NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
Lidija Dārziņa
LV portāls
25. martā, 2014
Lasīšanai: 8 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: E-vide
2
2

Sākusies ikgadējā E-prasmju nedēļa

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

E-prasmju rīkotāji iesaka: ja vēlaties piedalīties E-prasmju nedēļas pasākumos, bet nav īsti skaidrs, kas notiks jūsu novadā, atrodiet savu novada koordinatoru digitālajā kartē. Sazinieties ar novada koordinatoru un uzziniet par interesējošiem pasākumiem, to norises laiku un vietu.

Digitālā karte

Jau vairākus gadus pavasarī notiek E-prasmju nedēļa, kurā iedzīvotāji tiek iepazīstināti ar iespējām saņemt valsts un pašvaldību pakalpojumus, izmantojot internetu, papildināt savas zināšanas moderno tehnoloģiju lietošanā. Arī šajā E-prasmju nedēļā ir plašs un daudzveidīgs piedāvājums.

Interneta, datora, mobilo telefonu lietotājiem pasākumi paredzēti visā Latvijā. Kalendārs un cita informācija par šīs nedēļas norisēm ir izklāstīta mājaslapā www.eprasmes.lv.

Ja ir vēlme būt klāt, jāatrod pasākums, kurš būtu pašam pieejams un noderīgs. E-prasmju nedēļas kalendārā ir vairāk nekā 700 ierakstu. Kur mācīties un uzzināt jaunumus, ko apmeklēt klātienē vai virtuāli (jo semināri būs arī tiešsaistē), katrs var nedēļai saplānot vai atrast laiku vismaz kādam no tiem.

Ceļš uz bibliotēku nav jāaizmirst

E-prasmju nedēļas organizēšanā aktīvi iesaistās Latvijas novadi un pilsētas. Informāciju var atrast arī digitālajā kartēē. Lapas atvērumā ir pilsētu un novadu saraksts. Atverot interesējošo, uzzinām, kas ir E-prasmju nedēļas reģionālais koordinators konkrētajā pašvaldībā, ir arī mājaslapas adreses, kur var atrast, kādi pasākumi paredzēti šonedēļ interneta un komunikāciju tehnoloģiju lietotājiem.

Piemēram, Cēsīs nedēļa pieteikta ar pasākumu "Nāc ar savu viedtālruni un planšetdatoru, uzzini par to lietošanu vairāk! Cēsu Centrālās bibliotēkas direktores vietniece Gunta Romanovska, kas ir arī E-prasmju nedēļas koordinatore novadā, bilst: daudziem šīs lietas ir, bet ne jau visu mākam noderīgi izmantot. Par iespējām stāstīs, parādīs bibliotēkas darbinieki - interneta lasītavas vadītājs Mārtiņš Rijnieks un krājuma organizācijas un automatizācijas nodaļas vadītāja Skaidrīte Daņiļēviča.

Internetā daudziem labākais palīgs ierasti šķiet Google meklētājs. Taču ir vēl daudzas citas iespējas un datubāzes, kur cilvēks var meklēt noderīgu, vajadzīgu, specifisku un interesantu informāciju. Ir resursi, kas pieejami tikai no bibliotēkas, tātad tiem nav piekļuves no mājas datora, bet tikai  bibliotēkā. Piemēram, tagad ir iespēja skatīties Latvijas filmas bibliotēkā. Ir cilvēki, kas šo iespēju labprāt izmanto, stāsta G.Romanovska.

Viņa pati ir "rakusies" internetā", lai sameklētu materiālus - interneta ABC apmācībai senioriem. Jo uz bibliotēku nāk dažāda vecuma ļaudis, arī 80 un vairāk gados. Daudzi zina par "Lattelekom" akciju senioriem, taču Cēsu bibliotēka arī no savas puses jau vairākus gadus piedāvā šādu prasmju ierādīšanu. "Mēs viņiem pirmos solīšus iemācām – kā izveidot e-pastu, samaksāt rēķinus, kāds arī "draugos.lv" vēlas iesaistīties," teic bibliotekāre. Reizēm esot nedaudz "jāpieķer" klāt datorzināšanu pamati. Šādas nodarbības bibliotēkā ir divreiz nedēļā – otrdienās un trešdienās. E-prasmju nedēļas laikā aicinās pieteikties jaunus interesentus mācīties, lai atnāk paskatīties, kā tas notiek, varbūt būs vēlme pamācīties. Šīs nodarbības ir pieprasītas, nākamā grupa pašreiz jau ir nokomplektēta.

Tātad bibliotēka augu gadu strādā ar cilvēkiem, palīdzot tiem apgūt interneta lietošanas un datora darba iemaņas. E-prasmju nedēļa būs kā akcents tam, kas jau tiek darīts, uzsver nedēļas koordinatore.

"Par valsts pakalpojumiem var uzzināt e-vidē un daudzus no tiem tajā var arī saņemt."

Uz bibliotēku vecāki atved bērnus, lūdzot ierādīt pirmos soļus darbā ar datoru. Tad vienlaikus var uzzināt, kas labs atrodams interneta vidē bērniem. Piemēram, portāls "lasamkoks.lv" un portāls "pasakas.lv", kurā ir gan pasakas, gan teikas, krāsojamās lapas. Var izprintēt un krāsot. Bērni var darboties, jo te ir arī dažādi konkursi un mīklas, pie spēlēm ir arī mīklu spēles, iespējams klausīties mūziku.

Interneta lasītavā ir ducis datoru, bezmaksas pieeja internetam. Savukārt otrā stāva vestibilā ir vairāki galdi, kur cilvēki var nākt strādāt ar savu portatīvo datoru.

G.Romanovskas atbilde uz vaicāto, vai cilvēki pēdējos piecos gados kļuvuši zinošāki un kā augušas e-prasmes, nedaudz pārsteidz. Kā visās dzīves jomās, "šķēres" kļūstot arvien lielākas. Ir vieni, kas daudz ko zina arvien labāk, un ir, kas nezina, un tie ir pat jauni cilvēki. "Tas ir traģiski," viņa piebilst. Un tas ir arī iestāžu darbinieku vērojums, ka cilvēki iesniegumos pat savā uzvārdā pamanās pieļaut vairākas kļūdas. Un, ja tas gadās darba pieteikuma vēstulē, tad ir bēdīgi. Bibliotekāre bilst – negribas vispārināt, labi tas, ka ir vēlme ko iemācīties, uzzināt.

Taču aizvien bibliotēka ir arī vieta, kur cilvēki nāk lasīt drukātos izdevumus. Jau no paša rīta cilvēki ir klāt – uzreiz dodas uz lasītavu pie jaunākajām avīzēm, žurnāliem. Protams, lasa arī grāmatas. Kuras ir populārākās? Bibliotekāre ieskatās februāra "Top 10" sarakstā bibliotēkas mājaslapā. Pirmās desmit lasītākās ir ārzemju literatūra. Nav tā, ka latviešu autorus nelasa, bet tomēr mazāk.

Protams, grāmatas ņem arī uz mājām. Šonedēļ  ikvienam interesentam pastāstīs, kā izmantot elektronisko katalogu, rezervēt lasīšanai grāmatu, pagarināt termiņu, ja mājās vēl nav pagūts izlasīt.

Iestādes iepazīstinās ar pakalpojumiem

E-prasmu nedēļā piedalās daudzas valsts iestādes.

Labklājības ministrija informē, ka tās padotības institūcijas - Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija, Sociālās integrācijas valsts aģentūra,Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra, Nodarbinātības valsts aģentūra un Valsts darba inspekcija (VDI) piedāvās virkni sabiedrībai noderīgu pasākumu.

VDI rīkos seminārus Gulbenē, Jelgavā un Preiļos. Uzņēmumi varēs iepazīties ar interneta vietnē bāzētu interaktīvu darba vides riska novērtēšanas rīku OiRA (Online Interactive Risk Assessment). Tas ir īpaši piemērots mazajiem uzņēmumiem, kuros strādā līdz 20 darbiniekiem. Savukārt Salaspilī VDI organizēs semināru novada uzņēmējiem "E-iespējas uzņēmējiem".

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija aicina pašvaldību darbiniekus, uzņēmējus un ikvienu interesentu piedalīties seminārā "E-pārvalde pašvaldībās" 28.martā Vecumniekos. Pasākuma dalībniekiem būs iespējams uzzināt vairāk par publisko pakalpojumu reformu, iespējām uzlabot pašvaldību pakalpojumus un droša elektroniskā paraksta juridiskiem aspektiem.

Valsts un pašvaldības iestādēm vajadzētu būt īpašai interesei, lai Latvijas iedzīvotāji internetu varētu reāli izmantot ikdienas saziņā ar valsti un pašvaldībām, citā veidā tam lieki laiku netērējot.

E-prasmju nedēļa Latvijā notiek jau piekto gadu. Līdz šim Latvija ir bijusi viena no aktīvākajām E-prasmju nedēļas dalībniecēm. 2013.gadā E-prasmju nedēļā piedalījās vairāk nekā 42 tūkstoši dalībnieku, tika iesaistīti vairāk nekā 300 partneri – ministrijas, nozaru uzņēmumi, pašvaldības, skolas, bibliotēkas, norisinājās ap 850 dažādi pasākumi visos Latvijas novados, kā arī bija iespēja sekot pasākumiem interneta tiešraidēs. Tāda iespēja būs arī šonedēļ.

Detalizēta informācija par visiem pasākumiem, to norises vietu, laiku un organizētājiem pieejama pasākumu kalendārā: http://eprasmes.lv/pasakumu-kalendars/.
Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI