOTO: Black Star Wear

Apģērbu veikala “Black Star Wear” kolekcija, kurā iekļauti apģērbi ar Krievijas prezidenta attēlu un Krievijas armijas tematiku, pēdējās dienās izraisījuši sašutuma vētru sociālajos tīklos. Drošības struktūras norāda, ka Latvijas likumi nav pārkāpti, taču piedāvātā produkcija neveicina Latvijas sabiedrības starpetnisko saliedētību. Tirdzniecības platību operators lūdzis veikala vadībai izņemt no sortimenta konkrēto kolekciju.

īsumā
  • “Black Star Wear” ir nolēmis turpināt veikalu tīklu attīstību: nākamā gada otrajā pusē veikali tiks atklāti arī Viļņā un Prāgā.
  • Latvijas normatīvie akti neparedz ierobežojumus, kas aizliegtu tirgot preces ar Krievijas armijas simboliku vai Krievijas prezidenta attēlu.
  • Valsts drošības dienesta ieskatā prokremliski orientētā repera Timati apģērbu veikala atvēršana Rīgā saskan ar Krievijas centieniem propagandēt tās ģeopolitisko kursu un palielināt savu ietekmi citās valstīs.
  • Tirdzniecības parka “Alfa” pārvaldītājs – “Linstow Center Management” – ir lūdzis veikalam “Black Star Wear” no sortimenta izņemt konkrēto apģērbu kolekciju.

Paplašinātā tirdzniecības centra “Alfa” jaunās ēkas otrajā stāvā 5. septembrī tika atklāts apģērbu veikals “Black Star Wear”. Zīmola īpašnieks un reklāmas seja ir Krievijas reperis Timati jeb īstajā vārdā Timurs Junusovs. Viena no viņa pēdējām apģērbu kolekcijām ir radīta sadarbībā ar Krievijas Aizsardzības ministrijas akciju sabiedrības “Vojentorg” veikalu tīklu “Krievijas armija”, vēstī Kremļa propagandas portāls “Sputnik”. Veikalā “Black Star Wear” liela daļa nopērkamo apģērbu ir Timati apģērbu līnija.

Būs veikali arī Viļņā un Prāgā

Veikalu “Black Star Wear” tirdzniecības centrā “Alfa” ir atvēris SIA “Black Star Wear”, kas ir pirmais šīs franšīzes oficiālais veikals Latvijā, skaidro veikala vadītāja Kristīne Štikāne. Šīgada vasarā zīmola tirdzniecības markas reģistrētas Latvijas Republikas Patentu valdē. “Esam vienīgie oficiālie franšīzes operatori Baltijā un Eiropā,” viņa uzsver.

“Black Star Wear” veikals Rīgā ir otrais oficiālās franšīzes veikals Baltijā. Pirmais pagājušā gada rudenī tika atvērts Tallinā. Patlaban “Black Star Wear” franšīzes vadītāja Jūlija Polenņikova nodarbojoties ar Tallinas veikala pārvietošanu no viena tirdzniecības centra uz citu, jo pirmajā netika panākta gaidītā klientu apmeklētība, stāsta K. Štikāne.

“Black Star Wear” ir nolēmis turpināt veikalu tīklu attīstību: nākamā gada otrajā pusē veikali tikšot atklāti arī Viļņā un Prāgā.

“Lursoft” dati liecina, ka SIA “Black Star Wear” Latvijā ir reģistrēta šīgada 15. janvārī, uzņēmuma pamatkapitāls ir 100 eiro. Vienīgā amatpersona – valdes priekšsēdētāja – ir 1983. gadā dzimusī Latvijas valstspiederīgā J. Polenņikova, kuras pastāvīgā dzīvesvieta ir Igaunija.

Krievijas centieni propagandēt tās ģeopolitisko kursu

Valsts drošības dienesta (VVD) ieskatā prokremliski orientētā repera apģērbu veikala atvēršana vienā no Latvijas lielākajiem tirdzniecības centriem saskan ar Krievijas centieniem propagandēt tās ģeopolitisko kursu un palielināt savu ietekmi citās valstīs. Tāpat VDD norāda: ņemot vērā Krievijas agresīvo ārpolitiku, veikalā pieejamie apģērbi var raisīt dažādus pārpratumus – šie apģērbi rada iespaidu par to valkātāja piederību pie Krievijas bruņotajiem spēkiem.

VDD skatījumā tirdzniecības “Alfa” vadībai vajadzētu rūpīgāk izvērtēt, ar kādiem tirgotājiem sadarboties, jo minētā veikala piedāvātā produkcija neveicina Latvijas sabiedrības starpetnisko saliedētību.

Šis gadījums ir nonācis VDD redzeslokā, un dienests veic tā izvērtēšanu atbilstoši savai kompetencei. Tāpēc dienests pagaidām no plašākiem komentāriem atturas.

Likumīgi, bet kā ar vērtībām?

Zvērinātu advokātu biroja “Inversus” zvērināta advokāte Indra Dogādova norāda, ka “Latvijas normatīvie akti neparedz ierobežojumus preču apritē, kas aizliegtu tirgot Krievijas armijas simbolikas apģērbus ar Krievijas prezidenta attēlu”.

“Ja nav aizliegta konkrēta tematika valstī, neredzu pamatu, kāpēc netirgot, – ir pircēji, kurus tas interesē. Neviens jau neliedz tirgot konkrētus zīmolus. Latvija nav kara stāvoklī ar kaimiņvalsti. Daļa sabiedrības ir “uzkurinājusies” tikai tāpēc, ka tie ir krievu simboli,” vērtē Latvijas Tirgotāju asociācijas priekšsēdētājs Henriks Danusēvičs.

Uz argumentu, ka šādas produkcijas tirdzniecība varētu neveicināt starpetnisko saliedētību, asociācijas vadītājs atbild: “Vai esam saliedētāki, aizliedzot tirgot krekliņus ar krievu uzrakstiem? Nezinu. Ja būtu kādi saukļi, kas aicina uz lielkrievu šovinismu vai Krievijas agresiju Ukrainā, saprotu, ka vajadzētu ierobežot, vai arī ja Timati pats būtu iekļauts sankciju sarakstos, bet tā nav. Nedomāju, ka Putina portrets provocē latviešu un krievu naidošanos. Kuri grib, tie nēsā dažādus uzrakstus. Ja mūsu prezidenta bildes tirgotu Krievijā, nedomāju, ka būtu skandāls – neviens neko neteiktu.”

Ārlietu ministrijas pārstāvis Jānis Beķeris apliecina, ka Timurs Junusovs (reperis Timati) nav iekļauts Latvijai saistošajos sankciju sarakstos.

H. Danusēvičs pieļauj, ka apģērbu veikalam “Black Star Wear” šīs kolekcijas tirgošana var kalpot kā melnā reklāma – “pasniedzot kaut ko uz robežas, tiek pievērsta uzmanība. Es, piemēram, nezināju, ka “Alfā” ir atvērts šāds veikals. Ir arī tāda veida reklāma – ar negatīvu zīmi, ar kuru reklamē konkrētu veikalu”.

Lūdz izņemt konkrēto kolekciju

Tirdzniecības parka “Alfa” pārvaldītājs – Norvēģijas uzņēmuma “Linstow” meitaskompānija SIA “Linstow Center Management” – ir lūdzis veikalam “Black Star Wear” no sortimenta izņemt konkrēto apģērbu kolekciju, informēja uzņēmuma pārstāve Ilze Žūka. Pārvaldītāja pārstāve arī akcentē, ka valsts atbildīgās institūcijas ir atļāvušas konkrētā uzņēmuma komercdarbību Latvijā, reģistrējot šeit šī zīmola franšīzes operatoru.

Katram uzņēmējam ir rīcības brīvība, ko tirgot, izņemot ar likumu ierobežotās vai aizliegtās preces.  Katrā ziņā nav aizliegts tirgot ar Krievijas simboliku rotātus apģērbus.

Savukārt H. Danusēvičs pauž viedokli, ka “radikālie cilvēki ir izveidojuši tādu spiedienu sociālajos tīklos, kam ir pakļāvies “Linstow””.

K. Štikāne apgalvo, ka visi apģērbi no jaunās apģērbu kolekcijas jau ir pārdoti un 80% pircēji bijuši latviešu tautības. Uz jautājumu, vai šī kolekcija tiks tirgota arī turpmāk, viņa nevarēja atbildēt, par to vēl tiekot spriests. Veikala “Black Star Wear” vadītāja akcentēja, ka uzņēmums maksā visus nodokļus un ir likumpaklausīgs.

Kā rīkoties uzņēmējiem

Uz jautājumu, kādi instrumenti ir uzņēmēju rīcībā, lai rīkotos šādos gadījumos, I. Žūka atbild: “Uz visiem mūsu nomniekiem attiecas vienādi noteikumi, proti, ir jāievēro valsts likumi un normatīvo aktu prasības. Taču šis regulējums neparedz pieprasīt iesniegt katra nomnieka tirdzniecībai paredzētā sortimenta katras preces detalizētu aprakstu un attēlus.”

Advokāte I. Dogādova norāda: tas, kādos gadījumos var izbeigt (telpu nomu) līgumu, tiek paredzēts līgumā un Civillikumā. “Vienpusēji atkāpties no līguma var, ja tāds nosacījums pielīgts vai ja iestājas kāds no Civillikuma 2171. panta nosacījumiem. Katram uzņēmējam ir rīcības brīvība, ko tirgot, izņemot ar likumu ierobežotās vai aizliegtās preces. Katrā ziņā nav aizliegts tirgot apģērbus ar Krievijas simboliku,” teic advokāte.

H. Danusēvičs norāda – ja telpu nomnieks nedara neko nelikumīgu, telpu iznomātājiem nav nekādu instrumentu, ar kuru palīdzību izbeigt līgumu: “Šobrīd no oficiālajām iestādēm nav saņemts neviens komentārs, ka tiek darīts kaut kas pretlikumīgs vai tiek kurināts naids. Produkcija, kas tiek pārdota Krievijā, iespējams, ir interesanta arī tūristiem, kuri iebrauc Rīgā. Nav noslēpums, ka daudzi Krievzemes tūristi brauc iepirkties uz Latviju, iespējams, te produkcija ir lētāka. Jāņem vērā, ka Rīgā apmēram pusi iedzīvotāju interesē krievu kultūra. Timati ir ļoti populārs. Domāju, liela daļa latviešu klausās Timati mūziku un iet uz viņa koncertiem.”

Labs saturs
28
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI