E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 9573
Lasīšanai: 2 minūtes

Vispirms jāatgūst pirmslaulības uzvārds, pēc tam var pievienot laulātā uzvārdu

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. maijā, 2016
Anete

Labdien! Precoties pārgāju vīra uzvārdā, bet šobrīd vēlētos "piekabināt" meitas uzvārdu, tādā veidā esot ar dubulto uzvārdu. Vai tas ir iespējams? Un ja ir, tad kurā iestādē man jāvēršas? Cik tas varētu izmaksāt?

A
atbild:
16. maijā, 2016
Vineta Vilcāne
speciāli LV portālam

Saskaņā ar Vārda, uzvārda un tautības ieraksta maiņas likumu Jums vispirms jāatgūst savs pirmslaulības uzvārds un tikai pēc tam varēsiet pievienot savam uzvārdam laulātā uzvārdu, veidojot dubulto uzvārdu. Ar rakstveida iesniegumu jāvēršas jebkurā dzimtsarakstu nodaļā. Vērtīgu informāciju atradīsiet rakstā "Laulības reģistrācija vai šķiršana: kas notiek ar uzvārdiem?".

Valsts nodevu par uzvārda maiņu noteic Vārda, uzvārda un tautības ieraksta maiņas likuma 9. pants, tie ir 71,14 eiro. Šajā gadījumā uzvārds būs jāmaina divas reizes, tāpēc arī nodeva būs jāmaksā katrā gadījumā.

Šobrīd izskatīšanai Ministru kabinetā nodots jauns likumprojekts "Personvārda un tautības ieraksta maiņas likums", kas nākotnē paredz iespēju personai, kura, stājoties laulībā, pieņēmusi laulātā uzvārdu, mainīt uzvārdu uz savu pirmslaulības uzvārdu, pievienojot otra laulātā uzvārdu. Respektīvi, uzvārds nebūs jāmaina divas reizes, lai varētu savam pirmslaulības uzvārdam pievienot laulātā uzvārdu. Likums vispirms jāatbalsta valdībai, pēc tam par to lems Saeima. Plašāks skaidrojums rakstā "Vārda, uzvārda un tautības maiņa maksās divreiz vairāk".

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 251 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas