NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
Signe Krūzkopa
LV portāls
13. martā, 2019
Lasīšanai: 7 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Tiesu sistēma
10
10

Veicinot vienotu tiesību izpratni un piemērošanu – izmaiņas portālā “Likumi.lv”

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

13. martā Augstākajā tiesā norisinājās Satversmes tiesas, Augstākās tiesas un “Latvijas Vēstneša” kopīgi rīkota preses konference, kuras mērķis bija informēt sabiedrību par jaunajiem tiesu nolēmumu pieejamības risinājumiem tiesību normu vietnē “Likumi.lv”. Turpmāk vietnes “Likumi.lv” lietotāji pie tiesību normām varēs ieraudzīt svaru simbola atzīmi, kas nozīmēs, ka pie šīs tiesību normas pievienota kāda Augstākās tiesas Senāta atziņa vai par šo tiesību normu izveidota sasaiste ar kādu no Satversmes tiesas nolēmumiem.

īsumā
  • Tiesiskā valstī cilvēks nevar īstenot tās iespējas, ko tiesiska demokrātiska valsts sniedz, ja cilvēks nezina savas tiesības. Līdz ar to arī pilsoniskās sabiedrības veidošanās procesi ir diezgan vāji, ja cilvēki nezina tiesības.
  • No Satversmes 90. panta izriet valsts pienākums radīt tādus mehānismus, lai cilvēks varētu zināt savas tiesības. Tas, ka Latvijas Republikā ir “Latvijas Vēstnesis” ar visu informāciju, ko tas spēj sniegt, ka tas strādā pie tā, lai sniegtu vairāk, ir apliecinājums, ka valsts savu pienākumu pilda, kā arī pildīs vēl vairāk un vēl labāk.
  • Ir daudz likumu, un ikdienā cilvēkiem ir ļoti grūti saprast un orientēties apjomā. “Likumi.lv” ir vērsti uz visu Latvijas sabiedrību, un šī ir iespēja sausajam likuma tekstam rast turpinājumu – komentāru jeb skaidrojumu, kā tad šī likuma norma izskatās kādā no konkrētajām lietām Augstākās tiesas Senāta atziņas veidā.

Satversmes tiesas priekšsēdētāja Ineta Ziemele uzsvēra, ka paveiktais darbs un aizsāktā jaunā prakse Latvijā ir ārkārtīgi svarīga, norādot uz faktu, ka arī Eiropas Savienības mērogā sperts liels solis uz priekšu – citās valstīs šādas prakses vēl nav.

“Latvijas Republikas Satversmes 90. pants nosaka, ka ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības. Tiesiskā valstī cilvēks nevar īstenot tās iespējas, ko tiesiska demokrātiska valsts sniedz, ja nezina savas tiesības. Līdz ar to arī pilsoniskās sabiedrības veidošanās procesi ir diezgan vāji, ja cilvēki nezina tiesības. Tiesības tiek detalizētas ļoti daudzos normatīvajos aktos, bet Latvijā ir ne tikai normatīvie akti, bet arī tiesu prakse, judikatūra un tiesnešu tiesības. Primāri Latvijā likumdevējs ir tas, kas nosaka likumus, bet arī tiesu vara noteiktos apstākļos, pastāvot noteiktiem kritērijiem, rada tiesības. Tas 21. gadsimtā ir pilnīgi normāli,” uzsvēra I. Ziemele.

Satversmes tiesas priekšsēdētāja norādīja, ka radītais jauninājums ir unikāla lieta, kas palīdzēs veicināt ikviena cilvēka izpratni par to, kā tiesību norma sazobē ar tiesas nolēmumu definē šīs tiesības tvērumu un kādi no tās izrietēs pienākumi. “No Satversmes 90. panta izriet valsts pienākums radīt tādus mehānismus, lai cilvēks varētu zināt savas tiesības. Tas, ka Latvijas Republikā ir “Latvijas Vēstnesis” ar visu informāciju, ko tas spēj sniegt, ka tas strādā pie tā, lai sniegtu vairāk, ir apliecinājums, ka valsts savu pienākumu pilda, kā arī pildīs vēl vairāk un vēl labāk.”

Augstākās tiesas priekšsēdētājs Ivars Bičkovičs norādīja, ka svariņu atzīmīšu pie tiesību normām vēl nav ļoti daudz, taču tas ir tikai sākumposms.

“Mums ir ļoti lielas iespējas un perspektīvas turpmākai darbībai. Augstākā tiesa, piedaloties šajā projektā, varbūt sev netipiski ir uzņēmusies līdzatbildību nodarboties ar sabiedrības tiesisko audzināšanu. Gan juristu, gan mediju vidē nereti ir paustas bažas par mūsu sabiedrības nepietiekamo tiesisko informētību, arī mēs, tiesneši, esam runājuši par nepieciešamību sniegt vairāk informācijas un mācību vielas tieši attiecībā uz likumiem, tiesībām arī mūsu jaunajai paaudzei. Manuprāt, tas, ko mēs šobrīd esam izdarījuši, ir liels solis šajā virzienā.

Mums ir daudz likumu, un ikdienā cilvēkiem ir ļoti grūti saprast un orientēties šajā apjomā. Ja zinām, ka “Likumi.lv” ir vērsti uz visu Latvijas sabiedrību, šī ir iespēja sausajam likuma tekstam rast turpinājumu, ko varētu nosaukt par komentāru jeb skaidrojumu, piemēru, kā tad šī likuma norma izskatās kādā no konkrētajām lietām Augstākās tiesas Senāta atziņas veidā.

Un, ja būs vēlme skatīt detalizētāk un profesionālāk, tas vairāk attiecas uz juristiem, varēs iet tālāk un lasīt visu nolēmumu kontekstā – kādā veidā tad šī juridiskā problēma ir risināta,” skaidro I. Bičkovičs. 

“Valsts pārvaldei ir pienākums savā darbībā pārbaudīt un uzlabot sabiedrībai sniegtos pakalpojumus. Ar to mēs parādām privātpersonai, ka normatīvo aktu sasaiste ar Satversmes tiesas un Augstākās tiesas nolēmumiem ir labas valsts pārvaldes princips un tas ir iedzīvināts praksē. Esam jau guvuši labas atsauksmes par šo produktu.

Esmu pārliecināts, ka ar šo viena klikšķa darbību, kas cilvēkam ļaus iepazīties ar normatīvo aktu un saistīto nolēmumu, sabiedrībai radīsies priekšstats par normatīvo aktu kvalitāti. Šis ir viens no Latvijas veiksmes stāstiem”, norādīja Tieslietu ministrijas valsts sekretārs Raivis Kronbergs.

Projekta idejas autora VSIA “Latvijas Vēstnesis” valdes priekšsēdētāja Daina Ābele uzsvēra, ka ideja tapusi, pateicoties regulāri veiktām “Likumi.lv” lietotāju aptaujām, kurās būtiski iezīmējusies lietotāju vēlme un nepieciešamība pēc šāda papildinājuma portālā “Likumi.lv”.

“Jau kopš 2012. gada “Latvijas Vēstnesis” ir viegli pieejama tiešsaistes platforma, kuras uzdevums un stratēģiskais mērķis ir vienota un apvienota valsts informācija vienuviet ar konkrētu mērķi: izpildīt Satversmes 90. pantā noteikto – padarīt tiesības vairāk pieejamas un nodrošināt šī panta darbību praksē. Savukārt šī projekta realizēšanā esam izmantojuši tikai katras iesaistītās iestādes intelektuālos resursus un pašu spēkus katrs sava parastā budžeta ietvaros.”

Vietnē “Likumi.lv” tiesību akti ir papildināti ar atsaucēm uz Augstākās tiesas jeb Senāta nolēmumiem, kuros tiesas paustās atziņas var būt noderīgas citu lietu izlemšanā un tiesību normu interpretācijā. Pie tiesību aktu pantiem atspoguļota arī informācija par Satversmes tiesas nolēmumiem. Jaunās iespējas darbam ar tiesību aktiem piedāvā oficiālais izdevējs “Latvijas Vēstnesis” sadarbībā ar Satversmes tiesu un Augstāko tiesu. Abi risinājumi veicinās vienotu tiesību izpratni un piemērošanu.

Šī projekta idejas autors un tehniskais uzturētājs ir oficiālais izdevējs “Latvijas Vēstnesis”, savukārt satura veidošanu un kvalitātes kontroli nodrošinās Satversmes tiesa un Augstākā tiesa.

Labs saturs
10
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI