NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
23. februārī, 2011
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Tuvplānā
TĒMA: Eiropas Savienība
1
1

Tiesības lasīt ir. Vai arī iespējas?

Publicēts pirms 13 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Lietuvas bibliotēku lasītāju skaits pieaug, bet bibliotēku fondu apjoms jau tuvu kritiskai robežai.

FOTO: Māris Kaparkalējs, LV

Varbūt kāds iedomājas, ka šajos laikos bibliotēkām vajadzētu būt ja ne gluži tukšām, tad pustukšām gan. Emigrācija, krīzes izraisītā depresija, un tā tālāk. Tomēr situācija ir pavisam citāda – bibliotēku apmeklētāju skaits salīdzinājumā ar pirmskrīzes gadiem audzis.

Lietuvas bibliotekāri, kas ir vieni no vismazāk apmaksātiem speciālistiem valstī, sūdzas, ka viņiem esot neērti saviem uzticamākajiem lasītājiem skaidrot, kāpēc bibliotēkas plauktos lasītājs nevar atrast jaunāko izdevumu grāmatas. Bibliotekāri teic, ka lasītāju skaits pieaug, bet bibliotēku fondu apjoms jau tuvu kritiskai robežai.

Nekas labs negaidot arī bibliotēku lasītājus šogad. Lietuvas Kultūras ministrija bibliotēku fondu papildināšanai piešķīrusi nedaudz vairāk par trim miljoniem litu (0,67 miljoni latu). Rēķini, kā gribi, bet vairāk par litu uz vienu iedzīvotāju nesanāk (aptuveni 20 santīmu). Tie 3,3 miljoni litu, protams, ir nedaudz vairāk par pagājušā gada 2,4 miljoniem, kas bibliotēkām bija īsta traģēdija, jo 2008. gadā bibliotēkas fondu papildināšanai no valsts saņēma 8,6 miljonus litu (1,8 miljonus latu).

"Rēķini, kā gribi, bet vairāk par litu uz vienu iedzīvotāju nesanāk!"

Lietuva diez vai var kā Skandināvijas valstis atļauties bibliotēku grāmatu iegādei piešķirt 6-8 latus gadā uz vienu iedzīvotāju, bet viens lits izklausās vienkārši pazemojoši, uzskata nozares pārstāvji. Igaunija bibliotēku grāmatu iegādei piešķirot 4-5 litus (0,8-1,0 lats) uz iedzīvotāju.

Taupa, bet sola

Lietuva taupa. Vai šī taupīšana vienmēr ir racionāla un pamatota? Grāmatu cenas gadu no gada aug. Politiķiem patīk salīdzināt, kā ir rietumvalstīs – tur medicīnas un citi pakalpojumi esot daudz dārgāki nekā Lietuvā, tur grāmatas ir vēl dārgākas. Tikai netīšām vai tīšām aizmirst pateikt, kādu tas „rietumu” cilvēks saņem algu vai pensiju.

Politiķiem vienmēr pie rokas vienkāršas receptes. Viens no bijušajiem Lietuvas kultūras ministriem uz iedzīvotāju sūdzībām, ka viņi vairs nevar atļauties iegādāties jaunas grāmatas, sirsnīgi ieteica pārlasīt vecās.

Viļņā no 17. līdz 20. februārim notika gadskārtējais Grāmatu gadatirgus. Šogad gadatirgus devīze bija „Par tiesībām lasīt”. Viļņas LITEXPO izstāžu centrā apmeklētāju netrūka: veci un jauni, lieli un mazi. Vieni, kas var iegādāties grāmatas par vērā ņemamām summām, un citi, kas ilgi groza gan izvēlēto grāmatu, gan plāno maciņu. Ja nevar nopirkt pāris grāmatu, tad vismaz vienu... Labi, ka grāmatas gadatirgū krietni lētākas, jo te izdevniecības pašas pārdod savu drukāto produkciju. Gadatirgus apmeklētāju kontingentu varētu salīdzināt ar Dziesmu svētku apmeklētājiem – visas vecuma un sociālās grupas.

"Aktuāls un svarīgs valsts uzdevums - nodrošināt grāmatu pieejamību."

Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite, atklājot 12. Viļņas Grāmatu gadatirgu, savā runā minēja: „Šī grāmatu tirgus devīze ir „Par tiesībām lasīt”. Aktuāls un svarīgs valsts uzdevums - nodrošināt grāmatu pieejamību visiem valsts pilsoņiem, garantēt atbalstu jaunu grāmatu izdošanai un rūpēties par bibliotēku fondu bagātināšanu.”

Viedi vārdi. Kaut nu tie piepildītos!

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI