NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
12. jūlijā, 2009
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Izglītība
3
3

Skolēnu darbs šovasar - bez valsts atbalsta

Publicēts pirms 15 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2008. gadā vasaras nodarbinātības pasākumā tika nodarbināti 11 222 skolēni (7543 skolēni vecumā no 15 gadiem un 3679 trīspadsmit un četrpadsmitgadīgie bērni, to skaitā 173 skolēni ar īpašām vajadzībām), savukārt 2004. gadā ar NVA starpniecību bija nodarbināti 3225 skolēni, 2005. – 9198, 2006. – 11 552 un 2007. – 7781 skolēns.

FOTO: Māris Kaparkalējs, LV

Budžeta samazinājuma dēļ aktīvais un populārais valsts nodarbinātības pasākums „Nodarbinātības pasākumi vasaras brīvlaikā personām, kuras iegūst izglītību vispārējās, speciālajās vai profesionālajās izglītības iestādēs”, kuru kopš 2004. gada organizēja Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA), šovasar netiek īstenots. Iepriekš tika meklēta iespēja, lai vismaz trīspadsmitgadīgie un četrpadsmitgadīgie bērni skolēnu vasaras brīvdienās varētu strādāt, tomēr arī šī iecere šogad nav īstenojusies.

Kā portālam „LV.LV” pastāstīja Labklājības ministrijas (LM) Komunikācijas nodaļas vadītāja Ilona Jurševska, samazināta budžeta apstākļos, kā arī, izvērtējot aktīvo nodarbinātības pasākumu un mērķgrupu prioritātes, šogad skolēnu vasaras nodarbinātības pasākums, ko līdz šim ar valsts atbalstu organizēja NVA, tika iesaldēts. Šim pasākumam plānotais viens miljons latu tika pārdalīts citiem pasākumiem, proti, algoto pagaidu darbu veikšanai un valsts subsidētajām darbavietām. Neskatoties uz to, vairākas pašvaldības – Liepāja, Cēsis, Daugavpils, Jelgava u.c. – atrada iespējas skolēnus nodarbināt, arī nesaņemot 50% valsts līdzfinansējuma skolēnu un darba vadītāju atalgojumam.

Atzīstot skolēnu vasaras nodarbinātības pasākuma lielo popularitāti, kā arī novērtējot tā viennozīmīgi pozitīvo ietekmi gan uz daudzu ģimeņu materiālo situāciju, gan pašu skolēnu profesionālo ievirzi un pirmo pieredzi darba tirgū, LM tomēr atzīst, ka šajā situācijā lēmums par finansējuma pārdali un pasākuma iesaldēšanu tika pieņemts adekvāti.

Papildus tam NVA atzīmē, ka pirms pieciem gadiem uzsāktā skolēnu nodarbinātības pasākuma mērķis bija sniegt vispārizglītojošo skolu skolēniem profesionālās ievirzes pieredzi, veidojot pirmās darba attiecības, nevis sniegt ģimenēm finansiālu atbalstu. Turklāt pasākumā katru gadu tika iesaistīti vidēji 10 000 skolēnu – jebkurā gadījumā tas skāra tikai nelielu daļu Latvijas ģimeņu. Bez tam vēl viens no pasākuma sākotnējiem uzdevumiem bija pierādīt darba devējiem, ka arī skolēns ir laba darbaspēka rezerve, it sevišķi laikā, kad darba tirgū bija vērojams darbaspēka trūkums (2007. un 2008. gadā), jo īpaši vasaras periodā, un ka darba devējam būtu izdevīgi vasarā nodarbināt skolēnus arī gadījumos, ja valsts vairs šo pasākumu nedotēs.

Šodien situācijā, kad uz vienu vakantu darbavietu rindā stāv 60 bezdarbnieki, priekšroka tomēr būtu dodama skolēnu vecākiem (cilvēkiem ar pieredzi, kvalifikāciju un zināšanām), nevis viņu bērniem.

Vairākas pašvaldības piedāvā skolēniem iespējas strādāt

Informācijas apkopojumu par šajās aktivitātēs iesaistīto skolēnu skaitu LM neveic, bet, pēc ziņu aģentūras LETA informācijas, Cēsu pašvaldība ir viena no nedaudzajām valstī, kas jau piekto gadu sniedz iespēju pilsētas skolu audzēkņiem vasarā strādāt un izmēģināt praksē mācību iestādēs gūtās zināšanas. Pateicoties SIA „United Oils” ziedojumam, no 1. jūlija Cēsīs nodrošināta iespēja strādāt 84 skolēniem.

Liepājā no 700 skolēniem, kuri bija pieteikušies darbam vasarā pašvaldības finansētajos pilsētas uzkopšanas darbos, strādās 200 skolu audzēkņi vecumā no 13 līdz 14 gadiem. Neskatoties uz sarežģīto finansiālo situāciju, pašvaldība pusaudžu nodarbināšanai šā gada budžetā atvēlējusi 11 362 latus.

Ventspils pašvaldība ar darbu vasarā nodrošina bāreņus vai bez vecāku gādības palikušus bērnus, skolēnus no trūcīgām un maznodrošinātām ģimenēm vecumā no 13 līdz 19 gadiem; bērnus, kuriem noteikta invaliditāte; bērnus, kuriem 2008./2009. mācību gadā ar skolas direktores rīkojumu ir piešķirtas brīvpusdienas; bērnus no ģimenēm, kurām trūcīgā vai maznodrošinātā statuss bija noteikts 2008./2009. mācību gada sākumā, un bērnus no ģimenēm, par kurām ir sniegts sociālā darbinieka izvērtējums. No darba devējiem tikai SIA „Daga” piekritusi nodarbināt skolēnus vecumā no 13 līdz 14 gadiem, pie pārējiem darba devējiem strādās skolēni vecumā no 15 līdz 19 gadiem.

"Situācijā, kad uz vienu vakantu darbavietu rindā stāv 60 bezdarbnieki, priekšroka tomēr būtu dodama skolēnu vecākiem (cilvēkiem ar pieredzi, kvalifikāciju un zināšanām), nevis viņu bērniem, uzskata Labklājības ministrija."

Daugavpilī iespēja strādāt bijusi vairāk nekā 400 bērniem un jauniešiem. Jūnijā 330 pusaudži vecumā no 13 līdz 14 gadiem skolotāju uzraudzībā strādāja savās skolās. Bērni kopa mācību iestāžu apkārtni un kārtoja skolas telpas. Strādājot deviņas dienas pa četrām stundām, katrs no bērniem vidēji saņēma 45 latus. Pusaudžu darba atalgojumam pašvaldība piešķīrusi 19 318 latus. Jauniešiem vecumā no 15 līdz 18 gadiem bijusi iespēja strādāt arī dažādos pašvaldības uzņēmumos. Strādājot pilsētas labiekārtošanas darbos vienpadsmit nepilnas darba dienas pa septiņām stundām, aptuveni 100 jaunieši katrs nopelnījis 90 latus, informē Daugavpils pilsētas pašvaldības dome.

Aicina jauniešus piepelnīties, vācot nolietotas elektroierīces

No šā gada 7. jūlija līdz 31. augustam Latvijā norisinās akcija „Jaunieši - zaļākai Latvijai”, kuras laikā jaunieši aicināti vākt nolietotas elektroierīces, tādējādi sakopjot apkārtējo vidi un nopelnot kabatas naudu.

Akciju rīko „Eleco”, kas specializējas lietotu elektrisku un elektronisku iekārtu utilizācijā, un „Latvijas Zaļais elektrons”. Pēc „Eleco” un „OMD Snapshots” veiktās aptaujas datiem, ceturtā daļa jeb 25% Latvijas jauniešu vecumā no 15 līdz 19 gadiem par galveno problēmu esošajai atkritumu apsaimniekošanas sistēmai min informācijas trūkumu par utilizācijas punktu atrašanās vietām.

Plašāk ar akcijas noteikumiem var iepazīties „Eleco” mājaslapā www.eleco.lv vai zvanot uz bezmaksas „zaļo līniju” pa tālruni 80 000 515.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI