NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
28. oktobrī, 2009
Lasīšanai: 9 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Ekonomika
3
9
3
9

Pārtikas ražotājiem Maskava ieslēgs "zaļo gaismu"

Publicēts pirms 14 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Zemkopības ministrs J. Dūklavs: „Jāizmanto brīdis, kad Maskava pret mums ir pavērsusi vaiga gaišo pusi.”

Rīgas dome un Zemkopības ministrija 23. oktobrī parakstīja sadarbības līgumu, kas paredz kopīgi veidot un īstenot projektu „Pārtikas produktu eksporta veicināšana uz Maskavu”. Projekta mērķis ir palīdzēt pārdot Latvijā ražotos pārtikas produktus Maskavas tirgū.

Latvijas pārtikai būs atviegloti nosacījumi

Līguma nosacījumos plānots izstrādāt Eksporta veicināšanas plānu Latvijā ražotu pārtikas produktu eksportam uz Maskavu. Tie Maskavas tirgū tiks virzīti ar vienotu preču zīmi. Lai to reāli paveiktu, paredzēts izveidot darba grupu, iekļaujot Rīgas domes, Zemkopības ministrijas, Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijas un Pārtikas un veterinārā dienesta pārstāvjus.

Uzteicot intensīvo un efektīvo sadarbību, kas Rīgas domei izveidojusies ar Zemkopības ministriju, Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs norāda: „Mūsu pārtikas produktu eksporta veicināšana Maskavas tirgū krīzes laikā ir ļoti svarīga gan Rīgai, gan valstij un mūsu ekonomikai kopumā. Pateicoties tiem sadarbības dokumentiem, kas noslēgti starp Rīgas domi un Maskavas pilsētas vadību, ir radusies iespēja palīdzēt mūsu uzņēmējiem tirgot pārtikas produktus ar labākiem nosacījumiem. Līdzīgi nosacījumi pašlaik ir piemēroti Baltkrievijai, no kuras uz Krieviju ceļo divdesmit reižu lielāks pārtikas produktu apjoms nekā no Latvijas. Bet mēs zinām, ka šo apjomu no mūsu valsts noteikti var palielināt.”

Krievijas inspektori apseko uzņēmumus

Rīgas domes priekšsēdētājs 2. septembrī Maskavā tikās ar Maskavas mēru Juriju Lužkovu un parakstīja abu galvaspilsētu sadarbības programmu 2009.–2011. gadam, kurā iekļauti konkrēti sadarbības priekšlikumi gan tirdzniecības un uzņēmējdarbības, gan zinātnes, kultūras un sociālajā jomā. Tiekoties ar Latvijas-Krievijas darījuma padomes līdzpriekšsēdētāju Pjotru Avenu, N. Ušakovs iezīmēja trīs virzienus Rīgas un Maskavas ekonomiskās sadarbības attīstībai: Latvijā ražotu pārtikas produktu tirdzniecība Maskavas tirgos un veikalu tīklos; tūrisma veicināšana un Rīgas brīvostas iespēju izmantošana. Savukārt P. Avens uzteicis Latvijas pārtikas produktu kvalitāti. Latvijas preču ieiešana Krievijas tirgū plānota ar vienotu zīmolu „Rīgas marka”.

"Līguma nosacījumos plānots izstrādāt Eksporta veicināšanas plānu Latvijā ražotu pārtikas produktu eksportam uz Maskavu. Turklāt tie Maskavas tirgū tiks virzīti ar vienotu preču zīmi."

Arī zemkopības ministrs Jānis Dūklavs ir ticies ar Maskavas vadības pārstāvjiem. „Tagad mums ir lielākas iespējas praktiskai darbībai,” skaidro J. Dūklavs. „Daudzi uzņēmēji Latvijā zina, cik sarežģīti ir iegūt vietu Krievijas un sevišķi lielpilsētas Maskavas tirgū. Tikko noslēdzās Krievijas Federālā veterinārās un fitosanitārās uzraudzības dienesta inspektoru pārbaude. Rezultāti parādīs, kuri uzņēmēji, kas piedalās šajā projektā, iegūs atļauju tirgot savas preces Krievijā. Ir panākta vienošanās ar Latvijā strādājošās grupas vadītāju Jevgēņiju Dubrovinu, ka nepieciešamības gadījumā viņi būs gatavi braukt vēlreiz apskatīties arī dažus jaunus uzņēmumus. Tas ir ļotiatzīstami, jo šī komisija iepriekšējo reizi bija Latvijā pirms trim gadiem. Uzņēmēji pašlaik interesējas par praktiskajiem nosacījumiem, startējot tirgū ar Rīgas zīmi, un ar ko viņiem būs jārēķinās.”

Būs sertifikāts - būs Krievijas tirgus!

 Kāpēc ir vajadzīgas šī Krievijas Federālā veterinārās un fitosanitārās uzraudzības dienesta (KFVFUD) vizītes uzņēmumos, kas pretendē uz Krievijas tirgu? Dienesta inspektori Latvijā strādāja divas nedēļas, viņi bija iecerējuši pārbaudīt 16 uzņēmumus, tostarp tādus, kas nodarbojas ar dzīvnieku kaušanu, gaļas sadali un pārstrādi; piena pārstrādes uzņēmumus; dzīvnieku fermas, vienu saldētavu un vienu dzīvnieku izcelsmes proteīnu pārpakotāju. Ierobežotā laika dēļ apskatīti tika 11 piena un gaļas produktu ražošanas uzņēmumi.

"Jau septembra sākumā, Rīgas mēram viesojoties Maskavā, sākās lietišķas sarunas par Latvijas preču ieiešanu Krievijas tirgū ar vienotu zīmolu „Rīgas marka”."

 Latvijas Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) norāda, ka Krievijā dzīvnieku izcelsmes pārtikas produktus drīkst ievest tikai uzņēmumi, kuru saražotā produkcija atbilst Krievijā noteiktajām prasībām un kurus ir pārbaudījis KFVFUD. Tomēr ir arī izņēmums - inspektoru pārbaudes nav nepieciešamas zvejas produktu ražotājiem, jo šā gada sākumā Latvijas PVD un Krievijas attiecīgā uzraudzības iestāde parakstīja memorandu, kas paredz, ka visas nepieciešamās potenciālo eksportētāju pārbaudes veic Latvijas PVD, kas darbojas kā garants, lai pārbaudītos uzņēmumus Krievija iekļautu atzīto eksportētāju sarakstā.

 „Ja uzņēmums nesaņem savam produktam sertifikātu, nav iespēju to eksportēt uz Krieviju. Vienpadsmit cilvēku komisija vienā dienā pārbaudīja divus trīs uzņēmumus. Tas nav tā, ka aizbrauc ciemos, iedzer kafiju, apēd siera gabaliņu vai nogaršo desas šķēlīti un saka: paldies, mēs jūs esam pieņēmuši! Bez tam mums jārisina arī loģistikas tīkla veidošanas un loģistikas kompānijas jautājums. Tāpat Maskavā jābūt attiecīgai struktūrai, kas nodarbosies ar preču izplatīšanu. Gan Rīgas dome, gan uzņēmēji un darba grupa ar šiem jautājumiem kopīgi nodarbosies, un tas jau ir sācies,” stāsta skaidro J. Dūklavs zemkopības ministrs.

Rīga popularizē zīmolu un cer uz nodokļiem

 Ko Rīgas dome iegūst, dibinot šos kontaktus un rosinot Latvijas ražotājus izmantot Maskavas tirgu? „Varam palīdzēt uzņēmējiem nopelnīt naudu, un līdz ar to pilsēta iegūs lielākus nodokļus,” apgalvo domes priekšsēdētājs N. Ušakovs. „Kas notiks tālāk Maskavā, to izlems Maskavas patērētāji. Mēs nevaram paredzēt, vai viņiem patiks mūsu piedāvātie pārtikas produkti vai viņi pieņems noteikto cenu. Tas vairs no mums nav atkarīgs, to rādīs brīvais tirgus. Bet mēs dodam iespēju iekļūt šai tirgū un cīnīties par savu vietu. Vēl ir svarīgi, ka kopā ar šiem pārtikas produktiem tirgū izies Rīgas zīmols.”

"Krievijā dzīvnieku izcelsmes pārtikas produktus drīkst ievest tikai uzņēmumi, kuru saražotā produkcija atbilst Krievijā noteiktajām prasībām."

Pašlaik tiek plānots, ka Latvijā ražotās preces maskavieši varēs iegādāties atsevišķos stendos piecos Maskavas tirgos. Notiek pārrunas arī par iespējamo sadarbību ar pārtikas veikalu tīkliem. Novembra sākumā Rīgas domes pārstāvjiem kopā ar Latvijas uzņēmējiem plānota vizīte Krievijas galvaspilsētā, kur visvairāk iecerēts runāt par Latvijas produktu tirdzniecību Maskavā.

Nepietiek ar „garšīgi”, svarīgi – cik maksā

 „Šī ir papildu iespēja, papildu atvieglojumi, jo ne visām valstīm ir vienādi nosacījumi. Katra valsts aizsargā savu iekšējo tirgu, un ne visus tik ļoti mīl, tāpēc jānovērtē un jāizmanto brīdis, kad Maskava pret mums ir pavērsusi vaiga gaišo pusi,” šī projekta nozīmību skaidro zemkopības ministrs. „Lauksaimnieki kopumā varētu būt pateicīgi Rīgas domei un personiski Ušakova kungam, kurš ir šī pasākuma iniciators. Protams, mēs varam braukt uz jebkuru valsti, teikt, ka gribam pārdot tādu un tādu produktu, un sākt prašņāt, kāda ir kārtība. Šajā gadījumā uzņēmējiem pašiem tas viss nav jādara. Maskavas vecajā un vidējā paaudzē Rīga un tās produkcija kotējas, esmu bijis klāt degustācijās, kur maskavieši saka: „O, tas ir garšīgi!”, bet būtiska ir arī cena.”

Starp Rīgas domi un Zemkopības ministriju noslēgtais līgums par pārtikas produktu eksporta veicināšanu uz Maskavu paredz veikt Maskavas pārtikas tirgus izpēti un novērtēt Latvijas pārtikas eksportu. Tāpat līgumā noteikts, ka darba grupai jāizstrādā un jāsniedz rekomendācijas un priekšlikumi kā komersantiem, tā valsts institūcijām pārtikas produktu eksporta veicināšanai un paplašināšanai.

Saskaņā ar PVD sniegto informāciju patlaban uz Krieviju savu produkciju drīkst eksportēt 64 ražotāji, no tiem deviņi uzņēmumi, kas nodarbojas ar dzīvnieku kaušanu, sadali un pārstrādi; 11 piena pārstrādes uzņēmumi; divi olu produktu ražošanas uzņēmumi; 31 zvejas produktu apstrādes uzņēmums; četri dzīvnieku barības ražošanas uzņēmumi; septiņas cūku novietnes, kas nodarbojas ar kaušanai paredzētu cūku audzēšanu. Tomēr ar zīmolu „Rīgas marka” Maskavu iekarot ir gatavi arī citi mūsu pārtikas ražotāji.

Labs saturs
9
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI