E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 9721
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Pēc laulības šķiršanas var paturēt laulātā uzvārdu

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. jūnijā, 2016
Anna

Pēc laulības šķiršanas persona palika pie dubulta uzvārda, t.i., pirmslaulības uzvārds + bijušā laulātā uzvārds. Pēc diviem gadiem pēc laulības šķiršanas persona nomainīja uzvārdu, atstājot tikai bijušā laulātā uzvārdu, nevis savu pirmslaulības uzvārdu, nepaziņojot par doto faktu bijušajam laulātajam. Vai tas ir legitivi? Jo likumā par vārda, uzvārda maiņu 2.p. 1.d. 5.pkt ir teikts, ka par iemesliem uzvārda maiņai var būt - persona vēlas atgūt savu dzimto vai pirmslaulības uzvārdu, ja tas nav izdarīts, šķirot laulību, vai pēc laulības atzīšanas par spēkā neesošu. Likumā ir teikts tikai par savu dzimto uzvārdu vai pirmslaulības uzvārdu, nevis bijušā laulātā uzvārdu, ar kuru laulība bija šķirta pirms dažiem gadiem.

A
atbild:
06. jūnijā, 2016
Vineta Vilcāne
speciāli LV portālam

Lēmumu par personas uzvārda maiņu pieņem Tieslietu ministrija saskaņā ar normatīvajiem aktiem. Uzvārda maiņas iemeslus nosaka Vārda, uzvārda un tautības ieraksta maiņas likuma 2. panta pirmā daļa.

Iespējams, Jūsu rīcībā nav pilnīga informācija, un persona uzvārda maiņu veica pirms laulības šķiršanas. Tādā gadījumā personai ir tiesības bijušā laulātā uzvārdu paturēt arī pēc laulības šķiršanas un tai nav pienākums informēt bijušo laulāto par šo faktu, kā arī nav nepieciešama bijušā laulātā atļauja. Izņēmums ir Civillikuma 82. pantā minētais – pēc otra laulātā lūguma tiesa, ja tas neaizskar bērna intereses, var liegt laulātajam, kurš veicinājis laulības iziršanu, saukties laulībā iegūtajā uzvārdā. Tātad iemels liegumam nevar būt personiska nepatika.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas