NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
Mudīte Luksa
LV portāls
25. septembrī, 2009
Lasīšanai: 8 minūtes
RUBRIKA: Tuvplānā
TĒMA: Uzņēmējdarbība
3
3

Arī trīs tūkstoši latu spēj noturēt un virzīt biznesu

Publicēts pirms 14 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Mikrokredīti tiek izmantoti gan mazumtirdzniecības biznesa attīstīšanai – sākot ar aptieku un beidzot ar apavu veikalu, gan ražošanai - tekstilizstrādājumu, paklāju, darba apģērbu izgatavošanai, gan arī pakalpojumu industrijā.

FOTO: Māris Kaparkalējs, LV

Laikā, kad dzirdam par miljonos un miljardos skaitāmām naudām, lielākoties valsts mērogā trūkstošām un lienējamām, kad uzņēmēji žēlojas par apgrozāmo līdzekļu trūkumu arī piecu un sešu zīmju skaitļos, tad trīs tūkstoši latu komersanta bilancē patiešām brīžiem šķiet vien nieks.

„Nieks”, ko mikrokredītu veidā kopš februāra Hipotēku bankā (HB) var iegūt mazie un vidējie uzņēmēji ārpus Rīgas, vairāk nekā septiņiem desmitiem komersantu ir ļāvis papildināt apgrozāmos līdzekļus vai veikt investīcijas sava nelielā biznesa stiprināšanā vai attīstīšanā.

Investīcijas gan servisā, gan kafejnīcā

Autoservisa īpašnieks Krāslavā Vadims Buhanovs mikrokredītu 3000 latu apmērā izmantojis, lai iegādātos savai darbnīcai trīs jaunas iekārtas. Aizņēmums jāatdod piecos gados, un Vadims atzīst, ka tas ļoti palīdzējis modernizēt un uzlabot servisa darbu. „Patlaban mums klājas labi, cilvēki joprojām brauc ar mašīnām un tās remontē. Kā būs turpmāk – tad jau redzēsim,” viņš saka.

Olgai Šoļikai, ēdināšanas uzņēmuma „Nikal” īpašniecei, bankas aizdevums noderējis, lai iekārtotu kafejnīcas telpas: ēdamzālei nopirkti jauni galdi un krēsli, virtuvei plīts un pārējais aprīkojums. „Uzvarējām konkursā par tiesībām apsaimniekot jaunuzceltās mūzikas skolas kafejnīcu, un tā bija arī pašiem jāiekārto. Citādi kredīts nebūtu vajadzīgs.” Taču, izrādās, šīs investīcijas lielā mērā „izvelk” Olgas biznesu. Līdzšinējā kafejnīca, kas atrodas policijas telpās, sākusi nīkuļot – to apmeklē arvien mazāk klientu, un īpašniece bažījas, ka ar laiku to varbūt pat nāksies slēgt. Mazā biznesa pamats tagad pārvietojies uz mūzikas skolu. „Pusdienas bērniem gatavojam ļoti lētas – par latu un sešiem santīmiem; protams, nekāda lielā peļņa nav plānojama. Tikko esam sākuši strādāt, paies mēnesis, tad par finansēm viss būs labāk manāms. Taču to gan redzam, ka aizdevumu, kas jānomaksā trijos gados, atdot spēsim. Labi ir tas, ka mums ir darbs un spējam nopelnīt iztikai.”

Arī vēl citiem mikrokredītu ņēmējiem ir līdzīgi stāsti – kurš investējis frizētavas iekārtās, kurš iegādājies šujmašīnas, taču bankas nauda palīdzējusi mazo biznesu vai nu paplašināt, vai grūtos laikos noturēt „uz ūdens”.

Mikrokredīts – ne rīdziniekiem un ne visu industriju uzņēmumiem

Tāds arī ir mikrokredītu programmas nolūks. Mikrokredīti ir paredzēti investīcijām un apgrozāmajiem līdzekļiem uzņēmumiem, kuri atrodas ārpus Rīgas, kuros strādājošo skaits nepārsniedz desmit un vismaz 51% kapitāla daļu pieder fiziskai personai - Latvijas Republikas rezidentam. Šo aizdevumu var saņemt arī pašnodarbinātās personas.

Mikrokredītu programmas ietvaros katrs aizņēmējs var saņemt vienu aizdevumu (kā galviniekus piesaistot visus konkrētā uzņēmuma īpašniekus), bet tikai tad, ja tam nav aktuālu nodokļu parādu un kopējais saistību apjoms nepārsniedz 10 000 latu.

"Bankas aizdevums noderējis, lai iekārtotu kafejnīcas telpas: ēdamzālei nopirkti jauni galdi un krēsli, virtuvei plīts un pārējais aprīkojums."

Lielākā aizdevuma summa ir 3000 latu, fiksētā procentu likme - no 5 līdz 8%, parāda atmaksas termiņš - līdz pieciem gadiem. Mikrokredīta piešķiršanas brīdī aizdevuma nodrošinājums nav nepieciešams. Tomēr līdzīgi kā citās programmās arī šajā pastāv industriju ierobežojumi.

Aizdevumus nepiešķir šādās darbības jomās:

  • lauksaimniecības produktu ražošana un pirmapstrāde;
  • zvejniecība, kā arī zivju un vēžveidīgo pārstrāde;
  • kravas autotransporta līdzekļu iegādei uzņēmumiem, kuri veic komercpārvadājumus ar autotransportu;
  • finanšu starpniecība un apdrošināšana;
  • azartspēles;
  • ieroču ražošana, piegāde vai tirdzniecība;
  • tabakas ražošana un tās specializēta tirdzniecība;
  • ieguves rūpniecība;
  • operācijas ar nekustamajiem īpašumiem;
  • būvniecība;
  • vairumtirdzniecība.

Aizdevuma izvērtēšanai aizņēmējam HB ir jāiesniedz:

  • aizdevuma pieteikums (SP);
  • uzskaites veidlapa de minimis atbalsta piešķiršanai;
  • VID un pašvaldības izziņa par nodokļu nomaksu;
  • veidlapas „Biznesa idejas apraksts” un „Naudas plūsmas grafiks”;
  • citi dokumenti pēc bankas pieprasījuma.

Aktīvākie aizdevumu ņēmēji – Kurzemē

„Šī nav pirmā uzņēmēju mikrokreditēšanas programma,” norāda HB kreditēšanas speciālisti. „Pirms tam vairākus gadus darbojās lauku sieviešu kreditēšanas programma, kuru kopīgiem spēkiem īstenoja Latvijas Lauksaimniecības universitāte, Latvijas Lauku sieviešu apvienība, Bauskas lauku sieviešu klubs „Apvārsnis” un Preiļu sieviešu klubs.” Šo programmu pirms diviem gadiem pārņēma nodibinājums „Latvijas Lauku sieviešu uzņēmējdarbības atbalsta fonds”, un kredīti tika piešķirti no naudas līdzekļiem, kas iegūti no Ziemeļvalstu Ministru padomes speciālā atbalsta fonda.

Pērnā gada vasarā programmai pievienojās HB, kas izstrādāja pilotprojektu „Mikrokredīti sievietēm”. Tā kopējā summa gan bija niecīga – 50 000 latu – un maksimālā kredīta summa – 1000 latu; aizdevuma maksimālais termiņš – divi gadi ar 5% aizdevuma likmi. Ierobežotā finansējuma apjoma dēļ paraugprojekts beidzās ātri – pusgada laikā, bet iegūtā pieredze deva pārliecību, ka tam sekojošā mikrokredītu programma būs mazo komersantu pieprasīta un mazinās ekonomisko panīkumu Latvijas reģionos.

"Mikrokredīti ir paredzēti investīcijām un apgrozāmajiem līdzekļiem uzņēmumiem, kuri atrodas ārpus Rīgas pilsētas, kuros strādājošo skaits nepārsniedz desmit un vismaz 51% kapitāla daļu pieder fiziskai personai - Latvijas Republikas rezidentam."

Tā arī ir: kopš februāra šīs programmas ietvaros piešķirti 87 aizdevumi 244 300 latu vērtībā. Lai gan sākotnēji visaktīvākie kredītu ņēmēji bija Kurzemē, bet gausākie – Latgalē, kopš vasaras situācija mainījusies, un tieši ezerzemes uzņēmēji arvien biežāk kļūst par HB jaunajiem klientiem.

Aizdevumi lielākoties piešķirti par maksimālo summu, bet ir arī komersanti, kam projektam nepieciešamais finansējums ir bijis mazāks. Mikrokredīti tiek izmantoti gan mazumtirdzniecības biznesa attīstīšanai (aptuveni 25%) – sākot ar aptieku un beidzot ar apavu veikalu, gan ražošanai - tekstilizstrādājumu, paklāju, darba apģērbu izgatavošanai, kā arī pakalpojumu industrijā.

Mikrokredītu programma HB ir atvērta līdz šā gada beigām.

Starta programma atvērta pieteikumiem

Vēl biznesa sācējiem jau kopš 21. augusta tiek dotas jaunas iespējas tā dēvētās starta programmas jeb valsts atbalsta programmas „Atbalsts pašnodarbinātības un uzņēmējdarbības uzsākšanai” veidolā.

Programma paredzēta tiem Latvijas iedzīvotājiem darbspējas vecumā, kuri vēlas sākt komercdarbību, kā arī jaundibinātiem komersantiem, kas Komercreģistrā reģistrēti ne agrāk kā trīs gadus pirms pieteikuma iesniegšanas atbalsta saņemšanai šīs aktivitātes ietvaros.

Programmas ietvaros HB veiks šādus pakalpojumus:

  • nodrošinās apmācības par saimnieciskās darbības pamatiem un biznesa plāna sagatavošanu personām, kuras vēlas uzsākt uzņēmējdarbību un kurām ir nepieciešamība pēc šādas apmācības;
  • sniegs konsultācijas par pieejamo atbalstu, izvērtēs biznesa plānus;
  • sniegs aizdevumus saimnieciskās darbības uzsācēju biznesa plānā paredzētās saimnieciskās darbības īstenošanai, kā arī grantus saimnieciskās darbības nodrošināšanai un aizdevuma dzēšanai.

Kopējais programmas finansējums ir 23 milj. latu (no ESF un valsts budžeta – 14 milj. latu, HB līdzfinansējums – 9 milj. latu). Kopējā programmas finansējuma ietvaros aizdevumiem paredzēti 17,5 milj. latu, grantiem, apmācībām un konsultācijām – 4 milj. latu, bet programmas administrēšanai un vadībai – 1,5 milj. latu. Tiek lēsts, ka tādējādi būs iespējams biznesa ceļā ievadīt aptuveni 600 projektu.

Pieteikšanās dalībai programmā iespējama pie bankas konsultantiem bankas filiālēs visā Latvijā, un sīkāka informācija par to ir pieejama HB Atbalsta programmu pārvaldes ALTUM interneta vietnē http://www.altum.lv/public/29710.html.

Pašlaik norisinās pieteikumu pieņemšana, bet biznesa mācības sāksies aptuveni pēc diviem mēnešiem.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI