NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
Lidija Dārziņa
LV portāls
05. aprīlī, 2013
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Tuvplānā
TĒMA: E-vide
2
2

Latvijas e-iespējas iedzīvotājiem – labs piedāvājums Eiropā

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Vienotajā valsts un pašvaldību portālā www.latvija.lv pašreiz ir pieejami arī 52 e-pakalpojumi. Vietnē www.e-iespejas.lv ir izveidotas pamācības, kur atrast un kādā veidā pieprasīt un saņemt dažādus valsts iestāžu un pašvaldību izveidotus e-pakalpojumus.
Portāla Latvija.lv e-pakalpojumu sadaļā tagad var arī samaksāt administratīvos sodus (e-pakalpojums "Administratīvo sodu pārbaude un nomaksa").

FOTO: Aiga Dambe, LV portāls

Ceturtajā Eiropas E-prasmju nedēļā martā beigās piedalījās gandrīz visi Latvijas novadi un pilsētas. Valsts un pašvaldību iestādēs, uzņēmumos, bankās, skolās, augstskolās un bibliotēkas notika simtiem pasākumu, lai iedzīvotāji uzzinātu, kā likt lietā savas e-prasmes ikdienā, sadzīvē, darbā, uzņēmējdarbībā, izglītībā.

E-prasmju nedēļā iespēju apgūt informācijas un komunikācijas tehnoloģiju sniegtās iespējas izmantojuši 42 690 iedzīvotāji visā Latvijā, vairāk nekā puse no visiem dalībniekiem bijuši skolēni un studenti, taču aktīvi iesaistījušies arī strādājošie (27%), pensionāri (9%) un darba meklētāji (8%), – rezumēja rīkotāji – Latvijas informācijas un telekomunikācijas tehnoloģijas asociācija un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM).

Saziņa ar valsti pārvaldi – elektroniski

Iedzīvotājiem un komersantiem elektroniskās saziņas iespējas ar valsts pārvaldes iestādēm regulāri paplašinās, iepazīstinot ar e-iespējām konferencē "Digitālais piedzīvojums" uzsvēra Gatis Ozols, VARAM Publisko pakalpojumu departamenta Elektronisko pakalpojumu nodaļas vadītājs. Elektroniski pieejamie pakalpojumi var noderēt ne tikai, kārtojot formalitātes, bet arī dažādās dzīves situācijās, piemēram, meklējot darbu.

Valsts pārvaldes iestādes sniedz vairāk nekā 1500 pakalpojumus, no kuriem apmēram 300 ir elektronizēti.

Atsevišķām iestādēm saziņa ar klientu jau notiek lielākoties elektroniski. Piemēram, Valsts ieņēmumu dienests (VID) elektroniski piedāvā vairāk nekā 90% no visām komersantam nepieciešamajām darbībām. Uzņēmējiem ir pieejama Elektroniskā iepirkumu sistēma (EIS), kas ļauj vienkāršāk piedalīties publiskajos iepirkumos.

Uzņēmumu reģistra piedāvājumā kopš gadu mijas ir iespēja elektroniski gan reģistrēt uzņēmumu, gan veikt dažādas izmaiņas saistītajos dokumentos, grozīt statūtus, pieprasīt dažādas izziņas. Praktiski visas ar Uzņēmumu reģistru saistītās darbības var veikt neizejot no mājas vai biroja – pakalpojums ir pieejams "viena klikšķa attālumā", iespējas raksturo G.Ozols.

"Portāla Latvija.lv apmeklētāju skaits pagājušajā gadā pārsniedza vienu miljonu."

Iedzīvotājiem, izmantojot internetu, ir iespējas būt gan informētiem (bez maksas pieejami normatīvie akti – portālos likumi.lv; vestnesis.lv, tiešraidēs var sekot līdzi Saeimas darbam un likumprojektiem to pieņemšanas gaitā), gan iesaistīties politikas veidošanas procesos, savukārt vietni ManaBalss.lv var izmantot, lai sagatavotu dažādas iniciatīvas iesniegšanai Saeimā.

Valstī pieejamās elektroniskās saziņas, sabiedrības izpausmes, informācijas iegūšanas iespējas Latviju ierindo starp līderiem Eiropas Savienībā, norāda G.Ozols.

Valsts un pašvaldību portāls Latvija.lv – īsais ceļš uz ērtībām

Vienas no plašākajām iespējām ir portālā Latvija.lv. Pēdējos divu gadu laikā portāla apmeklētāju skaits pieaudzis trīskārt, un pagājušajā gadā pārsniedza vienu miljonu.

Pašreiz portālā pieejami 52 e-pakalpojumi, lai elektroniski kārtotu formalitātes, iegūtu izziņas, uzzinātu savu privāto informāciju. Visbiežāk iedzīvotāji līdz šim izmantojuši

iespēju elektroniski deklarēt dzīvesvietu (turklāt elektroniski to var izdarīt bez maksas), pārbaudījuši, vai persona ir deklarēta norādītajā adrese, uzzinājuši informāciju par prognozēto pensiju, kā arī valsts apmaksātajiem veselības aprūpes pakalpojumiem (tā var noskaidrot izdevumus, par kuriem valsts ir samaksājusi valsts).

Portāla Latvija.lv e-pakalpojumu sadaļā tagad var arī samaksāt administratīvos sodus (e-pakalpojums "Administratīvo sodu pārbaude un nomaksa"), iesniegt valsts iestādei iesniegumu (pakalpojums "E-iesniegums iestādei"). Pieejama noziegumu karte, kur var apskatīt savā reģionā ugunsdzēsēju, policijas vai robežsardzes reģistrētos noziegumus, kas apdraud sabiedrības drošību. Apkopojuma informācija var noderēt, lai zinātu, kur, piemēram, visbiežāk tiek nozagtas automašīnas, tātad – to varētu uzskatīt par nedrošu vietu savai automašīnai.

E-pakalpojumā "Personu vai sabiedrības drošību apdraudējušo notikumu apkopojums" sākuma redzams, ka, piemēram, Carnikavas novadā no 2012.gada reģistrēti vairāk nekā 500 notikumi par gandrīz 40 dažāda veida incidentiem, noziedzīgiem nodarījumiem, negadījumiem: zādzībām, krāpšanām, huligānismu, sadzīves konfliktiem, ugunsgrēkiem, ceļu satiksmes negadījumiem, transportlīdzekļu vadīšanu reibumā, bezvēsts pazudušajiem, ieroču, munīcijas nevērīgu glabāšanu un nēsāšanu un citiem notikumiem.

G.Ozols iesaka izmantot arī Nodarbinātības valsts aģentūras elektronisko piedāvājumu, jo aģentūras interneta vietnē nva.gov.lv ir gan viena no lielākajām datu bāzēm darba un darbinieku meklētājiem, gan interaktīva sevis izzināšanas iespēja, piemēram, izmantojot Landolta testu.

Starp citu, Latvija Eiropas Savienībā izceļoties ar to, ka šeit cilvēki darba meklēšanā e-iespējas izmanto visaktīvāk.

E-prasmju nedēļas atsevišķu pasākumu informatīvos materiālus – prezentācijas un videoierakstus var apskatīties interneta vietnē eprasmes.lv.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI